Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Mi się też spodobała, ale mam wątpliwości co do jej oryginalności.

Coś, ktoś więcej wie??

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobne do pokazanej na pewno były produkowane. Mechanizm ok. z dolną sekundą, ale na podstawie takich zdjęć trudno ocenić czy tarcza była malowana. IMHO jest to malowanka, i składaczek. Koronka z pewnością z innej bajki, wskazówki, też raczej bywały inne, a koperta - te które spotkałem do tej pory miały podobny kształt ale bez "pasków", co nie znaczy, że takich nie było. Dekielek oryginalny i jako jedyny opisany  :)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za opinię.

Edytowane przez loituma

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To "coś" prócz mechanizmu i dekielka nie ma nic wspólnego z oryginalną Delbaną. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Wskazana przez @loituma Delbana ma kopertę utrzymana w stylizacji do Twojej, lecz u Ciebie jest "karbowany" bezel natomiast tam podobna fakturę ma koperta. Ja miałem kopertę o podobnym kształcie, ale bez żadnych zdobień. Czy występowały różne wersje, czy są po prostu pozamieniane elementy?.

W mojej był mechanizm bardzo dziwnie opisany: AS 1123 1124. Czy płyta bazowa była taka sama w moim i Twoim, a pozostałe elementy się różniły, czy to całkiem inne mechanizmy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki te jeśli się pojawiają to koperty mają dość sfatygowane. Raczej nie pojawiają się masowo a to nie ułatwia oceny, ale sądzę. że elementem definiującym model była koperta w typie krab - co do karbowania to chwilowo nie mam zadania choć tymczasowo można przyjąć, że występowały różne typy.

W mojej jest 984 - sądzę, że to różne mechanizmy - na pierwszy rzut oka mają mostki o nieco różnym kształcie, ale "w proszku" ich nie widziałem i nie podejmuję się oceny ewentualnego wspólnego pochodzenia - może Artur? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak obyczaj każe stary,
według przodków naszej wiary,
pragnę złożyć Wam życzenia w dniu Bożego Narodzenia.
Niech ta gwiazdka betlejemska, co przyświeca nam o zmroku doprowadzi Was do szczęścia w nadchodzącym Nowym Roku..

Wszystkim miłośnikom i fascynatom  pięknej sztuki zegarmistrzowskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy,

czy waszym zdaniem ten zegarek jest oryginalny? Zastanawiam się nad jego zakupem, a nie wiem, czy warto...

post-45385-0-40715500-1419984771_thumb.jpg

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy,

czy waszym zdaniem ten zegarek jest oryginalny? Zastanawiam się nad jego zakupem, a nie wiem, czy warto...

attachicon.gif$_57.JPG

Ja też go widziałem i coś mi wskazówki nie pasują. Sekunda chyba za długa i chyba powinna być z czerwonym grotem. Godzinowa jak by za krótka. Sam nie wiem, może inni koledzy mają taki egzemplarz w swoich kolekcjach i zrobią porównanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki są chyba ok.

Mam z takimi samymi, napewno w oryginale. Też bez czerwonego zakończenia.

Pokazywałem ją niedawno na forumie.

Tarcza chyba też jest ok. Choc bardzo ładna. Być może po ranowacji.

Bardzo ładna koperta. Wygląda na nie niklowaną. I porządnie wyglądająca koronka, choć z tego zdjęcia nic więcej nie da się wywnioskować.

Obstawiałbym jednak na renowację delikatną niektórych elementów. Choć zrobioną porządnie.

Jest zdjęcie mechanizmu?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma. Poproszę sprzedawcę, żeby sfotografował werk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też ja obserwuję i wam wątpliwości co do tarczy - może być po renowacji. Zdjęcie mechanizmu nic nie da. Byłyby lepsze zdjęcia tarczy bez szkiełka. Zapytaj czy zegarek lub jego elementy były poddawane renowacji.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg sprzedawcy zegarek był w 100% oryginalny.

A licytację niestety przegrałem. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, bo ładny był. :(

Za ile poszedł?

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to, wydaje mi sie, jeszcze w górnej granicy normy.

Ale szkoda, ze nie twój.

Wyskrobane w Tapatalk

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też żałuję. Mam tylko nadzieję, że może kupił go ktoś z naszego forum. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gościem który wygrywa obecnie licytację ciężko wygrać :( chyba że przepłacisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zobaczymy ile ona jest dla innych warta. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja licytować nie zamierzam, link wrzuciłem dla innych. Ale też jestem ciekaw, do jakiej kwoty dojdzie licytacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi