Mariusz 109 #926 Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Bywały różne chyba - czy oryginalne... a kto to wie . Chyba nr 3 ew 5 - delikatne bardzo z łukowatym ramieniem. Gdyby ktoś pokazał mi 3 i by była pasująca uznałbym za oryginał.Tylko tu ( na zdjęciu ) nie ma możliwości odgadnięcia rzeczywistego wymiaru Edytowane 3 Marca 2015 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #927 Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Bywały różne chyba - oryginalne... a kto to wie . Chyba nr 3 ew 5 - delikatne bardzo z łukowatym ramieniem. Gdyby ktoś pokazał mi 3 i by była pasująca uznałbym za oryginał.Tylko tu ( na zdjęciu ) nie ma możliwości odgadnięcia rzeczywistego wymiaru Dzięki, to przy okazji pokażę,akurat nie podlegają sprzedaży. Z podpowiedzi po sprawdzeniu do dalszej rundy przeszły 3 i 5. 3 ma o 0,5cm krótsze ramię i mniejszą średnicę uchwytu o 1/3 :)P Edytowane 3 Marca 2015 przez kumite 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #928 Napisano 3 Marca 2015 W temacie poglądowo wskazówki do 16.Prośba do kolegów o podpowiedzenie, która korbka najbliższa Reschowi, czy nie ma to znaczenia. Najbliższa mojemu sercu to 8 , mała i pasuje. p:) Takiej minutowej 16 poszukuję 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #929 Napisano 3 Marca 2015 (edytowane) Mam akurat na biurku korbkę od Rescha. Wygląda jak nr. 3. W kilku innych egzemplarzach GR też są takie. Tulejka z kwadratowym otworem do podciągania wag ma +- 30 mm długości, 4.8 średnicy i jest gładka ( żadnych podtoczeń, czy ozdób ), ramię łukowate, rączka to walec mosiężny o średnicy 7.5 i długości 15 mm. Edytowane 3 Marca 2015 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #930 Napisano 3 Marca 2015 Mam akurat na biurku korbkę od Rescha. Wygląda jak nr. 3. W kilku innych egzemplarzach GR też są takie. Tulejka z kwadratowym otworem do podciągania wag ma +- 30 mm długości, 4.8 średnicy i jest gładka ( żadnych podtoczeń, czy ozdób ), ramię łukowate, rączka to walec mosiężny o średnicy 7.5 i długości 15 mm.Ok, obydwie mogę podciągnąć ,3 ma 5,5mm na uchwycie, 5 ma 8mm na uchwycie,a reszta się ca zgadza. Dzięki :)P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #931 Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Już nie Resch, ale ostatki produkcji w Ebensee. Październik 1912 roku. Donośny budzik (stąd może i ta produkcja rzędu 100 tysięcy rocznie...) i linkowce. Chwalone za bardzo porządne skrzynie, jakość "osprzętu". Późniejszych informacji o produkcji zegarów w Ebensee nie znalazłem. Mamy tylko zdjęcie z pociskami armatnimi. Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #932 Napisano 15 Maja 2015 Odpustowe te skrzynki ... ale to już pewnie sygnaturę Junghansa tam znajdziemy A może podwykonawstwo dla innych firm ? Dawno nie było podsumowania / aktualizacji robionego w tym temacie.Może by tak... (takie rozsądne) 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #933 Napisano 11 Września 2015 Resche trochę większe. We wrześniu 1865 roku zaprezentowano zegar "kolumnowy" projektu i wykonania Ernesta Rescha. Zegar "matka" poruszał wskazówki na trzech tarczach o średnicy 85 cm, podświetlanych od wewnątrz latarniami gazowymi. Był to pierwszy miejski zegar tego typu. Spotkał się z zachwytem oraz krytyką i wędrował z miejsca na miejsce. Do roku 1906 stał przed Carltheater, na Praterstrasse. Później Ernest Resch nawiązał kontakt z wynalazcą sieciowych zegarów pneumatycznych, Carlem Albertem Mayrhoferem i niejakim Victorem Poppem. Zegary tego systemu opatentowali (Ernest Resch jako właściciel) od roku 1877 we Francji, Anglii a na koniec w USA.Obrazek z patentu amerykańskiego: Pierwszy uliczny, stojący pneumatyczny zegar sieciowy uruchomiono na Shottenring 24 lutego 1877 roku. W głębi widać Votivkirche. Zegary na wieżach (2 x po 3 tarcze) najprawdpodobniej też wyprodukowali bracia Resch. Ilustracje - zdjęcia z książki "Die Sinchronisierte Stadt" Petera Payera, Wiedeń 2015. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #934 Napisano 6 Grudnia 2015 Trafil mi sie ten mechanizm. Nie ma skrzynki do niego. Moze ktos podpowiedziec jaka byla by odpowiednia ? Prosze... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #935 Napisano 6 Grudnia 2015 Nie widzę numeru - czyżby 12841 ? Jak dojedzie poprosimy o precyzyjniejsze zdjęcia . 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #936 Napisano 6 Grudnia 2015 Tak 12841 . Masz foteczki jakis skrzynek , w czym byl? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #937 Napisano 6 Grudnia 2015 Nawet w tym temacie jest taki przycisk << 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #938 Napisano 6 Grudnia 2015 Sugerujesz ze mnie lenistwo ogarnelo? No w sumie cos w tym jest Mam paskudna grype i na oczy ledwo widze serioDuza skrzynie bym dostrzegla , a te male literki mnie bola poprostu Napisalam do wlasciela smsa . Moze znajda i skrzynie , albo chciaz jakies zdjecia z nim w tle. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #939 Napisano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Napisz do Jacka - Ulana. Ma najstarszą pełnowymiarową skrzynię z bocznymi kolumienkami. To chyba najładniejszy model. Edytowane 6 Grudnia 2015 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #940 Napisano 9 Grudnia 2015 Oto numery , bo wlasnie dojechal. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #941 Napisano 9 Grudnia 2015 Numery jak najbardziej Reschowe - dzięki za zdjęcia.Dzięki tej sztuce mamy dosyć dobrze doprecyzowany moment zmiany okucia górnego od wahadła - super.Teraz to granica c.a. 100 numerów Gratuluję dobrego trafienia 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #942 Napisano 9 Grudnia 2015 Numery jak najbardziej Reschowe - dzięki za zdjęcia.Dzięki tej sztuce mamy dosyć dobrze doprecyzowany moment zmiany okucia górnego od wahadła - super.Teraz to granica c.a. 100 numerów Gratuluję dobrego trafienia A bardzo dziekuje, milo sie jest przyczynic do poszerzania wiedzy Reszowcow 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #943 Napisano 13 Grudnia 2015 P7030083.JPGMasz moze zdjecia reszty tej skrzyni? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #944 Napisano 13 Grudnia 2015 Ale do czego Ci taka skrzynia? Przy 12 tysiącach takich jeszcze nie było. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #945 Napisano 14 Grudnia 2015 Ta skrzynia ma swoj mechanizm i jakis stempel na plecach co jest rescha, jak juz sie dowiedzialam.Znudzily mi sie troszeczke roczniaki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #946 Napisano 14 Grudnia 2015 No może ktoś się nabierze... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #947 Napisano 14 Grudnia 2015 Krzysztof "nie ogarnia" frontu działń Brakuje wczesnej szkrzyni do jednego mechanizmu i tyle 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #948 Napisano 14 Grudnia 2015 Nie brakuje, bo ta "obleci" 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #949 Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Brakuje do tego 1200 , Kiniol i pewnie znajdzie sie w Twoich zasobach na strychu , garazu czy w piwnicy. Poszukaj ino dobrze ... Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz Erlich 0 #950 Napisano 20 Grudnia 2015 Widać nie tylko u nas licytuje się tego typu aukcje.Nie chciałem w pierwszej chwili uwierzyć w to co zobaczyłem http://www.ebay.de/i...=item416c1c75bcCzołem chłopaki dzięki za datowania co sądzicie o moim najnowszym kwadransowym nabytku ? Wesołych Świąt pozdrawiam Łukasz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach