Piotr Ratyński 407 #126 Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Ależ Piotrze, to przecież Ty mieszasz pojęcia i to nie pierwszy raz. Ja o wodzie, Ty o miodzie. Nie pisałem o narodowości pruskiej ani razu! Cały czas mam na myśli państwowość pruską! Prusy skończyły swój żywot w 1918 z upadkiem monarchii, rok 1947 był tylko formalnym potwierdzeniem zaniku państwa. Nie dziwi mnie więc fakt, że Prusaków już dzisiaj nie ma. Już jeden forumowicz przyprawił mi gębę piewcy teutońskiej kultury, drugiej gęby nie zdzierżę, natomiast prusaki pisane małą literą to to owady z rzędu karaczanów. W moim przekonaniu o przynależności do danej grupy narodowościowej mogą świadczyć jedynie twarde dowody, a najlepiej metryka lub oświadczenie zainteresowanego.Według Twojego toku rozumowania, to moi dziadkowie tez byli Prusakami, bo żyli w Prusach, wybacz, ale na takie stwierdzenie się nie zgodzę, bo zawsze byli Polakami. A dlaczego prusak pisze mała literą, to już wyjasniłem wcześniej, w Wielkopolsce i dla mnie prusak to jest tylko i wyłącznie określenie mentalności Niemca, tak samo jak nazista i nie widzę potrzeby żeby jedno i drugie pisać z dużej litery. Prusy były na wskroś niemieckie, nie było języka pruskiego w naszych szkołach tylko niemiecki, nie było prusycyzacji, tylko germanizacja itd. Nie narodowość wyróżniała Niemca prusaka, od np. Niemca polskiego, tylko buta i wywyższanie się nad innych. Czy Becker był Niemcem nie wiem na pewno, ale moim zdaniem dużo na to wskazuje, a już na pewno nie był Ślązakiem. PSNie jest moim zamiarem przyprawianie Tobie jakiejkolwiek "gęby", dyskutuje tylko z tym co piszesz, bo mam inne zdanie. Edytowane 17 Lutego 2013 przez Piotr Ratyński 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #127 Napisano 17 Lutego 2013 Odnosnie Polakow i postrzegania nas przez inne nacje przypomniala mi sie sytuacja z pobytu w Usa.....Jeden ze współpracowników -afroamerykanin szczerze sie ubawil gdy sie dowiedzial ze jestem Polakiem.....I podczas przerwy opowiada dowcip-"jak poznac Polaka w New Yorku?-gdy urodza mu sie bliznieta to lata po miescie i szuka ojca drugiego dziecka....."Niestety nie zostalem dluzny i powiedziałem ze u nas w szkolach ucza czemu afroamerykanie maja plaskie nosy i szerokie usta....-bo z kaluzy latwiej pic.....Prawie manto dostalem,nie afroamerykanie staneli w mojej obronie..P.S Nie jestem rasista,to tylko przyklad co o nas sadza....... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tolkien50 1 #128 Napisano 17 Lutego 2013 Cook musiało Cie nieźle ponieść ,że mu tak wypaliłeś nie powiem odważny jesteś a Twoja riposta chyba do dzisiaj dźwięczy mu w uszach kiedy staje przed lustrem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #129 Napisano 17 Lutego 2013 Panowie poruszacie sporo spraw w jednym wątku. Mapa kolejowa bardzo dobra, co roku jeżdżę na rowerze po starej niemieckiej linii kolejowej na której wybudowano piękną ścieżkę rowerową ze środków unijnych oczywiscie , nie spotka się tam zywego ducha jadąc 30-40 kilometrów a okolica piękna. Niedaleko Bad Polzin to tam gdzie był największy ośrodek Lebensborn. Dzisiaj połowa tamtych okolic to Niemcy wracający na swoje stare śmieci.Powstanie Warszawskie - aby stawiać na równi Amerykanów i Brytyjczyków należy dodać, że Amerykanie jednak próbowali pomóc choćby kilkadziesiąt zrzutów broni, żywności etc. niestety trafiały one w przeważającej ilości do naszych przeciwników z powodu braku rozeznania w sytuacji.Co do Brytyjczyków to pełna zgoda, w czasie walk we Włoszech w kilku przypadkach wycofywano oddziały polskie po zdobyciu miasta, ponieważ na przeciw szli Sowieci i bano się konfrontacji. Defilada Zwycięstwa na ulicach Londynu, a dlaczego mieli tam być Polacy ? Polska wojnę przegrała, czym się różnił układ z Moskwy od układu z Jałty ? Dla Polski chyba tylko tym, ze Rosja bierze całość.Dzieci lepiej uczyć dzisiaj teorii i praktyki - czyli teoretycznie honorowe podejście do tematu ale praktycznie to walka o życie.Jeszcze pozwolę sobie na podzielenie się niedawnym przypadkiem, który być może miał wpływ na moje pokolenie. Rok 81 grudzień zbliżająca się gwiazdka, w szkole podstawowej losowanie paczek dla dzieci pochodzących od zaprzyjaznionych narodów - rosyjskich i niemieckich, rosyjskich było 90-95% a niemieckich reszta, dlatego było losowanie, oczywiście dostałem rosyjską, w której było to samo co u nas- czyli praktycznie nic. Jak ja zazdrościłem wtedy kolegom którzy dostali paczki niemieckie, zresztą wszyscy zazdrościli, to tak jak dostać wolną rękę na zakupu w Pewexie , od tamtej pory chyba mi to zostało i chyba nie tylko mi.Ten prosty przykład być może wyjaśnia częściowo podejście i wpływ jaki wywierały błahe codzienne przypadki na dzisiejsze czasy. 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #130 Napisano 17 Lutego 2013 Problem jest inny w naszym kraju nie ma pieniędzy na kulturę i naukę, po prostu nigdy nie ma i nie było.Efekty widać gołym okiem.Ps. Takie budynki tak przez przypadek budowała "Pogoń Lwów" - mieszkancy. O wielu innych nie będę nawet wspominał. Problem nie jest w zasobnosci kieszeni, problem jest w zlych przyzwyczajeniach.Biedniejsze regiony Polski sa bardziej schludne i lepiej utrzymane.Popatrz na wioseczki w Czestochowskim, Opolskim, Poznanskim i porownaj z Dolnoslaskim.Tam gdzie nie ma gospodarnosci i checi do pracy wszystko sie wali.Kultura? Pokaz jak zyjesz to powiem Ci jaka masz kulture. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #131 Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) No to może dla rozluźnienia tematów patriotyczno-historycznych zacytuję coś o misiach. Mam nadzieję, że moderator nie usunie z powodu słów niecenzuralnych "Rozróżnianie misiów !Oto sposób na rozpoznanie gatunku niedźwiedzia: Podchodzimy do niego cichutko kiedy śpi i kopiemy go z całej siły w jaja. Następnie spierdalamy. I teraz:- jeśli spierdalamy i nic nas nie goni to znaczy, że jest to miś pluszowy- jeśli spierdalamy, wchodzimy na drzewo, a niedźwiedź wchodzi na drzewo za nami, to znaczy, że jest to niedźwiedź brunatny- jeśli spierdalamy, wchodzimy na drzewo, a niedźwiedź potrząsa drzewem tak, że spadamy prosto w jego łapska to jest to niedźwiedź Grizzly-jeśli spierdalamy, wchodzimy na drzewo, a niedźwiedź wchodzi na drzewo za nami i zaczyna wp***dalać liście to jest to miś koala-jeśli spierdalamy, a w okolicy nie ma drzew to jest to niedźwiedź polarny-jeśli spierdalamy, a niedźwiedź zaczyna płakać to jest to miś Kolargol - największa p...a wśród niedźwiedzi." Edytowane 17 Lutego 2013 przez kasiaMF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #132 Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Problem nie jest w zasobnosci kieszeni, problem jest w zlych przyzwyczajeniach.Biedniejsze regiony Polski sa bardziej schludne i lepiej utrzymane.Popatrz na wioseczki w Czestochowskim, Opolskim, Poznanskim i porownaj z Dolnoslaskim.Tam gdzie nie ma gospodarnosci i checi do pracy wszystko sie wali.Kultura? Pokaz jak zyjesz to powiem Ci jaka masz kulture. Te wioseczki prawie od zawsze są w Polsce i ziemia przechodziła z dziada pradziada( nie mówię o Opolskim).Powiedz kto miałby dbać za komuny o imperialistyczne relikty przeszłości na Śląsku.Gdy odzyskaliśmy niepodległość(solidarność) fortuny wyrastały z dnia na dzień a dbanie o zabytki schodziło na dalszy plan. W naszym kraju nie ma pieniędzy na kulturę i naukę a dbanie o pałace, zamki itp. to nie dbanie o przydomowy ogródek.Trochę więcej to kosztuje. Edytowane 17 Lutego 2013 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czasik 104 #133 Napisano 17 Lutego 2013 no to może trocha gwary :Truda rozwiązuje krzyżówka, w pewnym momencie pyto chopa:- Alojz ty mi powiesz jedno hasło?- Pewnie że powiem - godo Alojs - A jakie?- Szpara u kobiety na cztery litery - czyto TrudaAlojs pyto - Pionowo czy poziomo?- Poziomo- A to już wiem, to będzie PYSK. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #134 Napisano 17 Lutego 2013 Witaj Damian! 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #135 Napisano 17 Lutego 2013 no to może trocha gwary :Truda rozwiązuje krzyżówka, w pewnym momencie pyto chopa:- Alojz ty mi powiesz jedno hasło?- Pewnie że powiem - godo Alojs - A jakie?- Szpara u kobiety na cztery litery - czyto TrudaAlojs pyto - Pionowo czy poziomo?- Poziomo- A to już wiem, to będzie PYSK.Świetne! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #136 Napisano 17 Lutego 2013 Tej...Trzebno mieć bebech jak miech z pyrami, żeby sie kielczyć do kupy z wami! Marych czego lecisz za bimbom?Oszczyndzum 2,50.To leć za taryfum, oszczyndzisz 30,- Dlaczego budowa twierdzy w Poznaniu tak mało kosztowała?- Cesarz Austro-Węgier ogłosił, że jest tam zakopany skarb... Dlaczego w Powstaniu Wielkopolskim powstańcy nie zdobywali dworca kolejowego?- Bo musieliby najpierw kupić peronówki. Jak rozpędza się w Poznaniu manifestacje uliczne?Wychodzi policja trzymając w rękach... puszki na datki. No cóż gospodarność przede wszystkim. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #137 Napisano 17 Lutego 2013 Kiniol, wyładniałeś Te śledzie jednak chyba za słone były 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #138 Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Tej, Tomek a co ty wew niedziele mosz na łobiod? Bo jo mom wieprzowum giere z kszanem a potym leze na migane. No, na te śledzie jużem sie gapić nie móg. Tera jezdem tak barzy wyśtafirowany jak do ośpic, tej. Edytowane 17 Lutego 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #139 Napisano 17 Lutego 2013 Szneka z glancem w tytce 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #140 Napisano 17 Lutego 2013 Tera jezdem tak barzy wyśtafirowany jak do ośpic, tej. Taki mi sie podobasz!! Nie lubilem tego ..sledziojada.Teraz Tarant ani chybi zmieni mysze na sowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #141 Napisano 17 Lutego 2013 Nie liczyłbym Jacku na to, nikt nie wie jakimi drogami chadza tarant... Nikt nie wie skąd przybył i dokąd zmierza... ktoś kiedyś widział jak wysiadał z pociągu jadącego do Kielc... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #142 Napisano 17 Lutego 2013 Taki mi sie podobasz!! Nie lubilem tego ..sledziojada.Teraz Tarant ani chybi zmieni mysze na sowe. Najlepiej podobał mi się avatar z wytrzeszczem. Nie wiem czy widziałeś?Teraz Krzychu to prawdziwy dzentelmen. Też nie lubiłem tego śledziojada. Tarant czas na Ciebie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #143 Napisano 17 Lutego 2013 Najlepiej podobał mi się avatar z wytrzeszczem. Nie wiem czy widziałeś?Teraz Krzychu to prawdziwy dzentelmen. Też nie lubiłem tego śledziojada. Tarant czas na Ciebie.Chcesz wytrzeszcza? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #144 Napisano 17 Lutego 2013 Mi się podobał, był fajny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czasik 104 #145 Napisano 17 Lutego 2013 Tato, daleko jest ta Ameryka?Nie godej tyla synek, ino wiosłuj! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #146 Napisano 17 Lutego 2013 Mi się podobał, był fajny.Mogę Ci go wysłać 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #147 Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Chłopaki, Tarant przepoczwarzył się z myszy w sowę! Edytowane 17 Lutego 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czasik 104 #148 Napisano 17 Lutego 2013 Nowa piosenka o czasie gorąco polecamhttp://youtu.be/JD8HmBJfRM8 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #149 Napisano 17 Lutego 2013 Chłopaki, Tarant przepoczwarzył się z myszy w sowę! Moim zdaniem, zdecydowanie lepiej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #150 Napisano 17 Lutego 2013 Moim zdaniem, zdecydowanie lepiej. Tak nie do konca powaznie ale DUZO LEPIEJ!.Krzysiek go zainspirowal, ktos inny przezwal ...(a Tarant przekorny jest).... To juz nawet pociagiem sie nie mozna przejechac! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach