Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mariusz

Vienna regulators "REMEMBER"

Rekomendowane odpowiedzi

Marian72, a mógłbym Cię prosić o zrobienie dobrego zdjęcia tego napisu i zamieszczenie w tym wątku? Nawet z niekompletnego może coś się uda odcyfrować.

[/quote Na zdjecia trzeba jeszce poczekacz, zegar jescze nejest u mna w domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, spróbuję cierpliwie  i bez zbędnych podskoków poczekać. Kup go, proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega w pierwszym poście nieprecyzyjnie napisał ,stąd jak widać,zamieszanie. Kupić, nie sprzedawać i cieszyć się najstarszym znanym Reschem, póki do "muru nie przyciśnie". Kupuję, rozstaję się z zegarami, ale , nie handluję. Sytuacje są płynne. Jedno jest pewne, jak z samochodem, człek cieszy się dwa razy. Pozdrawiam.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ne jestem polakem,jestem že Slowaciji!Jezyk polski dopiero sa ucze?Przeprazsam Marián!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F (?) Hrofs (Hross) in Wien.
Być może podpis tożsamy z Franz Hrosz, Hauptstrasse 37, notowany od 1862.

post-6402-0-13455500-1511211978_thumb.jpg
post-6402-0-11442300-1511211982.jpg

Jeżeli to ten Hross/Hrosz, to mamy zarazem i dowód na datę początków zegarmistrzowskiej działalności Lorenza Rescha.
post-6402-0-15290000-1511213286_thumb.png

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

F.Hrosz byl zegarmistrz,albo tylko handlowiec?

Z ostatniego wpisu wynika, że nie produkował zegarów (przynajmniej w 1885 roku). Zatem handlował i naprawiał.

Ale w 1885 roku znakomita większość wiedeńskich zegarmistrzów przestała już wytwarzać własne zegary.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ostatniego wpisu wynika, że nie produkował zegarów (przynajmniej w 1885 roku). Zatem handlował i naprawiał.Ale w 1885 roku znakomita większość wiedeńskich zegarmistrzów przestała już wytwarzać własne zegary.

Dzienkuje,tak ten moj zegar jest wyprodukowany w roku 1862,a Mariusz na urlopie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz nie jest, o ile mi wiadomo, na urlopie. I jak się spodziewam, ma odmienne zdanie :)

Co do "produkcji" jedno jest pewne. Napis na tarczy nie został zrobiony przed 1862 rokiem.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeprszam,jakie jest to Mariuszowe"odmienne zdanie"?

A to się Mariusza zapytaj :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na "1" stronie jest układanka numerów zarchiwizowanych. Będzie zaktualizowana, czy to już koniec wiedzy ? Numeracja mogła się zaczynać od 001, albo od 100, różnie to przecież bywało. Sądzę,że na początku nikt nie przewidywał większych produkcji jak setka w roku

Pozdrawiam

piotr:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można dopisać na pierwszą stronę dwa mechanizmy 

15506

12995

obydwa kwadransowe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że korbki tego typu były produkowane masowo. Podobną mam, faktycznie jako oryginał w GB , ale i Endlerze oraz zbliżoną w Reschu.

Myślę, że mogły być w ramach "obrotu towarowego" zamieniane na rynku wtórnym - patrz załącznik zdjęciowy - z powietrza się nie wzięły.

Wydaje mi się się, że pochodzi z tamtego okresu . To jedyne co mogę stwierdzić.

:rolleyes:

post-92919-0-84967200-1511432206_thumb.jpg

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten typ wskazówek w kilku GR, jak pokażesz swoje, to porównamy. Jeszcze do końca tygodnia jestem okropnie zajęty, ale w weekend zrobię fotki. 

Z korbką mam pewne kłopoty, bo to rzecz przechodnia, a Twoja na bank stara, jednak ja zwykle widziałem u Rescha takie z łukowatym ramieniem. Też spróbuję dać zdjęcie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki bez tulejek, jak najbardziej w stylu tego zegara , wiedeńskie w większości na wczesnym etapie takowe miały. Korbki , jakie miałem do Reschy z wygięciem ramienia i z metalowym uchwytem,a le przy tym wcześniaku drewniana mogła być, ale nie taka jaką pokazujesz.

pozdrawiam

piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki bez tulejek, jak najbardziej w stylu tego zegara , wiedeńskie w większości na wczesnym etapie takowe miały. Korbki , jakie miałem do Reschy z wygięciem ramienia i z metalowym uchwytem,a le przy tym wcześniaku drewniana mogła być, ale nie taka jaką pokazujesz.

pozdrawiam

piotr

Taka ta korbka,taku pan mial na myszli?

post-88777-0-44971900-1511629102_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiednia, dobra korbka. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi