Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mariusz

Vienna regulators "REMEMBER"

Rekomendowane odpowiedzi

Spekulacji ciąg dalszy, kierując się sugestiami Mariusza wykonałem model "kwadratowy"

Też mało realistyczne ;)

Jeżeli Resch produkował zegary to nie po to otwierał fabrykę, by zmniejszyć ilość i startować od zera.

Jeżeli upadał, to w jakim celu miałby trzymać pełną produkcję ? - zapewne było co najmniej "zwolnienie wzrostu"... bardziej prawdopodobne zatrzymanie a wg mnie najbardziej prawdopodobne wyhamowanie ( nieduże )

To nie działo się z dnia na dzień, więc kilka lat na zmiany trzeba by dać.

post-22303-0-91176200-1356791587_thumb.jpg post-22303-0-60811800-1356791667_thumb.jpg

Start numeracji od zera i blisko 1000 szt. w pierwszym roku funcjonowania fabryki, łącznie 280 tys. szt. W latach 1888-1898 praktycznie stały poziom produkcji w okolicach 12 tys. szt rocznie (Abeler powinien być zadowolony) i wygaszenie fabryki w ciągu 3 lat. Tarantowy Resch #149 912 datowany na grudzień 1889 ładnie się wpisuje w model (pogrubienie).

Filię zakładów Beckera w Broumowie utworzono w 1888 r i jej wpływ na osłabienie produkcji Rescha także widać na wykresie. Jak na statystykę, to model mi się podoba, gotów jestem zaklepać sobie prawa autorskie B)

Na marginesie: John Hubby zrewolucjonizował swoją tabelę datowania beckerów zmieniając ok. 3/4 zawartości, a wcześniej datował zegary z dokładnością niemalże do tygodnia, hi, hi.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-35992-0-03454900-1356796512_thumb.jpg

Ciekawe co się znajdzie o działaniu tego zegarmistrza i czy wpisze się w tabelę albo hutownika.

Edytowane przez Młot Thora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecane wcześniej. Dwa mechanizmy kwadransowe. Z tym przedstawionym przez Tomka łączą je:

- niski numer seryjny

- stalowy pręt wahadła z "kompensacyjnymi" prętami bocznymi

- trawiona tarcza

1. 9495

post-6402-0-63388200-1356822647_thumb.jpg

post-6402-0-82950900-1356822695_thumb.jpg

post-6402-0-35255800-1356822759_thumb.jpg

post-6402-0-12215900-1356822787_thumb.jpg

post-6402-0-32962300-1356822813_thumb.jpg

2.8889

post-6402-0-88266800-1356822874_thumb.jpg

post-6402-0-19181100-1356822912_thumb.jpg

post-6402-0-05716500-1356822940_thumb.jpg

No i co to jest ?

Moim zdaniem tarcze nie sugerują modeli z "około" 1871 roku, lub - wcześniejszych. 3 znalezione egzemplarze raczej wykluczają prawdopodobieństwo, że są to "pełne" składaki.

Zatem co ?

1. Błąd - nie wybito numerów 100000 lub 200000.

2. Istniała osobna seria zegarów "luksusowych", jednakże nie na początku produkcji - temu wydają się przeczyć elementy "osprzętu" - patrz powyżej.

3. Resch przekroczył numerację 200000 +. To są werki z serii 300000, w których pominięto nabijanie owych trzystu tysięcy. Za tym może przemawiać stylistyka tarcz (wykluczywszy oczywiście biedermeierowski bezel 8889)

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co to jest ?

Moim zdaniem tarcze nie sugerują modeli z "około" 1871 roku, lub - wcześniejszych. 3 znalezione egzemplarze raczej wykluczają prawdopodobieństwo, że są to "pełne" składaki.

Zatem co ?

1. Błąd - nie wybito numerów 100000 lub 200000.

2. Istniała osobna seria zegarów "luksusowych", jednakże nie na początku produkcji - temu wydają się przeczyć elementy "osprzętu" - patrz powyżej.

3. Resch przekroczył numerację 200000 +. To są werki z serii 300000, w których pominięto nabijanie owych trzystu tysięcy. Za tym może przemawiać stylistyka tarcz (wykluczywszy oczywiście biedermeierowski bezel 8889)

Trudno powiedziec.

Ja zwrocilem uwage na to ze mamy 3 rozne kroje numeratorow:

- Krzyska i moj takie same powiedzmy najwczesniejsze.

- Tomaka - czyli 100 000 - 200 000 + numer, liczby sa lekko wieksze ( takk mi sie wydaje)

- Piotra - te kwadransowe, ktore sa zwarte i mniej wydluzone, bardziej przypominaja beckerowskie.

A moze to werki ktore powstaly po przejeciu przez GJ i maja swoja numeracje, od poczatku (choc z drugiej strony wygladaja one na starsze)?

Edytowane przez Ulan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że chyląca się ku upadkowi fabryka nie byłaby w stanie pozwolić sobie na produkcję tego typu zegarów.

Na produkcję takich zegarów można pozwolić sobie w chwili gdy interesy idą bardzo dobrze i rozszerzenie oferty o tego typu zegary jest uzasadnione. Wydaje mi się, iż takie zegary mogły powstać pomiędzy 100 tyś a 200 tyś. Oddzielna numeracja jest zagadką ale może sugerować limitowaną liczbę zegarów. W dwu werkach kwadransowych wskazówki też poniekąd to sugerują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto powiedział że fabryka chyliła się ku upadkowi ? Początek XX wieku, "fin de siecle"...dla gospodarki Europy, w tym dla Austro-Węgier były to, o ile wiem, złote lata. Junghans raczej nie skupował padliny. A fabryką Rescha przechwalał się bardzo, podając że po przejęciu fabryki wytwarzał tam...220000 zegarów rocznie. Łącznie z budzikami co prawda, ale tak czy inaczej wychodzi w latach 1901 - 1920 (pomijając Wielką Wojnę) jakieś cztery miliony. Tak podano w reklamie - ogłoszeniu z roku 1939. W roku 1910 Junghans był nieco skromniejszy, podając roczną produkcję rzędu 100 tysięcy. Jest to ewidentnie przechwalanie się, ale jakiś ułamek prawdy w tym być musi.

http://mb.nawcc.org/showthread.php?78573-Remember-%28-%29-Regulator&p=592153#post592153

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotr trzeba pamiętać o powstaniu fabryki GB w Austrii i tysiącach zegarów z tej fabryki, za wielką wodę już u schyłku XIX wieku Resch nie eksportuje swoich zegarów. Junghans kupuje podupadające firmy przecież.

Ciekawe jaki jest dostępny Resch z najstarszym numerem ponad 200 tyś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjęcie, że w ciągu 14 lat (do roku 1885) fabryka dochodziła do poziomu 12 tys. zegarów rocznie i utrzymała ten poziom przez dalszych 26 lat powoduje globalną produkcję powyżej 400 tys. sztuk.

Można zobaczyć jak ten czas wyglądał w przypadku Beckera (wg J Hubby'ego ale "stare" dane) bez filii w Broumowie. Widać zachwianie w latach 1890-1895, choć możliwe, że rosnące potrzeby Broumowa zmniejszyły produkcję we Freiburgu.

post-22303-0-86450100-1356880410_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Junghans kupuje podupadające firmy przecież.

Pierwsza fuzja Junghansa - z firmą Haller w roku 1900 nie była przejęciem upadającej firmy. Większy projekt "Vereinigte Uhrenfabriken des Wurttembergischen Schwarzwaldes, Schramberg, vormals Gebr. Junghans, Friedrich Mauthe, Schlenker & Kienzle, Thomas Haller", który nie wypalił ostatecznie, był jak sądzę wzorowany na VFU z Freiburga. Nowa nazwa była dużo bardziej łaskawa dla wcielonych niż w przypadku VFU - nazwy ich firm pozostały. Nie wydaje się, by Junghans w tych latach był "bezwzględnym niszczycielem".

Zresztą, patrząc na wykres powyżej: rok 1925/26 - początek negocjacji z Junghansem - krzywa nie wskazuje, by Becker (pod)upadał.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza fuzja Junghansa - z firmą Haller w roku 1900 nie była przejęciem upadającej firmy. Większy projekt "Vereinigte Uhrenfabriken des Wurttembergischen Schwarzwaldes, Schramberg, vormals Gebr. Junghans, Friedrich Mauthe, Schlenker & Kienzle, Thomas Haller", który nie wypalił ostatecznie, był jak sądzę wzorowany na VFU z Freiburga. Nowa nazwa była dużo bardziej łaskawa dla wcielonych niż w przypadku VFU - nazwy ich firm pozostały. Nie wydaje się, by Junghans w tych latach był "bezwzględnym niszczycielem".

Zresztą, patrząc na wykres powyżej: rok 1925/26 - początek negocjacji z Junghansem - krzywa nie wskazuje, by Becker (pod)upadał.

Widzisz to Junhans przejął GR a nie na odwrotnie.

Wracając do hipotetycznych werków powyżej 300 tyś jeśli takowe mogłyby powstać, musiałyby byc mechanizmy do 300 tyś.

Ja widziałem mechanizm 69 xxx pow 200 tys i z wyzszym numerem nie udło mi się zaopserwowć.

Ciezko będzie mi uwierzyć w mechanizmy powyżej 300tyś, bez tych z numerami 99 xxx pow 200 tys.

Na zdjęciach dwu mechanizmów kwadransowych zaopserwowałem wskazówki stosowane do około180 tyś w zegarach Rescha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako przerywnik - jeden z najwyżej numerowanych (42791) niesygnowany GR.

post-6402-0-05444100-1356888684_thumb.jpg

post-6402-0-50503500-1356888683_thumb.jpg

post-6402-0-81688200-1356888682_thumb.jpg

post-6402-0-23184100-1356888682_thumb.jpg

post-6402-0-69001100-1356888681_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaktualizowałem dane do najnowszych (J. Hubby NAWCC). Dołożyłem produkcję zakładu GB w Broumowie (czerwone słupki)

post-22303-0-48315800-1356888947_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz to Junhans przejął GR a nie na odwrotnie.

OK

Poproszę - jeżeli można - najpierw o podanie - co mamy rozumieć przez zwrot "przejęcie"

A potem o jakiś dowód na zmianę formy prawnej funkcjonowania zakładów Rescha.

Póki co wiadomo, że była zmiana, ale jaka ?

W czym problem ?

Mamy kilka możliwości:

Właściciel ( lub kilku ) sprzedał pakiet kontrolny nad firmą.

Nastąpiła fuzja - pakiet kontrolny trafił do jednego zarządu ( ale w jakim składzie ? )

Pakiet kontrolny został wykupiony wbrew woli właściciela ( to nazywamy przejęciem ? )

Zastanówmy się - jaką produkcją ( wielkość, jakość ) tego typu zegarów Junghans dysponował na przełomie wieków ?

Jak w stosunku do jego produkcji ( tego typu ) miała się produkcja Rescha.

Równolegle ( bo tak można chyba przyjąć) następuje zjednoczenie pod skrzydłami Beckera.

Na ile manewr Resch< > Junghans mógł być odpowiedzią na ruch ze Świebodzic ?

Np założenie - oceńcie sami czy realne:

Junghans nie mógł dorównać Beckerowi w produkcji zegarów z poziomu zegarów Rescha ( prawda czy fałsz ? ). Grozi mu to utratą pewnego rynku, choć sieć dystrybucji ma niezłą - nie ma towaru tego typu w odpowiedniej ilości.( prawda czy fałsz ? )

Resch produkuje dobre zegary, ale jeżeli chodzi o dystrybucję jest ubogi w stosunku do Junghansa i Beckera. Dwie firmy zagrożone - Junghans i Resch ratują się współpracą.

Tylko to nie jest przejęcie... a jeżeli już to Resch przejął pewną gałąź działalności Junghansa.

Podstawowe - wg mnie pytanie jest :

Czy Junghans i Resch stanowili dla siebie konkurencję na rynku ? Czy walczyli o miejsce dla swoich wyrobów tego samego gatunku/jakości ?

Moim zdaniem w połączeniach nie tyle chodziło o usprawnienie produkcji, co o opanowanie rynków zbytu.

Całe sieci dystrybutorów już funkcjonowały. Wydaje się, że nie wygrywali ci, którzy " lepiej " produkowali, a ci którzy mieli lepszą sieć.

I druga sprawa.

Wydaje mi się, że ucieka dosyć istotny szczegół w sprawie sygnatur. Mamy sygnaturę z określeniem miejsca produkcji ( Ebensee ) i bez.

Jaka jest wiedza na ten temat.

Czy możliwe jest, że zegary bez "Ebensee" były składane w montowniach w Wiedniu, a z "Ebensee" w montowniach w Ebensee.

Montownie byc może przez jakiś czas działały równolegle. Montownia w Ebensee powstała jednak później niż sam zakład produkujący części.

Jaki wpływ na numerowanie miałby taki układ montowni i jak rozwiązano problem niepowtarzania numerów.

Mały Edit

Czy widział ktoś grawerowanego chodzika Rescha ?

Który z cyferblatów uważasz Piotrze za trawiony ?

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Poboczne" opisy z Ebensee pojawiają się na późnych werkach - od ~ 236 tysięcy*. Trzy kwadransowce ze stalowym prętem wahadła ich nie mają. Czy jest to wskazówka je "postarzająca" ? Nie wiem.

Z tymi "trawionymi" cyferblatami to moja nieuwaga, ale dobrze wiesz co miałem na myśli, grawer na mosiądzu.

* niższego numeru nie znalazłem

post-6402-0-14522100-1356904091.jpg

Czy widział ktoś grawerowanego chodzika Rescha ?

Miesięczny to też chodzik :)

http://zegarkiclub.p..._80#entry901396

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może montownia Ebensee zaczynała się od 200 000 ?

Gdyby przekroczyli 100 000 przed otwarciem montowni w Ebensee to byłoby logiczne.

Po co numerowano ? - przecież nie dla statystyki produkcji.

Wielkość numeru nie miała znaczenia. Wygodny podział...

By to obalić wystarczy jeden bez Ebensee powyżej 200 000... no prawie.

Bo pozostanie pytanie co by było gdyby montownia w Wiedniu wyczerpała swoją pulę ;)

Edit

Niby znalazłem 221249 bez

226101 bez

Teraz znaleźć czy się przeplatają ?

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może montownia Ebensee zaczynała się od 200 000 ?

Gdyby przekroczyli 100 000 przed otwarciem montowni w Ebensee to byłoby logiczne.

Wielkość numeru nie miała znaczenia. Wygodny podział...

By to obalić wystarczy jeden bez Ebensee powyżej 200 000... no prawie.

Bo pozostanie pytanie co by było gdyby montownia w Wiedniu wyczerpała swoją pulę ;)

Ale elaborat napisałeś w poprzednim poście Mariusz.

Mam parę udokumentowanych pow 200tyś tylko z sygnaturą.

Jeden z nich

post-35992-0-37947000-1356906079_thumb.jpg

Edit Do 236 tys pow 200tys są bez,

Pow. juz z napisem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi "trawionymi" cyferblatami to moja nieuwaga, ale dobrze wiesz co miałem na myśli, grawer na mosiądzu.

Ten drugi ma trawiony i srebrzony pierścień godzinowy. Ten pierwszy, z dwuwarstwowym pierścieniem, ma trawione indeksy godzin. Dodam, że moim zdaniem, aby nie prowokować grafomańskich postów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest pytanie:

I jest odpowiedź:

Bo np można wysnuć teorię, że nie mieli wystarczająco porządnych maszyn, by produkcja była powtarzalna i "wychodziło jak wychodziło" . Niestety z tego powodu trzeba było potem pasować części by jakoś to działało i stąd numerowanie .

Osobiście uważam teorię Mariusza za w 100% słuszną i oburącz się pod nią podpisuję. Tak, numerowano podzespoły, części i całe mechanizmy po to aby uniknąć produkowania braków Liderem w produkcji braków była fabryka Gustava Beckera (prawda czy fałsz?) ale i Reschowi nic nie brakuje, choć produkując 5 razy mniej miał zapewne 5 razy mniej braków (prawda czy fałsz?)

Do tego produkcja dużych przedmiotów wymaga mniejszej precyzji niż produkcja małych przedmiotów, w szczególności przedmiotów użytkowych (strasznie żałuję, że nie ja na to wpadłem, bo ktoś już wcześniej do tego doszedł)

Większa PRECYZJA jest potrzebna/wymagana w wypadku produkcji rzeczy mniejszych.

ale doskonale tłumaczy to fakt, że numery u Rescha (szczególnie te 100 000 i 200 000) są 2, a może nawet 3 razy większe niż u Beckera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napijmy się za zdrowie braci Resch by byli z nami w przyszłym roku Tesch !!!

Do Siego Roku for everybody!!!

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączę się do Krzysztofa postulatu i życzeń :D

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-35992-0-97672700-1357046655_thumb.jpg

Patrząc na wykresy zrobione przez WueMa zadałem sobie pytanie dlaczego nie zrobić wykresu pokazującego i porównującego produkcje zegarów Beckera i Rescha w Austro-Wegrach i zobaczyć jaki wpływ miała fabryka w Broumowie na Gubruder Resch i rynek zegarowy Austro-Węgier.

Z wykresu wynika, że produkcja zegarów Beckera w Broumowie miała stałą tendencję wzrostową w analizowanym okresie, co mogło mieć znaczący wpływ na produkcję zegarów Rescha. Według WueMa produkcja zegarów Resch utrzymywała się na w miarę stałym poziomie do 1894 roku. Największy spadek produkcji zanotowano od 1898 roku. Według mnie produkcja Rescha zmniejszała się już wcześniej. Należy zauważyć, że produkcja Beckera w latach 1990-1997 była około o 60% wyższa niż produkcja Rescha.

Panowie nie mogę znależć informacji o nazwisku z tej tarczy. Pomożecie??

post-35992-0-63246000-1357046980_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi