Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Recommended Posts

Zamówiłem sobie dzisiaj sztycę RockShox Reverb 125mm i właśnie mnie olśniło, że będzie dla mnie za duża :/ Potrzebuję 100mm. 

Dobra a tak poza konkursem. Mam pewien problem z rowerem z dziedziny dźwiękowych problemów. Podczas jazdy przy skręcaniu gdy rower jest lekko położony słychać głośne tarcie z tylnego koła, czuć też je na ramie, coś fizycznie trze o koło. Nie są to hamulce ani przednie ani tylne. Nie jest to też ośka raczej. Co jeszcze w kowerze może trzeć przy skręcaniu? Nie jest to zawsze. Chwilkę nic a jak chwyci to trze aż ciarki przechodzą i potem ustępuje. 

A może masz problem z naciągiem przerzutki i luźny łańcuch o coś trze?

Spróbuje zaobserwować, czy ma to związek z przełożeniem.

Ja kiedyś też miałem problem dźwiękowy, z którym nie mogłem sobie poradzić - powyżej 30 km/h słyszałem tarcie, jak z tarcz hamulcowych.

Ostatecznie, po długich poszukiwaniach, okazało się, że winne były odblaski, które dziwnie poprzesuwały się na szprychach i powyżej pewnej prędkości o coś tarły. Wyrzuciłem odblaski do kosza i jest cisza... :)

Nie chyba nie to. Tzn sprawdzę ten łańcuch ale dziwne to że trze tylko na zakrętach.

Jeśli w lewych, to kto wie...

Pod warunkiem, że w czasie pedałowania :)

Edited by Tommaso

O i widzisz. Nie trzeba pedałować. Kurde już tego nie było a ostatnio go jmhlemni znowu. Może jeszcze raz hamulce rozbiorę.

A proste tarcze masz?

Dobrze dokręcone wszystko?

Normalnie

786967134be850b1ddbcae43d1a8fac3.jpg

I nie normalnie ;)

815fe736f88358596824eb604dec04df.jpg

Tarcze równiutkie. Felgi tez. Jedynie opona bije wyraźnie.

Edited by Mikołaj N

To ja może nie będę tak odwracal Ale przyda się. Znowu musze przerzutki regulować. Bez obciążenia wydawało się, że chodzą dobrze. Musze więcej poczytać jak się za to dobrze zabrać. I nadal coś trzeszczy. Ale znajdę to.

@egzo, ale chwyty to powinny być żółte. Kolorystycznie nie pasują. Chyba, że zdjęcie kolory przełamuje.

Edited by suqub

Trochę kolory są przekłamane.

Są żółto - pomarańczowe.

Kto zauważył złote " akcenty " kcnc? :) ( zamykacze do kół i obejma sztycy) :)

Trochę kolory są przekłamane.

Są żółto - pomarańczowe.

Kto zauważył złote " akcenty " kcnc? :) ( zamykacze do kół i obejma sztycy) :)

Ja! Ale nie wiedziałem, że są nowe Super, gratuluję.

Zakładałem ostatnio. Pasują mi do całości.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

No i super. Mnie wkurzają chwyty, ale postanowiłem nic w nim nie zmieniać. Oprócz części eksploatacyjnych. Może żona łaskawie na mnie spojrzy jak zobaczy, że jeżdżę i pozwoli mi coś kupić. "Gorala" chciałbym nowego, ale szosę zmonyuje ze złomu, jak znajdę ramę

Za mną też szosa chodzi i szepcze " złóż mnie, złóż mnie... " :)

Jeszcze się bronie przed tym głosem ;)

ja też kupiłem stojak ale w tyg chyba nie znajdę czasu żeby go poskładać. 

Co do ocierania - jeżeli coś trze tylko w przechyłach to wygląda jakby koło miało luzy ale to byłoby też wyczuwalne bo tył by pływał. Opony potrafią mieć bicie ale tak czy inaczej powinny trzeć cały czas albo wcale. Jeżeli to opona to powinny być ślady na tylnym trójkącie 

Może opona na niskim ciśnieniu się poddaje i ociera o trójkąt, jak trollu mówi, będą ślady. Opona nie powinna być scentrowana, załóż ją prosto.

Może opona na niskim ciśnieniu się poddaje i ociera o trójkąt, jak trollu mówi, będą ślady. Opona nie powinna być scentrowana, załóż ją prosto.

O dobrze prawisz. Moja chyba jest krzywa. Trzeba się temu lepiej przyjrzeć.

niskie ciśnienie nie powinno mieć tutaj wpływu, wtedy ugina się na podłożu a nie w powietrzu między widełkami. Kumpel w remedym czeka aż skończy mu się tylna opona bo ma straszne bicie. W zeszłym tyg założył kompletne nowe koło, obręcz idealnie prosta a opona bije, dobrze że ma duży prześwit w tylnym trójkącie to nic nie trze

Jak opona jest fabrycznie krzywa, to nie idzie tego wycentrować. Ale to się rzadko zdarza.

Kolejny plus tubeless: kiedy opona wskakuje, zawsze jest prosto ( chyba, że fabryczne krzywa) nie trzeba się bawić w centrowanie opony :) a to potrafi byś strasznie upierdliwe.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Panowie a co powiecie o rowerach Kross? Ktoś może posiada? Jak się sprawują? Pytam, bo szukam czegoś do jazdy na co dzień, ale też na dłuższe trasy. Roweru który będzie można wrzucić na dach i pojechać gdzieś aby pojeździć. Myślałem o jakiś góralach lub trekkingowcach. Coś w stylu: https://www.centrumrowerowe.pl/rowery/f/kross:397,e,7/

Budżet to 3,5k zł. Bardziej pod aktywną jazdę i lekko trudniejszy teren. Podjazdy, zjazdy itd.

Mam złe doświadczenia z krossem i generalnie nie polecam.

Giant, Superior Gt. ( supa miałem, gt mam.) także inne marki takie jak trek, specjalized i inne są godne uwagi

Oponę możesz zdjąć ale nie wiem czy to coś pomoże, na pewno wtedy sprawdzisz obręcz i po skręceniu będziesz wiedział, czy wszystko jest dobrze dokręcone. Jak opona ma bicie to jej już się nie pomoże, nie wiem czy to wina osnowy ale raczej się jej nie wyprostuje.

Co do krossa to musiałbyś szukać Levela B, zależy ile masz wzrostu ale można polecić koło 29 cali, Level poradzi sobie w cięższym terenie. Kiedyś były historie z pękającymi ramami, teraz chyba się trochę uspokoiło. Można też rzucić okiem na w/w Gianta Talona, Treka X-calibra, Canyona Grand Canyona 

Edited by trollu