Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

waldi0905

Na co zwrócić uwagę przy zakupie zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

U ruskich powstało wiele rzadkości :)

a te które są rzadkie zazwyczaj są w Sosnowcu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech... bywało lepiej. Faktem jest, ze sporo tego albo wciąż w Sosnowcu jest, albo przez Sosnowiec przynajmniej przeszło :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

waldi0905 chciał wejść i od razu najlepiej zgarnąć wszystko w eksternistycznym tempie :D

Krzysiek piękna i taktowna odpowiedź na pytanie nurtujące waldiego. Dobrze, że jesteś tym moderatorem i ogarniasz to wszystko.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gorączkuje się tylko wkurza takie gadanie "nie da się" trzeba chcieć.Chcecie konkretnych pytań to ok. więc kto zacznie.

Powiedzmy coś o Poljocie De lux w "złocie".Proponuje tak dodawać:

- Zdjęcie poglądowe

- krótki opis(kiedy powstawały, itp.)

- najczęstsze naprawy co się psuje i na co zwracać uwagę przy zakupie

- popularność i dostępność części

- jaka cena żeby nie przepłacić ( stan średni zegarka)

- coś od siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gorączkuje się tylko wkurza takie gadanie "nie da się" trzeba chcieć.Chcecie konkretnych pytań to ok. więc kto zacznie.

Powiedzmy coś o Poljocie De lux w "złocie".Proponuje tak dodawać:

- Zdjęcie poglądowe

- krótki opis(kiedy powstawały, itp.)

- najczęstsze naprawy co się psuje i na co zwracać uwagę przy zakupie

- popularność i dostępność części

- jaka cena żeby nie przepłacić ( stan średni zegarka)

- coś od siebie

A mnie wkurza jak ktoś kto dopiero zaczyna się poruszać w jakimś temacie nagle chce pouczać ludzi którzy w tym temacie siedzą dużo dłużej(nie mówię tu o sobie).

Więc pytam Cie kolego który twierdzisz że "trzeba chcieć" gdzie jest opis zegarka który deklarowałeś w piątek?

"Ok sam zacznę jak tylko w sobotę będę na swoim bazarze :D i coś kupię...."

Rozumie że albo nie byłeś albo nie kupiłeś.

Ale przecież masz Sławę o którą pytałeś w dziale pokrewnym i mogłbyś coś o niej napisać zamiast wkurzać się na innych.

Przecież trzeba tylko chcieć.

No może trzeba też chcieć dać coś z siebie a nie tylko brać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całe piękno w kolekcjonowaniu to poznawanie od zera świata zegarków. W tym wypadku zegarków radzieckich. Powtarzałem to już na forum tyle razy, to powtórzę raz jeszcze. Nie da się tej wiedzy przysporzyć w kilka minut, godzin, czy nawet dni. Tego typu prośba na co zwracać uwagę przy zakupie nie jest na pozór tak prosta do zdefiniowania. Przede wszystkim skąd mamy wiedzieć co akurat Ci się trafi? Być może będzie to ciekawy zegarek, ale jak gdzieś tam pisałeś będzie miał uszkodzone szkło, które jest ciężko dostępne. Podejmujesz decyzję, biorę na części i czekam aż trafi się inny z dobrym szkłem. Jeśli uda Ci się osiągnąć dobrą cenę, to jak najbardziej można kupić.

Jako przykład powiem Ci, że u mnie było kilka takich zegarków, których złożenie do kupy trwało kilka miesięcy, a nawet i lat :D

Sparzyłem się nieraz na samym początku, gdzie "fachowiec" za przekładkę werków i być może jakieś tam smarowanie skasował mnie na 50zł. A na tamte lata taka usługa była o wiele tańsza.

Inny przykład. Kupiłem na śmieszne pieniądze Poljota 3133 (chronograf), a za naprawę i w ogóle zdobycie części zapłaciłem grubo ponad 200zł. Co i tak mi się opłaciło, bo zegar jest wart powyżej 300zł.

Musisz przejść na własnej skórze przez te wszystkie etapy. Podstawa to dużo czytać, bo inaczej się nie da oraz znaleźć sobie zaufanego zegarmistrza.

A jeśli miałbym odpowiedzieć na Twoje pytanie. To zwracaj uwagę na cenę i stan wizualny zegarka.

Jak odsiedzisz swoje na allegro tj. kilkadziesiąt godzin to będziesz wiedział ile kosztują zegarki, ile można zapłacić i ewentualnie o ile ktoś chce Cię przekręcić.

Innej drogi w tym sporcie ja nie widzę. Każdy doświadczony forumowicz pewnie przeszedł podobną ścieżkę. I nie wydaje mi się, żeby brak odpowiedzi na to pytanie stanowił złośliwość.Po prostu inaczej niż przez swoje doświadczenia nie staniesz się kolekcjonerem i znawcą tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie wkurza jak ktoś kto dopiero zaczyna się poruszać w jakimś temacie nagle chce pouczać ludzi którzy w tym temacie siedzą dużo dłużej(nie mówię tu o sobie).

Więc pytam Cie kolego który twierdzisz że "trzeba chcieć" gdzie jest opis zegarka który deklarowałeś w piątek?

"Ok sam zacznę jak tylko w sobotę będę na swoim bazarze :D i coś kupię...."

Rozumie że albo nie byłeś albo nie kupiłeś.

Ale przecież masz Sławę o którą pytałeś w dziale pokrewnym i mogłbyś coś o niej napisać zamiast wkurzać się na innych.

Przecież trzeba tylko chcieć.

No może trzeba też chcieć dać coś z siebie a nie tylko brać.

No własnie w sobotę będę a jest dopiero środa więc nie mogłem pisać o czym czego nie mam. Jeśli coś kupię nie omieszkam napisać a w tym czasie ktoś mógłby coś napisać po prostu. Chcę Was zmotywować jakoś,a Wy nic na luz i działajmy.ok. Czy nikt nie ma ochoty nic pisać o swoich zegarkach, które już posiada i podzielić się wiedzą z innymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem taki wpis:

Napisano 20 styczeń 2013 - 10:22

Witam wszystkich właśnie stałem się posiadaczem takiej Slavy 21 kamieni bez żadnego datownika, wygląda tak jak na pokazanym wcześniej zdjęciu.Znalazłem ją podczas porządków tylko okazało się, że jest zalana i wymaga czyszczenia. Koszt powiedział mi zegarmistrz żeby mógł dać gwarancję ,że będzie chodził to 100 zł.Stąd moje pytanie czy warto i czy to jakaś wyjątkowa seria czy jak?Pozd

Tutaj

http://zegarkiclub.p...zegarkow-slava/

Przecież dowiedziałeś się o tym zegarku sporo.

Dlaczego nie chcesz się podzielić tym co się dowiedziałeś w założonym przez siebie temacie? Może byłby to jakiś początek albo chociaż wyraz dobrej woli.

Edit.

nie masz ochoty pisać o swoim zegarku?

Edit2

Trochę mnie irytuje ton Twoich wypowiedzi ale nie chcę Cię zniechęcić do kolekcjonowania zegarków.

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie w sobotę będę a jest dopiero środa więc nie mogłem pisać o czym czego nie mam. Jeśli coś kupię nie omieszkam napisać a w tym czasie ktoś mógłby coś napisać po prostu. Chcę Was zmotywować jakoś,a Wy nic na luz i działajmy.ok. Czy nikt nie ma ochoty nic pisać o swoich zegarkach, które już posiada i podzielić się wiedzą z innymi?

Waldi sądząc po ładnych i dosyć wyczerpujących odpowiedziach Kolegów trzeba przyznać, że dużo czasu zostało Ci już poświęcone, ode mnie mogę dodać, że faktycznie ton Twoich wypowiedzi jest dosyć zabawny może zacytuje:

...Chcę Was zmotywować jakoś,a Wy nic na luz i działajmy.ok. Czy nikt nie ma ochoty nic pisać o swoich zegarkach, które już posiada i podzielić się wiedzą z innymi?...

Przyznam, że ciekawie się czyta -:)

Myślę, że jeżeli się nie zniechęcisz do kolekcjonowania a w zasadzie najpierw do wyszukania informacji na dany temat to mogą być jeszcze z Ciebie Kolekcjoner, ale zdecydowanie musisz zmienić postawę :)

Pozdrawiam i życzę znalezienia odpowiedzi na każde nurtujące Cię pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o mnie to jestem żółtodziób w porównaniu do ogółu forumowiczów, ale nie poddaje się! Kupując zegarek kieruję się subiektywną opinią – podoba się to biorę (nie tak od razu, bo trzeba się trochę potargować). Na razie nie kupuję „drogich” Rusków, często kupuję za grosze takie co nie działają bo mam manie rozkręcania i skręcania i tak do bólu – najszybciej bolą oczy. Perełka? Łucz 18 kamieni. Pierwszy zegarek który udało mi się ożywić. Pewnie było to dzieło przypadku ale rozkręciłem, skręciłem i działa. Euforia normalnie. Informacje o zegarkach czerpię z forum, lub od zegarmistrza, kiedy chwalę się nowymi zakupami.

Nie wiem jakie zegarki chciałbyś mieć w swojej kolekcji, ale proponuję żebyś na bazarku zamiast grzebać w telefonie i sprawdzać jakie który zegarek ma mankamenty, przypatrzył się każdemu z osobna i wybrał taki który przyciągnie twoją uwagę najbardziej. Jak go kupisz to gwarantuje, że pierwsze co zrobisz to będziesz szukać takiego w necie i dowiesz się o nim bardzo dużo, a w przypadku gdy nie będzie na chodzie to zegarmistrz cie wszystko powie: jakie ma mankamenty i co się w nich często psuje i ile się za to płaci. Ja tak robię i wiem co raz to więcej.

Pozdrawiam i życzę sukcesów!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna rzecz, którą ja zaobserwowałem ( a zegarki radzieckie zainteresowały mnie od niedawna) Forumowicze którzy kolekcjonują zegarki od lat, też pytają o zdanie innych kolegów na temat danego egzemplarza.

Wiesz dlaczego?

IMO dlatego że tu nikt nie ma o sobie opinii bycia alfą i omegą.

Przykład hipotetyczny ale może będzie pomocny przy zakupie pierwszych zegarków

- spodobał mi się pewien zegarek na pewnym portalu i jest na niego cena ustalona< myślę - warto( oczywiście jeśli się podoba to już nie jestem obiektywny ponieważ widzę to co chcę widzieć) , ale zapytam - jeden kolega zauważa przetarcia na uszach ( ja nie widziałem) drugi widzi że klej pod szkłem jest pożółkły i wyłazi na tarczę( nie widziałem) Trzeci kolega mówi że ma taki sam w lepszym stanie i może sprzedać 15% taniej.

Sentencja - Moją początkową opinią mogę sobie tyłek wytrzeć.

Jeżeli po przeczytaniu tylu uwag dalej uważasz że "się da" to proponuję żebyś zaczął od tego żeby określić "średni stan zegarka" | sam tak napisałeś - jaka cena żeby nie przepłacić ( stan średni zegarka)|

Co to Twoim zdaniem znaczy? na co zwrócisz większą uwagę , na co mniejszą i dlaczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam, czytam i szeroko oczy otwieram, przecieram je i jeszcze szerzej otwieram. Toż kolega waldi0905 prezentuje nowatorskie podejście do kolekcjonerstwa. Niestety podejście to jest dalekie od mojego sposobu obcowania z zegarkami, bo kolekcjonuje się nie to co się opłaca, a to co się podoba i co człeka interesuje. Toż cała przyjemność w poszukiwaniu nowych nabytków jest jak już koledzy pisali w szukaniu, grzebaniu, negocjacjach, obcowaniu z innymi zakręconymi człeczkami, szukaniu informacji, pieszczeniu nabytków i wielu wielu innych przymiotach kolekcjonerstwa, które dają wielką radochę, czasami zyski innym razem straty. ;)

Próby szeregowania zegarków w proponowanych przez naszego kolegę kryteriach nic nie dają, a wręcz mogą podchodzić pod próbę "ogólnoświatowego" ^_^ ustawiania cen transakcji itp itd :ph34r: Jak to mówią mądrzy koledzy każdy zegarek ma swojego kupca, a jest wart tyle ile kupujący chce zapłacić, a sprzedający zarobić i to jest właśnie urocze............................................... :D :D

Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych o życzę owocnych łowów :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i ja coś od siebie dodam. Jeśli interesuje cię konkretny model (typ) zegarka to bez problemu znajdziesz w necie info. Wiem że genialnie opisana jest Mołnia, K-43, Wołna, de Lux, Pabieda, 55g, Chrono. Trzeba szukać (może nie wiesz ale jest jeszcze jedno forum z zegarkami i tam też są opisy). Taki temat jak ty proponujesz to jest tak jak by zrobić ściągę z jakiejś lektury, niby będzie wszystko ale szczegóły się pominie. Np. jak odróżnić tarczę dorabianą od oryginalnej, jaki ma mechanizm kirowski z początku produkcji a jaki z końca. Drobna sugestia dla ciebie. Kupuj zegarki w dobrym stanie i się o nie pytaj na forum czy dobrze trafiłeś. Jak odpowiedź się nie spodoba to go zawsze możesz sprzedać. Ja zbieram te zegarki dwa lata i dużo o nich nie wiem. Na początku zbiorów kupiłem Iskrę ale okazało się że mechanizm jest z mołni, dopiero po 1,5 roku miałem w pełni oryginał. Kupując ją miałem wybór między dwoma, z dobrym mechanizmem i uszkodzonym sekundnikiem a z dobrym sekundnikiem a mechanizmem niewłaściwym. Nie wiedziałem i za nie wiedzę się płaci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez moje ręce przeszło około 1000 zegarków od 5 lat - dopiero po 300 zacząłem coś o nich wiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez moje ręce przeszło około 1000 zegarków od 5 lat - dopiero po 300 zacząłem coś o nich wiedzieć

to niezłe źródło masz :) przez moje może ze 100 przeszło a zostało 44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po kilku latach "wypracowałem" sobie dostawców z polski, ukrainy, niemiec i włoch - to wystarczyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po kilku latach "wypracowałem" sobie dostawców z polski, ukrainy, niemiec i włoch - to wystarczyło.

NO właśnie właściwy kanał dystrybucji załatwia wszystko.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO właśnie właściwy kanał dystrybucji załatwia wszystko.

Waldi zbierze myśli i pewnie od jutra będzie znowu nadawał jak "J23"

:D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez moje ręce przeszło max. 60. Do tej pory zbierałem jak leci, teraz już trochę zaczyna się zapalać żarówka i pokazywać jakiś konkretny kierunek. Chociaż nie powiem, bo też biorę nieraz jakiś pospolity model jeśli jest np. w bardzo ładnym stanie, rozsądnej cenie. Zbieractwo wszystkiego, to chyba domena większości początkujących kolekcjonerów. Na moim przykładzie stwierdzić mogę, że nie opłaca się ono finansowo, pożera mnóstwo czasu, ale to dobra szkoła i też warto przez nią przejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam trzy podstawowe kryteria wyboru zegarka.

1. Zegarek ma mi się podobać.

2. Ma być w stanie wizualnym, który mnie zadawala.

3. Cena musi być dla mnie do zaakceptowania.

Reszta mnie mało interesuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety straciłem chęć do tego tematu jeśli wszyscy mówią nie da się to ok. Zrobię jak mówicie Sam spróbuję dojść do wszystkiego.

:D pozdrawiam wszystkich i nie złościć się na mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety straciłem chęć do tego tematu jeśli wszyscy mówią nie da się to ok. Zrobię jak mówicie Sam spróbuję dojść do wszystkiego.

Druga część wypowiedzi godna uznania. Cieszę się, że doszedłeś do wniosku, że sam musisz zdobywać wiedzę. :D To forum to jedynie pomoc, a nie zastępstwo w zdobywaniu wiedzy. Sam po sobie widzę, że im dłużej siedzę w tym interesie to tym mniej wiem :D Jak mawiał mędrzec -- wiedzieć, że nic się nie wie -- to pierwszy krok do zdobywania mądrości ^_^

Życzę owocnych łowów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no Waldi?!

Dziś sobota.

Pewnie nie udało Ci się upolować nic ciekawego na bazarze i nadeszła chwila zwątpienia?

Nie dziś to za tydzień, za dwa, za siedemnasieście - to wymaga cierpliwości.

Nie zniechęcaj się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra,

tak walczyłeś o swoje, że dam Ci wskazówki. Ostatnio kupiłem kilka zegarków w tym Komandira, jak się później okazało nie był to Komandir tylko jakiś Chinol. Na całe szczęście koledzy z forum powiedzieli po czym poznać podróbkę. Za co stokrotne dzięki!

post-58779-0-16534100-1360520034_thumb.jpg

Na co trzeba zrwacać uwagę, żeby nie dać się oszukać tak jak ja?

TOMIREK

'Koronka i czcionka.

W chińczykach koronka jest mniejsza a cyrylica w napisie 17 kamieni nie ma znaku diakrytycznego nad ostatnią literą'

LFKP

'Właściwie ostatnia litera to łacińskie ,,N" a nie ,,й"

KRZYSIEK_W

'oprócz powyższych uwag jeszcze bezel jest trochę inny'

Jeśli chodzi o Komandira to napewno nie dam się oszukać po raz kolejny. I chyba o to chłopakom chodziło, bo pewnie czytałem takie wskazówki już na forum, ale to gdzieś umknęło, a jak zapłaciłem to zapamiętam. Moja w tym głowa:)

Mam nadzieje, że pomogłem. Powodzenia.

Acha jak chcesz kupić fajnego komandira to mam na sprzedanie 30zł i jest Twój, w miarę zadbany foto masz powyżej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.