Młot Thora 147 #776 Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Znalazłem Bardzo piękna delikatna wskazówka minutowa. Wiadomo, że nie pasuje do godzinowej z pełnej tarczy, ale chodzi o sam wzór minutowej i jej kształt. Edit. Nie widziałem Twojego postu Piotr. Wklejałem zdjęcia. Becker po prostu zerżnął wzór stosowany już dawno w CK. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #777 Napisano 11 Lutego 2014 Przez trzy tygodnie rozbierałem, czyściłem, myłem w benzynie i gronalu (mechanizm), rzeźbiłem i wklejałem,poooooliturowałem, składałem i ponownie czyściłem później też politurowałema,regulowałem, na końcu polerowałem. Jedynie szklenie powierzyłem szklarzowi.Na końcu powiesiłem i przywołałem żonę i Wigora. Żona powiedziała No! no ! Wigor powiedział hau hau, a ja po raz kolejny przekonałem się, że najprzyjemniej jest dążyć do celu a nie go osiągnąć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #778 Napisano 11 Lutego 2014 cd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #779 Napisano 11 Lutego 2014 c.d. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #780 Napisano 11 Lutego 2014 Te wskazówki minutowe to wyrób Beckera z Braunau...Nie od pary.Pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #781 Napisano 11 Lutego 2014 Nie od pary.Pzdr Co nie od pary ? Jedna minutowa z drugą ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #782 Napisano 11 Lutego 2014 Co nie od pary ? Jedna minutowa z drugą ?W Reschu z Grazu godzinowa z minutowa, nie wiedziałem, że to o minutowe chodzi.P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #783 Napisano 11 Lutego 2014 Przez trzy tygodnie rozbierałem, czyściłem, myłem w benzynie i gronalu (mechanizm), rzeźbiłem i wklejałem,poooooliturowałem, składałem i ponownie czyściłem później też politurowałema,regulowałem, na końcu polerowałem. Jedynie szklenie powierzyłem szklarzowi.Na końcu powiesiłem i przywołałem żonę i Wigora. Żona powiedziała No! no ! Wigor powiedział hau hau, a ja po raz kolejny przekonałem się, że najprzyjemniej jest dążyć do celu a nie go osiągnąć. A co do finalnego wyglądu korony masz jakieś pomysły ?No jak wrażenia odnośnie jakości wykończenia mechanizmu ? Staranniej niż w tym moim "karmniku" ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #784 Napisano 11 Lutego 2014 Obecna "korona" posiada kwiatowe akcenty podobnie jak ornamenty na dole skrzyni. Jednak jeszcze nie wiem jak powinna wyglądać docelowa - może koledzy podpowiedzą ?Mechanizm musi być wykonany na najwyższym poziomie - skoro udało mi się go złożyć i uruchomić - składałem ok. 20 min. ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #785 Napisano 12 Lutego 2014 Obecna "korona" posiada kwiatowe akcenty podobnie jak ornamenty na dole skrzyni. Jednak jeszcze nie wiem jak powinna wyglądać docelowa - może koledzy podpowiedzą ?Mechanizm musi być wykonany na najwyższym poziomie - skoro udało mi się go złożyć i uruchomić - składałem ok. 20 min. !Piękny zegar,ale z mechanizmem na najwyższym poziomie byłbym ostrożny. Tożto tylko chodzik.Pzdr.P. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #786 Napisano 13 Lutego 2014 Przez trzy tygodnie rozbierałem, czyściłem, myłem w benzynie i gronalu (mechanizm), rzeźbiłem i wklejałem,poooooliturowałem, składałem i ponownie czyściłem później też politurowałema,regulowałem, na końcu polerowałem. Jedynie szklenie powierzyłem szklarzowi.Na końcu powiesiłem i przywołałem żonę i Wigora. Żona powiedziała No! no ! Wigor powiedział hau hau, a ja po raz kolejny przekonałem się, że najprzyjemniej jest dążyć do celu a nie go osiągnąć. No, no ładnie to wyszło. Gratuluję bardzo ciekawego zegara!!!!Z koroną będziesz musiał, chyba jeszcze pokobinować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #787 Napisano 14 Lutego 2014 Cześć, Jakie otwory masz na górze pod koronę. Wyślij zdjęcie. To pomoże okreslić na wstępie jaki był typ tej korony. Mam kilka typów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #788 Napisano 14 Lutego 2014 kobas bardzo ładnie to wyszło.Jak będziesz miał wzór korony to dorobi ją kolega ,który dorabiał Ci już jedną do lenzkircha.Dasz mu skrzynię żeby dobrał odpowiednie drewno i kolor. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #789 Napisano 14 Lutego 2014 Dziękuję. Jutro zamieszczę zdjęcie góry. Szczelina jest jedna, na samej górze - zlokalizowana centralnie. Ma długość ok. 3 - 4 cm. Jest równoległa do płaszczyzny skrzyni. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #790 Napisano 14 Lutego 2014 Miłej zabawy Franku 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #791 Napisano 15 Lutego 2014 Tyle serca włożyłem w politurowanie tych kwiatów na górze i "koronka" nie znalazła zrozumienia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zula 0 #792 Napisano 16 Marca 2014 Witam, posiadam mechanizm zegara z napisem REMEMBER (lekko już zatarty) znaleziony na terenie nieistniejącej od 70 lat wsi więc numery napewno oryginalne: 200000 a pod spodem 1909. Nie znam się nic a nic w temacie zegarów ale czy jest to numer zegara i data produkcji? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #793 Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Prosimy o zdjęcia, wtedy odpowiemy... podaję dla ułatwienia, że wiemy co oznaczają te numeracje Edytowane 16 Marca 2014 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zula 0 #794 Napisano 16 Marca 2014 Wkleję zdjęcia jak tylko dojdę do tego jak to się robi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zula 0 #795 Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Edytowane 16 Marca 2014 przez zula 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zula 0 #796 Napisano 16 Marca 2014 I kolejne zdjęcia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #797 Napisano 16 Marca 2014 Oszsz ty ale destrukt. Faktycznie jest to Resch o numerze 201909, kiedyś bijący godzin i półgodziny 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zula 0 #798 Napisano 16 Marca 2014 A z którego roku może być ten zegar? Z drugiej strony ma tylko numer 1909. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #799 Napisano 17 Marca 2014 Numer seryjny składa się z 200000 + 1909. Końcówka numeru: 1909 była jeszcze wybita na wieszaku, okuciu wahadła, odwrociu tarczy (nie zawsze).Zegar powstał w ostatnim dziesięcioleciu XIX wieku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurandjurek 0 #800 Napisano 22 Marca 2014 Witam wszystkich chcę wam zaprezentować mojego Rescha, którego właśnie skończyłem. Foto przedstawił, już Lusyk (którego pozdrawiam) ale było to jeszcze stare zdjęcie przed renowacją, a oto on ...... :-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach