Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

nielot

dress code a zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym poruszyć temat zegarkow noszonych na codzień do garnituru. Chodzi mi o sytuację, gdy garnitur jest tylko "strojem roboczym", a nie wyjściowym ubraniem podkreślającym wagę uroczystości, w której się uczestniczy. Mam właśnie taką pracę i obserwuję kolegów z pracy (a ponieważ jest to duża instytucja z równie dużym przepływem ludzi z całego świata, więc mam dobry materiał porównawczy:)). Większość z nich nosi zegarki na bransoletach, a duża część zegarki z chronografem. Wydaje mi się, że to jest tak jak z białą koszulą i ciemnym garniturem - jest to zestaw elegancki i klasyczny, ale do pracy można zalożyć inne kolory, mniej formalne. Oczywiście puryści dress codowi będą kręcić nosem, ale co wy o tym sądzicie? Zdarza się wam łamać takie kowenanse? Inaczej byłoby bezbarwnie i nudno, a tak można czasami zaszaleć z zegarkiem, naturalnie w granicach rozsadku np. niekoniecznie duży, jaskrawy nurek:)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój przyjaciel nosi Patka Aquanauta do garnituru. Mi się do średnio podoba to połączenie. Nie wyobrażam sobie, żeby założyć nurka do garnituru. Zegarek na bransolecie? zależy jaki, bo nie każdy pasuje :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin,

noś tak jak Ci wygodnie.

Dress code jest czymś umownym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja preferuję cztery rodzaje zegarków : sportowy, do codziennego noszenia , wizytowy , i elegancki.

No i razi Mnie trochę przy zegarku brązowy pasek do czarnych butów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi  się zdarza do garnituru założyć seiko 6105 - pasuje bo jest dość cienki (w porównaniu do nowoczesnych nurków)

Seiko: 6105-8110, SBDX001, 7549-7000

Citizen: 62-6198, SATELLITE WAVE AIR  CC1054 56E,  Signature Collection Grand Classic NB0046-51L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja preferuję cztery rodzaje zegarków : sportowy, do codziennego noszenia , wizytowy , i elegancki.

Musisz sie przyzwyczaic. Dodatki w jednym kolorze od dawna sa bardzo niemodne. Kobiecie np. nie wypada miec torebki pod kolor butow, a kiedys byl to modowy obowiazek. Wszystko ma byc od czapy, im rozne tym lepiej. U mezczyzn tak samo. Ale skoro piszesz" mnie" wielka litera, to moze wiesz lepiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A móglbys podać przyklady? bo nie czaje róznicy pomiędzy wizytowym i eleganckim, a codzieeny też nosisz do garnituru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem wazne jest to jak sie czujesz w zegarku, ktory nosisz. Oczywisste jest to, ze nie zalozysz G-Shocka do gajera, ale np zegarek na bransolecie wyglada okej (ale tu tez nie kazdy ). Ja osobiscie ubieram Worldmastera do garnituru, ale PR516GL na bransie tez moim zdaniem pasuje, bo fajnie przelamuje tak oficjalny stroj. Wygodnie sie tez czuje ubierajac Vodolaza na skorze. Kiedys sprobuje Tritona na bransie, ale pod zaden mankiet nie wiejdzie, nie ma mowy :)

Tak czy tak, uwazam, ze wszystko jest kwestia osobistych preferencji.

..,.,..,...♫♪♫♪♪♪♫♫♪..,.,,.,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem wazne jest to jak sie czujesz w zegarku, ktory nosisz. Oczywisste jest to, ze nie zalozysz G-Shocka do gajera, ale np zegarek na bransolecie wyglada okej (ale tu tez nie kazdy ). Ja osobiscie ubieram Worldmastera do garnituru, ale PR516GL na bransie tez moim zdaniem pasuje, bo fajnie przelamuje tak oficjalny stroj. Wygodnie sie tez czuje ubierajac Vodolaza na skorze. Kiedys sprobuje Tritona na bransie, ale pod zaden mankiet nie wiejdzie, nie ma mowy :)

Tak czy tak, uwazam, ze wszystko jest kwestia osobistych preferencji.

Bardzo mi sie podoba seria PR516, tylko na pasku i PRS516, tylko ten drugi to juz chyba nie pasuje do ganrituru...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co do "dress code" a do garnituru zawsze nosze zegarki na bransoletach :)  Jako, że od pewnego czasu mam same nurki, więc staram się wybierać te bardziej klasyczne jak Omega PO czy Tudor BB. Nie jestem buntownikiem i dress code uważam za jedną z wielu przytarganych do Nas bzdur :) Uważam, że strój powinien odpowiadać tak powadze sytuacji jak i odzwierciedlać charakter danej osoby.

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W naszym kraju ignorancja tak modowa jak i zegarkowa jest wciąż na tyle duża że w 80% przypadków rada " noś co i jak się podoba Tobie " jest radą trafną. Trochę winny leży też w nieprzesadnej zamożności naszego społeczeństwa skutkującej "monozegaryzmem."

W pozostałych 20% przypadków trzeba jednak liczyć się z określonym odbiorem naszej osoby. Abstrahując od marki i ceny , dobór zegarka do okazji ( bo zakładam że to ona determinuje wybór stroju) coś tam mówi o dobierającym. Jedną z oznak wiarygodności/atrakcyjności dla oceniających jest w tej sytaucji znajomość /współdzielenie zasad. Wyższym stopniem wtajemniczenia jest znajomość zasad łamania zasad dla podkreślenia osobowości. Można to robić jak Palikot a można jak Agnelli ( ten od Fiata)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat głęboki i szeroki jak rzeka...

trzeba by każdą sytuację analizować oddzielnie i rozgraniczać

czy traktować zegarek jak skarpetki, kolor nieważny, ważne że są!

otóż nie i dobrze, że jakieś zasady jeszcze funkcjonują a wszystko sprowadza się do poczucia dobrego smaku!

czy trener  na meczu piłkarskim ubrany w garnitur i Hublota pasuje w 100% do otoczenia i wydażenia?

czemu sędzia nie ma biegać w garniturze, skoro Fox Mulder bez problemu ganiał w nim kosmitów ?

zapewne pamiętacie białe skarpetki bo nadal są noszone a seledynowe garnitury ? Hit polskiej mody!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi jednak ciezko sie zgodzic z radami typu "nos to w czym Ci wygodnie". Czy to oznacza, ze gdy jest upal to najlepiej ubrac cos na gumie do garnituru bo jest mi w tym akurat wygodniej niz w zegarku na pasku. Idac tym tropem po co wogole ubierac garnitur skoro jak jest cieplo to wygodniej jest w krotkich spodenkach. Prosze nie skazujmy sie na bylejakosc.

Pamietam jak kiedys kupilem garniturowa Omege i znajomy spytal mnie co to za zegarek. Gdy mu troche przyblizylem stwierdzil, ze fajny tylko on by nigdy nie ubral zegarka na pasku. I to byl dla niego glowny problem a sam nosil wilekiego kwarcowego nurka no-name do garnituru (fakt, ze na bransolecie :)). Szczeka mi opadla po jego komentarzu.

Rownie trudno zaakceptowac mi fakt, iz niektorzy mysla, ze jezeli zegarek jest drogi i dobrej firmy to niezaleznie od stylistyki mozna go nosic do garnituru. Dla mnie jezeli ktos ubierze wielkiego nurasa za 50 tys do garnituru to wyglada to gorzej niz by ubral garniturowego Poljota za 100 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mayday, zakonczyles temat. :lol:

Moze przy okazji paru oburzonych znawcow sie nauczy czegos nowego? :D

Breitling, IWC, Rado, Rolex, U-boat - kolejnosc nie alfabetyczna, a zakupowa. Co nastepne? :ph34r:Kiedy Rolex zacznie robic meskie rozmiary? ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co do "dress code" a do garnituru zawsze nosze zegarki na bransoletach :)  Jako, że od pewnego czasu mam same nurki, więc staram się wybierać te bardziej klasyczne jak Omega PO czy Tudor BB. Nie jestem buntownikiem i dress code uważam za jedną z wielu przytarganych do Nas bzdur :) Uważam, że strój powinien odpowiadać tak powadze sytuacji jak i odzwierciedlać charakter danej osoby.

http://d.wapday.com/animation/ccontennt/9946-f/clapping.gif?__sid=VRXCWWD&lang=pl&__mt=x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi jednak ciezko sie zgodzic z radami typu "nos to w czym Ci wygodnie". Czy to oznacza, ze gdy jest upal to najlepiej ubrac cos na gumie do garnituru bo jest mi w tym akurat wygodniej niz w zegarku na pasku.

A widziałeś w życiu gumy o f-urze skóry?

Idac tym tropem po co wogole ubierac garnitur skoro jak jest cieplo to wygodniej jest w krotkich spodenkach.

No ja na plaże ubieram krótkie.

A jak Ty garniak to sorry

Prosze nie skazujmy sie na bylejakosc.

Bylejakośc to nie jest ubieranie się jak chcesz.

Pamietam jak kiedys kupilem garniturowa Omege i znajomy spytal mnie co to za zegarek. Gdy mu troche przyblizylem stwierdzil, ze fajny tylko on by nigdy nie ubral zegarka na pasku. I to byl dla niego glowny problem a sam nosil wilekiego kwarcowego nurka no-name do garnituru (fakt, ze na bransolecie :)). Szczeka mi opadla po jego komentarzu.

Bo ?

Czytam Twoją wypowiedź i wynika, ze nie podasz mi reki na spotkaniu jak będe miał "adidasy" i ładne dżinsy a do tego orange monstera ?

Rownie trudno zaakceptowac mi fakt, iz niektorzy mysla, ze jezeli zegarek jest drogi i dobrej firmy to niezaleznie od stylistyki mozna go nosic do garnituru. Dla mnie jezeli ktos ubierze wielkiego nurasa za 50 tys do garnituru to wyglada to gorzej niz by ubral garniturowego Poljota za 100 zl.

Ale co Cię intersuje jak ktoś się ubiera.

Jeżeli oceniasz ludzi po wyglądzie to współczuję Ci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frak i G-Shock też słabo się komponują

A taki:

G011_5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można współczuć tylko komuś wbijania się w pewien szablon. B)

We wszystkim trzeba zachować rozsądek i nie być niewolnikiem czegoś co ktoś wymyślił. ;)

Bóg Ci dał wolną wolę. :wub:

Uzywaj. Polecam. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak widac, ludzie wbijaja.

Co wiecej, nie wyobrazaja sobie pewnych kombinacji paskow i butow (!!!).

A prawda, jak sie okazalo, jest brutalna - pokazal to mayday.

Wiec jesli juz ktos chce byc taki ZAKODOWANY, to powinien zaczac od tego, co tam jest napisane.

Breitling, IWC, Rado, Rolex, U-boat - kolejnosc nie alfabetyczna, a zakupowa. Co nastepne? :ph34r:Kiedy Rolex zacznie robic meskie rozmiary? ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co cytuje mayday odnosi sie do zupelnie innego dress codu niz ten, o ktorym ja pisze - jezeli potrafisz znalezc roznice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja na plaże ubieram krótkie.

A jak Ty garniak to sorry

Przyznam, ze nie rozumiem tego wpisu mimo, ze bardzo bym chcial. Nie wiem skad wrazenie, ze ja nosze garniak na plazy. Rozumiem, ze byloby ci wtedy przykro, ale taka sytuacja nie ma miejsca takze mozesz byc spokojny. Zalecam czytanie ze zrozumieniem.

Czytam Twoją wypowiedź i wynika, ze nie podasz mi reki na spotkaniu jak będe miał "adidasy" i ładne dżinsy a do tego orange monstera ?

Podziwiam Twoja umiejetnosc czytania rzeczy, ktore sie w tekscie nie znajduja. Gratuluje wyobrazni.

Oczywiscie, ze podalbym Ci reke gdybys przyszedl tak ubrany niezaleznie od okolicznosci w jakich odbywa sie spotkanie. Natomiast jezeli przyszedl bys tak ubrany np. na formalne, biznesowe spotkanie to mimo tego, ze wszyscy podaliby Ci reke to mysle, ze wiekszosc uwazalaby, ze ubrales sie niestosownie do okolicznosci. Bylby to tez w mojej opinii okaz braku szacunku do Twoich partnerow biznesowych jak i nieprofesjonale podejscie do wykonywaych obowiazkow sluzbowych.

Ale co Cię intersuje jak ktoś się ubiera.

Jeżeli oceniasz ludzi po wyglądzie to współczuję Ci.

Szczerze to mam juz powoli dosyc czytania i sluchania podobnej hipokryzji, ktora swoja poprawnoscia polityczna chca sie przypodobac szerokiej gawiedzi.

Czy chcesz przez swoja wypowiedz powiedziec, ze Ty nie oceniasz ludzi po wygladzie? No to bylbys pierwszym takim przypadkiem na swiecie. Oczywiscie, ze wszyscy oceniamy innych po wygladzie. Kwestia tylko w jakim stopniu. Jezeli przyjdziesz na ww. spotkanie biznesowe ubrany jak wspomniales wczesniej to ja nie ocenie Cie jako glupka, prostaka, malo inteligentnego, bardzo inteligentnego, biednego, bogatego, ekscentryka itd. Te rzeczy moga sie okazac dopiero pozniej. Chociaz niewatpliwie sa i ludzie, ktorzy zaczeliby i takie wnioski wyciagac (i tym rzeczywiscie mozna wspolczuc)

Natomiast tak jak pisalem zrobisz takim wygladem wrazenie czlowieka nieprofesjonalnego i pozbawionego stylu i klasy. I takie odbior w mojej opinii bedzie w pelni uzasadniony.I znowu, zeby nie bylo niedomowien, nie znaczy to, ze tego stylu i klasy rzeczywiscie jestes pozbawiony, natomiast na wlasne zyczenie zrobisz takie pierwsze wrazenie, z ktorym pozniej ciezko bedzie walczyc i ktore moze przyniesc dodatkowe negatywne skutki (np. wynik takiego spotkania biznesowego bedzie dla Ciebie badz Twojej firmy niekorzystny, jezeli partnerzy biznesowi uznaja Cie za osobe niepowazna).

I wierz mi nic a nic mnie nie intersuje to jak kto sie ubiera, bo to nie jest moj problem jezeli ktos ubiera sie bez gustu. Natomiast nie oznacza to, ze dobor ubioru nie zostawia pewnego wrazenia na mnie i na innych. Trzeba zawsze miec tego swiadomosc, szczegolnie w sytuacjach bardziej oficjalnych, o ktorych mowa jest w tym watku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem bardzo zdziwiony komentarzem Moderatora.

Wychodzi na to, ze interpretuje slowka, bez zastanowienia sie nad roznym kontekstem.

Sam mam kilka sportowych zegarkow i kilka troche bardziej formalnych. Niemniej jednak aktualnie szukam zegarka bardziej na formalne, biznesowe spotkania.

Stwierdzenie "rób jak czujesz i jak ci wygodnie" działa, ale bardziej we własnej swiadomosci. No chyba, ze ktos jest tak silna osobowoscia, ze da rady przetrzec juz narzucone pewne normy i sama wyznaczy nowe, ogolnonarodowe ramy :)

Zgadzam sie z podejsciem prezentowanym przez maze123.

Sa sytuacje, ktore wymagaja dostosowania sie do panujacych zwyczajow i prezentowania siebie w sposob wiarygodny. Pierwsze wrazenie jest najwazniejsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.