Mariusz 109 #1 Napisano 26 Lipca 2013 Prośba do Adama głównie, ale oczywiście informacje ze wszystkich stron cenne.Nie chodzi o rozważanie jak mogło być - czyste dane bardzo proszę.Czy są jakieś dane (pozwalające na zarys chociaż) dotyczące historii technologi wytwarzania kół zębatych do zegarów ?Jakie były etapy postępu technologii ? ZNANE FAKTY : 1874 r - William Gleason wynalazł pierwszy planer przekładni kątowej ( nie bardzo do zegarów, ale... )1900 r- frezarka do obwiedniowego frezowania kół - patent niemiecki . 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Safinowski 90 #2 Napisano 26 Lipca 2013 Można tu wyróżnić ważne punkty węzłowe: wyrób ręczny w starożytności, wynalezienie mikroskopu i zastosowanie obliczeń. Od starożytności ręcznie nacinano wręby z lepszym lub gorszym podziałem. Taka przekładnia zwykle się zacinała, ale puszczona w robotę z dodatkiem smaru i materiału ściernego, oraz przestawianiem wzajemnym współpracujących kół, po pewnym czasie "docierała" się i bywało, że pracowała dość poprawnie. Tylko trudno było zapewnić jakąś większą partię produkcji.Wynalezienie mikroskopu pozwoliło na obserwację budowy wewnętrznej metalu. Pozwoliło to na otrzymanie wytrzymałej stali i wykonanie koła zębatego, które mogłą wykonać cięższą pracę.Zastosowanie obliczeń pozwoliło na ostateczne określenie właściwego zarysu zęba. Przekładnia zębata wykazała się wysoką sprawnością, co zapewniło zbyt produkcji i rozwój technik wytwarzania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #3 Napisano 27 Lipca 2013 W technologii wytwarzania zegarowych kół zębatych zasadnicze znaczenie mają narzędzia. W początkowym okresie produkcji (połowa XIX w.) w grę wchodzi dłutowanie nożem kształtowym oraz frezowanie frezem kształtowym tarczowym z użyciem w obu przypadkach podzielnicy. Dłuto łatwiej wykonać, więc byłby to starszy sposób. Wydaje się, że jedynym rozsadnym sposobem obróki na dłutownicy czy frezarce jest składanie blaszanych krążków z wykrojonymi poprzeczkami i centralnym otworem w pakiet. W pakietach obrabiano też płyty główne. Obróbka litego wałka i odcinanie "z grubości" poszczególnych kół byłaby marnotrawstwem mosiądzu, ale bębny sprężyn zapewne tak były robione. Frezarka do obwiedniowego frezowania kół to patent niemiecki z 1900 r. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #4 Napisano 27 Lipca 2013 Moze tak:Pomocnym może się stać ściagąwka z metod kształtowania kół zębatych.Codzi o to, by po sposobie obróbki można było określić okres produkcji.W praktyce określenie metody powstania technologii obróbki pozwoliłoby określenie daty powstania mechanizmu " nie wcześniej niż" By było łatwiej zbierać i przeglądać dane w pierwszym poście zrobię spis znanych dat. Występuje kilka metod kształtowania uzębień * :KSZTAŁTOWEfrezowanie frezem modułowym krążkowymfrezowanie frezem palcowymdłutowaniestruganieprzeciąganie KOPIOWEstruganie wg kopiału OBWIEDNIOWEdłutowanie metodą Maagadłutowanie metodą Fellowsastruganie metodą Sunderlandafrezowanie obwiedniowe frezem ślimakowym walcowym lub globoidalnymfrezowanie frezem ślimakowym stożkowymfrezowanie głowicą frezową z zębami ustawionymi wg okręgufrezowanie głowicą frezową z zębami ustawionymi wg spirali Archimedesa(* za http://www.szkolnictwo.pl/szukaj,Ko%C5%82o_z%C4%99bate ) 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #5 Napisano 27 Lipca 2013 Nie da się chyba inaczej, jak za pomocą lektury starych opracowań. A jest tego trochę.Kilka minut szperania na zatoce. Tylko te ceny....: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #6 Napisano 27 Lipca 2013 Można i tak, ale to da nam wiedzę połowiczną (poprzez szukanie narzędzi) - może dobre i to.Np rok 1836, James Nasmyth : (z encyklopedii tokarek ) 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #7 Napisano 27 Lipca 2013 Cześć Mariusz! Poruszyłeś ciekawe zagadnienie tj. frezowanie kół zębatych do zegarów. Samo zagadnienie pod względem historycznym jest interesujące, bo pozwala prześledzić rozwój nauki powiązany z rozwojem nowych technologii produkcji.Wyciągnąłem esencję z postu i ją zacytuję:Codzi o to, by po sposobie obróbki można było określić okres produkcji.W praktyce określenie metody powstania technologii obróbki pozwoliłoby określenie daty powstania mechanizmu " nie wcześniej niż" Teraz przestawię moją propozycję: wydaje mi się, ze warto jest obejrzeć zdjęcia kół historycznych zegarów i zobaczyć czym tak naprawdę się różnią. Teoretycznie koło jest kołem , ale nie wiem jak przez setki lat zmieniał się zarys głowy zęba tzn. od kiedy stosowano cykloidę, albo od kiedy stosowano frezowane zębniki i jak się zmieniały inne szczegóły konstrukcyjne, ożebrowanie kół jaki miało kształt, wykończenie czopów itp. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #8 Napisano 27 Lipca 2013 Mam prośbę. Jak napisałem na początku chodzi o ustalenie dat/okresów w zmianach technologi produkcji kół zębatych. W praktyce dotyczy to zmiany narzędzi. Nie chciałbym W TYM WĄTKU robić zbioru zdjęć/rycin narzędzi, a tylko ewentualnie daty pierwszego ich użycia. Arek_Win - dobra propozycja - jeżeli Cię to interesuje - działaj. Załóż wątek i działaj. Ten watek miał być o datowaniu zmian w procesie produkcji. Jeszcze raz napiszę : czyste dane bardzo proszę. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #9 Napisano 28 Lipca 2013 Trochę z opóźnieniem ale urlop ma swoje prawa... Fajny temat do rozważań.Ale nie spodziewaj się Mariusz, że uda się taką listę (szybko) stworzyć, bo nikt nie ma notatek z takimi danymi.Ciężko jest jednoznacznie ustalić kiedy powstał zegar mechaniczny a co dopiero datować samo wytwarzanie kół zębatych. W starych zegarach angielskich i w wzorowanych na nich zegarach skandynawskich można trafić na zęby "wygryzione" metodami o których Europa kontynentalna dawno zapomniała. Datowanie zegarów tylko na podstawie koła zębatego wydaje mi się niemożliwym. Chyba, że rozpatrujesz kraj lub region gdzie można zaobserwować ewolucję maszyn i technologii wytwarzania elementów zegarowych czy zegarkowych. Z pewnością były kraje -- regiony gdzie najnowsza technika i wynalazki docierały dużo później i przez to wyroby stamtąd wydają się być starsze. Zegary datujemy na podstawie wszystkich dostępnych danych a nie na podstawie wycinka jakim jest ząb (kształt, zarys, technika wykonania).Samo usystematyzowanie wynalazków zegarmistrzowskiego wykonywania zębów jest z pewnością potrzebne i przydatne. Ale nie może takie opracowanie służyć do datowania zegarów (nie sygnowanych, w oderwaniu od regionu powstania). 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #10 Napisano 29 Lipca 2013 Nie myślałem - Adamie - o datowaniu na podstawie technologi produkcji, a raczej o wprowadzeniu korekt w datowaniach statystycznych ( szczególnie jeżeli chodzi o wiek XIX ) Albra napisał, że pierwsze wykrojniki na koła zębate pojawiły się koło 1860. Właściwie do tej pory datowania opierały się o różnego rodzaju zapiski, ogólne zmiany konstrukcyjne i nikt nie zerknął głębiej. Nie oczekuję, że ludzie zaczną rozkładać zegary i sprawdzać jaką technologią wyprodukowano koła - to będzie w stanie zrobić bardzo niewielu. Jednak znaleźć fakty/daty dotyczące zmian technologicznych już może każdy. Korzystając z takich danych spisanych w jednym miejscu będzie można skorygować/doprecyzować/potwierdzić daty 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #11 Napisano 4 Sierpnia 2013 A jak tu rozróżnić koła zębate starych zegarów, poprawiane przez zegarmistrza przy pomocy welcmaszyny (kalibrownicy), od tych nie poprawionych? Pomijając tu wykonywanie kół ręcznie, to według mojej wiedzy koła zębate do dawnych zegarów były robione przy pomocy frezów (gryzów - stara nazwa) kształtowych, pojedynczo w przypadku produkcji jednostkowej, a pakietowo w przypadku już produkcji seryjnej. Nowocześniejsze metody wykonywania kół zębatych zaczęły być stosowane przy produkcji zegarów w okresie który już mnie raczej nie interesuje. A rozróżnienie czy zegar ma koła wykonane metoda kształtową, kopiową, obwiedniową, dłutowaniem czy jeszcze inną wymaga sporej wiedzy praktycznej. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach