Młot Thora 147 #376 Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Mariusz, to się jeszcze odnosiło do starej tabeli i ze starego dość chyba postu. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #377 Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) A mnie się wydawało, że ta data była wydrapana, ale nie ma sprawy - mogę ja usunąć.To jednak nic nie zmienia - 23 tys w 12 lat to zdecydowanie za mało. Z ciekawostek 2813 poszedł za c.a.4 tys ( ze 4 dni temu ) w sumie to niedrogo .Ktoś "od nas" go przejął ? A tak w prezencie na koniec - znalazłem w necie zdjęcie "otwartego" Rescha z najwyższej półki ( zamieszczony oczywiście w celach dydaktycznych) : Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #378 Napisano 12 Kwietnia 2013 Szukałem podobnego Rescha z dodatkową sygnaturą, ale nie mogę nic znaleźć.Dość niski numer mechanizmu. Może gdyby udało się ustalić w jaki sposób Kroeber cechował sprowadzane werki z Europy, można by go wykluczyć, albo potwierdzić jego obecność, już na mechanizmach o tym numerze.Tarant, spytałbyś za "wielką wodą"?Jedną sygnaturę Kroebera znamy, może miał i inne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2973 #379 Napisano 12 Kwietnia 2013 Przyznam się...Bez bicia. Miałem to przygotowane na 1 i zapomniałem. To sygnatura przybita przez...mojego znajomego zegarmistrza. Konserwował Janusz L(...) w roku 2007. . 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #380 Napisano 12 Kwietnia 2013 Powiedz mu, niech już nie nabija podobnych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2973 #381 Napisano 12 Kwietnia 2013 To kontrowersyjny zwyczaj. Chyba już tego nie robi, przynajmniej na tylnej płycie. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #382 Napisano 12 Kwietnia 2013 Rysikiem "pomazane" się zdarzają, ale tak na werku... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #383 Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Postanowiłem zebrać wszystkie znane nam werki sprężynowe według numeracji. Z tego co zaopserwowałem produkcja werków sprężynowych u GR na podstawie dostępnych mechanizmów, rozpoczeła się około 150000 tysięcy i trwała prawdopodobnie do 200000 tysięcy. Na dzień dzisiejszy nie ma danych pozwalających stwierdzić, iż mechanizmy sprężynowe były produkowane, powyżej 200000 tysięcy. Produkcja tego typu mechanizmów jest poprzeplatana, produkcją innych rodzajów mechanizmów. Nr 149912 Nr 173290 Nr 174249 Nr 179848 Nr 181331 Nr 189004 Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #384 Napisano 14 Kwietnia 2013 A te dwa ostatnie gdzie znalazłeś ? Edit.Przedostatni jest Sergieja, ostatni podpisany... Zdjęcia pochodzą z naszego tematu o GR tylko posortowałem.Zdjęcia ostatniego werku o nr. 189004. pozyskałem niedawno. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #385 Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) A to sprężyna ten ostatni ?Niby oś gruba, ale czy to nie efekt późniejszych kombinacji ? I się chyba w tym 173 kopnięto w nr. 1732... Powinno byc 173290 - poprawiłem Zdjęcie numeru 189004 Na zdjęciach sprężynki nr 179848 widać ładnie grubą oś. Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2973 #386 Napisano 14 Kwietnia 2013 Chodzik 179848 też ma taką grubą oś bębna. I również nie ma tej archaicznej zapadki na plecach. Najdłużej takowe robił chyba...nasz Świt. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #387 Napisano 23 Kwietnia 2013 38 861 z Wiednia, tarcza 13 cm, bez zapadki. Porownanie ze starszym i wiekszym 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #388 Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Ponieważ widzę kostkę brukową domyślam się, że Twój - jest super !!! Prośba o sprawdzenie i informację n.t. łożyska nastawnego osi kotwicy w przedniej płycie. Czy dobrze widzę, że mechanizm ma mniejsze płyty ?To trochę może pozmieniać w tabeli - trzeba będzie dodać kolejny " fakt", ale ogólnie trzyma się idealnie w koncepcji numerowej Można prosić jeszcze o wymiar płyt Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2973 #389 Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Pisałem że miniaturki są miniaturowe... Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #390 Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) OK - ale w tej chwili wyróżniamy już 3 wielkości ... PS 1Można sprawdzić, czy użyto koła zębate "normalnych wymiarów ". Mostek wygląda na standard . PS 2Jak ktoś lubi miniaturki to mamy małe miniaturki, średnie i duże PS3Z mojego pomiaru wychodzi wielkość płyty 82x55 i zmieniony rozstaw łożysk Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #391 Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Wracając do mojego postu z 13 marca- odebrałem zegar i wymiary płyty to 81X55, numery powtórzone na mechanizmie, zawieszeniu górnym wahadła, wieszaku i tyle podkładu tarczy. Patentu przeciwzapadkowego brak. Regulacji osi wychwytowej nie ma. Edytowane 6 Maja 2013 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #392 Napisano 6 Maja 2013 Dzięki za zdjęcia mechanizmu W wymiarowaniu ze zdjęcia pomyłkę zrobiłem o 1mm - nie jest źle Chyba pozostaje mi tylko jedno - polowanie na miniaturkę 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #393 Napisano 7 Maja 2013 Zdjęcia są w tamtym wątku . Dorobiłem to, czego tam nie widać. Odstęp miedzy płytami 18 mm. Na podkładzie tarczy, po zdjęciu mechanizmu- notka zegarmistrzowska.Jakby co było jeszcze trzeba- mam rozpapranego, mogę dorobić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #394 Napisano 7 Maja 2013 Dziś przywiozłem prawem serii kolejnego. Będzie do kompletu z maluchem. Od początku w jednej rodzinie, niestety papiery się nie zachowały. Ktoś na czarną politurę położył jakąś farbę, jeszcze nie wiem co to, nie zdążyłem zbadać...Mechanizm ma wymiary 70X101. Szerokość 70 mierzona w środku- u góry 68,4, na dole 71,1. Odstęp między płytami 23. Mechanizm przeciwzapadkowy obecny, regulacji osi wychwytowej jeszcze nie wymyślili. Mostek wyginany. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #395 Napisano 7 Maja 2013 Ciąg dalszy. Podkład pod tarczę cynkowy, bez numeracji. Na plecach bonusik- dwa stemple. Troszkę przegiąłem kolory, żeby było lepiej widać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #396 Napisano 7 Maja 2013 I ostemplowane plecy. Sorry, że tyle tego, ale jak archiwum, to archiwum . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #397 Napisano 7 Maja 2013 No maszszsz, czesanko, ale jeszcze parę dni a będziem w raju... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #398 Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) Dzięki po raz kolejny Ciekawe, że 99596 też z sekundą mechanizmu PZ nie miał.A jeszcze jedna uwaga - drobnostka, ale w kwestii formalnej: Napisałeś :regulacji osi wychwytowej jeszcze nie wymyślili Wymyślili dużo wcześniej, tylko już nie bardzo chcieli produkować z nim.Z łożyskiem jest pewien problem, bo rzadko się trafiają zdjęcia pozwalające na stwierdzenie występowania, ale ostatni potwierdzony to nr 35661Później już nie ma na nie dowodów. Edytowane 7 Maja 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #399 Napisano 7 Maja 2013 No ładnie czeszesz Piotr Gratulacje!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #400 Napisano 7 Maja 2013 Mariusz, palnąłem z prędkości... Dobrze, że sprostowałeś, często piszę byle do przodu, a tu przecież o badania chodzi i analizę szczegółów . Wtórny lakier złazi pod paznokciem i traktowany nitrem, nic innego na razie go nie ruszyło. Może ktoś to prysnął farbą z puchy? Starsi państwo byli lekko zażenowani i się nie przyznali. Boszszsze, co oni mieli za grandfather clock... Nie na moje możliwości finansowe i ich ochotę. Tomku, cieszę się, że się podoba, dzięki za dobre słowo.Miałem farta po okropnej porażce, na coś się napaliłem jak młodziak na polonistkę i... poszło w kosmos. A za kilka godzin, załamany i bez wiary, puknąłem toto i wyszło! Dwa braciszki będą obok siebie .Jeszcze troszkę przy nich podłubię i może zjem obiad jednak... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach