Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mdhlodz

Wartość waszego zegarka według zarobków

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że to jaki % pensji jest ktoś w stanie przeznaczyć na zegarek jest ściśle powiązane z wysokością wynagrodzenia.

Bo czy człowiek zarabiający 2kPLN miesięcznie jest w stanie przeznaczyć 100% na zegarek? Odpowiedź jest prosta - NIE. Przy takiej pensji nie ma możliwości odłożenia dodatkowej kwoty na zakup zegarka ponieważ wszystko idzie na życie / bieżące wydatki. Myślę, że w tym wypadku przeznaczenie chociażby 10% będziedużym wyzwaniem szczególnie jak się ma na utrzymaniu rodzinę.

Zupełnie inna sytuacja jest w przypadku pensji np 10kPLN i więcej miesięcznie. Tutaj spokojnie można przeznaczyć 100% i więcej bez większego uszczerbku na poziomie życia.

Wniosek z tego jeden. Im ktoś więcej zarabia tym większy % może przeznaczyć na zegarek.

Jeżeli chodzi o mnie to mam kilka zegarków z czego najdroższy stanowi 75% pensji.

RG

Ale przeciez człowiek może odłożyć przez 2 lata np po 200 zł i być skłonny zakupic zegar za 250% pensji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przeciez człowiek może odłożyć przez 2 lata np po 200 zł i być skłonny zakupic zegar za 250% pensji

Zarabiając 2k pln? No, chyba że na garnuszku i pod dachem rodziców.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dwóch tysiach i rodzinie na utrzymaniu, to się nie da 20 zeta miesięcznie odłożyć, a jak się nawet odłoży, to trzeba te pieniądze wydać na inne rzeczy, a nie na zabawę w zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie

U mnie zakup zegarka to spory wydatek. Moim najdroższym zegarkiem jest Oris Divers Date i podejrzewam, że przez najbliższe lata nie kupię nic na tym pułapie. Pomijam już fakt, że w dziecko w drodze więc będzie w co inwestować;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dwóch tysiach i rodzinie na utrzymaniu, to się nie da 20 zeta miesięcznie odłożyć, a jak się nawet odłoży, to trzeba te pieniądze wydać na inne rzeczy, a nie na zabawę w zegarki.

A ja powiem że się da:)sam tak robię.

wystarczy że nie pale i ograniczam się z piwkiem i zawszę jakiś zegareczek się kupi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat szeroki jak życie. Każdy ma inaczej, inaczej zarabia, inne ma zobowiązania - jak wspomniano wcześniej - i inne potrzeby życiowe. U mnie to jest tak, że mam tyle zobowiązań i planów pozazegarkowych, że póki co najdroższy zegarek kupiłem za 1/3 miesięcznych zarobków. I co jest coś w planach, to inne plany nagle robią się pilne..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Ależ temat facepalm.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.