Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dommir

Notebook

Rekomendowane odpowiedzi

Delle się skończyły na d600, a ibm na t43 - później to już szmelc robią.

Teraz karty graf. , proce i mostki lutowane są do płyt za pomocą kulek - wystarczy, że złapią trochę temperatury, płyta się wygina i połączenia szlag trafia.

Reballing jest drogi, nie każdy majster ma urządzenia do reballingu, i nie zawsze zdaje on egzamin.

Te uszkodzenia są kwalifikowane do wymiany płyty głównej-koszt połowy kosztów lapka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ambasador

Lapka w takiej konfiguracji można kupić do 2tyś.

No i coś lepszego od Della

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A cóz takiego lepszego od Della bedzie w niższej cenie - poniżej 2 tys.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do della to bylem ich wiernym userem puki korzystalem z seri latitude. Niestety obecnie mam vostro 1320 i powiem ze kiszka. Parametry spoko za ta kase, matryca troche slaba i glosnik mono cichy ale kupowalem go do pracy wiec nie przywiazywalem wagi. Klapa z lakieru fortepianowego porysowala sie paskudnie mimo ze bardzo dbam o lapka. Bateria po 1,5 roku trzyma 15 min pomimo korzystania tylko z ori ladowarki (te w latitudach wytrzymywaly na prawde dlugo i sprzedajac lapka po 2 latach trzymaly niemal jak nowe). Klawiatura sie zauwazalnie wyslizgala i jeden klawisz czasem dziala z oporem. Co prawda pracuje czasem kilkanasci h dziennie ale czesko korzystam z klawiatury usb. Do wkurzaja mnie niebieskie diody (zbyt intensywne) i dotykowe klawisze sterowania glosnoscia. Ogolnie vostro mial byc tania seria dla biznesu a okazal sie slabo wykonanym lapkiem.

Niebawem zmienie pewnie na lenovo think pad. Kolega ma od kilku lat i bardzo chwali. Za 3 tys moge znalezc fajna 14stke z matowa matryca.

Obecnie na nadgarstku Orient Star SDK05003W0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ja z kolei nie mam problemu natury "co", tylko natury "gdzie". Chce sobie kupic ASUSa g51vx, tylko nie ma ich nigdzie w sprzedazy, poza jedna wadliwa sztuka na Allegro. Znacie jakies dobre sklepy z lapkami w UE?

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanow sie czy ladowac sie w nietypowego lapka. W razie awarii plyty glownej lub matrycy (najczestsze przypadki) lapek moze okazac sie nie do naprawy. Sporo tego robie i wierz mi ze moze to byc kosztowna nauczka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zwykły ASUS, nietypowa w nim jest tylko konfiguracja, seria G to po prostu seria stworzona z myślą o graniu. To zeszłoroczny model i bardzo teraz staniał. Potrzebuję lapka do grania, ale zamiast wydawać 5 tys. na nowy model i używać przez 3 lata, wole kupić taki za 2.5, a za dwa lata wymienić na kolejny za 2.5. Problem tylko ze znalezieniem go w sklepach, może gdzieś w UE jest jeszcze dostępny...

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam do zwolenników DELLA.

Miałem z 5 lat inspirona i bardzo go lubiłem, działał bez awarii do teraz.

2 tyg. temu po długim przeglądaniu wszystkich modeli, kupiłem oczywiście też della ale z wyższej serii- Latitude E6510.

Jak porównuję mojego Della do innych firm to nie mam żadnych wątpliwości - dell wygrywa, szczególnie jeżeli chodzi o wygląd i jakość wykonania, nie wspominając o 3 letniej gwarancji NBD.

mark191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thinkpad ma dyskretny urok ale latitude tez krzykliwy nie jest. Dla mnie punkt dla lenovo. Co do gwarancji to zdecydowanie dell, NBD jest super i eliminuje wysylanie lapka na 2 tygodnie bo zepsul sie jakis drobiazg. Sprawdzalem (choc akurat problem byl programowy :blink: ) i serwisant nasptepnego dnia przyjechal i wymienil potrzebna czesc. Punkt dla della, czesto w hurtowni widze tansze thinkpady z gwarancja 12 miesiecy- troche slabo jak na lapka za 3 tys. Latitude ma obudowe z magnezu i system szybkiego montazu napedu optycznego (mozliwosc zamontowania drugiej baterii) ale lenovo kanaliki odprowadzajace ciecz wylana na klawiature. Matryce lenovo chroni "plaster miodu". Kolega sprawdzil raz skutecznosc zalania lenovo i chwali ze lapek nawet sie nie wylaczyl. Ja po moich dellach wiem ze ciezko jest zepsuc te laptopy czy chocby nawet zarysowac. Mysle ze remis. Programowo to dell daje duzo lzejsze sterowniki (we wszystkich lapkach ktore mialem), malo aplikacji "uszczesliwiajacych uzytkowanika w tle" itp. Pamitam ze lenovo po wgraniu calego pakietu z plyty zajelo wiecej niz windows XP :lol: Co do biosu to w lenovo jest kilka fajnych dodatkow typu formatowanie baterii, bios della do ubogich nie nalezy ale zmiana trybu pracy hdd to raczej teoria. Klawiaturka chyba lepsza w lenovo, matryca takze choc obie marki do takich lapkow klada matowe i nieco ciemne matryce ze slabymi katami. Cenowo lenovo jest tansze, della mozna skombinowac tanio z serii refurbished ale to troche ryzyko.

Porownywalem thinkpada z latitude ale np porownujac mojego vostro to lenovo wygrywa niemal na kazdym polu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thinkpad ma dyskretny urok ale latitude tez krzykliwy nie jest. Dla mnie punkt dla lenovo. Co do gwarancji to zdecydowanie dell, NBD jest super i eliminuje wysylanie lapka na 2 tygodnie bo zepsul sie jakis drobiazg.

Mam w pracy ze 40 takich [w tej chwili już chyba same lenovo] i oprócz dość szybko padającej baterii [ale to może s[specyfika pracy]

nic się nie działo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że w tym temacie, ale nie chcę zakładać nowego tylko dla jednego pytania :)

Czy któryś z kolegów ma może numery archiwalne (od marca tego roku) "Moje Jabłuszko" (oczywiście PDF)?

Jeżeli tak to proszę o kontakt na PW ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy jutro chce kupic laptopa w cenie tak do 2800 i zastanawiam sie co wybrac asus? sony ?? a moze cos innego ?? ( z wyjatkiem MAC) bardzo prosze o propozycje chcialbym byc posiadaczem najlepszego w tym przedziale cenowym :(

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilem della studio za 2400zl. jeden z najtanszych laptopow z matryca 17 cali. dobre parametry. W sumie jestem zadowolony no moze procz wagi laptopa no ale o tym wiedziałem przez zakupem.

Sony sobie daruj, ładne laptopy ale za ta sama kase gorsze technologicznie od konkurencji no i jakas tam zła sława co do ich awaryjności jeszcze sie ciągnie. Asusy moge polecic, Hp mialem i bylem zadowolony ale ludzie narzekają. Acera tez raczej omijaj. Looknij na MSI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mam pytanie - jakiego notebooka wybralibyście dla siebie spośród niżej wymienionych?

- Asus P42JC

- Dell Vostro 3500

- HP ProBook 4520s/6550b

- Lenovo ThinkPad L412

- Toshiba Tecra A11

Konfiguracje podobne, więc ich nie wymieniam (wszędzie procesor powyżej i3-370M, 4GB RAM, czasami karta graficzna dedykowana, matowe matryce, Asus i Lenovo 14").

Nie gram w żadne nowoczesne produkcje (w zasadzie tylko kurnik.pl, a i to rzadko :-)), raczej internet, filmy i obróbka foto. Ważna jest dla mnie przyzwoita jakość wykonania i matryca jak najlepiej odwzorowująca kolory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym odrzucil vostro (czytaj w tym watku o moich doswiadczeniach z maluchem vostro) oraz hp (lubia zagoscic w serwisie). Ja stawiam na 14 cali bo matryca tylko nieco mniejsza a juz waga, mobilnosc i czas pracy na baterii zauwazalnie lepszy. Bralbym lenovo bo thinkpad to bardzo udana seria, do tego design bardzo mi sie podoba. Co do toski to nie podoba mi sie krojenie klienta np na ladowarkach duzo drozej niz konkurencja.

Edyta: Roczna gwarancja w lenovo to troche krotko ale raczej nie ma sie czego obawiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O przyzwoitym odwzorowaiu kolorów w Lapku - zapomnij. Mawet te chwalące sie wspanialą matrycą - po prostu przedobrzaja kolory i do naturalnych im daleko. Fimy i obróbka foto - to raczej musisz iść w kierunku przyzwoitej grafiki. Żaden wymieniony jej nie oferuje. Proponowałbym minimum nvidię z końcówka 30, lub Ati z końcówką 600. Inaczej filmy hd moga sie ciąć, obróbka fotki będzie mocno męcząca. I procek tez I3 słabiutki to takich celów. I5 i więcej, albo coś ze starszych P jeśli są. NA większości lapków poza bestiami dla graczy możesz zapomiec o jakichkolwiek wymagających nowych produkcjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym odrzucil vostro (czytaj w tym watku o moich doswiadczeniach z maluchem vostro) oraz hp (lubia zagoscic w serwisie). Ja stawiam na 14 cali bo matryca tylko nieco mniejsza a juz waga, mobilnosc i czas pracy na baterii zauwazalnie lepszy. Bralbym lenovo bo thinkpad to bardzo udana seria, do tego design bardzo mi sie podoba. Co do toski to nie podoba mi sie krojenie klienta np na ladowarkach duzo drozej niz konkurencja.

Edyta: Roczna gwarancja w lenovo to troche krotko ale raczej nie ma sie czego obawiac.

Hm, ale maluch Vostro to jednak całkiem inny model (chyba, że to V 3300 - wybacz, ale nie znalazłem Twoich postów w tym wątku, a patrzyłem 5 stron wstecz). Mobilność nie jest aż tak istotna, jako że planuję też kupić netbooka.

Adi, przyznam szczerze, że pierwszy raz spotykam się ze stwierdzeniem, że karta grafiki ma jakiś wpływ na obróbkę zdjęć. W Dellu V3500 jest GF310M, a w Lenovo L412 tylko zintegrowana z procesorem Intel HDG (mimo wszystko i tak znacznie lepsza niż X4500HD implementowana w procesorach C2D - ma wspomaganie odtwarzania filmów HD i użycie procesora w czasie ich oglądania nie przekracza 5%). Wymieniłem te dwa modele, bo tak naprawdę to między nimi będę wybierał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA szybkośc raczej nie, ale na jakość wyświetlanego obracu (oczywiśce na zewnętrznym monitorze) raczej tak. Większy problem w odtwarzaniu HD. Niepotrzebnie zrównałem problemy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra to i ja zapytam o coś.

Mam od kilku lat IBM chyba t32, i go nie oddam bo za***isty jest, kupiłem używkę za 799 :D

Tyle że nie mogę znaleźć do niego większego dysku, wszystkie to 40 lub 60.

RAm jest ale dysku nima.

Czy jest może jakiś dysk który pasował by to tego laptopa,

żeby min. 120GB był. ?

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem IBM i to : T23, T41, T43. Wszystkie te laptopy maja dyski ATA/IDE. Te dyski były małe jesli chodzi o pojemnosc.

Ciezko kupic wiekszy dysk . Nie ma dyskow powyzej o ile sie nie myle 80gb z tej serii ATA/IDE z bolcami. Jak juz sa to strasznie drogie. Ostatnio 30gb poszla za 110zl :D Tez mialem ten problem. Sata nie wchodzi, a nawet jak to musisz dokupic przejsciowke. Jednak nawet i z przejsciowka nie zamkniesz dysku w kieszeni laptopa tak wiec bedzie wystawac.

Najlepszy sposob aby powiekszyc pamiec w lapie?

Kup dysk zewnetrzny na USB. Sa dosyc tanio :D Ja tak zrobilem i jestem zadowolony:)

Pozdrawiam, Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady, już wybrałem (D). :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.