Mariusz 109 #726 Napisano 29 Października 2013 Trochę dłubany ?Czyżby ktoś zmienił numerowaną skuwkę na "lepszą" - słabo widać 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #727 Napisano 29 Października 2013 Kotwica to jest to coś stalowe pośrodku zdjęcia mechanizmu wykonanego z góry, odmierzające ruch koła zębatego (wychwytowego w tym wypadku). Z jej osi wychodzi ten drążek, którego palec wchodzi w szczelinę w pręcie wahadła.Ostatnie zdjęcie zdaje się sugerować, że skrzynia raczej nie jest oryginalna (fabryczna). Ale w Kutnej Horze mogli takie robić. Dozujesz nam emocje jak Hitchcock... Ok już rozumiemmam tylko takie fotki mam nadzieję że będą dobre.skrzynka faktycznie jest troszkę majstrowana. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #728 Napisano 29 Października 2013 chciałbym sie jeszcze dowiedzieć czym różni się ój remember od remembera którego znalazłem na forum i w książce moja sygantura jest taka biedna inne mają po bokach jeszcze napisy resch itp 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #729 Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Myślałem że kotwica była wymieniana, ale nie, jest OK A, to znajdź na forum. Podpowiem, że Twój zegar już jest odnotowany w temacie o tej firmie. Edytowane 29 Października 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #730 Napisano 29 Października 2013 no faktycznie temat rzeka:))dlaczego ta sygnatura powstała na potrzeby rynku amerykańskiego - wiadomo coś w tej kwestii . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #731 Napisano 29 Października 2013 Niemal wszystko, co zdołaliśmy w tej kwestii zebrać masz tutaj. I jeszcze na NAWCC (w pierwszym poście są linki do innych tematów): http://mb.nawcc.org/showthread.php?103557-Post-Your-Gebr%C3%BCder-Resch-clocks-here 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #732 Napisano 11 Listopada 2013 witam serdecznie. proszę mi pomóc ustalić czy ten zegar Resch może być kompletem w oryginale?, czy ta skrzynia jest od GR. więcej fotek nie posiadam.z góry dziękuję. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #733 Napisano 11 Listopada 2013 jeszcze dwie fotki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #734 Napisano 11 Listopada 2013 Wyjąwszy koronę, skrzynia może być oryginalna. Może. Chyba wiesz, czego nie pokazałeś. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #735 Napisano 11 Listopada 2013 Dziękuje. Pokazałem fotki jakie dostałem od sprzedającego, korona jest nowa. Zdjęcia są powściągliwe i mało wyraźne. Te proste półwałki wyglądają jak "ucięte sztyle od łopaty" i te guziki do góry. Nie mam doświadczenia, ale wygląda to dziwnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #736 Napisano 11 Listopada 2013 Guziki podobne bywały. A półwałki? Ja głównie żłobkowane widywałem... Korona lewa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #737 Napisano 11 Listopada 2013 Dziękuje. Pokazałem fotki jakie dostałem od sprzedającego, korona jest nowa. Zdjęcia są powściągliwe i mało wyraźne. Te proste półwałki wyglądają jak "ucięte sztyle od łopaty" i te guziki do góry. Nie mam doświadczenia, ale wygląda to dziwnie. Stylistyka skrzyń (zwłaszcza szczegółów) wczesnych zegarów Rescha była dość oryginalna. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzykon1 0 #738 Napisano 11 Listopada 2013 OK. Bardzo dziękuję. Zaadoptuję ten zegar. Gdyby ktoś miał wzór korony to będę bardzo wdźwięczny . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #739 Napisano 11 Listopada 2013 Cofnij się choćby o trzy - cztery strony w tym temacie... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #740 Napisano 11 Listopada 2013 Mało na tych zdjęciach widać.Wskazówka minutowa nie od kompletu, godzinowa jest ok.Przed adopcją poproś o dodatkowe zdjęcia zegara. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #741 Napisano 12 Listopada 2013 Przede wszystkim ustal zgodność numerów - mechanizm,wieszak, wahadło, podkład tarczy. Od tego należy zaczynać ( wg mnie) wszystkie rozmowy. Mając nr mechanizmu można ustalać dalej. Ze zdjęcia jedynego jakie coś pokazuje, można spróbować odczytać numer chyba 6xxx widać. Wniosek z tego - z takim numerem to... coś jest nie tak. Prawdopodobnie numer jest co najmniej 5-cio cyfrowy - reszty numeru na zdjęciu nie widzę. Dla 5-cio cyfrowego to co widać mniej więcej pasuje. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mik-boy 0 #742 Napisano 24 Listopada 2013 Witam! Mariusz dołącz do kolekcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #743 Napisano 25 Listopada 2013 Dzięki za zdjęcia - piękny zegar. Coś mi podpowiada, bym zapytał o długość wahadła i średnicę tarczy. Mógłbyś podać, czy posiadasz tylko zdjęcia ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mik-boy 0 #744 Napisano 25 Listopada 2013 Cześć Mariusz! Posiadam tylko zdjęcia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #745 Napisano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Właśnie skończyłem dorabianie komletnej kotwicy, osi oraz drążka wahadłowego i mostka do małego Rescha...Wyglądało to tak:http://www.youtube.com/watch?v=5j8eXt4QLh8 Wszystkim, którzy chcą kupić zegar ze zdekompletowanym mechanizmem mówię tak: nie idźcie tą drogą... wartość prac przy dorobieniu takich elementów jak np. kotwica, czy koło przekładni przekracza wartość całego mechanizmu...wiem bo zrobiłem Edytowane 18 Grudnia 2013 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #746 Napisano 18 Grudnia 2013 Ale za to jaka satysfakcja i klient będzie zadowolony 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #747 Napisano 18 Grudnia 2013 Klient jest zadowolony! Gdyby klient wiedział ile problemów sprawi ta praca, to by się zastanowił, puknął w czoło i... kupił jeszcze raz . Moja wiara w Kiniola jest większa, niż nos na jego awatarze! Co prawda bluźnił przy robocie tak, że było słychać 200 kilometrów dalej! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #748 Napisano 20 Grudnia 2013 Tak to wyglądaDrążek wahadłowy, kotwica i mostek: 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #749 Napisano 20 Grudnia 2013 Kotfyca z mostkiem i całość małego rescha i to by było na tyle... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #750 Napisano 20 Grudnia 2013 A pościorałeś tego mostka grubym pilnikiem ode spodniej strony, coby ałtentyzmu ponabierywał ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach