Mariusz 109 #851 Napisano 12 Lipca 2014 Wg mnie wszystko - niestety włącznie z ramką.Nie pamiętam jaki numer miał ten, który pokazujesz - jak koło 270 xxx to ... można dyskutować.Jak poniżej 260 to raczej nie przejdzie. Pod koniec produkcji Resch ( już w posiadaniu Junghansa ) łapał jego cechy i właściwie jest płynne przejście do Junghansów ( sygnatura ) z cechami Rescha. Resch - jak wiemy - sprzedawał swoje mechanizmy wykonawcom końcowym.Trudno jest definitywnie określić, czy były to kompletne mechanizmy ( werk, tarcza, wahadło, wagi ) i czy ktoś czegoś nie podmienił / dodał.Znajdują się pewne odstępstwa od "klasycznego Rescha" nie budzące wielkich wątpliwości co do oryginalności.Głównie chodzi o producentów na wschód od Wiednia. Uwagi Piotra jak najbardziej trafne - czerwone " picydeusze " raczej nie występowały.Podobnie jak ich wzór jest raczej nie z tej bajki.Na tarczach srebrzonych pozwalali sobie na pewne odstępstwa/ różnorodność...ale zawsze tam były czarne.Pierścień godzin jest płaski ? Osobny temat to eksport na zachód - tego nie mieszajmy w tym wypadku. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #852 Napisano 12 Lipca 2014 Nr 180 xxx. Przeglądając wczesniejsze wpisy widziałem zdjęcia tarcz z czerwonymi ornamentami przy grawerowanych środkach. Wymienię kompletną tarczę i będę miał pewność. Muszę jeszcze wymienić soczewkę, wagi i bloczki. Może ktoś ma do sprzedania lub wymiany. Mój komplet przynależy chyba do GB. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #853 Napisano 12 Lipca 2014 Ponieważ oś minutowa nie znajduje się w środku okręgu wyznaczonego przez łuk w drzwiczkach to jest podejrzenie, że mechanizm nie stanowi kompletu z obudową. Ewentualnie jakieś kombinacje z wieszakiem. Przydałyby się dokładne zdjęcia wieszaka, podkładu tarczy jak i całego zegara. Mnie to pachnie składakiem nie tylko z powodu tarczy. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #854 Napisano 12 Lipca 2014 Tak to powinno wyglądać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #855 Napisano 12 Lipca 2014 No nie do końca tak... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #856 Napisano 12 Lipca 2014 A jak ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #857 Napisano 13 Lipca 2014 (edytowane) Jeszcze wagi by się przydały ... chyba, ze montujesz kwarca A wracając do tarczy - poszukałem wcześniejszych zdjęć - przecież na nich widać, że tam właściwie cała do wymiany.Nie chcę być upierdliwy, ale wskazówki raczej też ( są Rescha, ale wcześniejsze - wg mnie ) Edytowane 13 Lipca 2014 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #858 Napisano 13 Lipca 2014 Wagi i soczewka są obecnie przedmiotem moich poszukiwań. Wskazówki widoczne na zdjęciu powyżej należą do nr 115 xxx. Mam nadzieję, że wskazówki widoczne na zdjeciu z wytłoczkową tarczą są ok ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #859 Napisano 13 Lipca 2014 No właśnie o nich piszę - RACZEJ powinny być późniejsze tzn minutowa z "widelcem" z tyłu. Ale to bardziej z prawdopodobieństwa niż z reguły - nie ma reguł.Wskazówki w zegarach Rescha pojawiały się w pewnej kolejności .Gdy pojawiały się nowe stare zanikały. Było sporo powiązań - początek prosty - właściwie dwa wzory.Potem przejście na m.in. te, które pokazałeś, ale z racji pojawienia się różnych skrzyń zaczynają się " wariacje na temat ". Bardzo trudno określić czy któryś wzór został definitywnie wycofany.Jednak pasując wskazówki NOWE przychylałbym się do stosowania wzoru występującego na 100% w danym okresie. Myślę, że można się będzie pokusić kiedyś o poukładanie wzorów wskazówek w kolejności ich występowania i bardzo zgrubnego określenia numeracji w jakiej występowały.Należy jednak pamiętać, że to będzie tylko pewna "rama" a nie powód do np klasyfikowania jako "oryginał". 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #860 Napisano 13 Lipca 2014 (edytowane) Nie chcę być upierdliwy, ale wskazówki raczej też ( są Rescha, ale wcześniejsze - wg mnie ) I raczej "zmieszane nie wstrząsane" Jeden z pierwszych zestawów, który uznaliśmy za komplet (całkiem nie jestem pewien) wyglądał tak: Tu mamy taki zestaw: Przypomnę mój spór z Tomkiem. To chyba najpopularniejszy w CK model wskazówki minutowej... A tutaj taki (4480, 1001): Wszystkie te zestawy są oryginalne ? Edytowane 13 Lipca 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #861 Napisano 13 Lipca 2014 Chyba zrobił się bałagan - dwa cyferblaty pokazane były..Pisałem o pierwszym z tłoczonym środkiem.Wydaje mi się, ze wskazówki stanowią komplet i są wcześniejsze. Co do tych które pokazałeś Piotrze - ostatnie wydają się być 100% Resch, od pary, a przykładów jest dużo więcej niz te dwa numery - choćby w ostatnim pokazie Lusyka są też. Na pierwszym zdjęciu minutowa wydaje się być nie od kompletu - wydaje mi się, że gdzieś mam godzinowa do niej do pary... W środkowym są pomieszane wg mnie również, W tym wypadku zdaje się, że powinno być w zbiorze wskazówek Rescha , który kiedyś wrzuciłem do znalezienia co być powinno. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #862 Napisano 13 Lipca 2014 (edytowane) Żle to opisałem. Ten środkowy zegar to powiększenie ze zdjęcia zamieszczonego wczoraj przez kobasa (115XXX), a które skomentowałem że nie do końca jest tak.Bezsprzecznie potwierdzony kilkukrotnie jest zestaw z ostatniego zdjęcia. Jak dotąd możemy go nazywać Nr 1, bo nie trafiliśmy na Rescha poniżej 1001. Albo o tym nie wiemy. Nie musiały być od samego początku konstruowane wg znanych nam zasad.Na przykład ten Edytowane 13 Lipca 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #863 Napisano 20 Lipca 2014 W trakcie uzdrawiania "secesyjnego" Rescha trafiłem na soczewkę o średnicy 16 cm. - Czy nie powinna mieć mniejszej średnicy ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #864 Napisano 20 Lipca 2014 Trudno powiedzieć - standard to 14... 14,5, ale można by się upierać Podaj numer i "pokaż" soczewkę od tyłu - będzie więcej wiadomo . 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #865 Napisano 21 Lipca 2014 Nr 183 xxx i soczewka od tyłu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #866 Napisano 21 Lipca 2014 Łee, dziurawa 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #867 Napisano 21 Lipca 2014 To jest miejsce na szmaragd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #868 Napisano 21 Lipca 2014 Ba. Ale pojawia się od jakiegoś numeru. Kto ma te poniżej 100 tysięcy niech popatrzy 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #869 Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) Obiecalem Mariuszowi wstawic fotki swojego Rescha numer 9135.Bez 100 na poczatku Wszystko numerowane jak nalezy ,nie mam zdjec makro lepszych Edytowane 22 Lipca 2014 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #870 Napisano 22 Lipca 2014 Ciag Dalszy 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #871 Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) Skrzynia nie zasluguje na fotki wiec tylko stempel sprzedawcy - dystrybutora.Wieszak tez numerowany zgodnie ,ukazalo sie pod farba.Werku nie rozbieralem,skrzynia nie pasuje wiec bedzie raczej inna dorobiona lub kupiona.Jej stan byl fatalny. Edytowane 22 Lipca 2014 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #872 Napisano 8 Sierpnia 2014 (edytowane) Dzięki Janku za zdjęcia - przydadzą się do porównań osobom, które szukają czegoś konkretnego do zbiorów, choć podobny mechanizm znaleźć będzie bardzo trudno. Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #873 Napisano 22 Sierpnia 2014 Przegladam temat i nie widzę żadnego (chyba) zdjęcia numerowanej wagi. Czyżbym tylko ja taką miał? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #874 Napisano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) Wielce możliwe.Jest to całkiem widoczne i trudno przyjąć, że jak dotąd nikt tego nie zauważył. Albo oryginalne wagi z tego okresu poginęły... Wrzucę coś z ciekawostek, których ostatnio nazbierało się całkiem sporo. Druga z siedzib firmy (a prawdopodobnie pierwsza "zegarowa", bo ta przy Kohlmarkt 10 pozostała) była przy Mariahilferstrasse 61. Według aktualnych danych co najmniej od roku 1861 do 1883. Prawdopodobnie odkupiono ją wraz ze sprzętem od starej zegarmistrzowskiej firmy Wurm (zarządzanej przez kolejnych Karlów). Na rycinie z połowy XIX wieku to drugi budynek (lub co mniej prawdopodobne trzeci) w bloku zabudowy po prawej stronie kościoła. A tutaj plan z 1904 roku, z nałożonym katastrem. Jak widać, budynek pod numerem 61 rozebrano w roku 1893 i postawiono nowy. Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #875 Napisano 22 Sierpnia 2014 Przegladam temat i nie widzę żadnego (chyba) zdjęcia numerowanej wagi. Czyżbym tylko ja taką miał? Bardzo Cie proszę- podaj więcej szczegółów:- numer na werku- waga obciążnika- średnica i wysokość- zdjęcie zegara gdyby był...pozdrowionka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach