Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam natomiast jakiegoś racjonalnego uzasadnienia  na ceny tych I-zegarków potrafiących osiągnąć cenę 18 tyś. euro)  )

Odpowiedż jest banalnie prosta -bo są chętni by tyle zaplacić.....

Jedni wolą reprodukcję w zlotej ramie, inni Picassa w drewnianej....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pisalem o i watchach..... :-) nie o zegarkach-prawdziwych:-)

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:-) :-)

Nie ma tego złego.....

Teraz kolega przynajmniej poznał powody ( skladowe) cen Rolexa i Omegi....:-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuję Wszystkim za wypowiedzi.

Nie miałem na celu nikogo rozśmieszać swoim pytaniem ale jeśli już to przepraszam. Nie zanam się na procesach technologicznych Rolexów i Omeg. Szukam natomiast jakiegoś racjonalnego uzasadnienia  na ceny tych I-zegarków potrafiących osiągnąć cenę 18 tyś. euro (wiem w wypadku jabłka szukanie takich uzasadnień mi również wydaje się mało poważne ale próbuję :-)  )

18 tys euro kosztuja pewnie wersje w zlocie badz z jakimis "szlachetnymi" dodatkami. Coz - jest to nic innego jak gadzet a kazdy gadzet jest irracjonalnie drogi jesli jest nowoscia.

A co do absurdalnych cen gadzetow, to popatrz sobie ile kosztuja np. telefony Vertu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie , poszukuje dekla do rolexa datejust ( stalowy)  niestety mój  porysowany przez tak zwanych fachowców , proszę o info, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto by było podać numer referencyjny zegarka, chociaż o tego typu części może być trudno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Teraz gdzieś czytałem ze ta "Blaken Pan-Am" kosztuje coś ok EUR 15.800, gdyby ktoś był zainteresowany ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi
Napisano (edytowane)

Jedni mówią "Fake", drudzy "Mod", ale używają oryginalnego zegarka jako bazę. Jednak prawdziwe określenie tego musi każdy dla siebie wybrać i zdecydować. Ja jestem bardziej "purystą" tak że dla mnie nie wchodzi taki Blaken w grę. Ale wyglada na to że mogą używać nazwę "Rolex" bo inaczej mieliby już założona sprawę.

@krystian - na to wygląda. Ale dopóki nikt od nich nie wyciągnie tę cenę, z pierwszej ręki, to powiedzmy że jesteś najbliżej :) ....i tak to dla mnie zaporowa cena

Edytowane przez awi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie te ciemne Blakeny wyglądają super, też uważam że to taki tunning, trochę jak AMG Mercedesa 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja o ile tuning nowych samochodów (czasem już grubych np RS6]  uznaje jako coś fajnego, o tyle grzebanie w nowych zegarkach budzi we mnie niesmak 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

A ja nie widzę problemu - póki ktoś modyfikuje zegarek na własne potrzeby. Tak samo jak przy samochodach może to być modyfikacja z gustem lub bez, poprawiająca model lub go pogarszająca (a nawet psująca) - każdą trzeba by oceniać indywidualnie. Jednak ogólnie modyfikacje widzę jak najbardziej pozytywnie, jako fajną możliwość spersonalizowania swojego codziennego towarzysza. Niektóre zegarki zresztą mnóstwo zyskują na takich modach - tu choćby można wskazać Seiko, których scena modderska jest już kultowa. Rolex zresztą też się już jej dorobił, choć oczywiście na odpowiednio droższym i bardziej zaawansowanym poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem za - czemu nie pozwolic wlascicielowi czegos, co uczciwie nabyl, aby "dostosowal" to do wlasnych upodoban?

Nie rozumiem tylko podejscia Rolexa, dlaczego tego nie uznaje na tyle, aby tego nie "niszczyc" i nie doprowadzac na sile zegarka do pierwowzoru??? :wacko:

To tak, jakbys sobie zmienil w samochodzie kolor dachu i tapicerki a oni po przegladzie wszystko "wyczyscili"... :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wodoszczelnosc - ok.

Ale czemu nie moga serwisowac werkow a reszte na zyczenie klienta zostawic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież te firmy modujce dają nową, swoja gwarancję oraz serwisują. 

Mało tego, że taki Rolex traci gwarancję producenta to może w ogóle nie być przyjęty do serwisowania w autoryzowanym serwisie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi
Napisano (edytowane)

Zegarki Vintage możesz serwisować u niektorych bez wymiany tarczy, wskazówek i polerowania.

Co do MOD, to ja nie jestem akurat za tym, prócz bransolety oryginalnej, która sie wymienia.

Powiem dlaczego - jest tych zegarków fake-owych tyle że wtopić pieniędzy jest nie trudno. Tu jest MOD z tarcza, tu jakiś ze wskazówkami...a teraz, jak ktoś się za bardzo nie zna, to kupi zegarka "z modyfikowanego", myśli że to oryginał a to, jak dla mnie i wielu innych, fake ktory jest dużo mniej wart.

Gdzie zaczyna się MOD zaakceptowany a gdzie się kończy? Dzis kupie zegarek Blaken GMT a za 10 lat go sprzedam, bo bez B&P, nie świadomej osoby za oryginalny, może wyższą cenę, bo ma napis Rolex?

To samo się dzieje z np 5512/5513/1675/1680/6263 itd....np, nie mają oryginalna tarczę, to właściwa opinia jest - Fake!

Masz ale Blaken, z napisem Rolex, to już MOD?

Edytowane przez awi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Nie bardzo rozumiem Twój wpis, ale generalnie wydaje mi się, że to o czym mówisz to sprawa uczciwości sprzedawcy, a nie samego modowania. I z oryginalnym zegarkiem nieuczciwi sprzedawcy wrabiają ludzi na wady w mechanizmie albo zafałszowane datowanie, nie winiłbym tu więc samych modów. Tym bardziej, że ja na przykład wychodzę z założenia, że mody są super, ale oryginalne części trzeba zachować - właśnie choćby pod sprzedaż później.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oryginalne części trzeba zachować - właśnie choćby pod sprzedaż później.

Moda możesz sprzedać uczciwie tylko jako moda, powrót do oryginału jest moim zdaniem nie możliwy, nawet na oryginalnych częściach.

Ja kiedys odstpiłem od zakupu Pama 210, bo nasz kolega miał złote wskazówki i sobie je zmieniał, chyba żeby upodobnić go do 190, dla mnie takie coś jest niedopuszczalne i moim zdaniem to dewastacja zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Jeżeli zmiana wskazówek (bez szkody technicznej dla zegarka) jest niedopuszczalną dewastacją, to współczuję pasji - jak serwis czy zegarmistrz wymieni Ci uszkodzoną część to w takiej optyce to również będzie już zdewastowany mod. A jak po roku wymieni uszczelkę - niedopuszczalny złom, nie zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi
Napisano (edytowane)

Może trochę za skomplikowany był mój spis.

Prościej - nie jestem fanem MOD-ów, z tego względu że Blaken Pan-Am GMT, dla mnie to, osobiście, fake, bo to nie oryginalny Pan-Am z tamtych lat. Zegarek ktory został jakoś "zmodyfikowany", to np dostał inna bransoletę czy czarny bezel zamiast fabrycznego Pepsi. Te rzeczy moge sobie dokupić gdyby co.

A jak ktoś przemaluje napis "Submariner" na czerwono...To MOD czy Fake, dla ciebie?

Edytowane przez awi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Może dodam jeszcze jedno...MOD nie zawsze oznacza Fake - zależy co zostało zrobione, wymienione itd..Ale każdy MOD, odchodzące od oryginału to już nie Oryginał. A ja raczej jestem fanem oryginałów.

A tu nie biorę pod uwage, tritium ktory podczas serwisu w Rolexie został wymieniony na SL.

To nie MOD, tylko wymiana części przez producenta na oryginalne. Tu tylko jest ważne na ile wchodzę w kompromis, płacąc za to, bo to toleruje/akceptuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi