Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy któryś z kolegów spotkał się z takim mechanizmem w Delbanach? Oczywiście pytam o kolor, a nie o F465. Choć bardzo mi się podoba, to podejrzewam, że mechanizm mógł być po prostu podmieniony, a całość to składak.

post-57210-0-70466400-1406187988_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ewidentnego składaka, a powodem tego była chęć wywołania dyskusji na temat tego tupu tarcz. Przy okazji ciekawy i pokazany już powyżej mechanizm, którego w "złocie" jak dotychczas w Delbanach nie spotkałem. Całość to jedna wielka zagadka co mogłoby być a co na pewno nie jest od DELBANY  

post-57210-0-80270700-1406829515_thumb.jpg

post-57210-0-71830500-1406829523_thumb.jpg

post-57210-0-23520500-1406829538_thumb.jpg

post-57210-0-87108900-1406829617_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze mechanizm i koperta z koronką.

post-57210-0-30195800-1406829741_thumb.jpg

post-57210-0-58257400-1406829758_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na aukcji ostatnio pokazała się taka oto na 15 rubinach .
Wydaje się że wszystko jest ok?

Nie mówię o koronce ^_^

post-48480-0-89110500-1408093998_thumb.jpg

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pierwszy rzut oka wskazówki minutowa i godzinowa nie pasują , a i chyba sekundowa jest dobierana , koronka nieoryginalna , a i pierścień dociskowy mechanizmu jest inny .
Tak więc reasumując tarcza oryginalna , koperta też ( choć chyba była odnawiana ) .
Lecz poczekajmy na opinie bardziej doświadczonych kolegów.
Mechanizm nie sygnowany ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W całej rozciągłości zgadzam się z Jurkiem. Dodałbym tylko, że mam pewne wątpliwości czy tarcza nie była odnawiana. Potrzebne lepsze zdjęcie najlepiej po wyjęciu z koperty. Mechanizmy Delban, choć wiadomo jaka to półka mimo wszystko w większości przypadków były sygnowane, chociażby tylko małym nadrukiem na mostku. Nie twierdzę, że nie jest to mechanizm od Delbany, ale częściej widywałem go w składakach innych marek niż Delbana. Były Delbany z nielogowanym mechanizmem i dekielkiem, ale tutaj mamy dekielek pięknie logowany i on na pewno jest oryginalny, a co do reszty mam sporo wątpliwości. Lepsze zdjęcia mogą pomóc w ocenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm to Geneva Sport (50,51 lub 40,41). Pochodzi ze stajni Geneva Sport Watch Co. W Delbanach występował z dwoma rodzajami tarcz. Grześka jest jedną z nich (trudno okreslić czy była odnawiana - może tylko myta - jakość zdjęcia nie pozwala na inne wnioski). Wskazówki jakie znajdują się w zegarku Grześka są właściwe. Tu opis mojego egzemplarza z drugim rodzajem tarczy: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-poka%C5%BCmy-swoje-delbany/page-37?do=findComment&comment=1059880 . Delbana z tym mechanizmem nieczęsto wystepuje a jeszcze rzadziej można ją spotkać w zadowalającym stanie.

Mechanizm ten z zegarka GSW wygląda tak:

post-53152-0-44489100-1408266067.jpg

Nie spotkałem w żadnym przypadku w zegarkach Delbany sygnowania tego mechanizmu, co również i mnie nurtowało, wobec czego ukułem sobie dwie teorie na tę okoliczność:

1. Pełana nazwa firmy Delbana z okresu powstania tego modelu to Delbana Watch Co. Na mechanizmach spotyka się grawery "Delbana" lub "Delbana Watch" zatem i "Watch Co" mogło się pojawiać - trochę to grubymi nićmi szyte, choć wydaje mi się, że już się z tym gdzieś spotkałem, ale drugi przykład wydaje się bardziej prawdopodobny.

2. Firma GSW przygotowała mechanizm dla Firmy Delbana rezygnując z naniesiena na mechanizm swojego logo, pozostawiając jednak ostatni jego człon "Watch Co" jako wspólny obu firmom. Człon ten przesunięto jednak do prawej pozostawiając miejsce na naniesienie graweru przez Delbanę. Firma Delbana ostatecznie zrezygnowała z tej czynności jako niepotrzebnie generującej dodatkowe koszty i Voila. (pozostała część napisu zmienona być może dla odróżnienia mechanizmu - tu już dalece interpretuję)

Co do koperty - po tym jak nabyłem swoją to widziałem jeszcze ze trzy w stanie akceptowalnym a z tego dwie w takiej konfiguracji jak moja i jedna z odnowianą tarczą oraz z deklem z numerem takim jak Grześka - wówczas sądziłem, że to składak, ale kto wie, bo kopertę miała z podobnymi uszami jak moja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm to Geneva Sport (50,51 lub 40,41). Pochodzi ze stajni Geneva Sport Watch Co. W Delbanach występował z dwoma rodzajami tarcz. Grześka jest jedną z nich (trudno okreslić czy była odnawiana - może tylko myta - jakość zdjęcia nie pozwala na inne wnioski). Wskazówki jakie znajdują się w zegarku Grześka są właściwe. Tu opis mojego egzemplarza z drugim rodzajem tarczy: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-poka%C5%BCmy-swoje-delbany/page-37?do=findComment&comment=1059880 . Delbana z tym mechanizmem nieczęsto wystepuje a jeszcze rzadziej można ją spotkać w zadowalającym stanie.

Mechanizm ten z zegarka GSW wygląda tak:

attachicon.gifGSW w.jpg

Nie spotkałem w żadnym przypadku w zegarkach Delbany sygnowania tego mechanizmu, co również i mnie nurtowało, wobec czego ukułem sobie dwie teorie na tę okoliczność:

1. Pełana nazwa firmy Delbana z okresu powstania tego modelu to Delbana Watch Co. Na mechanizmach spotyka się grawery "Delbana" lub "Delbana Watch" zatem i "Watch Co" mogło się pojawiać - trochę to grubymi nićmi szyte, choć wydaje mi się, że już się z tym gdzieś spotkałem, ale drugi przykład wydaje się bardziej prawdopodobny.

2. Firma GSW przygotowała mechanizm dla Firmy Delbana rezygnując z naniesiena na mechanizm swojego logo, pozostawiając jednak ostatni jego człon "Watch Co" jako wspólny obu firmom. Człon ten przesunięto jednak do prawej pozostawiając miejsce na naniesienie graweru przez Delbanę. Firma Delbana ostatecznie zrezygnowała z tej czynności jako niepotrzebnie generującej dodatkowe koszty i Voila. (pozostała część napisu zmienona być może dla odróżnienia mechanizmu - tu już dalece interpretuję)

Co do koperty - po tym jak nabyłem swoją to widziałem jeszcze ze trzy w stanie akceptowalnym a z tego dwie w takiej konfiguracji jak moja i jedna z odnowianą tarczą oraz z deklem z numerem takim jak Grześka - wówczas sądziłem, że to składak, ale kto wie, bo kopertę miała z podobnymi uszami jak moja.

Fajnie wiedzieć że ma się coś co występuje rzadko , co do tarczy moim zdaniem nie była odnawiana indeksy są ostre więc nikt ich nie polerował i nie malował  widziałem odnawiane tarcze i tam indeksy są zaokrąglone może była tylko myta koperta oryginalna nie odnawiana w w dziale pokarzcie swoje Delbany wstawiłem trzy inne   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednoznaczna ocena i wydanie prawdopodobnej opinii jest bardzo trudne. Staram się opierać głoszone opinie na dotychczasowym osobistym doświadczeniu, nieraz wiedzy innych, a z tym moim doświadczeniem niej jest jeszcze najlepiej. W przypadku tego zegarka imho jest jeszcze trudniej niż z pokazanym przez Ciebie, bo dochodzi jeszcze problem tarczy. Wracając do faktów, to jak dotychczas prawie wszystkie mechanizmy Delban jakie widziałem były logowane. Nawet te najdziwniejsze,(z niespotykanymi dotychczas na forum mechanizmami) miały mniejsze lub większe, pełna czy też tylko Delbana, ale opisy. Napisałem prawie bo w przypadku Fels dwukrotnie były bez opisu, ale nie mam pewności czy to nie były składaki, bo prócz mechanizmu miałem jeszcze kilka wątpliwości. Nie licząc GS bo tu nie mam osobistego doświadczenia, wszystkie pozostałe były opisane. Tarczę tego typu widziałem w konfiguracji z Felsą i innymi wskazówkami wiec tu może być przypadkowy zestaw.

Resztę tekstu którą napiszę oprę raczej na domysłach, bo faktów nie ma więcej.

Patrząc na pokazanego przez ciebie GS, to jest on mimo wszystko bardziej spójny niż pokazany wyżej. Mechanizm jest z pełnym opisem GSW, co wskazuje jednoznacznie na miejsce powstania mechanizmu i mógł być kupiony przez Delbanę (jako już gotowa patia mechanizmów) i wkładany do jakiejś partii zegarków. Jeżeli Delbana kupowała inne mechanizmy, a przecież tak wyglądała produkcja zegarków, to dlaczego wszystkie inne mechanizmy są logowane, a akurat ten nie. Jeżeli zamówiła z miejscem na dopisanie nazwy, to by to uczyniła jak w pozostałych 99%.

Kupując w pełni opisany mechanizm przez GS nie było już gdzie dopisać „Delbana”.

W pokazanym powyżej jest to mechanizm GS bez logo (noname) mógł być przeznaczony dla każdej manufaktury która składała podobne zegarki, również do Delban, ale jak napisałem wcześniej Delbana kupowała i sygnowała swoje werki. Tak wiec jak dla mnie bardziej prawdopodobne jest by w Delbanie był mechanizm z pełnym opisem GS i bez logo Delbany niż pokazany wyżej „czysty” , bo powtórzę się Delbana znakowała swoje, a inne mniejsze zakłady nie robiły tego.

Pisząc o spójności miałem też na myśli pierścień dociskowy, który u Ciebie tworzy całość, w tym drugim jest z innej bajki.

Pozostaje jeszcze problem tarczy, ale dobrze by było w pierwszej kolejności sprawdzić czy to mycie czy malowanie.

Co o tym sądzicie?

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka. Co tu jest oryginalne, a co nie :)?

DSCN0581.jpg

DSCN0582.jpg

DSCN0584.jpg

DSCN0586.jpg

DSCN0592.jpg

DSCN0595.jpg

DSCN0596.jpg

DSCN0599.jpg

DSCN0600.jpg

DSCN0609.jpg
Edytowane przez Nucky Thompson

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego co najłatwiejsze. Mechanizm Felsa, jeden z najczęściej spotykanych w Delbanach, ale i uważany jako jeden z niezawodnych. Patrząc na śrubę i gniazdo śruby blokującej koronkę można by przypuszczać, że był przez jakiś czas w rękach majsterkowicza. Śrubki mocujące mostek, koła naciągu i pozostałe elementy porozginane co świadczy o tym, ze mechanizm był rozbierany przez słabego zegarmistrza. Nie zmienia to faktu, że mechanizm oryginalny. Dekielek OK. Koronka jest nieoryginalna. Koperta w fajnym stanie z dużym prawdopodobieństwem oryginalna. od spodu bardzo ładna, z zewnątrz chyba doczyszczona, dopolerowana, ale z zachowaniem krawędzi.  Wskazówki i tarcza wygląda na oryginalne, przynajmniej wypełnienie współgra z tarczy i ze wskazówek. Gdybyś mógł wkleić zdjęcie tarczy bez szkiełka, to byłoby łatwiej z większą prawdopodobnością określić oryginalność tarczy. Mam taki sam model, ale różniący się trochę przy indeksach, oryginalna, ale nie tak "czysta" jak Twoja.

post-57210-0-30878100-1408291837_thumb.jpg

post-57210-0-60643000-1408292110_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, kolego. Jednak nie będę tarczy wyciągał. To co napisałeś w zupełności wystarczy.

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dodać - powiem jedynie, że patrząc na tarczę odnoszę wrażenie jakby ktoś ją umył i naniósł napisy i podziałkę, ale może to tylko wrażenie.

Wracając do GSW

Nie mogę się z Tobą, Staszek, zgodzić, że to tylko domysły. Zanim kupiłem swoją obejrzałem ich chyba z siedem czy osiem a później widziałem prawie drugie tyle. Zegarek z tym mechanizmem jest nieczęsty a spotykany, zazwyczaj niekompletny lub ze zniszczoną lub wymienioną kopertą, jednak wszystkie mechanizmy jakie widziałem wyglądały identycznie i nie posiadały napisu "Delbana". We wczesniejszym poście zamieściłem zdjęcie mechanizmu z zegarka GSW - mechanizm ten nie pochodzi z mojego zegarka a z takiego:

post-53152-0-59169600-1408301454.jpg

post-53152-0-26883700-1408301462.jpg

Natomiast mechanizm z mojej Delbany wygląda tak (jego reszta tu: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-poka%C5%BCmy-swoje-delbany/page-37?do=findComment&comment=1059880 )

post-53152-0-22798100-1408301510_thumb.jpg

poniżej kilka innych fotografii tego mechanizmu z Delban jakie mi się zachowały:

post-53152-0-50611200-1408301935.jpg

post-53152-0-43447900-1408301951.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c.d.

post-53152-0-90324900-1408301811_thumb.jpg

post-53152-0-69463000-1408301827_thumb.jpg

post-53152-0-96519400-1408301993.jpg

Mało prawdopodobne aby wszyscy właściciele wymienili werki na "no name", zatem wszystko wskazuje, że w tym, nie przeczę, odosobnionym przypadku, takie mechanizmy zastosowano. Dlaczego? Swoje przypuszczenia przedstawiłem a jak było nie wiem.

Temat koperty - w kilku przypadkach widziałem takie jak moja. W kilku innych kopery mały cienkie uszy jak w mojej ale inne dekle a w jednym dekiel taki jak Grześka. Analizując przypadek swojego zegarka i kilku gdzie spotkałem takie same koperty sądzę, że ta koperta na pewno wystepowała, ale czy inne również to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wskazówek - widziałem kilka takich zegarków gdzie wystepował właśnie taki komplet i stąd moja pewność

Co do tarczy - tu również na podstawie obserwacji mogę powiedzieć, że zegarek wystepował z dwiema rodzajami tarcz - jedna to taka jak moja:

post-53152-0-67831500-1408302846_thumb.jpg

A druga to taka jak Grześka. Osobiście nie widziałem z tą tarczą innego zestawu wskazówek i mechanizmu, ale jeśli piny tarczy pasują to kto wie - może występowały a może ktoś takie złożył. Tu przykład zegarka z taką tarczą jak Grześka:

post-53152-0-59588700-1408303072_thumb.jpg

post-53152-0-59221400-1408303061_thumb.jpg

Niestety nie posiadam fotografii dekla (nie pamiętam dlaczego - może zapodziałem a może sprzedawca nie dosłał).

Reasumując - nie wiem czy jest to koperta od tego zegarka, choć na pewno od Delbany, ale reszta jest kompletna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli opisany mechanizm był od zegarka GS, a pokazane przez Ciebie nieopisane od Delban, to przy takiej ilości spotkanych "zestawów" trudno nie skłaniać się mimo wszystko do Twojej teorii, że Delbany z nieopisanym mechanizmem GS występowały w dwóch zestawach tarcz i jednym typem wskazówek. Dlaczego nie opisywano mechanizmów - nie wiem. Jak już pisałem spotkałem niewiele nieopisanych mechanizmów w Delbanach (ostatnio żółtą Felsę, ale jest duże prawdopodobieństwo, że to był składak). To może być bardzo ciekawa sprawa z tymi mechanizmami. Jeżeli dobrze pamiętam, to ten drugi typ tarczy mam z innym zestawem wskazówek i na mechanizmie Felsy. Jestem poza domem, jak wrócę to pokażę zdjęcia.

Mam pytanie odnośnie pokazanej przez @Nucky Thompson`a Delbany. Tarcza jest prawie, że idealna. Piszę prawie bo przy takich ideałach zawsze występuje obawa, ze tarcza była podmalowywana. Moja jest na 100% oryginalna, bez mycia i poprawek. Choć motyw główny i indeksy sa jednakowe, to już podziałka jest inna i inaczej umieszczono lumę. Mało tego wypełnienie jest tak "świeże", ładne,  jakby było wczorajsze. Czy luma i wypełnienie wskazówek nie była odświeżana obecnie. Co o tym sądzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To właśnie sugerowałem - bardzo prawdopodobne, że napisy i podziałka podmalowane a luma na markery i wypełnienie nałożone nowe.

Co do Twojej złotej felsy - pomyślałem, że może pochodzić od Wolmeisterów, ale sprawdziłem i są z grawerem, zatem pytanie ciekawe i nadal bez odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w ogóle ten typ podziałki występował w tych tarczach. Już chyba gzieś na forum widziałem taką podziałke i tak uzupełnione indeksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coprawda nie znalazłem tak wypełnionych indeksów, ale okazało się, ze nie tak dawno Jurek pokazywał Delbanę z chyba taką samą tarczą. Może On coś więcej na temat zgodności naniesionej podziałki z oryginałem bedzie mógł powiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem ciekaw. Zdziwiło mnie, że jest w tak świetnym stanie. A czy oryginalne koronki były sygnowane?

Troszkę tutaj wyjaśnili markę zegarka, ale podziałka w zasadzie identyczna?

delb-007.jpg

Edytowane przez Nucky Thompson

Dobre, bo сделано в CCCP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podrzucę fotkę mojego poglądowego egzemplarza Tatowego :) , a poza tym przejrzałem wszystkie swe Delbany i w pierwszej chwili nasunął się wniosek że tarcza mogła być odnawiana gdyż napis SWISS MADE troszkę czcionką mi nie pasował , ale z drugiej strony podzialka oraz oraz wypełnienie wydają się OK :blink:
Lecz gdy przyjrzeć się w powiększeniu na oba egzemplarze to wszystko się wyjaśnia. Krój czcionki indeksowej oraz wypełnienie .
A mianowicie luma wypełniająca podziałkę jest nałożona nierówno wychodzi poza obręb kółka , krój czcionki 4 , 5 , 3 jest inny , kreska przy minucie np. 25 ; 35 ; 45 ..... jest troszkę cieńsza niż oryginalnie , wypełnienie wskazówki jest też za jasne .
I czcionka SWISS MADE jest troszkę za duża .
Ale mimo tych drobnych szczegółów widocznych tylko po powiększeniu to trzeba pochwalić osobę która robiła renowację .

Pierwsza fotka  to zegarek ojca ( bez jakiejkolwiek ingerencji gdyż od samego początku w rodzinie )
Drugie zdjęcie moja Delbana w niej tylko wymieniany był remontuar oraz Pan zegarmajster podmienił sekundnik :angry:  i wygląda gorzej gdyż troszkę ją użytkowałem , lecz tarcza jak w Tatowej oryginalna.

post-48480-0-34671600-1408380591_thumb.jpg

post-48480-0-48114300-1408380672_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie mówiłem, że Jurek wie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi