Yahagi 2280 #451 Napisano 9 Lipca (edytowane) Concordia... Edytowane 9 Lipca przez Yahagi 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #452 Napisano 9 Lipca Na pewno nie Endler. Pomijając logo którego przy taki niskich numerach Endler nie stosował (zresztą to nie logo Endlera) to Endler przez pierwsze kilkadziesiąt tysięcy stosował mostki frezowane a nie gięte a śruba regulacyjna bolca przekazującego impuls była zawsze tylko z jednej strony. To cecha Endlera. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peisert 20 #453 Napisano 9 Lipca (edytowane) . Mhmm... Zatem jakieś przemyślenia, propozycje? Edytowane 9 Lipca przez peisert 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #454 Napisano 9 Lipca Napisałem.... Chyba że ktoś ma inne zdanie i potrafi uzasadnić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peisert 20 #455 Napisano 9 Lipca 9 minut temu, Yahagi napisał(-a): Napisałem.... Chyba że ktoś ma inne zdanie i potrafi uzasadnić Widziałem Wasze rozprawy na temat Concordii z 2022 r. Rzeczywiście, skrzynia, wieszak... zgadzało by się... Dziękuję. Chyba, że ktoś jeszcze ma jakiś pomysł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3507 #456 Napisano 10 Lipca (edytowane) Moim pomysłem jest przeniesienie się z dyskusją poza ten temat. Edytowane 10 Lipca przez Anansi 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peisert 20 #457 Napisano 10 Lipca (edytowane) W dniu 8.07.2025 o 21:07, Yahagi napisał(-a): Nigdzie nie znalazłem informacji od kiedy H.Endler miał własną stolarnię. Czy to jest ustalone może ?? Dokładnie nie widzę informacji, można aproksymować, że pomiędzy 1865-1869 r. Jeśli jest to możliwe, to ja bym obstawiał rok ca 1869; 1870, kiedy to zwiększyła się o blisko 100% obsada Zakładu... W maju 1864 r. 14 z tych pracowników postanowiło założyć fabrykę zegarów opartą na spółdzielni pod nazwą H. Endler & Co. W pierwszym roku obrotowym, tj. 1864 r. wyprodukowano i sprzedano łącznie 1065 mechanizmów do regulatorów. W tym samym roku do "ojców założycieli" przybyło kolejnych 18 pracowników płci męskiej oraz 6 kobiet. Firma rozwijała się powoli lecz systematycznie co doprowadziło do rozpoczęcia samodzielnej produkcji skrzyń zegarowych. W latach 1869 - 1870 liczba pracowników wzrosła z 44 do 80, a produkty firmy szybko sprzedawano do Rosji, Szwecji, Norwegii, Ameryki. Edytowane 10 Lipca przez peisert 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3507 #458 Napisano 10 Lipca (edytowane) W dniu 8.07.2025 o 21:07, Yahagi napisał(-a): Z tego co się dogrzebałem, to pierwsze 'prawo spółdzielcze' powstało w Niemczech w 1867. Hermann Schulze-Delitzsch był współautorem. Dla Endlera - był bardzo ważny, a Endler dla niego. To była pierwsza spółdzielnia zegarowa. Jest gdzies art. o zjeździe 'spółdzielców'... no i Endler był tam dość mocno promowany. Jest też wzmianka, 'że w kolejnym roku działalności (chyba o 1868 będzie chodziło) został on przez spółkę ‘uhonorowany’ . Nigdzie nie znalazłem informacji od kiedy H.Endler miał własną stolarnię. Czy to jest ustalone może ?? Otrzymał w kwietniu 1866 roku zegar z numerem seryjnym 1000. O zatrudnionych 20 stolarzach od skrzyń (Gehausetischler) wspomniane jest dopiero w opisie działalności w latach 1869-70. Bez aproksymacji rzecz jasna. Edytowane 10 Lipca przez Anansi 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #459 Napisano 10 Lipca (edytowane) Chyba znalazłem ... tłumaczenie mam takie: Pod koniec pierwszego, dość pomyślnego roku obrotowego, wspólnicy byli w stanie wypłacić 60-procentową dywidendę z 2168 marek czystego zysku z akcji, co stanowiło 253 marki na osobę. Cały fundusz operacyjny w tym czasie wynosił już 6636 marek, ponieważ 14 mężczyznom udało się zabezpieczyć pożyczkę w wysokości 3090 marek (220 marek na osobę) oprócz własnych 3546 marek. Pod koniec drugiego roku obrotowego widoczny był już znaczny postęp; musieli zatrudnić niewykwalifikowanych pracowników i zatrudnili 28 z nich. W czwartym roku zbudowano odpowiednią fabrykę; trzy lata później (takie tłumaczenie wyszło) powstała fabryka skrzynek, ale wkrótce okazała się ona zbyt mała. W piątym roku działalności produkty były już eksportowane do Norwegii, Rosji, Anglii, Ameryki i Indii. W dziewiątym roku 11 pozostałych członków pierwotnej czternastki było właścicielami potężnego zakładu, w którym 140 pracowników fabryki zegarków wyprodukowało 5535 mechanizmów ruchu i 2996 mechanizmów bicia, a 44 cieśli i 31 polerowników wyprodukowało 4996 kopert. Pomieszczenia fabryki kopert były niewystarczające; dostępnych było jeszcze 1795 kopert. ... wychodzi więc, że 1865+3 ... 1868 rok. Tylko jeszcze nie wiem skąd to mam ... a to oznacza, że te pierwsze, najbardziej zakręcone skrzynie były robione dla Endlera, a nie przez Endlera... i być może ta też: ... ciekawe przez kogo (?) :) Edytowane 10 Lipca przez Yahagi 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peisert 20 #460 Napisano 10 Lipca Piękne! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #461 Napisano 25 Września Pochwalam się... Od dziś taki u mnie na ścianie: Wszystko z nim OK. Wg moich danych - najstarszy, (znany mi) zachowany w oryginalnym stanie (sterczynek brak). :) 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #462 Napisano 30 Września Sterczyny , to norma. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach