Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PrezesPolski

Byłem dziś u Kruka i stanąłem w kolejce po czarnego Suba z datą, reasumując, nie będę już dłużej ukrywał, że tak naprawdę jestem pozbawionym gustu bucem bizantyjsko afrykańskim, co stanowi wystarczającą przesłankę, by w przyszłości wstąpić do niniejszego zacnego klubu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dziś u Kruka i stanąłem w kolejce po czarnego Suba z datą, reasumując, nie będę już dłużej ukrywał, że tak naprawdę jestem pozbawionym gustu bucem bizantyjsko afrykańskim, co stanowi wystarczającą przesłankę, by w przyszłości wstąpić do niniejszego zacnego klubu

Stanąłeś w kolejce... Duża ta kolejka do okienka?

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D:lol:

Lupka powinna być na 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PrezesPolski

Stanąłeś w kolejce... Duża ta kolejka do okienka?

Od 12 do 18 miesięcy, wedle wstępnych szacunków, czyli taka jak za komuny po zamrażarkę w sklepie Aladyn przy Targowej, względnie meblościankę w Domu Handlowym Emilia przy Emilii Plater ;). Na marginesie, to naprawdę niezrozumiały marketingowy fenomen :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 12 do 18 miesięcy, wedle wstępnych szacunków, czyli taka jak za komuny po zamrażarkę w sklepie Aladyn przy Targowej, względnie meblościankę w Domu Handlowym Emilia przy Emilii Plater ;). Na marginesie, to naprawdę niezrozumiały marketingowy fenomen :o

Zwykła, znana od początku świata, reguła niedostępności na której zasadza się cała branża dóbr luksusowych

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykła, znana od początku świata, reguła niedostępności na której zasadza się cała branża dóbr luksusowych

Racja, zmieniają się tylko dobra luksusowe, a raczej Polska się zmieniła, kiedyś, meblościanka, dziś , Rolex  :)

I dobrze , bo nie lubiłem zbierać makulatury, by dostać talon na papier toaletowy :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

A co daje posiadanie tej wersji? W czym ona jest tak nietuzinkowa pod względem kolekcjonerskim?

Co daje posiadanie tej wersji? Na to pytanie musi każdy dla siebie odpowiedzieć.

W czym jest taka nietuzinkowa? Tu są różne odpowiedzi na to...

Pierwsze Daytony - 4 cyfrowe były z naciągiem ręcznym, piękne, klasyczne ale dzisiaj niestety też bardzo drogie.

1987-2000

W roku 1987 weszły Daytona 5-cyfrowe (o które ty się pytałeś). One były produkowane do rok 2000, co znaczy 13 lat i dostały pierwszy mechanizm automatyczny. Ten był wzięty z Zenitha (El Primero) które zostało trochę z modyfikowane przez Rolex, np Amplituda (z 36.000 na 28.800) i mostek. W ostatnich seriach z roku 1999 - 2000 zmieniono Tryt na SL.

Oczywiście, istnieją różne fanaberie i poglądy nie racjonalne które dyktują cenę. W Rolexie jest to bardzo związane z detalami na tarczy bo one także pokazują kiedy ta tarcza / ten zegarek został wyprodukowany, jego rzadkość i czy wpasuje się w ten rocznik.

Dlaczego to tak jara kolekcjonerów i dlaczego "normalni" ludzie tego często nie rozumieją - Jaranie / różnica cenowa itd..?

Bo Rolex po prostu nie wydaje żadnych informacji w tym temacie, o jakimkolwiek modelu byśmy nie mówili. Rolex nigdy nie robił ekstremalne zmiany w modelach a raczej subtelne zmiany detalów, o których też nie powiadomił. To nakręca oczywiście kolekcjonerów aby się w tym temacie zagłębić. Jest to, akurat w sprawach Vintage, bardzo duże pole które wymaga także dużo czasu aby poznać te różnicy które weszły.

I jak takie modele są na rynku już od lat, to oczywiście interesują nas każde zmiany detaliczne...

Jak mówimy o detalach, to mówimy w pierwszym rzędzie o tarczach. I tu mówimy w referencji 16520 o 8 różnych tarcz, które zostały produkowane w tym okresie. MK1 - MK8 - w krótce, aby nie zanudzać

MK1 - Floating Dial

Było to w pierwszej wersji 1987 - 1988. Floating przez to bo słowo "Cosmograph" odstaje od reszty. Jest to najrzadsza tarcza i najdroższa. W tym bezel który pokazuje skale do "200" i tzw "inverted 6" odwrócona 6 na dolnym totalizatorze.

MK2 - 4-Liner

Jak już nazwa mówi, 4 linijki - bez odstępu "Cosmograph" w latach 1989 - 1990. Bezel tak jak we "Floating", gdzie w późniejszym czasie dodano bezel do "400"

MK3 - 5-Liner

Dodano do jeszcze "Officially Certified" w latach 1990 - 1991

MK4 - 5 Liner

Jak MK3 ale brak już tzw "Serifs" - to są zakończenia fontów w latach 1991 - 1993

MK5 - 5-Liner

Różni się tym że juz nie ma tzw "inverted 6" (odwrócona 6) tylko stojąca w normalnej pozycji. W dodatku, tryt godzinowy jest szerszy od MK3 i MK4. Słowo "Cosmograph" jest, powiedzmy, w lini z liczbami 30 & 60 z totalizatów godziny 3 & 9, w latach 1993 - 1998

MK6 - 5 Liner

Cały górny tekst jest trochę podniesiony i "Cosmograph" jest już w linie - nie z liczbami - ale samymi totalizatorami z godz 3 & 9, w latach 1998 - 1999

MK 7 - Superluminova

Podobne do MK6, jednak już nie ma "T Swiss Made T" tylko "Swiss Made" na godzinie 6. Ta tarcza weszła ok 1999

MK8 - Superluminova

Tu już są mały różnicy w odstępach słów w porównaniu do MK7, ok 1999 / 2000

Dodatkowo mamy oczywiście jeszcze tarczy bardzo specyficzne z tych lat, jak np "Tarcza Porcelanowa" lub "Patrizzi Dial".

Patrizzi bo są zmiany w kolorze totalizatorów (3 / 6 / 9) na brązowe, które są tylko uznane w latach 1993 - 1995. A porcelanowa tarcza wyszła jako "Floating Dial"

Patrząc na różne modele Rolexa, te wszystkie detale to już, dla miłośników lub kolekcjonerów, własna nauka. Ale kolekcjonersko strasznie intrygująca.

A przy tym jest piękna i symetryczna

Mam nadzieje że chociaż trochę na nie odpowiedziałem

Edytowane przez awi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, zmieniają się tylko dobra luksusowe, a raczej Polska się zmieniła, kiedyś, meblościanka, dziś , Rolex  :)

I dobrze , bo nie lubiłem zbierać makulatury, by dostać talon na papier toaletowy :)

Polski bym do tego nie mieszał biorąc pod uwagę identyczne działanie tej zasady w butikach Rolexa na całym świecie. Także na placu Vendome.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polski bym do tego nie mieszał biorąc pod uwagę identyczne działanie tej zasady w butikach Rolexa na całym świecie. Także na placu Vendome.

Rozumiem , miałem na myśli ze nie odstajemy od reszty, i to co luksusowe dla Polaka, jest też luksusem dla innych nacji, nie jak kiedyś, jeansy, czy plastikowa torba z Pewexu z napisem "Wrangler"...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andreas nie zanudziles, dzieki za ten wpis!

Pytanie z innej beczki pytal ktos w rolexie o cene bransolety? Mozna w ogole kupic, bo czytalem ze w przypadku tarczy biora na wymiane...

Edytowane przez vvv

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Dziękuje @vvv

Ceny nie znam, ale bransoletę możesz kupić bez wymianę na starą

Edytowane przez awi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@awi - dzięki, że Ci się chciało,

mnie dziwiła dosyć mało odległa data jak na vintage, szczególnie sięgającą 2000 i dodatkowo właśnie "obcy" mechanizm...

Jak wspomniałeś nawet kosmiczne ceny dla pierwszych z manualem są łatwiejsze do zrozumienia dla kogoś stojącego z boku,

ale teraz wszystko jasne.

Szczęśliwego Nowego Roku 2019

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Patrząc ba stastyke, to SUB 16610 w 2008r kosztował coś ok €4.2-4.5 a dzisiaj używany z tego rocznika ok €6.2-7k zależnie w jakim stanie.

Odpowiedz: ok 50% wzrost

Andreas, dziękuję :) 

A czy masz info jak kształtowały się ceny GMT - przyjmując takie same założenia, jak dla Suba Date w wersji czarnej?

Jest dokładnie na odwrót.

(...)

Nie jest. Chodziło mi o poszczególne modele zegarków Roleksa, a nie o kolorystyczne odmiany Suba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczęśliwego Nowego Roku!d39ed202901021caf34e51527dcdf525.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

@awi - dzięki, że Ci się chciało,

mnie dziwiła dosyć mało odległa data jak na vintage, szczególnie sięgającą 2000 i dodatkowo właśnie "obcy" mechanizm...

Jak wspomniałeś nawet kosmiczne ceny dla pierwszych z manualem są łatwiejsze do zrozumienia dla kogoś stojącego z boku,

ale teraz wszystko jasne.

Szczęśliwego Nowego Roku 2019

Proszę bardzo i również wszystkim życzę szczęśliwego nowego roku!

Andreas, dziękuję :)

A czy masz info jak kształtowały się ceny GMT - przyjmując takie same założenia, jak dla Suba Date w wersji czarnej?

Nie jest. Chodziło mi o poszczególne modele zegarków Roleksa, a nie o kolorystyczne odmiany Suba.

16710 z 2006 roku do dziś - ok 140%

116710 z 2008 roku do dziś - ok 30-40%

Mowa jest o nowych i wartość jako używane dziś w tym okresie dat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie wiem czy te rozważania mają duży sens bez wzięcia wartości papierów płatniczych w tym samym czasie, a nic o tym nie piszecie..

W 2006 czy 2008 takie np 100k pln było dużą kwotą, a dzisiaj..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jędrek, bezel Ci nie centruje........w spinkach :D

Wszystkiego najlepszego!!!

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość specyficzny kolekcjoner Daytony Paul Newman w rozmowie z Wei Koh: https://www.revolution.watch/in-conversation-ron-k-the-paul-newman-daytona-collector/

W połowie rozmowy poruszają kwestię tego dlaczego ten model jest tak wartościowy i rzadki. Był po prostu trudną w użytkowaniu i dość nieprzemyślaną konstrukcją. Jeszcze na domiar wszystkiego wymieniają Speedmastera i inne zegarki, jako lepsze, a więc i z większym w tamtych czasach sukcesem rynkowym. Nie myślałem o tym nigdy w ten sposób, ale coś w tym jest.

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co daje posiadanie tej wersji? Na to pytanie musi każdy dla siebie odpowiedzieć.

W czym jest taka nietuzinkowa? Tu są różne odpowiedzi na to...

Pierwsze Daytony - 4 cyfrowe były z naciągiem ręcznym, piękne, klasyczne ale dzisiaj niestety też bardzo drogie.

1987-2000

W roku 1987 weszły Daytona 5-cyfrowe (o które ty się pytałeś). One były produkowane do rok 2000, co znaczy 13 lat i dostały pierwszy mechanizm automatyczny. Ten był wzięty z Zenitha (El Primero) które zostało trochę z modyfikowane przez Rolex, np Amplituda (z 36.000 na 28.800) i mostek. W ostatnich seriach z roku 1999 - 2000 zmieniono Tryt na SL.

Oczywiście, istnieją różne fanaberie i poglądy nie racjonalne które dyktują cenę. W Rolexie jest to bardzo związane z detalami na tarczy bo one także pokazują kiedy ta tarcza / ten zegarek został wyprodukowany, jego rzadkość i czy wpasuje się w ten rocznik.

Dlaczego to tak jara kolekcjonerów i dlaczego "normalni" ludzie tego często nie rozumieją - Jaranie / różnica cenowa itd..?

Bo Rolex po prostu nie wydaje żadnych informacji w tym temacie, o jakimkolwiek modelu byśmy nie mówili. Rolex nigdy nie robił ekstremalne zmiany w modelach a raczej subtelne zmiany detalów, o których też nie powiadomił. To nakręca oczywiście kolekcjonerów aby się w tym temacie zagłębić. Jest to, akurat w sprawach Vintage, bardzo duże pole które wymaga także dużo czasu aby poznać te różnicy które weszły.

I jak takie modele są na rynku już od lat, to oczywiście interesują nas każde zmiany detaliczne...

Jak mówimy o detalach, to mówimy w pierwszym rzędzie o tarczach. I tu mówimy w referencji 16520 o 8 różnych tarcz, które zostały produkowane w tym okresie. MK1 - MK8 - w krótce, aby nie zanudzać

MK1 - Floating Dial

Było to w pierwszej wersji 1987 - 1988. Floating przez to bo słowo "Cosmograph" odstaje od reszty. Jest to najrzadsza tarcza i najdroższa. W tym bezel który pokazuje skale do "200" i tzw "inverted 6" odwrócona 6 na dolnym totalizatorze.

MK2 - 4-Liner

Jak już nazwa mówi, 4 linijki - bez odstępu "Cosmograph" w latach 1989 - 1990. Bezel tak jak we "Floating", gdzie w późniejszym czasie dodano bezel do "400"

MK3 - 5-Liner

Dodano do jeszcze "Officially Certified" w latach 1990 - 1991

MK4 - 5 Liner

Jak MK3 ale brak już tzw "Serifs" - to są zakończenia fontów w latach 1991 - 1993

MK5 - 5-Liner

Różni się tym że juz nie ma tzw "inverted 6" (odwrócona 6) tylko stojąca w normalnej pozycji. W dodatku, tryt godzinowy jest szerszy od MK3 i MK4. Słowo "Cosmograph" jest, powiedzmy, w lini z liczbami 30 & 60 z totalizatów godziny 3 & 9, w latach 1993 - 1998

MK6 - 5 Liner

Cały górny tekst jest trochę podniesiony i "Cosmograph" jest już w linie - nie z liczbami - ale samymi totalizatorami z godz 3 & 9, w latach 1998 - 1999

MK 7 - Superluminova

Podobne do MK6, jednak już nie ma "T Swiss Made T" tylko "Swiss Made" na godzinie 6. Ta tarcza weszła ok 1999

MK8 - Superluminova

Tu już są mały różnicy w odstępach słów w porównaniu do MK7, ok 1999 / 2000

Dodatkowo mamy oczywiście jeszcze tarczy bardzo specyficzne z tych lat, jak np "Tarcza Porcelanowa" lub "Patrizzi Dial".

Patrizzi bo są zmiany w kolorze totalizatorów (3 / 6 / 9) na brązowe, które są tylko uznane w latach 1993 - 1995. A porcelanowa tarcza wyszła jako "Floating Dial"

Patrząc na różne modele Rolexa, te wszystkie detale to już, dla miłośników lub kolekcjonerów, własna nauka. Ale kolekcjonersko strasznie intrygująca.

A przy tym jest piękna i symetryczna

Mam nadzieje że chociaż trochę na nie odpowiedziałem

Szacun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam miłośników korony. Mam pytanie, czy gdzieś w Krakowie czy ewentualnie Katowicach można przymierzyć DJ41? Czy w tym przypadku jest jak z modelami sportowymi, czyli "stan wojenny"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Tylko nie wiem czy te rozważania mają duży sens bez wzięcia wartości papierów płatniczych w tym samym czasie, a nic o tym nie piszecie..

W 2006 czy 2008 takie np 100k pln było dużą kwotą, a dzisiaj..?

Myślę, że to co napisał Andreas może być pomocne dla potencjalnych nabywców GMT na nowym mechanizmie lub Suba, który prędzej czy później też dostanie lepszy werk.

A 100k pln to wciąż jest wielka kupa kasy. Można za nią dużo dobrego zdziałać:

https://www.wosp.org.pl/

https://caritas.pl/dzialania/  :)

Edytowane przez norbie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam miłośników korony. Mam pytanie, czy gdzieś w Krakowie czy ewentualnie Katowicach można przymierzyć DJ41? Czy w tym przypadku jest jak z modelami sportowymi, czyli "stan wojenny"?

DJe są dostępne choć warto zadzwonić i zapytać czy mają interesujące Cię konfiguracje. Silesia w Katowicach i Galeria Krakowska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uciesze się z przymiarki każdej konfiguracji. Mnie interesuje gładki bezel na jubilee, dark rhodium, albo totalnie sportowa wersja na oyster. W GK będę na pewno to spróbuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi