Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj w klubie. Rzeczywiście potrzebna fotografia bez szkiełka, ale sądzę, że z tarczą jest wszystko w porządku. Pozostałe uwagi w pełni popieram.

post-57210-0-69672800-1441825988_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oraz druga:

Witam wśród Delbaniarzy

O pierwszym już Arek napisał chyba wszystko

A drugi piękny gilosz ( sam mam dwie lecz w kiepskim stanie )ale zdjęcia tarczy bez koperty i centralnie by rozwiązały temat malowania bo na tą chwilę patrząc na Swiss Made  jakby był prosto :blink: co sugeruje ingerencję .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Wam bardzo za wyczerpujące odpowiedzi. Dopiero zaczynam przygodę z zegarkami tej marki, więc każda wskazówka jest dla mnie bardzo wartościowa.

Na moje oko ta tarcza zachowana jest w oryginale, lecz jako nowicjusz mogę się mylić.

Wątpliwością powinny jednak rozwiać nowe zdjęcia, które dodam na dniach.

Pozdrawiam,

F

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, to mój debiut w tym wątku. Uprzejmie proszę Was o uwagi na temat oryginalności mojej pierwszej w życiu Delbanki, na razie jestem z zakupu zadowolony, zobaczymy co będzie potem. 

Moje cudeńko wywalczyłem na "zatoce"-uk, koperta 32.2mm z brązu/mosiądzu chromowana, werk pięknie cyka, tarcza pokryta siecią drobniutkich spękań, luma jedynie na wskazówkach zachowała chęć świecenia przez klika minut, moje wątpliwości budzi dekiel bez loga Delbany, koronka równiwż bez loga.

post-46062-0-65188600-1441987989.jpgpost-46062-0-63492400-1441988013.jpgpost-46062-0-43687600-1441988026.jpgpost-46062-0-75636800-1441988037.jpgpost-46062-0-02626300-1441988054.jpg

Edytowane przez kurdebalans

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć witamy w klubie  :) To ze Mną walczyłeś o tę Delbanę .Jeżeli to ta z zeszłego tygodnia z Anglii  Tylko Ja wiedziałem ( dzięki pomocy kolegi Jurka) coś więcej o tym zegarku . Koperta jest nieoryginalna (za duża ) Było to widoczne na zdjęciach w okolicy godziny 13. Po za tym werk ok. I tarcza bardzo rzadka i ładna jak na te lata . Wskazówki fajne i chyba też oryginalne . Jeżeli to ta sama to Musisz poszukać oryginalnej koperty , co nie będzie łatwe w tym rozmiarze Pozdrawiam Sławek

Edit . werk AS  1220  http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&AS_1220

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć witamy w klubie  :) To ze Mną walczyłeś o tę Delbanę 

No cześć :) popatrz pan jaki ten świat mały,  Oglądałem właśnie przed chwilą zdjęcia, no fakt, teraz widzę na 13 cień sugerujący szparę miedzy cyferblatem a kopertą. Patrząc w realu nic takiego nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też uczestniczyłem w licytacji

Aukcja była prywatna , dlatego nicki były ukryte

Edit jeśli nie ma prześwitu to tylko się cieszyc

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie przylega na całym obwodzie, ale cóż ... ziarno zwątpienia zostało posiane. W necie przejrzałem wiele Delban, ale na trop takiej samej jeszcze nie wpadłem. Tu na forum widziałem z podobną tarczą (rzymskie + kropki) i zdaje się podobnym werkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Mojej też chciano zrobić wojskową  :D CZyli został Ci do znalezienia tylko dekielek w oryginale <_<

post-38106-0-38964500-1441997068_thumb.jpeg

post-38106-0-19979600-1441997108_thumb.jpeg

post-38106-0-55176800-1441997358_thumb.jpeg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - o wilku mowa! Pasowanie cyferblatu i koperty takie samo w mojej i jw., ale w mojej koronka jest osadzona niżej w zagłębieniu koperty, no i ten "no name" dekiel, który notabene, pięknie pasuje do tej koperty.

sawcio68 - piękna ta twoja Delbanka, no i podobna do mojej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, to mój debiut w tym wątku. Uprzejmie proszę Was o uwagi na temat oryginalności mojej pierwszej w życiu Delbanki, na razie jestem z zakupu zadowolony, zobaczymy co będzie potem. 

Moje cudeńko wywalczyłem na "zatoce"-uk, koperta 32.2mm z brązu/mosiądzu chromowana, werk pięknie cyka, tarcza pokryta siecią drobniutkich spękań, luma jedynie na wskazówkach zachowała chęć świecenia przez klika minut, moje wątpliwości budzi dekiel bez loga Delbany, koronka równiwż bez loga.

Witaj w gronie . :)

Fajny egzemplarz , i tak jak wspominałem Sławkowi , koperta nie z tej bajki ,

Choc twe zdjęcia są kiepskiej jakości ro jakieś 100 kb będzie lepiej widać ,

A co do prześwitu w okolicach 13  do 18 , ale to jest tylko moje skromne zdanie .

Może coś jeszcze Staszek dopisze to będzie jaśniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję, witaj wśród Delbanowców.

Proszę potraktować moja ocenę jako głos w dyskusji, oparty tylko na przypuszczeniach i dotychczas spotkanych modelach Delban.

Tarcza bardzo ładna, mechanizm ciekawy, ale nigdy wcześniej nie widziałem ani takiej koperty, ani dekielka. Sadząc po kształcie i opisach na dekielku jest to komplet z kopertą, ale nie od Delbany. Nigdy też nie spotkałem koperty Delbany, by ucho miało taki kształt. Reasumując sądzę, że koperta i dekielek są z innej bajki.   

Jak się okazało pisaliśmy równocześnie ;). Może dodam tylko jeszcze jedną informację. Delbany z nieoznakowany dekielkiem trafiały się już w tym wątku, ale w kształcie pokazanym przez Sławka, tylko bez środkowych napisów.

I jeszcze jedno. To że nie widziałem nie jest pewnikiem, że takie nie występowały. Może ktoś inny coś jeszcze dorzuci.

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że masz piękną Delbanę z jednym z piękniejszych mechanizmów. :)

Witaj w klubie :)

A kopertę faktycznie bedzie baaaardzo trudno znaleźć. Ale może, kiedyś.

Pozdrawiam

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję panowie za opinie, być może tezę o nieoryginalnej kopercie może potwierdzać to, że koronka nie dochodzi do powierzchni koperty jest około 0,5 - 0,6 mm luzu, pod warunkiem, że wałek jest oryginalny.

Jestem ciekawy jaką średnicę zewnętrzną koperty ma pokazana wyżej Delbana kolegi sawcio68

edit

Właśnie przed chwilą porównałem koperty Delbanki i Atlantica Varldsmasterur - koperta Delbany stanowi prawię idealną, pomniejszoną kopię tego drugiego, może tylko uszka różnią się nieco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, niestety może to nie pasować do mojej teorii spiskowej, że to podobną kopertę powinienem mieć, ale kto wie czy wałek koronki jest oryginal. Myślałem, że kupiłem zegarek a nie łamigłówkę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może dlatego zegarek poszedł za cenę dużo niższą niż się spodziewałem. Ja praktycznie licytowałem tarczę z werkiem , dlatego nie przesadzałem z ceną

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdobyłem kolejna brązową. Tarccza była zabrudzona, więc postanowiłem ja umyć. Z białego ringu zszedł brud i nalot be problemu ale na brązowym została ni to brud ni patyna. Oceńcie sami.

post-57210-0-54295400-1442158925_thumb.jpg

post-57210-0-75259100-1442158928_thumb.jpg

post-57210-0-35530600-1442158932_thumb.jpg

post-57210-0-19316600-1442158935_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubię ten kształt "10 i 4"

post-57210-0-16466000-1442159066_thumb.jpg

post-57210-0-58666200-1442159068_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć . Ja myślę że jest to zwyczajna rdzawka . Być może środek tarczy był w mniejszym stopni zabezpieczony ,lub tylko raz pokryty farbą i werniksem . Zewnętrzny okrąg został grubiej pokryty lakierem. Wiesz że Ja nie jestem żadnym fachowcem , ale ostatnio rozmawiałem na podobny temat Mojej chrono z Głowackimi. Też pytałem dlaczego tarcza pordzewiała , a nie zabrudziła się . Być może dlatego że zabezpieczenie było gorsze w środku. Czas i wilgoć która gdzieś się przedarła ,dokonała takich powiedzmy zniszczeń tarczy .O ile środek jest porowaty o czym nie napisałeś. Ale to tylko Moja hipoteza

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w tym coś być, gdyż brązowa część ma spękaną warstwę ochronną. Siatka mikropęknięć tworzy specyficzny wygląd "rdzy" choć powierzchnia jest idealnie gładka. W niektórych niejscach w obrębie mikropęknięć tarcza złapała ciemniejsze plamki (przebarwienia) i to nadaje jej specyficznego wyglądu. Podobnie było na białym polu, ale tu wraz z warstwą ochronną zszedł brud i lekkie przebarwienia. Z brązowego pomimo intensywniejszego "szorowania" wierzchnia warstwa nie chce zejść jakby była scalona z lakierem lub lepiej związała z podłożem. Dodaje to też uroku tej tarczy. Wskazówki są fatalne muszę kupić wypełnienie.

Mechanizm klasyka, więc nic ciekawego, choć w tych brązowych najczęściej właśnie spotykam Felsy. 

post-57210-0-58780900-1442163189_thumb.jpg

post-57210-0-82752800-1442163191_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie wyszło Staszku
A brązowe ma jakieś fochy  ;)  jeśli chodzi o mycie
Jak dla mnie ten środek dodaje uroku , a co do 10 i 4 to fakt są śliczne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super Staszek!

Całkiem ładny stan. :)

A ja wciąż nie mogę zapolować na swoją pierwszą brązową :(

Fatum jakieś? Czy co?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi