Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Mercedes zawsze robil "Maybach" ;)

Nie zawsze :)

"W listopadzie 2014 roku Daimler ogłosił, że marka zostanie reaktywowana, ale w formie luksusowej wersji modeli Mercedesa, a nie jako samodzielny byt"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie fajne info - szczegolnie o wydluzoneniu czasu serwisowania B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem (mój egzemplarz jest z grudnia 2014) mam dodatkowy rok gwarancji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9246059b650265528162af5afff778dc.jpg

Sent from my SGP312 using Tapatalk

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zawsze :)

"W listopadzie 2014 roku Daimler ogłosił, że marka zostanie reaktywowana, ale w formie luksusowej wersji modeli Mercedesa, a nie jako samodzielny byt"

No tak, ale ogolnie Maybach jako Maybach nalezalo do Daimler :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Fajna data dziś.... :)

uh2dd6vk.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

nie...ale otwarte "6. czy 9." coś w sobie mają  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ogóle ten pepsi coś ma w sobie, bez wglądu na datę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andreas, właśnie wyszedłem od swojego zegarmistrza, nie mają nic co by odpowiadało twoim wymogom, jak.zadalem pytanie to się facet od razu uśmiechnął, jedyne co mają to uszkodzone lekko ,I na dodatek są one jeszcze intensywnie czarne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

@irek - szkoda, ale dziękuje Ci bardzo! Będę dalej szukał....uzbieram się w cierpliwość  <_<

@ Pablo - Gratuluje!

Edytowane przez awi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

A tak na marginesie, w sprawie edukacji...aby nie zawsze rozmawiać o "Fake" ale i o rozpoznawaniu, stanu zegarka. Akurat te dwie punkty dziś opisuje, bo, po pierwsze były widoczne przy ostatnich weryfikacjach, są mniej znane, aczkolwiek dają dużo informacji. A po drugie po prosiliście o pewne rady, w sprawie rozpoznawania różnych rzeczy. 

Dlaczego mnie zawsze interesują zdjęcia z lub sam numer Ref / seryjny? 

Z jednej strony, numery nam bardzo łatwo pokazuje, z jakiego roku / okresu ten zegarek jest. Poza tym, możemy zauważyć pewne możliwe znaki, pokazujące ślady "Fake" lub oryginał - o których wspominałem wcześniej. W dodatku, numer seryjny, który zaznaczy nam okres, daje nam tę możliwość aby sprawdzić czy dane części są z tego okresu lub zostały dołożone z innego - w sprawie codziennego noszenia w ogródku może nie ma problemu, ale przy odsprzedaży, kolekcjonerzy mogą mieć tzw "nie-chęć" kupna. 

Teraz mamy ale jeszcze jeden ważny aspekt...Niektóre koperty starych zegarków, wyglądają nie raz.....za dobrze. Tak jak by byłe prawie nowe. 

I wątpliwości może nam rozwiewać numer seryjny na kopercie. W serwisach nie tylko zostały zmienione szkiełka, wskazówki czy tarczy. Tak samo wymieniono, jak i u nowszych zegarków, całe koperty. Te koperty można łatwo z identyfikować - zawsze zaczynają się numerem Mio 4,4... Kiedy zobaczycie taki numer, miejcie tę świadomość że koperta została wymieniona w serwisie Rolexa. W prawdzie jest oryginalna, jednak znów...dla kolekcjonerów raczej nie interesujący ;) 

Druga rzecz, na którą wszyscy zwracają uwagę, to polerka. Moim zdaniem, nie raz ten aspekt za dużo "waży", przy niektórych zegarkach. Pamniętajmy zawsze, że stare zegarki - 30 / 40 lat...maja prawo być polerowane, ale zgadzam się tym że nie powinny być całkowite spolerowane, np. nie widoczne szlify (źle polerowane), zaokrąglone uszy, koronki itd.....Przy tej całej polerce, jest jeszcze jeden punkt, który nam mówi czy koperta została bardzo spolerowana czy nie. A tu musimy spojrzeć na zegarek od tyłu. Przy Vintage, np. 1680 / 1675, mamy wokół deklu jeszcze jeden rowek. Ten może nam pokazać czy polerka tu trochę czy bardzo zaszalała. Niektórzy biorą do tego też wykałaczkę aby sprawdzić głębokość. Zdjęcie sobie zapożyczyłem, ale pokazuje jak najbardziej optymalnie o jaki rowek mi chodzi: 

Po lewej: 16750 / Po prawej: 1675

xnjb842n.jpg

Jak zobaczycie, że ten rowek jest taki gładki że np. z wykałaczką sobie już nie "pojeździcie", wokół koperty, to wiecie przy najmniej, że polerka trochę mocniej zadziałała.

Mam nadzieje że was nie zanudziłem, ale lepiej o jeden raz więcej omówić niż za mało  ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i Pablo nie wytrzymał. Dla mnie fajnie bo na pewno przeczytam obiektywne słowa o tym modelu... nie służy i łapie mniej rys od poprzednika...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

@pablo,

gratulacje-miszcz! Najładniejszy diver z aktualnej, Rolex'owej kolekcji-świetny wybór ;)

Ps. Jestem bardzo ciekawy Twojej opinii o tym modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję Pablo, bardzo się cieszę, że kupiłeś SD. Powiedz coś więcej o okolicznościach i pierwszym wrażeniu po kilkugodzinnym noszeniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim  :)

Okoliczności to Kruk w Katowicach, nówka sztuka, w sumie to Żona mnie zmotywowała.

Muszę przyznać, że ręka mi zadrżała przy GMT MATER II, czy nie lepiej tego, fajny zegar.

Po kilku godzinach, to na pewno lepszy od Submarinera, dla mnie, grubszy cięższy, tool, ale nie przegięty jak SDDS. 

Nie no super  :D

P.S. Nie wiem o co chodzi z tymi podwyżkami, ale Sub z datą na metce 32k, czyli dokładnie tyle co trzy lata temu, tylko wtedy trzeba było czekać. Chyba, że coś pomyliłem wtedy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pablo122 - gratuluje, jaka cena z metki Twojego modelu jesli mozna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za Suba napisałeś a jaka jest cena za twojego i SDDS ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne bo w zeszłym tyg dzwonilem do tego salonu i za Suba z data powiedzieli cos ponad 34k, bez daty 28.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje Pablo.

Zakład przegrałeś, ale przynajmniej jesteś szczęśliwy z innego powodu :)

Nie rób więcej idiotycznych zakładów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o choroba , niezauwazylem takiego fajnego zakupu , gratuluje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Julek, najszczersze gratulacje, dosyć tych Twoich męczarni.

Podziękuj żonie

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Angelo

rowniez gratuluje  :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pablo122 - gratuluje, jaka cena z metki Twojego modelu jesli mozna ?

Cena z metki 39,490

za Suba napisałeś a jaka jest cena za twojego i SDDS ?

37,5 z 5% rabatu plus 3,7k na zakupy w Kruku

Dziwne bo w zeszłym tyg dzwonilem do tego salonu i za Suba z data powiedzieli cos ponad 34k, bez daty 28.

No date w zeszłym tygodniu był tylko jeden  w Galmoku za 28920, wczoraj w Silesi nie mieli. Sub z datą i gmt m II po 32 490, chociaż co do ceny Suba ręki nie dam se uciąć, ale na 99%

Gratulacje Pablo.

Zakład przegrałeś, ale przynajmniej jesteś szczęśliwy z innego powodu :)

Nie rób więcej idiotycznych zakładów :D

o choroba , niezauwazylem takiego fajnego zakupu , gratuluje 

Julek, najszczersze gratulacje, dosyć tych Twoich męczarni.

Podziękuj żonie

rowniez gratuluje  :)

Dzięki  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi