mik-boy 0 #626 Napisano 26 Sierpnia 2013 Cześć.Оto kolejny podobny do kolekcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #627 Napisano 26 Sierpnia 2013 O, już widziałem takie pomylone o 1.Werk ma jaki numer ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #628 Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Przecież widać 444 Dzięki za zdjęcia mik-boy. EDIT ... chyba, że jest jeszcze inny numer - np 2 Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mik-boy 0 #629 Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Proszę. Ty też jest błąd Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez mik-boy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mik-boy 0 #630 Napisano 26 Sierpnia 2013 № 50444 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #631 Napisano 26 Sierpnia 2013 Zdjęcia werku z ruiny wcześniej pokazanej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #632 Napisano 26 Sierpnia 2013 Chyba EKU. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #633 Napisano 26 Sierpnia 2013 Nie mogę nic znaleźć na temat EKU - co to jest?Karisteiner - google nie znają takiego jegomościa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #634 Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Olej google, szukaj tutaj W tym temacie - dwa posty z przełomu 2012/2013.I tutaj:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/92225-nieznany-austriacka-firma/ Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #635 Napisano 26 Sierpnia 2013 Resch zdobiony grawerunkiem z Aukro.cz, 244 tys. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #636 Napisano 27 Sierpnia 2013 Olej google, szukaj tutaj W tym temacie - dwa posty z przełomu 2012/2013. I tutaj: zegarkiclub.pl/forum/topic/92225-nieznany-austriacka-firma/ Dziękuję. Jestem pod dużym wrażeniem skrupulatności i sporej pamięci ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #637 Napisano 27 Sierpnia 2013 Pasowałoby EKU tylko nie ma sygnatury. Może przy numerze 10 xxx jeszcze nie była stosowana ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #638 Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Volksresch. Co zostało opatentowane ? Kształt skrzyni, papierowa tarcza, wychylnik z oznaczeniem regulacji ? I gdzie w USA ? Wychylnik - lakierowana tektura (?). Śrubka regulacyjna - dwa elementy, każdy gwintowany- trudno powiedzieć czy oryginalne. Górne okucia wahadła i kij - najprawdopodobniej dorabiane. Soczewka chyba OK (13 cm). Całkowita długość wahadła - 63 cm. Tekturka lakierowana, 16 cm...: Blacha ocynkowana (?), próżno szukać numerów seryjnych, ktoś zaznaczył strzałkami górę: 68 x 95 mm: Za to numery seryjne są na tylnej stronie deski: Pionizery od tyłu. Blaszka cieniuteńka...: Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #639 Napisano 30 Sierpnia 2013 Bardzo takiego szukam. Jest prześliczny, ma mnóstwo smaczków zegara "dla ludu". Z okuciem górnym i środkowym rzeczywiście coś nie tak, ale nie przeszkadza . Ładna sztuka! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #640 Napisano 30 Sierpnia 2013 Fajniesze są wersje z czarną tarczą i złotymi numerami. Raz taki był na zatoce i aukcja padła przed czasem. Jasny będzie na najblizszej aukcji w Dorotheum (to ten, którego zdjęcia już zamieszczałem). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #641 Napisano 30 Sierpnia 2013 Miesięczny ? Jak chcesz odpowiedzieć "nie", to : 1. daj cieńszą dłuższą linkę, powieś wyżej -> go to 2 2. teraz miesięczny ? jeżeli tak-> go to 3, jeżeli nie go to 1 3. tanio kupiłeś zegar miesięczny - miałeś farta 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #642 Napisano 30 Sierpnia 2013 A w przypadku nawiercenia otworów w stropach po dogadaniu się z sąsiadami... Strach się bać 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Odludek 76 #643 Napisano 31 Sierpnia 2013 Oj dopiero dziś przeczytałem że w temacie franc reszcha nawet mnie poruszano, spieszę wyjajaśnić Mariuszowi że ja raczej zegarów nie przerabiam, ja je tylko naprawiam, starając się w miarę możliwości nic w nich nie zminiać, stąd moje pytania do Ciebie na priw jakie mial rozwiązania Resch, zresztą rownież pytałem na forum jakie miał rozwiązania Czeski Becker.na żadne z tych pytań nie otrzymałem odpowiedzi, tak jak wspomniał Tarant rozmawialiśmy może nawet zbyt długo na temat kotwiic Rescha zresztą nie tylko na temat kotwic równierz na temat braku jakiejkolwiek możliwości regulacji wychwytu. Ja się na zegarach tak jak Wy nie znam, ja je umiem tylko naprawiac, staram się przy tym nie zrobić większej krzywdy zegarowi po naprawie niż zrobił to konstruktor przy projektowaniu.Taranta przepraszam że go zanudziłem chyba do końca na naszym pierwszym spotkaniu. 0 Pozdrawiam Jan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #644 Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Nie umiem umiejscowić w czasie naszej ostatniej rozmowy n.t Rescha ( ale ją pamiętam) Na pewno od tego czasu bardzo wiele się zmieniło w zakresie poznania mechanizmów. Powiem tak - wspólnym wysiłkiem doszliśmy do tego, że wiedzę aktualną od np zeszłorocznej dzieli przepaść. Np nie można już powiedzieć ( uogólnić ), że Resch nie miał regulacji wychwytu. Jeżeli nadal interesuje Cię sprawa Rescha... EDIT Zrealizowane Edytowane 1 Września 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #645 Napisano 3 Września 2013 witam, jakie mogą być lata produkcji takiego mechanizmu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #646 Napisano 3 Września 2013 (edytowane) 2 połowa lat 70. Podaj wymiary werku i średnicę tarczy . Edytowane 3 Września 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #647 Napisano 3 Września 2013 Ostatnia ćwiartka XIX w. moim zdaniem, bym celował w jej początek, lub w ogóle w lata siedemdziesiąte XIX w. Mógłbyś pokazać więcej szczegółów, wahadło, wieszak, skrzynkę... To pewnie pomoże w precyzyjniejszym datowaniu. Ładny maluch. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #648 Napisano 3 Września 2013 średnica tarczy 13 cm, werk: 4,5 cm na 7 cm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #649 Napisano 3 Września 2013 (edytowane) Można prosić o więcej zdjęć mechanizmu - jakieś ujęcia z boku. Jeżeli dobrze pamiętam tej wielkości płyt nie mamy odnotowanej. Czy prócz mechanizmu coś jeszcze się uchowało ? Edytowane 3 Września 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #650 Napisano 3 Września 2013 tak, jest skrzynka ale aktualnie nie mam zdjęć dorabiana jest góra, która niestety nie zachowała się, wahadło jest oryginalne zgodne z numerem werku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach