Anansi 3519 #2101 Napisano 7 Lutego 2024 Ja mam podobne zdanie o werkach krzyżowych Eppnera (które zmałpowali ponoć od jakiegoś szwajcarskiego producenta). Trzy wytłoczki (w tym jedna krótsza) pozwalające oszczędzić na mosiądzu jak nic. Sen złoty księgowego i marzenie mistrza, który po kilku lekcjach mógł przyuczyć młodzieniaszków do składania tego do kupy. Ale to oczywiście tylko moje prywatne zdanie. Dodatek. Ogłoszenie z Tagesblat, Graz z 1.07.1879 r. Hipotetycznie realna skrzynia, ale graficy w ówczesnym FotoGeschäft wiele mogli popsuć. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2102 Napisano 7 Lutego 2024 No tak, choć "PONOĆ" robi drobną różnicę 😂😂🤭 Co do oszczędności na mosiądzu to raczej nie bo porównałem wagę blach i łaczników Eppnera i werku chodzika Gustawa ... i minimalnie Eppner wygrał (blachy grubsze). Poza tym straty materiałowe są większe w Eppnerach. Zatem raczej wchodzi tu w rachubę chęć bycia oryginalnym... co uznaję 😉 . Jak to miło jak czytając między wierszami ktoś proponuje ci wsadzić pręt ... 🤭😶 Pozdrawiam prywatnie i serdecznie ✋ 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #2103 Napisano 7 Lutego 2024 (edytowane) Pax, pax! To nie Szwajcary, jeno Francuzy to wymyślili. Robert Dieu (nomen omen) i następcy począwszy od roku 1600. Przyznasz jednak, że Eppner przyoszczędził Pręta nie było, góra kołeczki stożkowe. Edytowane 7 Lutego 2024 przez Anansi 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2104 Napisano 7 Lutego 2024 No i ciekawe takich "wisiorkowych" kieszonek jeszcze nie widziałem. Kieszonki generalnie mnie bardzo, bardzo... Kojarzą się z wczesnym dzieciństwem, kiedy siedząc u dziadka na kolanach oglądałem (bawiłem się) jego kieszonką. Losy potoczyły się tak, że byłem zmuszony ją po latach sprzedać, ale odkupiłem (dokładnie taką samą) i udaję, że nic się nie stało. Trzymam dla wnuka 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2105 Napisano 7 Lutego 2024 Eppner widział werk krzyżowy u Schuberta, zegarmistrza z Warszawy, badania są w toku... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #2106 Napisano 7 Lutego 2024 Wszyscy z braci kształcili się na zegarmistrzów w Szwajcarii, więc "zmałpowali" szwajcarską konstrukcję zegarową i "klepali " - po powrocie na sprzedaż Wielkiej finezji tam nie ma. Według mnie zegary ścienne Eppnerów należy traktować tylko i wyłącznie jako produkcję poboczną, podobnie jak zegary sprężynowe Rescha. Idąc dalej tropem ekonomicznym w jednym i drugim przypadku (Leszek) chodziło o poszerzenie asortymentu sprzedaży. A przecież są jeszcze zegary pod kloszem, po +/- 5 dolców Szanowni Koledzy, zbierajmy to co nas cieszy, bo inaczej to nie ma sensu. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #2107 Napisano 7 Lutego 2024 51 minut temu, kiniol napisał(-a): Eppner widział werk krzyżowy u Schuberta, zegarmistrza z Warszawy, badania są w toku... Schubert była kobietą! Widziałem dokładne zdjęcia tych 2 (chyba 2) zegarów, ale to było kilka lat temu i fotki gdzieś posiałem. Jeden miał bodajże A.K. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2108 Napisano 7 Lutego 2024 Są trzy, dwa ma kolega, trzeci jest własnością Cechu Zegarmistrzów Jubilerów i Brązowników Miasta St. Warszawy... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #2109 Napisano 7 Lutego 2024 36 minut temu, kiniol napisał(-a): Są trzy, dwa ma kolega, trzeci jest własnością Cechu Zegarmistrzów Jubilerów i Brązowników Miasta St. Warszawy... Można jakieś zdjęcia - będzie co porównywać. Pozdrawiam Jacek 1 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2110 Napisano 7 Lutego 2024 (edytowane) Nie mam zgody na publikację. Kolega bada temat, gdy dojdzie do wniosków, pewnie je opublikuje. Zegar Schuberta z cechu jest obecnie w konserwacji, gdy wróci do muzeum cechowego, będzie można go oglądać... Edytowane 7 Lutego 2024 przez kiniol 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #2111 Napisano 7 Lutego 2024 He, he, he, jak dobrze znać kolegów ,jednak temat porównania wrócił. Pozdrawiam posiadacza 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #2112 Napisano 7 Lutego 2024 40 minut temu, JASI napisał(-a): Można jakieś zdjęcia - będzie co porównywać. Pozdrawiam Jacek Na początek masz cztery. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #2113 Napisano 7 Lutego 2024 3 godziny temu, Anansi napisał(-a): Schubert była kobietą! Widziałem dokładne zdjęcia tych 2 (chyba 2) zegarów, ale to było kilka lat temu i fotki gdzieś posiałem. Jeden miał bodajże A.K. Jak to kobietą? Przecież w Warszawie zegarmistrzem był Franciszek Schubert, miał dwóch synów, z których jeden też był zegarmistrzem. Franciszek miał zakład przy Senatorskiej i to on w taki sposób podpisywał swoje zegary na tarczy. (Wg Głębokiego) 1 godzinę temu, Anansi napisał(-a): Na początek masz cztery. Pierwsze trzy - ciekawe... Ale ten czwarty ma to coś... Dzięki. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #2114 Napisano 8 Lutego 2024 Chyba się zaraziliście wirusem "polityków" Bez konkretów, byle dużo i emocjonalnie. Może być zupełnie nie na temat. To Kurski powiedział " ciemny lud to kupi " ? Odpadam . 1 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
old time 456 #2115 Napisano 8 Lutego 2024 11 godzin temu, JASI napisał(-a): Jak to kobietą? Przecież w Warszawie zegarmistrzem był Franciszek Schubert, miał dwóch synów, z których jeden też był zegarmistrzem. Franciszek miał zakład przy Senatorskiej i to on w taki sposób podpisywał swoje zegary na tarczy. (Wg Głębokiego) Pierwsze trzy - ciekawe... Ale ten czwarty ma to coś... Dzięki. Pozdrawiam Jacek Musisz obejrzeć Seksmisje jeśli chcesz dowiedzieć się dlaczego był kobietą, tak myślę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #2116 Napisano 8 Lutego 2024 (edytowane) 12 godzin temu, Mariusz napisał(-a): Chyba się zaraziliście wirusem "polityków" Bez konkretów, byle dużo i emocjonalnie. Może być zupełnie nie na temat. To Kurski powiedział " ciemny lud to kupi " ? Odpadam . Chyba faktycznie jestem ciemny i tępy, bo ni chu-chu nie rozumiem o co tu chodzi... I co to ma wspólnego z polityką? Pozdrawiam Jacek Edytowane 8 Lutego 2024 przez JASI 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #2117 Napisano 26 Marca 2024 Ciekawa numeracja? Który to mniej więcej rok? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #2118 Napisano 26 Marca 2024 Maciek. Pokaż troszkę więcej. Wieszak, górne okucie wahadła. Gdzie jest ten numerator i czy taki sam? 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #2119 Napisano 26 Marca 2024 Podsłyszałem,że goście mają numeratory odpowiednie do Rescha i tłuką co trzeba i wedle uważania .Uważać zwłaszcza na niskie numery. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #2120 Napisano 26 Marca 2024 No to akurat niski numer nie może być … nie aż tak niski…😉🫢 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #2121 Napisano 4 Kwietnia 2024 Kwadransowy z "osobną numeracją" do (jeżeli dobrze pamiętam) 12 tys była, z mocno rozbudowanymi skrzynkami - gdzieś z przełomu wieków. 1 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3519 #2122 Napisano 16 Sierpnia 2024 Taki karmnik. Z Registered a nie z Patent. Mieliśmy już z takim oznaczeniem i z niższym SN? Ten, tego chyba tak, a może nie 😵 5 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach