buran69 46 #126 Napisano 27 Lutego 2015 Ładna rzecz,o ile ich zegarki mechaniczne z lat 70/80 to badziew to elektroniki są cenione za wysoką jakość,przynajmniej z takimi opiniami się spotkałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Myyszy 0 #127 Napisano 28 Lutego 2015 Kolejna Prazisa, tym razem z centralną sekundą i złoconą kopertą. Dość wymęczona, ale udało się ją uruchomić, chodzi dość dokładnie, a spatynowana tarcza fajnie wygląda :-) 0 Za zegarek Ruhla jednej nocy nie przehula. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Myyszy 0 #128 Napisano 10 Marca 2015 (edytowane) Właśnie uruchomiłem takiego deLuxa na wczesnym werku UMF 24-32 (metalowa dźwigienka sprzęgająca), ze złotym „rakietowym” cyferblatem. Poza czyszczeniem musiałem wymienić ćwiartnik, bo miał wyłamane jeden ząb. Na Straße de Pariser Kommune w Berlinie: Edytowane 13 Marca 2015 przez Myyszy 0 Za zegarek Ruhla jednej nocy nie przehula. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #129 Napisano 28 Marca 2015 Do mojej kolekcji dołączył niedawno taki "Chronograf" Zdecydowałem się na zakup głównie ze względu na świetny stan oraz fakt, iż jest to komplet: pudełko + dokumenty ...i po zakupie zacząłem nieco czytać na temat marki Ruhla i tego modelu...niezwykła, ciekawa historia... Dla zainteresowanych nieco informacji o marce i tym modelu: http://manufakturaczasu.pl/ruhla-chronograf/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #130 Napisano 28 Marca 2015 Do mojej kolekcji dołączył niedawno taki "Chronograf" Zdecydowałem się na zakup głównie ze względu na świetny stan oraz fakt, iż jest to komplet: pudełko + dokumenty ...i po zakupie zacząłem nieco czytać na temat marki Ruhla i tego modelu...niezwykła, ciekawa historia... Dla zainteresowanych nieco informacji o marce i tym modelu: http://manufakturaczasu.pl/ruhla-chronograf/ Fajnie, że jest cały komplet! Zawsze miło mieć wszystko jak by dopiero co wyjść ze sklepu 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yorki_man 430 #131 Napisano 28 Marca 2015 Kurcze gratuluję kompletu świetna sprawa! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #132 Napisano 28 Marca 2015 Fajnie, że jest cały komplet! Zawsze miło mieć wszystko jak by dopiero co wyjść ze sklepu Kurcze gratuluję kompletu świetna sprawa! Dzięki ...nawet pasek jest oryginalny, o dziwo pomimo wieku, nie kruszy się i jest nadal elastyczny, jak nowy ...taka ciekawostka...fajny fragment historii niemieckiego zegarmistrzostwa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Myyszy 0 #133 Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Właśnie poskładałem kolejną Ruhlę - kostkę na UMF 24-33. Trafiła do mnie w dość przyzwoitym stanie, ale nie na chodzie, z porysowanym szkiełkiem i deklem: Tu werk już wymontowany, bez wskazówek, cyferblatu i datownika, czeka na rozbiórkę: Włos miał za sobą ciężkie przejścia - doprowadzenie go do ładu wymagało sporo cierpliwości. Zmontowana przekładnia czeka na kotwicę i balans: Regulacja werku z samym sekundnikiem: Po polerce i z nowym paskiem prezentuje się moim zdaniem całkiem fajnie: Dzisiaj sprawdzony w warunkach „polowych”: Edytowane 30 Marca 2015 przez Myyszy 0 Za zegarek Ruhla jednej nocy nie przehula. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caliber 89 1 #134 Napisano 30 Marca 2015 Pięknie ! Świetny efekt - dla tego efektu końcowego warto było włożyć tyle wysiłku ! Brawo ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #135 Napisano 30 Marca 2015 Ładnie wyszła. Podziwiam podejście . I umiejętności. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yorki_man 430 #136 Napisano 31 Marca 2015 Wow. Gratuluję umiejętności! Super wyszło! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Myyszy 0 #137 Napisano 31 Marca 2015 Ruhlę to batdzo wdzięczne zegarki. Ładnie wyglądają, niechodzący egzemplarz kupuje się za 5-15zł a po uruchomieniu jest to w pełni użytkowy zegarek. Werk UMF 24 ma co prawda swoje narowy, ale zadadniczo to świetny materiał do amatorskiej naprawy. Zresztą nawet jak się co zepsuje, to tak bardzo nie szkoda. Caliber 89 - bardzo ładny chrono. Kupiłeś w PL czy za granicą? Od jakiegoś czasu monitoruję Ruhle na Allegro i chronografy bywają bardzo rzadko, a kompletu w takim sanie jeszcze nie widziałem. Mam w kolejce do zrobienia taki w wersji bez bezela, za to z grawerunkiem wyścigowej MZki na deklu. Brakuje mi niestety pierścienia z podziałką telemetru. 0 Za zegarek Ruhla jednej nocy nie przehula. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom1303 7 #138 Napisano 2 Kwietnia 2015 Kolejna Prazisa, tym razem z centralną sekundą i złoconą kopertą. Dość wymęczona, ale udało się ją uruchomić, chodzi dość dokładnie, a spatynowana tarcza fajnie wygląda :-) precize to byly najlepsze werki ruhli. ta jest chyba rzadziej spotykana bo na 16 - stu kamieniach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom1303 7 #139 Napisano 5 Kwietnia 2015 a to jedna z moich - Taki kwadracik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 139 #140 Napisano 6 Kwietnia 2015 Takiej jeszcze nie widziałem. To męski czy damka? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Myyszy 0 #141 Napisano 6 Kwietnia 2015 a to jedna z moich - Taki kwadracikA co tam w środku cyka? Präzisa, Diva czy import z ZSRR? 0 Za zegarek Ruhla jednej nocy nie przehula. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Myyszy 0 #142 Napisano 6 Kwietnia 2015 Taką dziś wyrychtowałem dla żony. Pasek i cyferblat pod kolor oczu. Czerwony sekundnik to własna inwencja - oryginalnego brakowało, a miałem same złote. 0 Za zegarek Ruhla jednej nocy nie przehula. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Myyszy 0 #143 Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Poszło dwa razy przez pomyłkę. Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez Myyszy 0 Za zegarek Ruhla jednej nocy nie przehula. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom1303 7 #144 Napisano 17 Kwietnia 2015 A co tam w środku cyka? Präzisa, Diva czy import z ZSRR?Präzisa M2 na 15- stu kamieniach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom1303 7 #145 Napisano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) to moja taka mala kolekcja... fotka niestety niespecjalna. w naturze wygladaja stanowczo lepiej... do tej lewej szukam jeszcze koronki... Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez tom1303 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom1303 7 #146 Napisano 17 Kwietnia 2015 Takiej jeszcze nie widziałem. To męski czy damka?meski 27 x 35 mm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 139 #147 Napisano 17 Kwietnia 2015 A to niespodzianka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom1303 7 #148 Napisano 18 Kwietnia 2015 ta na 17 -stu kamieniach potrzebuje jeszcze konserwacje mechanizmu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom1303 7 #149 Napisano 18 Kwietnia 2015 taka to kolega juz tu pokazywal: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Myyszy 0 #150 Napisano 18 Kwietnia 2015 Ale Twoja wygląda na idealnie zachowaną. W tym modelu bardzo mi się podoba czcionka, którą napisane jest „ANTIMAGNETIC”. 0 Za zegarek Ruhla jednej nocy nie przehula. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach