Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Recenzja była gotowa lecz szlag ją trafił! :angry:

A taka była za***ista! :lol:

E..ch.... rąsie stetryczałe i tyla! :(

Edytowane przez lec

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek ,ło boże

Ale cudo i jak przekombinowane

Szorowanie, picowanie i na koniec podmalówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba wujek z Ameryki  P. Zbigniewa (patrz inne Jego zegarki )  Folklor ten sam  :D

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam tutaj wrzucę fotki tej delbany żeby na drugim temacie nie robić bałaganu . Obiektyw macro Mój ma 60 mm ogniskowej , to trochę za mało do takich dokładnych ujęć A więc są jakie są 

post-38106-0-84243500-1443175799_thumb.jpeg

post-38106-0-97721200-1443175818_thumb.jpeg

post-38106-0-44500800-1443175837_thumb.jpeg

post-38106-0-94265200-1443175852_thumb.jpeg

post-38106-0-58756900-1443175870_thumb.jpeg

post-38106-0-60312000-1443175889_thumb.jpeg

post-38106-0-77129400-1443175906_thumb.jpeg

post-38106-0-18631100-1443175925_thumb.jpeg

post-38106-0-73200100-1443175944_thumb.jpeg

post-38106-0-60233300-1443175959_thumb.jpeg

post-38106-0-35733800-1443175974_thumb.jpeg

post-38106-0-02125700-1443175989_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i edit

post-38106-0-25156300-1443177370_thumb.jpeg

post-38106-0-16429100-1443177479_thumb.jpeg

post-38106-0-16033400-1443177660_thumb.jpeg

post-38106-0-09313300-1443177729_thumb.jpeg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja nie wiem gdzie poprzednio nie dojrzałem tych znaczników na kwadransach, oczy chyba mi pi... zaszły.

Dopiero teraz dostrzegłem że i w 9 jest takie jakiś coś jak w 6 ,

Te zdjęcia dużo mówią o tej piękności a i na swoich z podobnymi opisami popracowałm

Wedle mnie odszczekuje to co pisałem że może malowana.

Ale to tylko moje skromne zdanie a to że po 30 krotnym powiększeniu widać wszystko to może widać za dużo. ☺

Świetny nabytek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ilość wykrzykników w tytule aukcji jest wyznacznikiem wartości zegarka i jednocześnie sugestią do licytacji poza granice zdrowego rozsądku? Jak mam to rozumieć?

http://allegro.pl/show_item.php?item=5690562096

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta dużo słabsza od środka. Rzadziej spotykany mechanizm z shock-absorberem, widać, ze zadbany, wskazówki i tarcza w idealnym stanie. Według mojej oceny tarcza raczej oryginalna, a jeśli ktoś ją odnowił, to zrobił to profesjonalnie. Co do ceny, my patrzymy na to inaczej, bo byłby to ewentualnie nasz kolejny zegarek, ale jeśli ktoś kupuje jeden by mieć i używać kultowy zegarek, to dlaczego nie zapłacić więcej. Kupiłem kiedyś ( na początku zainteresowań) bardzo fajną Delbanę, za podobne pieniądze, której tarcza dopiero po wyjęciu z koperty i pod lupą okazała się profesjonalnie wykonaną malowanką, nie do poznania przez szkiełko i ze zdjęć. Nie twierdzę, że tak jest tu, ale od tego czasu z dystansem patrzę na NOS`y. ;)    

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna w fajnym stanie , ale myślę że jest z połowy lat 70-tych . Czarnulka jak dla Mnie  :D Gdybym ją licytował to 1k  .Ale ceny Chrono z lat 70- tych mocno stoją  Tylko nie podobają Mi się te mocno odstające okrągłe  przyciski .Ale wtedy moda się zmieniała. Przynajmniej nic przy Niej nie trzeba robić ,od razu na rączkę  :)  

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo rzadko spotykany chronograf Delbany z datą. O ile Delban chrono jest dość dużo to z datownikiem naprawdę trudno spotkać. Rozkład subtarczek jest taki sam jak w Chrono z lat sześćdziesiątych, ale okienko daty czyni ten zegarek całkowicie innym. O ile wskazówki subraeczek są identyczne jak w poprzednich modelach, to duże wskazówki sa jakieś dziwne, bardziej mi przypominają wskazówki z Atlanticów Originali z początku lat osiemdziesiątych. Najsłabszą częścią zegarka jest bez wątpienia koperta, a to że dekielek jest bez oznaczenia Delbana, budzi moje wątpliwości co do oryginalności, a jeśli jest to oryginalne to z okresu gdy koszty decydowały o wszystkim, ale Delbana w chronografach zawsze znakowała dekielki, a tutaj nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy to koperta od Delbany. Pojawienie się daty komplikuje ocenę i powoduje, że zegarek stał się bardzo interesujący i niewykluczone, że istniał właśnie w takiej konfiguracji. Osobiście nie czuję się specjalistą od chrono Delbana, ale:

- ile widzieliście złotych Landeronów w Delbanach?

- ile widzieliście zakręcanych dekli w Delbanach Chrono?

- brak logo na deklu i mechanizmie?

Osobiście pierwszy raz widzę takie wskazówki w chrono Delbana, ale też jak dotąd nie widziałem Delbany na Landeronie z datą. Wątpliwości będą tak długo aż nie znajdzie się podobny egzemplarz a najlepiej choć dwa. Może to być złoty strzał, albo wtopa miesiąca :D :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. werk Mojej 38  2. werk Mojej 33 I oba dekle wciskane . Też widzę pierwszy raz datownik , ale w młodszych rocznikach może były ?

post-38106-0-74242300-1443900294_thumb.jpeg

post-38106-0-28331600-1443900314_thumb.jpeg

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- nie widziałem "złotych" Landeronów w Delbanach, bo to nie była ta półka, gdzie stosowano lepsze wersje mechanizmów;

- były wersje zakręcanych Delban Chronografów, ale dekielki były charakterystycznie oznakowane;

- mechanizmy trafiały się nieoznakowane, dekielki nigdy nie brakowało nazwy albo logo;

Nie mogę się również jednoznacznie wypowiedzieć, bo to chyba druga Delbana chrono z datą jaka widziałem. Odnoszę wrażenie, że jest to raczej późniejszy model i może dlatego te wskazówki, charakterystyczne dla zegarków z lat osiemdziesiątych. Koperta też jest dziwnie złocona, ale to takie niczym nie poparte wątpliwości. Najbardziej mi przeszkadza brak opisu na dekielku, bo Delbana zwyczajowo oznakowywała je prawie zawsze. Tarczę i mechanizm oceniłbym pozytywnie, ale co do reszty, nie wiem.

post-57210-0-70794500-1443900808_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obserwuje ja od początku i chodzi mi taki pomysł po głowie, żeby zaryzykować i ją kupić. Nie wiem tylko czy budżet wytrzyma.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz, dasz radę, to może być "biały kruk". Chronograf z datą, tego jeszcze na forum nie było.( są pewne obawy, ale jest ryzyko, jest zabawa). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. werk Mojej 38  2. werk Mojej 33 I oba dekle wciskane . Też widzę pierwszy raz datownik , ale w młodszych rocznikach może były ?

I właśnie na ile to "może" jest prawdopodobne w ocenie zainteresowanych, określi ich determinację. Pojawiło się wiele pytań. Sprawa jest bardzo interesująca.

Staszek, jaki rozmiar ma Delbana od tego dekielka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz, dasz radę, to może być "biały kruk". Chronograf z datą, tego jeszcze na forum nie było.( są pewne obawy, ale jest ryzyko, jest zabawa).

Spróbuje. Napiszcie co jeszcze można wywnioskować z tego, a ja zobaczę jak bardzo się dzięki Waszym dywagacjom zdeterminuję :)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JT

38mm

Tak myślałem. Ta na All ma ponoć 36. Coraz bardziej interesująco.

Spróbuje. Napiszcie co jeszcze można wywnioskować z tego, a ja zobaczę jak bardzo się dzięki Waszym dywagacjom zdeterminuję :)

Myślę, że powinieneś poprosić o zdjęcia tarczy w wysokiej rozdzielczości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie poszło.

Zobaczymy czy zdąży zrobić.

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

38mm to nie często spotykane chrono, a z pewnością fajnie wyglądające.

Co do tej z all... to imho tarcza i mechanizm jest OK, wątpliwości pojawiają się przy kopercie, ale przejrzałem moje archiwum i skłaniam się do tezy, że i koperta jest OK, tylko to jest zegarek z końca lat siedemdziesiątych i początku osiemdziesiątych, a wtedy oszczędzano na wszystkim i składano z tego co było dostępne i tanie. Może i dlatego pojawiły się te "brzydkie" ;)  wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem z podobnymi przyciskami na Landeronie 48. Ale z datą nic na Google nie widać

Edit Choć trochę dziwna szczególnie dekielek  :blink: http://www.ebay.ie/itm/VTG-1948-RARE-OVERSIZED-CHRONOGRAPH-DELBANA-LANDERON-48-GOLD-PLATED-MENS-WATCH-/190996403571

post-38106-0-58747100-1443904508_thumb.jpeg

Edytowane przez sawcio68

Pecunia non olet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki pomocy Jurka w zdobyciu nowego materiału do wypełnień wskazówek, który jest o wiele bardziej plastyczny i pozwala na powolne modelowanie, a dopiero po zakończeniu na wygrzanie i utwardzenie, zabrałem sie do moich i otrzymanych w prezencieod Jurka wskazówek. Chociaż na zdjęciu to mało widoczne, ale jeden komplet jest bardziej szaro-bezbarwny(lewy), drugi wpada w zieleń (prawy). Oba delikatnie świec dzięki dodaniu proszku fluorescencyjnego. Wskazówki są w dość dużym powiększeniu więc widać szczegóły, w zegarku może być dobrze. Obawiam się czy nie są za ciemne.

Co sądzicie, może jakieś sugestie? 

post-57210-0-74646900-1443959866_thumb.jpg

post-57210-0-67119500-1443959869_thumb.jpg

post-57210-0-65209900-1443959872_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I gicio :)

Proszku można dorzucić więcej to będą lepiej świeciły , ten proszek to kolor morski  ja dokupiłem jeszcze seledyn i zielony .
Będzie na testy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi