Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Recommended Posts

ostatnie czyszczenia przed sezonem i mozna atakowac :)

Boska kolorystyka. Jak długo będzie czysty? Z 5 min od wyjazdu?

Odwiedziłem największy złom w mieście. Brak jakichkolwiek części rowerowych.

Edited by suqub

kosz na bidon stevensa czy po prostu udało się trafić z kolorem?

koszy zwykły z allegro :)

nie planowałem nigdy oczojebnego roweru, tym bardziej że mój poprzedni cube był raczej stonowany i trochę żałuję że się go pozbyłem bo mogłem trzymać do nieco dyskretniejszego przemieszczania się :)

co więcej, nie planowałem fulla... zacząłem szukać kolejnego ht i prawie już wybrałem Cube Reaction GTC slt, ale sprzedawca mnie nieco zirytował, więc wyszedłem ;)

później trafiłem na sprzedawcę z prawdziwego zdarzenia, gościa z pasją, złożyli mi nawet inny rower Ghosta żebym mógł się przejechać i porównać do Stevensa... jednak pierwsze wrażenie pozostało niezmienne i zostałem przy Stevensie

trochę potestowałem rowerów zanim tego wybrałem, w zasadzie KTM aera pro był jeszcze brany pod uwagę bo bardzo mi podpasował, ale miał dużoooo gorszy osprzęt od tego cuba reaction, więc nie było sensu od razu pakować worek pieniędzy w wymiany osprzętu, 

zresztą w tym stevensie też od razu poleciały do wymiany hamulce na XT + manetki i przerzutka na XT - nie spodziewałem się aż tak dużej różnicy po slx

DSC_4972.jpg

Manetki xt zupełnie inaczej chodzą niż slx. Aczkolwiek nie każdemu to pasuje.

Hebele xt są świetne. Wiem, bo mam.

A jakie tam były oryginalnie?

1. To nie jest cała kaseta, tylko jej kawałek.

Reszta się nie wyświetla.

Faktycznie racja. Tam są klamki i hamulce xt VBREAK. Całość 180 zł. Zastanawiam się teraz nad złożeniem czegoś z OLX. Orientuje się w cenach.

Edited by suqub

To jest ryzykowne branie części używanych z takich portali... Jaki będzie tego faktyczny stan, to jest wielka niewiadoma.

Według Ciebie powinno kupować się tylko nowe części? Czy używane, ale na innych stronach? Każdy dysponuje innym budżetem. I łatwiej żonę przekonać do niższej kwoty.

Jestem zwolennikiem używanych części ALE, z dość pewnych źródeł. Fora rowerowe, albo giełdy części rowerowych na fb są dość pewne, oczywiście ograniczone zaufanie.

A najbardziej to mi odpowiada zobaczyć tą część, wziąść w łapę.

Ma częściach używanych można dużo zaoszczędzić, ale trzeba uważać i się trochę znać, a i tak jak nie weźmiesz do ręki, to pewności nie masz.

co do używanych rowerów i części...

pojechałem jakiś czas temu obejrzeć i ew. kupić fajnego Treka 29er, na karbonie, pełne xt, generalnie perełka i niesamowita okazja (może nie cenowa, ale modelowa)...

koleś sporo rowerów wystawiał, więc pewnie miał źrodło z zagranicy

na miejscu okazało się, że 1 hamulec zupełnie nie pompował, ok, może kwestia odpowietrzenia

przerzutki nie wyregulowane, też nic strasznego, ale na dzień dobry szykował się generalny przegląd i nie wiadomo czy od razu nie wymiana podzespołów

wszystko byłoby ok gdyby nie opis i rozmowa przez tel że rower jest w stanie idealnym jak nowy...

do tego osprzęt mocno zajechany wizualnie, zupełnie nie pasujący do całkiem fajnie prezentującej się ramy

wyglądało to jakby ktoś na szybko przełożył cały osprzęt, nawet go nie regulując

mam dosyć mieszane odczucia co do kupna rowerów czy też osprzętu od handlarzy rowerowych, wolałbym zdecydowanie wyszukać coś od osoby prywatnej

Edited by PiTT

Kawał łańcucha.

Kolega wczoraj zadał mi pytanie na które odpowiedzi nie znałem. Dlatego chciałbym Was prosić o wsparcie. Znajomy ma stary rower z przerzutka Shimano, która mam system SIS. Wolnobieg ma 6 rzędów 8 chciałby kupić nową manetke. Będzie to śmiało z manetke na 7 czy 8? A z przodu ma bez SIS i także by chciał wymienić. Sama manetke załatwi sprawę czy przerzutka także. Wiem, że koszt nowej przerzutki np. Tourney jest śmieszny, ale ciężko go przekonać.

Jeżeli wolnobieg jest 6s to manetka 6-ka, natomiast przerzutek  ze słynnym napisem SIS używam nawet w 9s.

Przy zmianie na 7 - wolnobieg 7, manetka 7. Przy 8 - przeplot koła pod bębenek, lub wymiana koła i analogicznie kaseta 8 i manetka 8.......

To że nie ma na manetce słynnego napisu SIS ( Shimano Indexing System) to nie oznacza, że  ta manetka nie będzie z tym działać. Generalnie  nawet najtańsze chińczyki w marketowcach są na SIS-a i równie prawidłowo współpracują ze Sramem. Jeżeli system zmiany biegów nie działa prawidłowo, a nie da się tego prawidłowo wyregulować, to z marszu należy przyjrzeć się prowadzeniu , a także jakości linek i pancerzy. Niestety w budżetowych( choć spotkałem też w lepszych) rowerach producenci  wstawiają gówna co jest śmieszne, bo koszt dobrej linki czy pancerza jest równie śmieszny.

Przerzutka będzie działać prawidłowo, co nie można napisać o wrzucaniu biegów na 6-cio rzędowym wolnobiegu .

o santa cruzie ktoś coś wie? Poza tym, że jeździ na nich Danny MacAskill to dla mnie niewiadoma  :lol:

http://www.santacruz-pl.com/rowery/tallboy-3/#tab-58cbd1a0df16e-5

ciężko jakoś znaleźć info na tej stronie o wyposażeniu wersji podstawowej, rower cały czas rozpatrywany jako rywal dla fuel ex'a i innych trailówek

na filmiku z ich strony fajne porównanie alu do carbonu :)

carbon mocniejszy...

Ja też bede się rozglądał za jakimś dobrym zabezpieczeniem, głównie pod kątem zostawienia roweru w uchwycie na dachu gdzieś na parkingu. Na razie nie było takiej potrzeby ale lepiej być przygotowanym. Tylko nie wiem czy łańcuch czy U-lock, teoretycznie łańcuch w "pokrowcu" milszy dla lakieru;)

Co do SantaCruza to filmów nie oglądałem, posta pisałem na szybko przed pracą:P tallbyo wydaje się bardziej xc niż fuel ex, teraz chyba jakaś promocja jest na niego

A no xc... Ale agresywne. Na tym rowerze już można nieźle latać.

U lock jest lżejszy niż łańcuch, zdecydowanie lżejszy.

Na moje warunki, czyli rower przed uczelnią łańcuch daje większe pole manewru pod względem doboru miejsca.

A może zabezpieczenie wykonane z tych plaskownikow?

Dzisiaj spotkała mnie smutna sytuacja. Zamiast wydać 2k na rower musiałem naprawić samochód. Proza życia. Na rower nie ma a na samochód musi się znaleźć Ale była też miła sytuacja. Kupiłem mamie rower - ten o którym pisałem wcześniej. Do tego wiem, że mój sklep sprzedaje same ramy Jest perspektyw.