Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gregorian

Zegarki okolicznościowe ZSRR – zbiór

Rekomendowane odpowiedzi

Rzadka rzecz :wub:

Można powiedzieć - antyczna! w kategoriach okolicznościowców.

Przy okazji - więcej na temat zegarków związanych z poszczególnymi edycjami Festiwali:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/95316-poljot-okoliczno%C5%9Bciowy-xii-%C5%9Bwiatowy-festiwal-m%C5%82odzie%C5%BCy-i-student%C3%B3w-w-moskwie-1985r/?hl=%2Bfestiwal+%2Bm%C5%82odzie%C5%BCy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Ta czarna kozak! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modele ciekawe ale do tego wątku pasują jak pięść do nosa.. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie Wostok'owe "coś" mi się trafiło.....Wie ktoś może z jakiej okazji były robione takie tarcze?Oraz który to może być rok?(Mam nadzieje, że pasuje ten zegarek do tego tematu ;) )

DSCF7255.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasuje średnio bo nie dotyczy żadnej konkretnej okoliczności - ale może być ;)

Kwestia datowania - ogólnie lata od ok. 1988r. Ja obstawiam bardziej roczniki 1990-1992 w tym modelu.

Ten egzemplarz to pewnie rocznik 1992 lub '93, ze względu na brak sygnatur "Сделано в СССР"

Okoliczność - są 2 hipotezy (obydwie niesprawdzone)

[1] Ukłony w stosunku do religii (także innych religii) na bazie pierestrojki i ożywienia demokratycznego. Oprócz tego modelu są jeszcze dwa z elementami obiektowej architektury religijnej. Razem stanowią w oczach kolekcjonerów 'trójkę' ale nie ma dowodów na to, że był to fabryczny pomysł na taki zestaw.

post-60300-0-12359100-1416918831.jpg

w tym środkowym zmęczoną koronkę już wymieniłem na porządną ale zdjęcie stare (koronki są charakterystyczne dla tych modeli kopert!)

Tutaj pojawiają się także konteksty silnej pozycji kościoła prawosławnego, który mocno blokował inne religie w ZSRR.

Do tego dochodzą jeszcze Wostoki papieskie z podobnego okresu (1991r.).

post-60300-0-64169800-1416918828.jpg

[2] Kontekst czysto geograficzny - Czystopol znajduje się w Tatarstanie czyli regionie gdzie przynajmniej 30% ludności wyznaje islam sunnicki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregorian dzięki za informację....wiedziałem, że kto jak kto ale Ty na pewno będziesz wiedział......trochę poszukałem w necie i nic ciekawego nie znalazłem, poza amfibią z taką tarczą i myślałem, że tak jak ona ten model może być z lat '80 tych.

http://www.ussrtime.com/cgi-bin/details.pl?id=0208

Zegarek nie do końca z mojej działki "rusków" do tego nie jakiś wyjątkowy i urodziwy no ale w tym stanie warto było kupić :)

Jeszcze raz dzięki i gratuluję wiedzy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem dosyć podobnie o tych Wostokach cerkiewno-meczetowych.

Tylko podejrzewałem, że na fali pierestrojki chodziło o zaznaczenie pewnego kolorytu ZSRR.

tzn. zaznaczenie że kraj jest duży barwny, zróżnicowany ale jesteśmy jak palce jednej ręki złożone w pięść.

(ale mi propaganda wyszła) myślałem, że chodziło o wygaszanie pewnych tendencji separatystyczno-rewolucyjnych.

ale to tylko moje gdybanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstawię w takim razie też ten zegarek. W końcu jest to model bardzo związany z radzieckim programem antarktycznym (do tego jeszcze ma konkretne stacje na konturze Antarktydy)

Rakieta Antarktyda 24h

post-60300-0-32861900-1417351420.jpg

Zegarek niezwykle specyficzny. Z jednej strony jest to zawsze ceniony i poszukiwany model 24h. Z drugiej strony, jak rzadko kiedy, idealnie pasuje tutaj konwencja 24h do okoliczności geograficznych - Antarktydy i zaznaczonych radzieckich stacji badawczych (stacje to temat sam w sobie - niektóre już nie istnieją, niektóre istniały tylko przez chwilę, inne monumentalnie prowadzą badania nawet dzisiaj).

Dodatkowo jeszcze udało mi się trafić wersję pozłacaną.

post-60300-0-23522500-1417351422.jpg

post-60300-0-19004200-1417351424.jpg

Warto podkreślić, że te zegarki w ogóle mają koszmarny problem z odchodzącą, granatową farbą na tarczy - jest to wręcz zjawisko systemowe. W związku z tym, według mnie, praktycznie można wyróżnić aż cztery stany w jakich pojawia się ten model:

A. Stan całkowity (bez odprysków i wyblaknięć)

B. Stan dobry (małe lub mało odprysków)

C. Stan dostateczny (dużo i duże odpryski)

D. Stan niedostateczny (prawie całkowity ubytek granatu) - taki egz. też mam

Jak widać ten egzemplarz jest w stanie B [dobry] (mankamenty to uciekająca farba w okolicach g.18 i 20)

Oczywiście każdy stan to także inna cena..  A wiadomo ile to kosztuje..

Na polskim Allegro prawie nie występują. Trzeba szukać za granicą - najprościej na zatoce.

post-60300-0-38766100-1417351418.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prezent od żony (kupiony od znajomego z rodziny) szukam kogoś, kto wie więcej niż to co ja w temacie ewentualnej okazji z jakiej został on wyemitowany (w ilu sztukach zazwyczaj szły taki wypusty, bo na zegarku NIGDZIE nie ma żadnych numerów-, jedynie pod kołem balansowym jest logo "B' takie jak na tarczy)gallery_77228_2027_232207.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na entą odsłonę wostoka-komandira w małej kopercie wodoszczelnej (nazywanym też komandirem-damką lub juniorem) z okolicznościową tarczą. Werk typowy dla tego modelu czyli cal.2409. Sądzę, że to wyrób wczesno post-sowiecki, ale najszybciej można określić rocznik zegarka, kojarząc jakąś tam rocznicę Federalnego Centrum Atomistyki, które leży nieopodal Dimitrowgradu nad Zalewem Samarskim w okręgu Ulianowskim ... w pierwszej chwili myślałem, że zegarek był na zamówienie Bułgarów - bo w Rodopach jest miasto o identycznej nazwie :)

W sumie b.fajny Wostok-Atom! :)  zrób lepszą fotkę i umieść w poście o radzieckich zegarkach okolicznościowych!

Zasadniczo to pewnie głębszy noworus ale @cofer dobrze raczej napisał.

Do reszty układanki brakuje jedynie dolnego napisu - ile tam jest lat?

60 za dużo - ponieważ instytut założono w 1956r. - ale np. 50-lecie na 2006r. mogłoby pasować.

НИИАР - Научно-исследовательский институт атомных реакторов (Naukowo-badawczy Instytut Reaktorów Atomowych) -podoba mi się! :)

http://www.niiar.ru/

Na ich stronie firmowej, sporo informacji jest też po angielsku.

Więcej w wikipedii rosyjskiej

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82_%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D1%8B%D1%85_%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2

Ciekawostka dodatkowa - nazwę tego miasta zmieniono w 1972r. na cześć bułgarskiego komunisty Georgi Dimitrowa - z okazji 90-lecia urodzin (d. nazwa miasta -  Melekess (Мелекесс)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo to pewnie głębszy noworus ale @cofer dobrze raczej napisał.

Do reszty układanki brakuje jedynie dolnego napisu - ile tam jest lat?

60 za dużo - ponieważ instytut założono w 1956r. - ale np. 50-lecie na 2006r. mogłoby pasować.

НИИАР - Научно-исследовательский институт атомных реакторов (Naukowo-badawczy Instytut Reaktorów Atomowych) -podoba mi się! :)

http://www.niiar.ru/

Na ich stronie firmowej, sporo informacji jest też po angielsku.

Więcej w wikipedii rosyjskiej

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%82_%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D1%8B%D1%85_%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2

Ciekawostka dodatkowa - nazwę tego miasta zmieniono w 1972r. na cześć bułgarskiego komunisty Georgi Dimitrowa - z okazji 90-lecia urodzin (d. nazwa miasta -  Melekess (Мелекесс)

Dzięki Tobie nie muszę tam jechać ;D  za moment tam popędzę netem :) Tak w ogóle, lewy dolny róg tej "sześćdziesiątki" to jakieś ruskie litery-, postaram się je sfotografować (pewnie z retuszem bo wyblaknięte)                     Edit.:  gallery_77228_2027_47104.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To standardowe "лет" czyli lat czyli rocznica.

Cały problem jest w liczbie - tylko Ty to możesz ocenić "na żywo" - konieczna lupa.

Czy to jest '6' czy stylizowane '5' czy jeszcze coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To standardowe "лет" czyli lat czyli rocznica.

Cały problem jest w liczbie - tylko Ty to możesz ocenić "na żywo" - konieczna lupa.

Czy to jest '6' czy stylizowane '5' czy jeszcze coś innego.

jedno z dwojga: albo 40 albo mi się tylko zdaje :/  odchyl trochę ekran w tył i połapiesz się na wskutek czego tak wydumałem a nie inaczej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę. To by najbardziej pasowało, także do stylistyki - zatem 1996r.

A propos, wstawiam link gdzie był podobny problem z 'deszyfracją liczb' - Sława Łuck

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/95347-zegarki-okoliczno%C5%9Bciowe-zsrr-%E2%80%93-zbi%C3%B3r/page-11?do=findComment&comment=1202310

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem taką Sławę kwarc - prawdopodobnie koniec ZSRR . Plastik i guma jak z odpustu. Nie wiem za jakie męki wręczano taką tandetą WETERANU NIŻEGORODCU.  Werk sprawny. 

post-42128-0-93740600-1421587042_thumb.jpg

post-42128-0-68438800-1421587061_thumb.jpg

post-42128-0-22312400-1421587088_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem taką Sławę kwarc - prawdopodobnie koniec ZSRR . Plastik i guma jak z odpustu. Nie wiem za jakie męki wręczano taką tandetą WETERANU NIŻEGORODCU.  Werk sprawny. 

To klasyczna "50" czyli pięćdziesiąta rocznica zwycięstwa - czyli 1995r. - czyli noworus.

Teoretycznie wątek poświęcony jest wyłącznie ZSRR i już na początku założyliśmy, że "50" odpadają (trochę szkoda bo dużo ciekawego designu) ale może sobie spokojnie zostać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawy pomysł na ukierunkowanie zbioru...a i o drenaż kieszeni nie przyprawi...gratulacje dla pomysłodawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakieta Kazachstan

post-60300-0-46642000-1424004013.jpg

Zegarek związany z budową państwowości i kształtowaniem się autonomii Kazachstanu. Dotyczy prawdopodobnie którejś z poniższych sytuacji:

16 grudnia 1991r. - Kazachstan, jako ostatnia z republik ZSRR, proklamuje niepodległość.

4 czerwca 1992r. - zostaje oficjalnie przyjęta nowa flaga Kazachstanu (taka jak na tarczy)

Sądzę, że jest to zegarek z okresu pomiędzy tymi datami. Koncepcja i projekt flagi musiały być znane wcześniej więc tarcza też została przygotowana wcześniej.

post-60300-0-56185800-1424004023.jpg

Kolor niebieski na fladze oznacza niebo oraz narody tureckie. Jest związany ze starym Kultem Wielkiego Nieba - legendy z dawnej religii koczowników. Słońce to symbol kosmosu i harmonii.

Stylizowany Orzeł (! to nie ornament) na fladze symbolizuje wyższy świat, czyli świat Boga.

Świat środkowy to świat człowieka, a niższy to świat sił niewiadomych. Orzeł symbolizuje również świat marzeń.

Opis flagi - Źródło:Wikipedia

post-60300-0-45547200-1424004955.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pierwsze i nie ostatnie świętowanie rocznicy zakończenia II WŚ przez Wostoka :)

Jak dla mnie jeden z fajniejszych Radzieckich okolicznościowców :) Do dziś się cieszę, że udało mi się go kupić.

gallery_40106_1307_451965.jpg

NOSik. Na prawej tylko do zdjęcia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegarek to mój wyrzut sumienia.. ;)

Z 1,5 roku temu miałem ofertę w stanie NOS - ale wtedy akurat toczyłem rozważania na temat oryginalności rocznic połówkowych. Zanim skończyłem to zegarek już zniknął.. :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakieta Kazachstan

attachicon.gif218r9045 - Kopia.JPG

Zegarek związany z budową państwowości i kształtowaniem się autonomii Kazachstanu. Dotyczy prawdopodobnie którejś z poniższych sytuacji:

16 grudnia 1991r. - Kazachstan, jako ostatnia z republik ZSRR, proklamuje niepodległość.

4 czerwca 1992r. - zostaje oficjalnie przyjęta nowa flaga Kazachstanu (taka jak na tarczy)

Sądzę, że jest to zegarek z okresu pomiędzy tymi datami. Koncepcja i projekt flagi musiały być znane wcześniej więc tarcza też została przygotowana wcześniej.

attachicon.gif218r9039 - Kopia.JPG

Kolor niebieski na fladze oznacza niebo oraz narody tureckie. Jest związany ze starym Kultem Wielkiego Nieba - legendy z dawnej religii koczowników. Słońce to symbol kosmosu i harmonii.

Stylizowany Orzeł (! to nie ornament) na fladze symbolizuje wyższy świat, czyli świat Boga.

Świat środkowy to świat człowieka, a niższy to świat sił niewiadomych. Orzeł symbolizuje również świat marzeń.

Opis flagi - Źródło:Wikipedia

attachicon.gifFlag_of_Kazakhstan.svg.png

Raczej ta flaga jest późniejsza:

- pierwsze regulacje dotyczące flagi pochodzą z 1992 roku. Rzeczywiście w lipcu uchylono stare logo (powstałe w grudniu 1991 poprzez dodanie niebieskiego pasa do flagi z z czasów radzieckich), wprowadzając w jego miejsce nowe, ze złotym słońcem i stylizowanym orłem. Po lewej miał być ornament, ale ustawowo nie wprowadzono jego koloru,

- złoty kolor został ustanowiony obowiązującym dopiero dekretem prezydenta Kazachstanu w 1996, potem powtórzonym w 2007 roku (i chyba wtedy dopiero wprowadzono fachową księgę znaku - z opisem w barwach pantone), aczkolwiek ten żółty kolor ustalił się chwilę wcześniej. Spotkałem się np z flagą z pasem w kolorze czerwonym.

Ornament po lewej stronie to tradycyjny kazachski ornament, ale nie ma on ustalonego złotego koloru. Dlatego też zaryzykowałbym twierdzenie, że to produkcja pod turystów - flaga jest w kolorze ustalonym w połowie lat dziewięćdziesiątych (ale żółte obwiedzenie wskazuje, że przed wprowadzeniem przepisów z roku 1996), choć na dole tarczy jest sygnowanie USRR.

Ciekawa jest inna rzecz - pisanie nazwy kraju. Nie użyto tutaj rosyjskiego ("Казахстан"), lecz nazwy w języku kazachskim, w zapisie cyrylicą

.

Reasumując stawiam na noworusa sprzed 1996r.

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej ta flaga jest późniejsza:

- pierwsze regulacje dotyczące flagi pochodzą z 1992 roku. Rzeczywiście w lipcu uchylono stare logo (powstałe w grudniu 1991 poprzez dodanie niebieskiego pasa do flagi z z czasów radzieckich), wprowadzając w jego miejsce nowe, ze złotym słońcem i stylizowanym orłem. Po lewej miał być ornament, ale ustawowo nie wprowadzono jego koloru,

- złoty kolor został ustanowiony obowiązującym dopiero dekretem prezydenta Kazachstanu w 1996, potem powtórzonym w 2007 roku (i chyba wtedy dopiero wprowadzono fachową księgę znaku - z opisem w barwach pantone), aczkolwiek ten żółty kolor ustalił się chwilę wcześniej. Spotkałem się np z flagą z pasem w kolorze czerwonym.

Ornament po lewej stronie to tradycyjny kazachski ornament, ale nie ma on ustalonego złotego koloru. Dlatego też zaryzykowałbym twierdzenie, że to produkcja pod turystów - flaga jest w kolorze ustalonym w połowie lat dziewięćdziesiątych (ale żółte obwiedzenie wskazuje, że przed wprowadzeniem przepisów z roku 1996), choć na dole tarczy jest sygnowanie USRR.

Ciekawa jest inna rzecz - pisanie nazwy kraju. Nie użyto tutaj rosyjskiego ("Казахстан"), lecz nazwy w języku kazachskim, w zapisie cyrylicą

.

Reasumując stawiam na noworusa sprzed 1996r.

Jakie są źródła historyczne, na których opierasz te teorie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie są źródła historyczne, na których opierasz te teorie.

Przeczytałem tekst ustaw z 1992, oraz dekretu 1996 oraz 2007 - wszystkie dotyczą kazachskich barw narodowych, flag, hymnu itp., itd. Nie chciało mi się jak cholera, ale ten zegarek jest tak turystyczny, że nie mogłem tego tak zostawić. 

Napis "Kazachstan" po kazachsku plus oznaczenia kraju i liczby kamieni po angielsku? Przecież to od razu się prosiło, żeby postawić kilka znaków zapytania. W Kazachstanie obowiązuje cyrylica, na tamten rynek nikt by nie wypuszczał zegarka z alfabetem łacińskim, zwłaszcza jak napis Kazachstan jest po kazachsku w zapisie cyrylicą. Już prędzej uwierzyłbym w układ cyrylica plus arabski.

Wiedza to nie tylko ładne zdjęcia, wstawione z wikipedii.

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Rokers
      Pytanie dla znawców tematu. Popularna rosyjska kukułka Majak - mam dwie, na pierwszy rzut oka różnią się kolorem, ale po przyjrzeniu się - różnią się także innymi detalami. Przednia ebonitowa płyta w obu jest różna, napisy na tarczy są różne, boczne klapki w jednej są plastikowe uchylane na gwoździu, a w drugiej metalowe na zawiasach, zamykane drucianą zawleczką. Zapomniałem dodać zdjęcia, ale sama figurka ptaka też jest w obu różna. Ustawiłem je tak samo na kolejnych zdjęciach żeby się nie myliło, po prawej ciemniejsza obudowa wyprofilowana nawet na bocznych krawędziach, po lewej jaśniejsza (na bocznej krawędzi płaska). Pomocy... skąd różnice ? Któryś jest starszy ? Który jest bardziej wyjątkowy (rzadziej spotykany). Miałem kłopot z wstawieniem zdjęć - może administrator mi pomoże.

https://drive.google.com/file/d/1I-qu3DYBSWVdzhSJp3qLkiVSfbpM89kl/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/13MPMXVVh3LkfyUCHcmzCX1QTMuqOcwvU/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1ehNLIvY-gBVx1nlJ_W0WzmVHHMqt_SgZ/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1zcs7Vev8MMId-KUVKTZY7bQmGkRy0OGJ/view?usp=sharing

Poniżej jeszcze logo na tarczy - tego ciemniejszego (jaśniejszy tego logo nie posiada).
      https://drive.google.com/file/d/1zNUNDatN83cbyvPeM0mqSfT54_oN5txv/view?usp=sharing
    • Gość
    • Przez mmagdalena
      Witam, w dniu dzisiejszym zakupiłam stary zegarek marki SEKONDA, na tarczy jest napisane 17 JEWELS  USSR MOV T. czy jest ktoś kto więcej mógłby mi powiedzieć o tym zegarku ? 

• Przez NocnyMarek
      Witam.

Na wstępie napiszę że poszukałem podobnego tematu, przeczytałem temat o wyborze taniego zegarka etc.

A więc tak..

Budżet na zakup pierwszego zegarka: 100 - maks 200zł.

Stan: używany lub NOS

Werk: mechaniczny lub automatyczny, może być z alarmem ale nie musi ( decyduje cena ).

Koperta: min. 33mm, pozłacana lub stalowa.

Tarcza: w kolorze perłowym lub srebrnym, dobrze jakby były jakieś cyferki a nie same kreski.

Firma: Poljot, Rakieta.. Może inne ale się nie znam.

Ogólnie założyłem ten temat, ponieważ nie wiem która firma robiła solidniejsze zegarki, niektóre w jednej fabryce jak czytałem..

Z tego co udało mi się wywnioskować patrząc po forum, YT i portalach aukcyjnych to najlepszym wyborem jeśli chodzi o jakość - Poljot, potem Rakieta, Wostok, Łucz, Slava, a na końcu Pobieda.

Szukałem sporo na olx i innych.. Wpadł mi w oko Poljot de luxe pozłacany ale w tej cenie ciężko dostać w dobrym stanie. Jakie są inne firmy i modele mieszczące się w tej cenie, stylu itp. ? Firma Mir też ma jakieś ładne, solidna ?
      Jakie są najpopularniejsze i najtrwalsze mechanizmy w takich zegarkach?

Każda odpowiedź włącznie z krytyką mile widziana. Od dawien dawna chciałem sobie kupić jakiś zegarek mechaniczny, zawsze myślałem że kosztują majątek, szczególnie te stare a tu zaskoczenie
    • Przez grudzin99
      Witam, zwracam się z prośbą o pomoc, mianowicie chodzi mi o odkręcenie koronki w zegarku poljot z mechanizmem 2614.2h, z góry dziękuję 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.