Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jazzband

Jak to się wymawia?

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się, że warto byłoby tu stworzyć słowniczek wymowy nazw producentów zegarków.

O ile wymowa nazwy Rolex, Patek czy Omega nie jest kłopotliwa nawet dla amatorów, to już Audemars Piguet , Jaeger Le Coultre, Revue Thommen, Ulysse Nardin nie jest już taka jednoznaczna. Przynajmnie ja spotkałem się

z różnymi przykładami.

Zapraszam do wspołpracy. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja mam wątpliwości co do wymowy longinesa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jendri

Nawet co do Patka sprawa nie jest jednoznaczna. Spotkałem się z dwoma formami dopełniacza; "Patka" oraz "Pateka". Osobiście skłaniam się do "Patka" bo po pierwsze w języku polskim jest zjawisko przegłosu, a po drugie "Patek" to w końcu polskie nazwisko więc sprawa powinna być akurat dla nas jasna jak słońce.

Co do pozostałych, to zgodnie z zasadami wymowy francuskiej powinno iść tak:

odemar pige

revi tomę

ulise nardę

a co do JLC sprawa też nie jest jednoznaczna bo w końcu "Jaeger" to z niemiecka a reszta z francuska. Więc osobiście mówię: jeger le cultr, ale spotkałem się ze szwajcarami (z części francuskiej) mówiącymi żeger le kultr. niemniej wydaje mi się, że pierwsza wersja bardziej odpowiada źródłom nazwy.

Oczywiście wszystkie powyższe wynurzenia mają tę wadę, że nie jestem językoznawcą więc być może jestem w błędzie. zatem czekam uważnie na komentarze.

pozdrawiam

jendri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jendri

Super! O to chodziło. Ale, hm hm, jakoś mi nie chce przejść przez gardło ten "żeger". Ja rozumiem, że francuska kultura jest bardzo ekspansywna, ale kruca bomba, Jaeger to "jeger". A we francuskim takiego słowa jako żywo nie ma. Tak czy inaczej link jest świetny; dzięki otho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam wątpliwości co do wymowy longinesa

sam spotkałem się z różną wymową nazwy tej marki;

ja po prostu mówię: "longines" - tak jak czytamy po polsku :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również wydaje mi się, że powinno się mówić "Lonżinn". Co do Jaeger'a to ja stosuję wymowę "Jeger Lekoltr".

A co zaproponowalibyście w sprawie wymowy Girard- Perregaux :?: :wink:

Z pozdrowieniami

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymawiam: "Gje Pe" :(

A tak na serio to Żirar (te wszystkie r tak jakby z klucha w gebie) Perego

A z tą wymowa to są niezłe klocki - przed moją prezentacja biegałem za Władkiem i sie dopytywałem czy to aby na pewno sie tak czyta żeby nie wyszło, że sie nie znam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcus

Do tej pory mówiłem "żirar perego" ale z tego co słyszę powinno brzmieć żira z akcentem na a :shock: a przecież uczyłem się także i francuskiego ale było to dawno temu :cry:

Ale "insza inszość" to fakt,że bardziej niż w Polsce języki takie jak francuski czy niemiecki wykazyją ogromne zróżniowanie wymowy w zależności od regionu :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zegarkiclub

słownik przepisany do "adresów netowych"

admin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znacie? To posłuchajcie wymowy Rolex zamieszczonej na powyższej stronie :shock:

What's Up, Doc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

o co chodzi z "Rolexem"? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

wiem. pytam dlaczego umieścli akurat takie "coś" zamiast wymowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że mówi to jeden z "miłośników" Rolexa

What's Up, Doc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:( Sądzę, że zrobili tak z czystej przekory. Rolex brzmi i tak chyba w każdym języku identycznie (poza np. chińskim)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rado też niczego sobie :(

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak wymówić Le Locle ?? po jakiemu to mówić :D pytałem ludzi znających bardzo dobrze język angielski i niemiecki...ale czy to w którymś z tych języków wymawiać :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja , wlasciwie to sklaniam sie do tego ze: Polacy nie gesi i swoj jezyk maja. Powinnismy mowic tak jak po Polsku by to bylo. Slyszeliscie np. kiedys jak niemcy wymawiaja Colgate? ta paste. Tak jak to widac wlasnie. I nie przejmuja sie czy to Polskie czy Francuskie. Jak bedziemy tak ciagle sie dostosowywac do innych to dalej nas za smieci beda mieli.

Dawno nie ruszane , ale musialem :D

Ciesz się że nie szczekasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja , wlasciwie to sklaniam sie do tego ze: Polacy nie gesi i swoj jezyk maja. Powinnismy mowic tak jak po Polsku by to bylo.

To by dopiero było łamanie języka -- stosowanie polskich zasad wymowy do "Girard Perregaux" i innych tego typu :D.

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.