Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
PRGreg

H.Endler & Co.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Concordia...

Edytowane przez Yahagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie Endler. Pomijając logo którego przy taki niskich numerach Endler nie stosował (zresztą to nie logo Endlera) to Endler przez pierwsze kilkadziesiąt tysięcy stosował mostki frezowane a nie gięte a śruba regulacyjna bolca przekazującego impuls była zawsze tylko z jednej strony. To cecha Endlera. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

.

Mhmm... Zatem jakieś przemyślenia, propozycje?

Edytowane przez peisert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem.... Chyba że ktoś ma inne zdanie i potrafi uzasadnić

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Yahagi napisał(-a):

Napisałem.... Chyba że ktoś ma inne zdanie i potrafi uzasadnić

Widziałem Wasze rozprawy na temat Concordii z 2022 r. Rzeczywiście, skrzynia, wieszak... zgadzało by się...

Dziękuję.

Chyba, że ktoś jeszcze ma jakiś pomysł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moim pomysłem jest przeniesienie się z dyskusją poza ten temat. :) 

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 8.07.2025 o 21:07, Yahagi napisał(-a):

Nigdzie nie znalazłem informacji od kiedy H.Endler miał własną stolarnię. Czy to jest ustalone może ?? 

Dokładnie nie widzę informacji, można aproksymować, że pomiędzy 1865-1869 r. Jeśli jest to możliwe, to ja bym obstawiał rok ca 1869; 1870, kiedy to zwiększyła się o blisko 100% obsada Zakładu...

W maju 1864 r. 14 z tych pracowników postanowiło założyć fabrykę zegarów opartą na spółdzielni pod nazwą H. Endler & Co. W pierwszym roku obrotowym, tj. 1864 r. wyprodukowano i sprzedano łącznie 1065 mechanizmów do regulatorów. W tym samym roku do "ojców założycieli" przybyło kolejnych 18 pracowników płci męskiej oraz 6 kobiet.

Firma rozwijała się powoli lecz systematycznie co doprowadziło do rozpoczęcia samodzielnej produkcji skrzyń zegarowych.

W latach 1869 - 1870 liczba pracowników wzrosła z 44 do 80, a produkty firmy szybko sprzedawano do Rosji, Szwecji, Norwegii, Ameryki.

Edytowane przez peisert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 8.07.2025 o 21:07, Yahagi napisał(-a):

Z tego co się dogrzebałem, to pierwsze 'prawo spółdzielcze' powstało w Niemczech w 1867. Hermann Schulze-Delitzsch był współautorem. 
Dla Endlera - był bardzo ważny, a Endler dla niego. To była pierwsza spółdzielnia zegarowa. Jest gdzies art. o zjeździe 'spółdzielców'... no i Endler był tam dość mocno promowany. 
Jest też wzmianka, 'że w kolejnym roku działalności (chyba o 1868 będzie chodziło) został on przez spółkę ‘uhonorowany’ .

Nigdzie nie znalazłem informacji od kiedy H.Endler miał własną stolarnię. Czy to jest ustalone może ?? 

Otrzymał w kwietniu 1866 roku zegar z numerem seryjnym 1000. 
1467188491_Imageschul.jpg.9e956b8a4f295e88b64366466216b63d.jpg

O zatrudnionych 20 stolarzach od skrzyń (Gehausetischler) wspomniane jest dopiero w opisie działalności w latach 1869-70.

1771690074_Image001.jpg.1a3a504491c9a703e5e2d36a9ab88984.jpg

Bez aproksymacji rzecz jasna. ;)

Edytowane przez Anansi

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chyba znalazłem ... tłumaczenie mam takie:

Pod koniec pierwszego, dość pomyślnego roku obrotowego, wspólnicy byli w stanie wypłacić 60-procentową dywidendę z 2168 marek czystego zysku z akcji, co stanowiło 253 marki na osobę. Cały fundusz operacyjny w tym czasie wynosił już 6636 marek, ponieważ 14 mężczyznom udało się zabezpieczyć pożyczkę w wysokości 3090 marek (220 marek na osobę) oprócz własnych 3546 marek. Pod koniec drugiego roku obrotowego widoczny był już znaczny postęp; musieli zatrudnić niewykwalifikowanych pracowników i zatrudnili 28 z nich. W czwartym roku zbudowano odpowiednią fabrykę; trzy lata później (takie tłumaczenie wyszło) powstała fabryka skrzynek, ale wkrótce okazała się ona zbyt mała. W piątym roku działalności produkty były już eksportowane do Norwegii, Rosji, Anglii, Ameryki i Indii. W dziewiątym roku 11 pozostałych członków pierwotnej czternastki było właścicielami potężnego zakładu, w którym 140 pracowników fabryki zegarków wyprodukowało 5535 mechanizmów ruchu i 2996 mechanizmów bicia, a 44 cieśli i 31 polerowników wyprodukowało 4996 kopert. Pomieszczenia fabryki kopert były niewystarczające; dostępnych było jeszcze 1795 kopert.

... wychodzi więc, że 1865+3 ... 1868 rok. Tylko jeszcze nie wiem skąd to mam :)

... a to oznacza, że te pierwsze, najbardziej zakręcone skrzynie były robione dla Endlera, a nie przez Endlera...

ce753a23-49ed-487a-805c-be63b7ce3c3c.jpg.4f3486ab3bf9a1d2cbe0754c2b3c9475.jpgdealer_londoncityantiques_full_1669387340887-5964465692.thumb.jpg.8482833db93406fcf161f66dcb9f6211.jpg

i być może ta też:

519606505_e44d9970-e5e3-441b-a27c-e9bd4c9dbff5(1).thumb.jpg.b12dc7f43633544bc10c676c29996d3b.jpg

... ciekawe przez kogo (?) 

Edytowane przez Yahagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi