Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Nic trudnego serwis dołu widelca. Browarek i 15 min roboty.

Też wiele osób ma stracha przy hamulcach hydro w razie potrzeby coś zrobić. Strach urojony.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Ja śmigam w ocieplonej kominiarce i jest spoko.

Kominiarkę mam na motocykl, do roweru jeszcze nie stosowałem.

Za to specjalnie kupiłem na Alle czapeczkę z prasowanego polaru przylegającą do głowy i zakrywającą uszy. Chyba w podobnych jeżdżą panczeniści, przynajmniej tak mi się kojarzy. Jak jest cieplej podwijamy klapki co zachodzą na uszy. Uważam ją za bardzo udany zakup. Za to kasku nie mam i nie zamierzam mieć. Taka fanaberia :huh:

Coś takiego http://allegro.pl/czapka-termoaktywna-ocieplana-rower-pod-kask-l-xl-i5577235583.html

Edytowane przez Blunio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy co wchodzi w serwis. Kumpel serwisował amor i reverba to zapłacił 800 zl, amor rozebrany na części pierwsze, nowa sterówka. Reverb czyszczony. Nie pamiętam czy miał dokładane tokeny jak w damperze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kominiarkę mam na motocykl, do roweru jeszcze nie stosowałem.

Za to specjalnie kupiłem na Alle czapeczkę z prasowanego polaru przylegającą do głowy i zakrywającą uszy. Chyba w podobnych jeżdżą panczeniści, przynajmniej tak mi się kojarzy. Jak jest cieplej podwijamy klapki co zachodzą na uszy. Uważam ją za bardzo udany zakup. Za to kasku nie mam i nie zamierzam mieć. Taka fanaberia :huh:

Coś takiego http://allegro.pl/czapka-termoaktywna-ocieplana-rower-pod-kask-l-xl-i5577235583.html

Dzieki, czapeczka kupiona. Do kompletu ochraniacze na buty, neoprenowe beda ok? Edytowane przez szumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o czym Wy piszecie, ale dla mnie pełny serwis widelca wygląda tak i nie kosztuje 130zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest pełny i kosztuje w zależności od widelca 500-800 zł.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olej w lagach dolnych. Tak jak pisałem. Podstawowy i najważniejszy serwis zarazem.

a5b3786d9012f0eaadbe211739625428.jpg

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie. Ten film.

Motorexa w butli, sram butter do uszczelek ( śladowe ilości tego daje, bo inaczej klei syf) i środek do czyszczenia hamulców w spreju.:) Doskonale usuwa smary z ramy, z lagów... Jak to czyścik.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie. Ten film.

Motorexa w butli, sram butter do uszczelek ( śladowe ilości tego daje, bo inaczej klei syf) i środek do czyszczenia hamulców w spreju. :) Doskonale usuwa smary z ramy, z lagów... Jak to czyścik.

Ja bym tego serwisem nie nazwał a raczej głębszą konserwacją. Nie miejmy złudzeń to co ważniejsze - czyli elementy tłumiące / amortyzujące siedzą w tej drugiej części - przynajmniej w takich typach amortyzatorów.

Może te sprężynowe, czy w całkowitej kąpieli olejowej, wtedy tam też coś pracuje w tych goleniach.

A w tych z filmiku to przesuwa się tylko wydmuszka z rurek....

kiedyś o tej firmie wielu marzyło, wielu też nienawidziło

niemniej serwis amora wyglądał tak (może nadal wygląda)

Po prostu to był serwis bez podziału na podstawowy i pełny

a teraz oglądasz cennik

http://bicykleta.pl/cennik-rock-shox/

i nawet nie wiadomo co dostaniesz za ~300zł

pełny czy pierdnięcie w amorek, ale co się dziwić jak wypada to robić co 30h.

Pewnie zależy jeszcze od regionu i humoru serwisanta, czyli jak u większości zegarmistrzów, o których możemy teraz czytać tu na forum

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marzocchi :) Legendarne widły z otwartą kąpielą. Pół ( wiem, że mniej) litry oleju na lage.... Piękne to było.

Serwis dolnych goleni przy widłach z powłokami na goleniach jest ważny i prosty. Zaniedbania tego i zniszczona powłoka, czyli nasz drogi sztuciec zacznie chodzić jak tarka.

Tłumik i komora siedzi wyżej i nie jest narażona na syf. Widziałem zatarte foxy gdzie bebechy były dobre, a golenie zajechane. Tragizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u kumpla cenę wywindowało rozbieranie korony widelca, została wprasowana nowa sterówka i były na nowo wklejane golenie (nie pamiętam czy czasem nie wleciały nowe). Więc serwis serwisowi nie równy a to wszystko np na filmie to raczej jak napisał Burns - konserwacja. Ja nie wiem czy ruszać w tym roku zawias w fuelu, rower w sumie więcej stał jak jeździł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, czapeczka kupiona. Do kompletu ochraniacze na buty, neoprenowe beda ok?

Takie same czapki można spotkać w Lidlu za 17 pln. Ochraniaczy  jest multum w zależności do  jakich warunków  i temp będą stosowane. Same neopreny można sobie podarować, chyba ,że tylko w suchym i poniżej 2 st jeżdżone nie będzie. Aha no i jest mały problem - wszystko jest pod zatrzaski.

jaki smar polecacie do połączeń gwintowanych śrub ?

Gej + alu korba - zwykły ŁT43

Łt ma jeden minus. Woda go szybko dość wypłukuje.

Wale go do wolnobiegów i nie ma bata, kontrol po zimie i ulewach, a on nadal tam jest. ŁT nie jest tak łatwo wypłukać, no chyba że się go daje tyle co nic.

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W góralu to mi łt znikał w sterach. Ale to bardziej od mycia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem nad taką czapką. Dzięki info @kaido2 będę polował.

Dzisiaj 3 stopnie rano. W górę ciepło. Bluzka, bluza i jakaś lekka kurtka na wierzchu. Na nogach spodnie z Decatlonu, 300. Generalnie ok, ale przy dłuższej jeździe czy niższej temperaturze chciałbym coś jeszcze mieć. Na nogi może założyć nogawki, ale co z kroczem? Tyłek też mi zmarzł. Macie jakieś patenty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blunio

Takie same czapki można spotkać w Lidlu za 17 pln.

Fakt, widziałem taką ze dwa tygodnie temu. Z tym że do następnej oferty pewnie trzeba będzie czekać do wiosny na dzień rowerzysty w Lidlu. Z tym że wtedy mogą sprzedawać okulary przeciwsłoneczne a nie czapki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są co roku na jesień przy akcji " biegamy " . Trzeba grzebać po Lidlach często w ostatnich sztukach , w jednych jest to w innych to. Ta o której wspomniałem kupiłem 2 dni temu ;)

Na nogach spodnie z Decatlonu, 300. Generalnie ok, ale przy dłuższej jeździe czy niższej temperaturze chciałbym coś jeszcze mieć. Na nogi może założyć nogawki, ale co z kroczem? Tyłek też mi zmarzł. Macie jakieś patenty?

Po Lidlach można jeszcze spotkać ichnie gacie  z szelkami, mam poprzednie edycje i się w  nich gotuję, dlatego nie stosuję. Jak dla mnie jedynym sensownym lekiem na tego typu i nie tylko dolegliwości jest kadencja 90+. :)

W góralu to mi łt znikał w sterach. Ale to bardziej od mycia.

Po " karcherze " wszystko znika bywa że i lakier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech Bóg od myjki ciśnieniowej broni.

Nigdy nie używałem do roweru.

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kaido2 cały czas kręcę na takiej Zobaczymy cy się ciało przyzwyczaji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to co ?

Bedziesz sie @suqub’owi tlumaczyl :)

Edytowane przez 70'

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co teraz pytalem bardziej co by tu nowego nabyc ;)

A suqub chyba to przełknie :);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domyslam sie, ze nie zostaniesz przeciez jednorowerowcem :)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi