fibo 416 #826 Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) jeszcze numery i próba wyciśnięcia czegoś ze stempla Edytowane 6 Maja 2014 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #827 Napisano 6 Maja 2014 A to ewentualnie dla Piotra surówka z aparatu, bez machlojek (chciałem w 450 KB, ale wykastrowało). Za parę dni wywalę, żeby nie śmiecić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #828 Napisano 6 Maja 2014 Ponieważ Tomek pytał- wklejam mój, od jasnego.Dzięki Piotrek, niech Ci bozia wynagrodzi w kolejnych Reschach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #829 Napisano 6 Maja 2014 Dziękuję bardzo! Może coś pokażę w piątek, lub sobotę, ale grałem w rosyjską ruletkę i skucha też prawdopodobna. Z takiego zdjęcia, to się nawet worka kartofli nie powinno kupować... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #830 Napisano 22 Czerwca 2014 Zdjęcie zbiorowe. 3130 2/półgodzinny 193024 2/półgodzinny 219925 2/półgodzinny 251999 2/półgodzinny Chodzik bez sygnatury i bez numerów, może to już Junghans? Chociaż przeczą temu kuta kotwica i wskazówki, ale kto wie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #831 Napisano 22 Czerwca 2014 Trochę dołujesz tymi zdjęciami , ale weźmiemy / wezmę to na klatę .Dzięki za kolejne dane i ciekawostki. 3130 - niestety trochę ciężko tam coś dojrzeć .Trudno o weryfikację numeratora.Wieszaki, wahadła do nich może są ?Jest choćby górne okucie wahadła w 3130... ( tak na boku -nie pomyliłeś numeru ? coś mi tam nie pasuje - tam nie ma końcówki 01 ? ) Chodzik prawdopodobnie dużo wcześniejszy niż kombinowałeś.Jest to prawdopodobnie mechanizm z początku serii po zmianach konstrukcyjnych zrobionych (wg mnie) w celach przystosowania do przyspieszenia cyklu produkcji.To by oznaczało poziom 42 xxx.Niestety mechanizm "uproszczony", więc wariant produkcji dla Kroebera raczej odpada. Oczywiście można porównać i poszukać precyzyjniej daty produkcji, ale potrzeba by było zdjęć ze środka.nie da się ukryć, że jeżeli już to ciekawsze byłyby zdjęcia najwcześniejszego. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #832 Napisano 22 Czerwca 2014 To już drugi werk chodzika bez jakichkolwiek oznaczeń. Może tamten i ten są przykładami egzemplarzy prototypowych. A, jaka kotwica jest w tym ? Tradycyjna: długa V, kuta ?Swoją drogą, właściciel tego pierwszego mógłby się nim pochwalić. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #833 Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Spojrzałem na wcześniejszą "serię " pokazaną prze Ciebie.Chodzik nienumerowany mógłbyś porównać z chodzikiem z pierwszej serii tym w prawym górnym rogu ( 42368 ).Powinny być niemal identyczne - bliźniaki Znalezienie różnicy (gdyby była) byłoby cenne. Edytowane 22 Czerwca 2014 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #834 Napisano 22 Czerwca 2014 Jutro zdjęcia i postaram się odpowiedzieć na pytania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #835 Napisano 22 Czerwca 2014 I ja, ale chyba późno, bo cały dzień będę w rozjazdach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #836 Napisano 23 Czerwca 2014 Resch bez numerów.Podsyłam co sfotografowałem wcześniej, bo już się zrobiła noc. Jutro może wieszak i wahadło... Ale 100% Resch, tylko bez nabitych cyferek i loga.Skrzynka wiem- dziwaczna. Co zrobić, ja takie lubię . Piotr ją ochrzcił- "rattanowa", nawet się trochę nabzdyczyłem, ale w sobotę przyjechała żona i krzyknęła "O! rattanowy zegar!". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #837 Napisano 23 Czerwca 2014 cd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #838 Napisano 23 Czerwca 2014 Że co tam piszesz fibo ? Że kupiłeś zegar na raty,nowy ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #839 Napisano 23 Czerwca 2014 Sztuka nieśmigana, igła Panie, na raty- nowy... Austriak do kościoła tylko, nawet numerów nie nabił, żeby nie porysować . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #840 Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Chciałem dopisać w kwestii ew porównania chodzików przez Lusyka - różnica mostków oczywiście jest widoczna i to pasuje do teorii o okresie zmian. Edytowane 4 Lipca 2014 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #841 Napisano 24 Czerwca 2014 Jeszcze raz tą drogą chciałbym serdecznie podziękować kolegom z forum za udzieloną pomoc i wstrzemięźliwość Dotarł nadspodziewanie szybko . Z pobieżnych oględzin jest OK.Kilka drobnostek takich jak złamana tralka, wyłamane słupki wieszaka i tarczy.Mechanizm raczej zadbany.W jakim jest stanie dokładnie okaże się przy konserwacji.Skrzynka w dosyć dobrym stanie - jak na swój wiek... może nawet w bardzo dobrym poza jednym szczegółem.Nadpalona po prawej stronie na dole - nie wiem jak to się mogło stać - nad kominkiem wisiał ?Do rozważenia co z tym zrobić.Zależy jak głębokie jest zwęglenie.Albo wstawka albo...no zobaczymy.Soczewka wahadła raczej do zdjęcia, odpuszczenia i prostowania. Sygnatura na tarczy z Budapesztu - przytarta nieco, więc jeszcze nie rozszyfrowałem imienia i nazwiska zegarmistrza. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #842 Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Lampa naftowa... Przy używaniu świecy pamięta się o temperaturze, o tej nad nad kominkiem lampy zwykle nie...Widziałem też okrągłe wypalenia wewnątrz skrzyń powstałe zapewne przy montażu werku lub wieszaniu skrzyni (osobne znaleziska to dziury - celowniki w plecach, przeznaczone trafienia w hak). Edytowane 24 Czerwca 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #843 Napisano 24 Czerwca 2014 Przepraszam za opóźnienie. Różnice między werkami: - grubość płyt w numerowanym 1, 8 mm w drugim 2 mm - grubość osi w numerowanym 1, 8 mm w drugim 2 mm - mostek wychwytu, gięty - ramię wychwytu proste (nieprofilowane) Reszta bez zmian, przynajmniej nic mi się w oczy nie rzuciło. Skrzynie z tego samego okresu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #844 Napisano 24 Czerwca 2014 Werk półgodzinny, kupiony solo bez wieszaka i bez wahadła, wziąłem go dla numeru i sygnatury na tarczy. Numer bez pomyłek identyczny na podkładzie tarczy. Wielkość numeratora taka jak w 10 XXX, zapadka widoczna na zdjęciach jak i sprężyna młotka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #845 Napisano 24 Czerwca 2014 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #846 Napisano 24 Czerwca 2014 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #847 Napisano 24 Czerwca 2014 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #848 Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Wielkie dzięki za znalezienie kolejnych różnic - myślę o grubości osi.Teraz to jeszcze trzeba potwierdzić w wypadku różnych okresów produkcji.Pierwszy, numerowany, odrobinę wcześniejszy wg mnie ma jeszcze jeden detal inny - stopkę ramienia/dźwigni wychwytu ma frezowaną ( + konsekwencje tego - oczywiście ).Ale oczywiście nawet ten numerowany już jest po kilku zmianach " upraszczających" Chodzik z sygnaturą na tarczy - piękny - zapewne wiesz, że tam skuwka wahadła była zupełnie inna niż w późniejszych.Aż się ręce rwą by go przywrócić do sprawności. Nie mam pojęcia jak to robisz, że znajdujesz w takich ilościach zegary Rescha.Aż nie mogę się powstrzymać od pytania / wyzwania, a jeśli myślisz, że to podpuszczanie... to się pewnie mylić wiele nie będziesz Czy równie skutecznie można by znaleźć sprężyny Rescha ? Jeszcze raz wielkie dzięki za wkład w poznawanie mechanizmów tej firmy.. Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #849 Napisano 11 Lipca 2014 Próbuję doprowadzić mojego Rescha "do porządku". Planuję zamienić tylko środek tarczy na białą porcelanę. Wiem, że secesyjna wytłoczka jest dorabiana. Mam pytanie: czy zewnętrzna część tarczy jest oryginalna.Czy też trzeba zamienić całą tarczę ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #850 Napisano 11 Lipca 2014 Fotka całych drzwi potrzebna. IMO wielkość tarczy się rozjechała ze średnicą łuku. Jak mechanizm mocowany?Nigdy nie widziałem picydeuszy czerwonych między indeksami u Rescha.Poczekaj na opinię Mariusza, on ma bardzo dużą bazę danych, lecz chyba do wymiany wszystko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach