Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, jestem amatorem. ;)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

Nie, jestem amatorem. ;)

to po zakupie takiego Treka na przykład zacznij i wtedy "wyciągniesz" z niego to co najlepsze :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie ciekawy temat i często poruszany bo ceny i tak pod sufit, a drugie większość nie potrzebuje tak drogich maszyn bo i tak nie wyczuje różnic, że napęd x a tam y jak wcześniej ileś tam nie pojeździł, że sztyca carbon, czy pręty w siodełku tytan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj była wycieczka z moją Panią do Gdańska. Ja po powrocie musiałem wskoczyć na rower 🙂

20260901_184053.jpg

20260901_184040.jpg

20260901_182012.jpg

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Dzisiaj zrobiłem jazdę próbną na Treku Checkpoint SL7 - rewelacja! Chyba najlepiej dobrana wielkościowo do mnie rama M/L. Jutro dostanę wycenę - na szybko cena zbliżona do Cannondale Topstone Carbon 1. 

20260901_181719.jpg

A nie mówiłem, że checkpoint będzie wygodnicki 😀

Tu dodatkowo masz napęd Force, a to już niemalże top w Sramie.

A Speca bym sobie odpuścił, bo to choć porządny rower to wiszące kable odpychają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, sanik napisał(-a):

A nie mówiłem, że checkpoint będzie wygodnicki 😀

Tu dodatkowo masz napęd Force, a to już niemalże top w Sramie.

A Speca bym sobie odpuścił, bo to choć porządny rower to wiszące kable odpychają.

I znowu zagwozdka, czy SL6 za ok. 13k, czy full wypas SL7 w pełnym karbonie z napędem SRAM Force XPLR AXS 1×13 za 20k. Bo rozmawiałem z dwoma klientami w tym salonie, jedem kupił SL5, drugi SL6 i obaj modyfikowali swoje rowery już po paru miesiącach użytkowania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, mario1971 napisał(-a):

I znowu zagwozdka, czy SL6 za ok. 13k, czy full wypas SL7 w pełnym karbonie z napędem SRAM Force XPLR AXS 1×13 za 20k. Bo rozmawiałem z dwoma klientami w tym salonie, jedem kupił SL5, drugi SL6 i obaj modyfikowali swoje rowery już po paru miesiącach użytkowania. 

Taka to zabawa, najpierw wydaje się że oszczędzasz, a potem dokładasz więcej niż kosztował ten droższy 😀

Jeśli nie musisz trzymać się za kieszeń, bierz force axs.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Mariusz, no i właśnie doszedłeś do momentu, o którym pisałem na początku – temat rzeka 😂

Ale teraz przynajmniej mamy już coś znacznie ważniejszego od tabelki ze specyfikacją: jazdy próbne.

Skoro Topstone zrobił na Tobie takie wrażenie komfortem, a Checkpoint SL7 dodatkowo najlepiej „usiadł” Ci rozmiarem, to ja już nie szukałbym kolejnych dziesięciu marek. Zawęziłbym temat do Topstone Carbon 2 / Topstone Carbon 1 / Checkpoint SL6 / SL7 i z tego wybrał.

Roubaix jest świetny, ale dla mnie to jednak bardziej endurance/all-road niż gravel. Jeśli chciałeś gravela, Topstone i Checkpoint dają Ci po prostu większe pole manewru.

Co do dopłaty 8 tys. — sama elektronika nie jest dla mnie argumentem wartym 8 tys. Ale elektronika + dobre karbonowe koła to już zupełnie inna rozmowa.

Carbon 2 za 12,7 tys. jest moim zdaniem kapitalnie wyceniony. GRX 820 2×12 to bardzo dobry napęd i przy dużej ilości asfaltu powiedziałbym nawet, że użytkowo może pasować Ci lepiej niż 1x. Tego roweru naprawdę nie trzeba od razu poprawiać.

Tylko musisz odpowiedzieć sobie uczciwie na jedno pytanie:

czy kupisz go za 13 tys. i będziesz nim po prostu jeździł, czy za pół roku zaczniesz przeglądać karbonowe koła i AXS? 😅

Bo jeśli znamy odpowiedź i zacznie się: „a może koła… a może elektronika…”, to kupiłbym od razu lepszą wersję.

I tutaj pojawia się Checkpoint SL7. Jeśli naprawdę dostaniesz go za około 20 tys., to przy Force XPLR AXS 1×13, karbonowych kołach, IsoSpeed i przede wszystkim geometrii, która już podczas jazdy próbnej Ci podeszła, dla mnie robi się najciekawszą ofertą z całej czwórki.

Zresztą sam się właśnie przekonałeś, dlaczego nie lubię kupować roweru wyłącznie na podstawie tabelki. 😉 Kross miał być faworytem, później Topstone zrobił efekt „wow”, a teraz pojawił się Checkpoint.

Poczekałbym więc na jutrzejsze dokładne specyfikacje i finalne ceny SL6 oraz SL7. Wtedy można już zrobić tabelkę 1:1 i policzyć, za co dokładnie dopłacasz te 7–8 tys.

Bo 20 tys. za rower tylko dlatego, że „jest wyższy model” — nie.
Ale 20 tys. za rower, który najlepiej pasuje, ma docelowe koła i docelowy napęd i którego nie będziesz za pół roku przebudowywał — to już potrafię zrozumieć. 😎

Mariusz, swoją drogą miło mi, że finalnie przymierzasz właśnie te rowery, które wcześniej Ci sugerowałem 😉 Widać, że jednak udało się dość dobrze wyczuć kierunek.

I jeszcze jedna rzecz — z tym kupowaniem tańszej wersji „bo później sobie dołożę koła, elektronikę, może coś zmienię” trzeba uważać 😂

Bo to nie jest żaden kompromis finansowy. To jest po prostu dalsze pogłębianie choroby rowerowej.

Najpierw karbonowe koła, potem AXS, później „skoro już robię upgrade, to może lepsza kaseta”, potem kierownica, siodło, opony… i nagle okazuje się, że rower za 13 tys. kosztował 20, a w garażu leży pół oryginalnej specyfikacji 😅

Dlatego jeśli już teraz czujesz, że i tak będziesz go przebudowywał, to czasem lepiej od razu kupić wersję, przy której przez pierwsze dwa tygodnie nie będziesz siedział wieczorami i szukał części na upgrade 😂

W Twoim przypadku coraz bardziej skłaniałbym się do zasady:

albo Carbon 2 / SL6 i świadomie zostawiasz go w spokoju, albo bierzesz SL7 i leczysz chorobę zakupem docelowym.

Chociaż znam życie — „docelowy” w rowerach to bardzo niebezpieczne słowo. 😎

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Teufel26 napisał(-a):

Mariusz, no i właśnie doszedłeś do momentu, o którym pisałem na początku – temat rzeka 😂

Ale teraz przynajmniej mamy już coś znacznie ważniejszego od tabelki ze specyfikacją: jazdy próbne.

Skoro Topstone zrobił na Tobie takie wrażenie komfortem, a Checkpoint SL7 dodatkowo najlepiej „usiadł” Ci rozmiarem, to ja już nie szukałbym kolejnych dziesięciu marek. Zawęziłbym temat do Topstone Carbon 2 / Topstone Carbon 1 / Checkpoint SL6 / SL7 i z tego wybrał.

Roubaix jest świetny, ale dla mnie to jednak bardziej endurance/all-road niż gravel. Jeśli chciałeś gravela, Topstone i Checkpoint dają Ci po prostu większe pole manewru.

Co do dopłaty 8 tys. — sama elektronika nie jest dla mnie argumentem wartym 8 tys. Ale elektronika + dobre karbonowe koła to już zupełnie inna rozmowa.

Carbon 2 za 12,7 tys. jest moim zdaniem kapitalnie wyceniony. GRX 820 2×12 to bardzo dobry napęd i przy dużej ilości asfaltu powiedziałbym nawet, że użytkowo może pasować Ci lepiej niż 1x. Tego roweru naprawdę nie trzeba od razu poprawiać.

Tylko musisz odpowiedzieć sobie uczciwie na jedno pytanie:

czy kupisz go za 13 tys. i będziesz nim po prostu jeździł, czy za pół roku zaczniesz przeglądać karbonowe koła i AXS? 😅

Bo jeśli znamy odpowiedź i zacznie się: „a może koła… a może elektronika…”, to kupiłbym od razu lepszą wersję.

I tutaj pojawia się Checkpoint SL7. Jeśli naprawdę dostaniesz go za około 20 tys., to przy Force XPLR AXS 1×13, karbonowych kołach, IsoSpeed i przede wszystkim geometrii, która już podczas jazdy próbnej Ci podeszła, dla mnie robi się najciekawszą ofertą z całej czwórki.

Zresztą sam się właśnie przekonałeś, dlaczego nie lubię kupować roweru wyłącznie na podstawie tabelki. 😉 Kross miał być faworytem, później Topstone zrobił efekt „wow”, a teraz pojawił się Checkpoint.

Poczekałbym więc na jutrzejsze dokładne specyfikacje i finalne ceny SL6 oraz SL7. Wtedy można już zrobić tabelkę 1:1 i policzyć, za co dokładnie dopłacasz te 7–8 tys.

Bo 20 tys. za rower tylko dlatego, że „jest wyższy model” — nie.
Ale 20 tys. za rower, który najlepiej pasuje, ma docelowe koła i docelowy napęd i którego nie będziesz za pół roku przebudowywał — to już potrafię zrozumieć. 😎

Mariusz, swoją drogą miło mi, że finalnie przymierzasz właśnie te rowery, które wcześniej Ci sugerowałem 😉 Widać, że jednak udało się dość dobrze wyczuć kierunek.

I jeszcze jedna rzecz — z tym kupowaniem tańszej wersji „bo później sobie dołożę koła, elektronikę, może coś zmienię” trzeba uważać 😂

Bo to nie jest żaden kompromis finansowy. To jest po prostu dalsze pogłębianie choroby rowerowej.

Najpierw karbonowe koła, potem AXS, później „skoro już robię upgrade, to może lepsza kaseta”, potem kierownica, siodło, opony… i nagle okazuje się, że rower za 13 tys. kosztował 20, a w garażu leży pół oryginalnej specyfikacji 😅

Dlatego jeśli już teraz czujesz, że i tak będziesz go przebudowywał, to czasem lepiej od razu kupić wersję, przy której przez pierwsze dwa tygodnie nie będziesz siedział wieczorami i szukał części na upgrade 😂

W Twoim przypadku coraz bardziej skłaniałbym się do zasady:

albo Carbon 2 / SL6 i świadomie zostawiasz go w spokoju, albo bierzesz SL7 i leczysz chorobę zakupem docelowym.

Chociaż znam życie — „docelowy” w rowerach to bardzo niebezpieczne słowo. 😎

Dobrze piszesz, widać doświadczony finansowo pedalarz 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, sanik napisał(-a):

Dobrze piszesz, widać doświadczony finansowo pedalarz 😜

U nas problem jest trochę większy — chorujemy rowerowo wspólnie z żoną 😂🚴‍♂️🚴‍♀️ Więc budżet na tę chorobę trzeba jeszcze dzielić na dwie osoby 😜 A wiadomo… rower kupiony to dopiero początek wydatków 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ma być Force to SPDy muszą być bo inaczej to się nie godzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Topstone byłem między rozmiarami ramy (56 lekko za mała, 58 wg mnie minimalnie za duża), w Checkpoint M/L pasowała mi idealnie. Chciałbym jeszcze przymierzyć się do Canyona Grail lub Grizl - czytałem wiele dobrych opinii na ich temat. Dalej już nie będę szukał.  😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy? Bo ja chyba nie wytrzymam!😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Kiedy? Bo ja chyba nie wytrzymam!😆

Nowy będzie grail, a to rower do wyścigów, geometria raczej sportowa będzie, za to dadzą możliwość szerszych opon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, sanik napisał(-a):

Nowy będzie grail, a to rower do wyścigów, geometria raczej sportowa będzie, za to dadzą możliwość szerszych opon.

Aaa, to nie dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

W Topstone byłem między rozmiarami ramy (56 lekko za mała, 58 wg mnie minimalnie za duża), w Checkpoint M/L pasowała mi idealnie. Chciałbym jeszcze przymierzyć się do Canyona Grail lub Grizl - czytałem wiele dobrych opinii na ich temat. Dalej już nie będę szukał.  😀

Jesteśmy Mario tego samego wzrostu i u mnie jest podobnie ja muszę mieć ramę w rozmiarze 57 albo M/L jak to było w przypadku Giant Propel wtedy jest idealnie 👌 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Aaa, to nie dla mnie.

tego jeszcze nie wiesz :) 

zależy jak bardzo "wsiąkniesz" ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, ecipeci napisał(-a):

tego jeszcze nie wiesz :) 

zależy jak bardzo "wsiąkniesz" ;) 

55 lat na karku, popsuty kręgosłup. Nie wsiąknę za bardzo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Ten którym pojedziesz dalej wylizać głębiej większego gofra 🤣🤪

32 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

55 lat na karku, popsuty kręgosłup. Nie wsiąknę za bardzo. 

https://www.notebookcheck.pl/Firma-Trek-wprowadza-na-rynek-nowy-rower-elektryczny-w-stylu-holenderskim-z-napedem-pasowym-Gates-i-zasiegiem-71-mil.1384353.0.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Burns napisał(-a):

Ten którym pojedziesz dalej wylizać głębiej większego gofra 🤣🤪

To jest właśnie ta rzecz, przez którą nigdy nie wypiliśmy razem piwa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, mario1971 napisał(-a):

To jest właśnie ta rzecz, przez którą nigdy nie wypiliśmy razem piwa. 

I nie wypijemy.

Po 1, gofr, Rafał to sam wiesz. Teraz idziesz w tą samą nutę.

Po 2, żebyś tego roweru nie sprzedał tak samo szybko jak GSa, bo ponieważ...

Po 3, pomyśl, nie wiem jak to zrobisz, ale zrób sobie wycieczkę 55km na pożyczonym rowerze tego typu i zobacz w jakim stanie zdrowotnym ją ukończysz. Można wymieniać części ze snobizmu albo pasji, ale można je wymieniać bo rower jest niedostosowany. Gorzej jak nie da się go dostosować...

Sorry, ale z takim startem zakupowym jakoś nie widzę ciebie na gravelu jadącym z uśmiechem, obym się mylił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W Topstone byłem między rozmiarami ramy (56 lekko za mała, 58 wg mnie minimalnie za duża), w Checkpoint M/L pasowała mi idealnie. Chciałbym jeszcze przymierzyć się do Canyona Grail lub Grizl - czytałem wiele dobrych opinii na ich temat. Dalej już nie będę szukał. 

A wizualnie który przemawia najbardziej? Ja osobiście wybrał bym Cannondale

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi