Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mdhlodz

Wartość waszego zegarka według zarobków

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Oglądając często temat "co masz dziś na ręku" zadaje sobie pytanie "Czy ci ludzie tak dużo zarabiają czy to pasja warta poświęceń więc szalejemy?" Chciałbym się dowiedzieć jaką część (czyt. %) waszych zarobków miesięcznych wydaliście na swój zegarek ew. zegarki jeśli ktoś ma kilka. Jeśli masz nieregularne zarobki po prostu podziel dochód roczny na 12 i tak określ %. Pytanie dotyczy % od zakupu a nie wartość rynkowej. Chciałbym abyście dodali czy to nowy, czy używany zegarek i pytanie dotyczy aktualnie posiadanych.

Prosiłbym unikać pisania jakie ma się zegarki oraz ile się zarabia.

Pokażę o co mi chodzi na moim przykładzie

Zegarek 1. Nowy wartość zegarka to 22% pensji

www.opal.za.pl www.brykietlodz.za.pl www.drewno-opalowe-detal.gsi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość AdamB

była kiedyś ankieta na ten temat razem z wypowiedziami poszukaj na forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo masz taki tani zegarek, albo tak duzo zarabiasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie takiej odpowiedzi się spodziewałem ale już coś mi to daje do namysłu.

Pytanie powstało ponieważ chce się dowiedzieć czy zegarek kupujecie na zasadzie.

idę sobie patrze w gablocie fajny sikor to kupuję bo ma tyle w kieszeni czy zbieram rok, dwa na wymarzony zegarek wartości kilku pensji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja doskonale rozumiem o co Ci chodzi, tylko brakuje jednej zmiennej i bedzie trudno ustalic bo ludzie beda chcieli byc anonimowi a casio za 80zl dla bezrobotnego ma sie tak samo jak Rolex dla Prezesa a TY pewnie szukasz uczciwego bezrobotnego z rolexem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BURNS: Nie nie nie.

Zegarek który mi się marzy to 300% moich zarobków miesięcznych. I nie wiem czy taki zakup to gruba przesada czy normalne że na zegarek się zbiera jak na auto. Zastanawiam się czy to zegarek dla bogaczy czy zbieraczy....Dlatego nie pytałem o ceny ani marki. Jesśli bezrobotny ma zegarek za 100zł a zasiłek to 400zł to po prostu prosi się bezrobotnych o napisanie, że to 25% więc ogólnie taki bezrobotny bardziej kocha zegarki niż ja bo więcej poświęcił niż moje 22%;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, tak, tak

zarabiając 2k i kupic zegarek za 6k jest osiagalne dla kogos majacego marzenia i umiejacego oszczedzac. Po to sa banki, prowident i garnuszek rodzicow - setki sposobow. Ale kupic rolka za 25k zarabiajac 2k czyli 14x wiecej to juz trzeba miec cos z rycerza. Wiec trzeba zapytac jaka wielokrotnoscia pensji ktos przegial lub jakiego ulamka pensji nie przekroczy

oczywiscie prosze nie popadac w skrajnosci i nie rozbijac rolka za 25k na plan 30letni oszczedzania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No powiedzmy, że się zgadzamy ale i tak nie podałeś %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kupic rolka za 25k zarabiajac 2k czyli 14x wiecej to juz trzeba miec cos z rycerza.

Burns, paczka ściereczek do monitora pls :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drażliwa kwestia- jak sobie pomyślę i przypomnę.... :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno stara zasada jubilerska wspólna dla pierścionków zaręczynowych i zegarków mówi ,ze jedna pensja to dobry kompromis między donkiszoterią a skąpstwem...ale po to są zasady aby je łamać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

czas nie chodzi spać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez my tu w wiekszosci na zasilku z casio i montaną a ci ktorym sie przelewa to na wyspach i w USA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam za pierscionek dalem 50% wartosci zegarka (a zegarek tez nie jest drogi), poprostu szkoda bylo mi kasy na swiecidelko oraz rzecz ktora nalezy kupic bo wypada a nie dlatego ze sie chce czy sie podoba.

Zegarek jest praktyczny i ma tez zastosowanie jako element ubioru :) tak wiec na niego mozna wiecej wydac niz na jakies tam pierscionki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najdrozszy zegarek w mojej kolekcji to jakies 120% mojej pensji.

Natomiast moj "zegarek marzen" kosztuje ok 400% mojej pensji. Osobiscie nie widze w tym nic zlego zeby po malu dazyc do wyznaczonego celu. Niestety mojej narzeczonej i rodzinie jeza sie wlosy na glowie gdy wspominam o moich planach :(

Instagram - Lug2Lug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam procent miesiecznej wyplaty nie jest do konca miarodajny bo to zalezy jakie ktos ma koszty zycia i ile z tej wyplaty moze odlozyc. Ja trzymam sie zasady - miesieczna pensja = wartosc zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Około 100% miesięcznego zarobku. Można powiedzieć , że jedna wypłata w roku idzie właśnie na te hobb jakim są zegarki + 50-60% jeżeli jest jakaś ciekawa okazja na inny zegarek lub do czegoś ' lepszego' . Powiedzmy sobie szczerze to są orientacyjne statystyki bo czasami serce wygrywa z rozumem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam taka lampę, pocieram, wyskakuje gość w piżamie, mówię mu co chcę, a on mi to załatwia...

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okolo 150% Nowy, jeden zegarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a ja mam taka lampę, pocieram, wyskakuje gość w piżamie, mówię mu co chcę, a on mi to załatwia...

Pożycz go na dzień, pliiiiisss :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam procent miesiecznej wyplaty nie jest do konca miarodajny bo to zalezy jakie ktos ma koszty zycia i ile z tej wyplaty moze odlozyc.

To raz. A dwa, że inaczej liczysz jak ci wystarczy kupić zegarek raz na pięć lat, inaczej jak raz na rok, a jeszcze inaczej jak wiele razy w roku... a są tacy, co i tydzień bez zakupu zegarka uważają za stracony :D

Nie szalejcie panowie z odpowiedziami, temat może być pod obserwacją Urzędu Skarbowego. :P

Oszukiwaniu na podatkach mówimy stanowcze "raczej nie" :D

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok 55% w 2010, nic się nie zmieniło bo pensja urosła i zegarek podrożał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo nie zarabiam więc celuję w max 200%. Najdroższy jaki mam to ~60%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam procent miesiecznej wyplaty nie jest do konca miarodajny bo to zalezy jakie ktos ma koszty zycia i ile z tej wyplaty moze odlozyc. Ja trzymam sie zasady - miesieczna pensja = wartosc zegarka.

No procent jest miarodajny bo jeśli ktoś kupił zegarek to znaczy ze jednak przychody są większe niż rozchody i można...

Wiadomo, że jak ktoś ma dzieci czy zona ciśnie o wakacje to nie kupi się za ostatni grosz zegarka ale pomijam kwestie moralne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.