Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, Teufel26 napisał(-a):

Nareszcie i u mnie wskoczyły P zero, po pierwszych 100 km mogę powiedzieć że bardzo fajną opona, twarda, pewnie się prowadzi w zakrętach, minimalnie szybsza od cinturato.
Kolejna zmianą jest wosk do napędu, muszę przyznać, że nie spodziewałem się takiego efektu. Przez około 400 km wystarczyły dwie aplikacje, a napęd jest naprawdę czysty i cichy. Muszę przyznać że trochę słabo się przyłożyłem do wyczyszczenia napędu przed pierwszą aplikacją, ale na chwilę obecną zostaje przy wosku. Fakt że całość była w suchych warunkach, ale biorąc pod uwagę że kilkadziesiąt kilometrów po szutrach, jest naprawdę dobrze.
Dziś odwiedziliśmy geograficzny środek Dolnej Saksonii.
4609ed60faeac108e65b91301b680b54.jpg
cf92793333824fad9f37bd2cfc8141ba.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A ja z woskiem dałem sobie spokój, używałem Momum, po 30- 40 km słyszałem napęd, po 60 napęd już piszczał. Fakt było czysto, ale na dłuższą metę się nie sprawdziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, nav napisał(-a):

A ja z woskiem dałem sobie spokój, używałem Momum, po 30- 40 km słyszałem napęd, po 60 napęd już piszczał. Fakt było czysto, ale na dłuższą metę się nie sprawdziło.

Na próbę zamówiłem wosk Zefal, zaobserwowałem minimalne różnicę w 105 zony i mojej ultegrze. Czystość bez zarzutu w obu, ale głośność już różna, w 105 jest odrobine głośniej, w ultegrze idealna cisza. Teraz zamówiłem Bike7, po kilkuset kilometrach podzielę się wrażeniami.

Do tej pory używałem smarów od Muc-Off, w sumie nie mogę na nie narzekać, to co mi najbardziej przeszkadza to brud. 

Ostatnio zauważyłem ze w 105 zony nie wchodzi najmniejsza zębatka, hak jest ok, ustawienia tez, pozostałe biegi wchodzą bez problemu, podejrzewam ze sama przerzutka została wykrzywiona.Tak wiec nowa, razem z linką już jedzie, będzie trochę zabawy z wymiana.

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocny (typowo gravelowy) akcent, w ostatni dzień ostatniego wakacyjnego miesiąca. Przejażdżka z Cudownymi Dziećmi Dwóch Pedałów 😉 Przy okazji cały miesiąc okazał się być bardzo intensywny... 

GarminConnect_20240831-191508.jpg

1725123362852.jpg

1725123348622.jpg

1725123312445.jpg

1725123274633.jpg

1725123238274.jpg

1725123219356.jpg

1725123195597.jpg

1725119816528.jpg

Screenshot_2024-08-31-19-11-29-452_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, ecipeci napisał(-a):

130km i 1500m w pionie tylko po to żeby zjeść burgerka nad jeziorem ;)

Nie chcę być niewiernym Tomaszem, ale 1500 up...niezłe górki nad tym morzem tam 😮 U mnie na śląsku 1k to już sporo podjazdów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, niuti napisał(-a):

Nie chcę być niewiernym Tomaszem, ale 1500 up...niezłe górki nad tym morzem tam 😮 U mnie na śląsku 1k to już sporo podjazdów.

pion - przewyższenia, góra, dół 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ecipeci napisał(-a):

pion - przewyższenia, góra, dół 

No i ? Czy ja coś napisałem nie tak? Kumam że to przewyższenia, ale jednak żeby zrobić 1500m przewyższenia to trochę trzeba pojeździć tych pagórków.....dlatego jestem zaskoczony, że imo na nizinach pomorskich można tyle pagórków zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, niuti napisał(-a):

No i ? Czy ja coś napisałem nie tak? Kumam że to przewyższenia, ale jednak żeby zrobić 1500m przewyższenia to trochę trzeba pojeździć tych pagórków.....dlatego jestem zaskoczony, że imo na nizinach pomorskich można tyle pagórków zrobić.

a jeździł Kolega kiedyś na "nizinach" pomorskich ? albo w TPK ? tyle pokazał Garmin u Kolegi z którym jechałem bo ja nie posiadam tego typu urządzeń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.08.2024 o 18:35, Teufel26 napisał(-a):

Na próbę zamówiłem wosk Zefal, zaobserwowałem minimalne różnicę w 105 zony i mojej ultegrze. Czystość bez zarzutu w obu, ale głośność już różna, w 105 jest odrobine głośniej, w ultegrze idealna cisza. Teraz zamówiłem Bike7, po kilkuset kilometrach podzielę się wrażeniami.

Do tej pory używałem smarów od Muc-Off, w sumie nie mogę na nie narzekać, to co mi najbardziej przeszkadza to brud. 

Ostatnio zauważyłem ze w 105 zony nie wchodzi najmniejsza zębatka, hak jest ok, ustawienia tez, pozostałe biegi wchodzą bez problemu, podejrzewam ze sama przerzutka została wykrzywiona.Tak wiec nowa, razem z linką już jedzie, będzie trochę zabawy z wymiana.

Z wosku Bike7 powinieneś być zadowolony, szczególnie że nie łapie jakoś specjalnie brudu. Niestety trzeba go częściej aplikować, niż np. Smoove, ale ten łapie brud.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym temacie byłem tylko zakupić kask ale jakoś kilka przymiarek było w decathlonie i póki co nic. 

No ale nie wiem czy nie zmienić roweru. Nie jeżdżę setki kilometrów ale chciałbym zmienić mojego Kandsa na którego nie narzekam. Takie zdjęcie z archiwum. Tylko jakiś czas temu zmieniałem pedały, siodełko.

42ufuqc.jpeg

W grę wchodzi jakiś tekking albo cross w granicach myślę  max 4 k co myślicie sezon się kończy trochę ceny spadają ??

U mnie tylko pewnie jakieś Krossy i Romety do obejrzenia. Ostatnio siedziałem na tym i dość przyjemnie trochę lepsza pozycja niż na tym moim Kandsie ale ja go chyba za duyżego kupiłem tutaj brałbym 19"

https://pgbikes.pl/rowery-turystyczne/2668-9115-rower-kross-evado-50-meski-2024.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Shopping&utm_term=zakupowa_ogolna&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIosqcweKjiAMVIwUGAB0r6R3REAQYASABEgKvNvD_BwE#/atrybuty_kolory-grafitowy_czarny_mat/rozmiary_ram-l_21_28_178_190_cm_wzrostu_&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=&utm_adgroup=&utm_term=&placement=

Chociaż i taki Kands mi się podoba.

https://kands.pl/rower/28-kands-elite-pro-deore-meski-2023/

Wrzucćie jakieś typy chociaż pewnie nie będzie to coś w typie co wrzuciłem. Nie wiem czy nie lepszy treeking ze względu już na oświetlenia, błotniki. Teraz wchodzi ten cues stąd np Kands, który jest na deore. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżdżę ostatnio trochę na hardtailu xc (rockrider xc120) zamiennie z dwoma rowerami z barankami i nie mogę się przyzwyczaić do prostej kierownicy. Zdecydowałem się zakup wzorowanej na Jones H loop, będzie ciekawy pokrak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, ecipeci napisał(-a):

a jeździł Kolega kiedyś na "nizinach" pomorskich ? albo w TPK ? tyle pokazał Garmin u Kolegi z którym jechałem bo ja nie posiadam tego typu urządzeń

Nie, dlatego zdziwiony byłem. Jakbym jeździł to być może zdziwienia by nie było. W każdym razie oświecony będę już miał jasność. 

Edytowane przez niuti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Stierlitz napisał(-a):

Jeżdżę ostatnio trochę na hardtailu xc (rockrider xc120) zamiennie z dwoma rowerami z barankami i nie mogę się przyzwyczaić do prostej kierownicy. Zdecydowałem się zakup wzorowanej na Jones H loop, będzie ciekawy pokrak.

Czekam na foty 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kornel91 napisał(-a):

W tym temacie byłem tylko zakupić kask ale jakoś kilka przymiarek było w decathlonie i póki co nic. 

No ale nie wiem czy nie zmienić roweru. Nie jeżdżę setki kilometrów ale chciałbym zmienić mojego Kandsa na którego nie narzekam. Takie zdjęcie z archiwum. Tylko jakiś czas temu zmieniałem pedały, siodełko.

42ufuqc.jpeg

W grę wchodzi jakiś tekking albo cross w granicach myślę  max 4 k co myślicie sezon się kończy trochę ceny spadają ??

U mnie tylko pewnie jakieś Krossy i Romety do obejrzenia. Ostatnio siedziałem na tym i dość przyjemnie trochę lepsza pozycja niż na tym moim Kandsie ale ja go chyba za duyżego kupiłem tutaj brałbym 19"

https://pgbikes.pl/rowery-turystyczne/2668-9115-rower-kross-evado-50-meski-2024.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=Shopping&utm_term=zakupowa_ogolna&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIosqcweKjiAMVIwUGAB0r6R3REAQYASABEgKvNvD_BwE#/atrybuty_kolory-grafitowy_czarny_mat/rozmiary_ram-l_21_28_178_190_cm_wzrostu_&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=&utm_adgroup=&utm_term=&placement=

Chociaż i taki Kands mi się podoba.

https://kands.pl/rower/28-kands-elite-pro-deore-meski-2023/

Wrzucćie jakieś typy chociaż pewnie nie będzie to coś w typie co wrzuciłem. Nie wiem czy nie lepszy treeking ze względu już na oświetlenia, błotniki. Teraz wchodzi ten cues stąd np Kands, który jest na deore. 

Kornel zobacz Unibike crossfire.

Edytowane przez satanic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, niuti napisał(-a):

Nie, dlatego zdziwiony byłem. Jakbym jeździł to być może zdziwienia by nie było. W każdym razie oświecony będę już miał jasność. 

wiele osób się dziwi i nie dowierza, wszyscy myślą że nad zatoką jest płasko ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, że okolice Trójmiasta mocno pagórkowate są i że można się tam zmęczyć ;) Jednak Garminy, a przynajmniej mój Epix Pro, kłamią o przewyższeniach dosyć znacznie. Dwa przykłady:

20240902152537451.jpeg

i ten sam przejazd wyeksportowany do aplikacji Aktywne Miasta, która przewyższenia liczy z mapy, a nie z wahań gps.

20240902152553198.jpeg

Garmin policzył 318m, mapa tylko 141m

Kolejny przykład:

20240902152610575.jpeg

i Aktywne Miasta

20240902152625744.jpeg

71m vs 13m. Możecie mi wierzyć, 13m jest bliższe prawdy, Holandia jest płaska jak stół. Już pytałem w klubie miłośników Garmina, czy da się go zmusić, żeby też to brał z mapy, ale nikt nie odpisał ;(

Reasumując, Trójmiasto i Pomorze jest pagórkowate, ale w 1500m na tej wyprawie również nie wierzę ;)

Dodam też, że po Bydgoszczy i okolicach kręcę się właśnie Unibikiem, co prawda nie Crossfire, mój to model Expert. Ale markę bardzo polecam :) nie tylko z powodu lokalnego patriotyzmu ;)

20240902154629801.jpeg

Edytowane przez uminus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli cała ta elektronika i inne GPSy o kant d*py rozbić ;) 

dobrze, że tego nie mam i nie "martwię" się ile zrobiłem metrów w górę czy w dół 

przekazałem "dane" od Kolegi który ma Garmina chyba albo inne Wahoo czy tam Hammerheada

a co mają powiedzieć tacy jak np. Rafał, który miesięcznie "wali" po 2000km ?

to znaczy, że zrobił z tego połowę ? ;) 

skoro na przewyższeniach te urządzenia "kantują" to na dystansie pewnie też 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Km łatwiej policzyć posługując sie mapą....poziomice już trudniej. :D.

Myślę, że jak porówna się jakieś liczydła vs aplikacja /mapa i wynik będzie zbliżony to można uznać,że tak jest. Jak nie to ......czas coś zmienić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już wspomniałem o tym Tilburgu, i o tym że płaski jak stół, że gór tutaj nie ma, to pokażę, jakim rowerem tu się przemieszczam ;)

20240902193048181.jpeg

MTB, a jakżeby inaczej :D Miałem pomysł kupić drugiego Unibike Experta, bo bardzo go lubię ;) Jednym jeździć po Bydgoszczy, drugim po Tilburgu ;) Ale jednak wożenie rowerów przez pół Europy jest upierdliwe, dałem szansę Sensie - holenderskiemu Unibikowi ;)

Edytowane przez uminus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, zegarkowo_rowerowo napisał(-a):

Wczoraj jeździło mi się kiepsko... Dawno nie czułem się tak niekomfortowo na szosie... Dziś już lepiej...

i myślisz, że te 95,01 km z Garmina to prawidłowa wartość czy nie ? ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, zegarkowo_rowerowo napisał(-a):

A Ty myślisz, że nie? 

nie wiem, pytam bo Koledzy tutaj piszą, że GPSy kantują

ja nie mam więc się nie wypowiem ale zagadnienie jest ciekawe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, ecipeci napisał(-a):

nie wiem, pytam bo Koledzy tutaj piszą, że GPSy kantują

ja nie mam więc się nie wypowiem ale zagadnienie jest ciekawe :)

Hmmm... Nie wiem. Nie mam powodów zakładać, że coś jest nie tak... Dane dotyczące prędkości zczytuje mi z dodatkowego czujnika, który był razem z rowerem. Zdarzało mi się mi się jeździć na samym GPS - kiedyś w tym czujniku zdechła mi bateria i nie zauważyłem różnicy w odczytach. Co najwyżej, na bieżąco było widać, że potrzebuje więcej czasu, żebyy prędkość odpowiednio pokazać (tą bieżącą). Obecnie jeżdżę na Edge 840, który podobno ma ulepszony moduł GPS. I to widać, bo informacje (np. o ostrych zakrętach) pojawiają się szybciej niż w 830, z którego wcześniej korzystałem... 

Edytowane przez zegarkowo_rowerowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, zegarkowo_rowerowo napisał(-a):

Hmmm... Nie wiem. Nie mam powodów zakładać, że coś jest nie tak... Dane dotyczące prędkości zczytuje mi z dodatkowego czujnika, który był razem z rowerem. Zdarzało mi się mi się jeździć na samym GPS - kiedyś w tym czujniku zdechła mi bateria i nie zauważyłem różnicy w odczytach. Co najwyżej, na bieżąco było widać, że potrzebuje więcej czasu, żebyy prędkość odpowiednio pokazać (tą bieżącą). 

ok, a przewyższenia ? bo dyskusja powyżej głównie o przewyższeniach była 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi