Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
otho

Piękny tourbillon...

Rekomendowane odpowiedzi

I tak wciąż najbardziej tęsknię za Dufour'em, a wszystko to Twoja wina :!: :twisted:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to supernowość, gdyż premierę miał w kwietniu br., ale na swój sposób to ciekawy egzemplarz: "Tourbillon Volant", marki ECW Panhard:

ECW_Panhard_2005_Trb.jpg

Rezerwa chodu = 60 godz., 18.000 A/h, 21 kamieni, wymiary koperty: 46x58mm. Tourbillon jest oczywiście minutowy.

Marka należy do grupy Franck Muller. Twórcą jej designu jest współpracujący przez lata z FM, Roberto Carlotti. ECW = European Company Watch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tourbillon marki Schwarz-Etienne na 2006 r., o którym było na poprzedniej stronie tematu (na razie to rys. z AutoCADa):

SchwarzEtienne_2006_trblom.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to dziś DER Lange Tourbograph

tourbillon.jpg

turbograph-mvt.jpg

http://forums.timezone.com/index.php?t=tre...06420&rid=0

... ja tak na to patrzę , to zaczynam rozumieć po co w niektórych zegarkach jest szklany dekiel. (choć są przypadki kiedy tego nie rozumiem)

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Mechanizm jest przewspaniały. Brak mi słów, nic tylko podziwiać więc i ja się nie dziwię zasadności stosowania szklanego dekla w tego typu zegarkach. A.Lange&Sohne to zdecydowanie jedna z moich najbardziej ulubionych firm. Niestety, na ten moment zegarki tego producenta pozostają dla mnie jedynie w sferze marzeń :cry:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mnie wystarczyły by już nawet takie :

post-621-0-09491200-1330477862.jpg

post-621-0-67169700-1330477863.jpg

piotrek

Ja osobiście przepadam za rzymskimi cyframi na cyferblatach. Zegarki są wspaniałe tylko... czemu koperta jest taka gruba?

Mam muchy w nosie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny skan reklamy z ostatniej kampanii VC - tutaj Malte Tourbillon Skeleton na tle paryskiej słynnej wieży w otoczeniu z pocz. XX w. I choć nie lubię skeletonów, to ta reklama jest świetnie skomponowana: "filigran" konstrukcji Eiffla koresponduje z ażurowym dziełem mistrzów VC...

VC2005_TrblParis.jpg

Poniżej szkic techniczny Malte Tourbillona (jak widać przy okazji, używają Inabloc)

VC_Malte_tourb.jpg

- powiększcie sobie obie fotki klikając na nie - naprawdę warto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nowy Christian Klings, Tourbillon Nummer 6. Klatka w stylu AP, estetyka - Breguet, do tego nowe rozwiązanie wychwytu ankrowego:

post-330-0-57101500-1330477910.jpg

Giloszowana w kształt linii papilarnych - nawet oryginalne.

BTW, mechanizm powyższego A.Lange&S. "Tourbograph" powstał u Renaud&Papi (czyli AP).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość martin.t

Chyba jeszcze go nie było a to naprawdę piękna sztuka - Chopard L.U.C Steel Wings Tourbillon :

chopardlucsteelwingstourbillon.jpg

I jeszcze jeden, z przodu jak każdy Movado ( czyli nic specjalnego :lol: )

ale z tyłu jest na co popatrzeć :

movadomuseumtourbillon8in.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Movado to już byłTUTAJ , u dołu. To model z ub. roku, ale b. ładny. Tylko 1 egzemplarz.

L.U.C. "Steel Wings" to też model z 2004 r. A tak wygląda z tyłu:

post-330-0-09191600-1330478016.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Haldimann już był kilka postów wyżej :( - mój post z soboty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten tourbillon Bovet'a to jeden z brzydszych zegarków jakie kiedykolwiek widziałem :(

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczne odczucia także co do Jacob & Co., ale z kronikarskiego obowiązku go zamieściłem :wink: :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, ale to off-topic- temat brzmi "Piękny tourbillon" :wink: :)

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo SAM tourbillon jest zazwyczaj piękny, ale "opakowanie" - jak widac - niestety nie... :wink: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wypada mi nic innego, jak tylko się zgodzić :wink: :)

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi