Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, dsz napisał(-a):

Mam pokazać kopię zamówienia z dnia dzisiejszego na E36? ;) 

20250811_142317.jpg

20250811_142305.jpg

Tak, dla równowagi najlepiej w wątku Omegi, albo innym, który tam sobie wybierzesz 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.08.2025 o 10:30, beniowski napisał(-a):

Ciekawe co piszesz. W Neapolu bywam często i łażę tam wszędzie z Roleksem czy w innym zegarku. I czuję się bezpiecznie.

No dobrze, ale gdzie w Neapolu?

Byłem w tym mieście raz, nieco ponad 10 lat temu. Zatrzymaliśmy się w jakiejś dziurze z ~20 km od Neapolu i jechaliśmy pociągiem podmiejskim do miasta. W pociągu jakaś kobitka pokazała na mój nadgarstek i kazała to schować, a był to jedynie kwarcowy TAG Aquaracer... Schowałem do plecaka. Potem w mieście - nie powiem - spokojnie, bez ekscesów, stresu i żadnych niepokojących momentów. I nie pamiętam rozkładu miasta, ale jakoś tak szliśmy tą główną turystyczną ulicą, gdzieś tam doszliśmy i przyszło nam, że już wracamy (było około 18-19-tej), że idziemy na dworzec złapać pociąg powrotny. W drodze do dworca poszliśmy na skuśkę, przez jakiś kwartał miasta koło dworca. Biały dzień, a strachu się najadłem co nie miara. Nagle zniknęli turyści, a wokół było sporo grupek dziwnych facetów patrzących na nas spode łba. Fart taki, że w odległości 20-30 metrów za nami szedł tą samą ulicą patrol i to utrzymało wszystkich w ryzach, ale czuliśmy się tam jak owieczki w klatce z lwami. Takiego nacisku spojrzeń nigdy w życiu nie przeżyłem. Najedliśmy się strachu wtedy tak naprawdę.

Jak kogoś interesuje, to mogę się podzielić obserwacjami i przemyśleniami na temat noszenia Rolków np. we Frankfurcie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi ja też 10 lat temu się napatrzyłem ;)

NIedaleko dworca był bazarek, handlowali tam również Polacy, normalnie ludzi kroili, pensetami wyciągali portfele z kieszeni, wystarczy że się zatrzymałeś i zainteresowałeś jakimś towarem już się krecili koło ciebie :D 

W holu głównym dworca Napoli Centrale patrzyłem sobie na rozkład pociągów i kątem oka zobaczyłem, że gość odpina mi od plecaka czapeczkę Nike, Złapałem go za ramię i mówie ej kolego a on mnie poklepał po ramieniu i uśmiechnął się :P 

Ja jestem białej karnacji to od pań czekoladek nie mogłem się odgonić, bo same mnie nagabywały na miłość za pieniąszki :D 

Sycylia wspaniałą, piękny kraj i fajni ludzie :) 

Edytowane przez dsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, RobiGosc napisał(-a):

No dobrze, ale gdzie w Neapolu?

Byłem w tym mieście raz, nieco ponad 10 lat temu. Zatrzymaliśmy się w jakiejś dziurze z ~20 km od Neapolu i jechaliśmy pociągiem podmiejskim do miasta. W pociągu jakaś kobitka pokazała na mój nadgarstek i kazała to schować, a był to jedynie kwarcowy TAG Aquaracer... Schowałem do plecaka. Potem w mieście - nie powiem - spokojnie, bez ekscesów, stresu i żadnych niepokojących momentów. I nie pamiętam rozkładu miasta, ale jakoś tak szliśmy tą główną turystyczną ulicą, gdzieś tam doszliśmy i przyszło nam, że już wracamy (było około 18-19-tej), że idziemy na dworzec złapać pociąg powrotny. W drodze do dworca poszliśmy na skuśkę, przez jakiś kwartał miasta koło dworca. Biały dzień, a strachu się najadłem co nie miara. Nagle zniknęli turyści, a wokół było sporo grupek dziwnych facetów patrzących na nas spode łba. Fart taki, że w odległości 20-30 metrów za nami szedł tą samą ulicą patrol i to utrzymało wszystkich w ryzach, ale czuliśmy się tam jak owieczki w klatce z lwami. Takiego nacisku spojrzeń nigdy w życiu nie przeżyłem. Najedliśmy się strachu wtedy tak naprawdę.

Jak kogoś interesuje, to mogę się podzielić obserwacjami i przemyśleniami na temat noszenia Rolków np. we Frankfurcie. 

Wszędzie. Jak się zatrzymuję w tym mieście, to zwykle w centrum, a łażę po każdym zaułku (poza centrum także). Neapol ma swoją złą sławę, ale zapewniam cię, że nie jest tak niebezpiecznie jak się o nim mówi. 

Jakbyś 10-20 lat temu zapytał warszawiaka czy warto udać się na Pragę Północ, to by się spytał czy ci życie miłe. Co z rzeczywistością miało niewiele wspólnego. Kupiłem tam mieszkanie w 2004 roku i bardzo dobrze mi się tam mieszkało. 

Godzinę temu, dsz napisał(-a):

W holu głównym dworca Napoli Centrale patrzyłem sobie na rozkład pociągów i kątem oka zobaczyłem, że gość odpina mi od plecaka czapeczkę Nike, 

Neapol leży w Kampanii. Do Sycylii to jakieś kilkaset kilometrów. Ja też bardzo lubię Warszawę położoną w województwie podkarpackim. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, beniowski napisał(-a):

Neapol leży w Kampanii. Do Sycylii to jakieś kilkaset kilometrów. Ja też bardzo lubię Warszawę położoną w województwie podkarpackim. 

o Dzizes, upraszaczam, zaraz chłopaki mnie znowu pogonią że zaśmiecam forum... a Ty się czepiasz :P 

wyobraż sobie że jechałem pociągiem z Monachium do Rzymu, później Neapol i docelowo Syrakuzy na Sycylii 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja dzisiaj zaliczyłem muzeum Ferrari w Maranello oraz na powrocie Bolonię. Zaparkowałem 700m od Rynku, w dziwnej i obskurnej dzielnicy. O parkometr opierało się dwóch młodych czarnych, 10 metrów obok pojawił się trzeci i zza winkla wyszedł czwarty. Pamiętając historie grozy niektórych forumowiczów, wcisnąłem głębiej dłoń w kieszeń od spodenek. Przeżyłem.

e07aa0fcde6e1614ed13edbf97740f60.jpg&key=036a926ad26569dc2f44f4c7862aa2b1a1c0d141d618e421ad6ab2146e86e76f1a486bd3d05b85023392604ec4abc8f1.jpg&key=aeb9da1a002e0f177b5747b47c7fdb765a75b8ce812db5d7992769d5c299236b2c132fee342ec64cb3428df75414c851.jpg&key=68cd3b278cd8f5d9b81f6a0c6af9c6d26db3b2a91b592302d0e01134519f3f60a332658f5b1bdda9c956b9759cbaf49e.jpg&key=6ede48dafe6078d5725c1e04928cc3b128a6dfff7f7ef066822e1f3bc1d7445a

147db6bec6dc4a64ffbf5ad7cfe374b6.jpg&key=eb5a1b7703819a2d43128d89c7e977daf6972d9735a516d3728b1207efd264d7

Pewnie piąty z maczetą stał za rogiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sami rasiści na tym forum, gadają tylko o rolkach, maczetach i inżynierach 😅 Kocham 🥰

Mario buty Emporio Armani, wygląda jak szef neapolitańskiej Camorry 👍😍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, dsz napisał(-a):

Robi ja też 10 lat temu się napatrzyłem ;)

NIedaleko dworca był bazarek, handlowali tam również Polacy, normalnie ludzi kroili, pensetami wyciągali portfele z kieszeni, wystarczy że się zatrzymałeś i zainteresowałeś jakimś towarem już się krecili koło ciebie :D 

W holu głównym dworca Napoli Centrale patrzyłem sobie na rozkład pociągów i kątem oka zobaczyłem, że gość odpina mi od plecaka czapeczkę Nike, Złapałem go za ramię i mówie ej kolego a on mnie poklepał po ramieniu i uśmiechnął się :P 

Ja jestem białej karnacji to od pań czekoladek nie mogłem się odgonić, bo same mnie nagabywały na miłość za pieniąszki :D 

Ryżawi mają największe wzięcie. Wszak to karnacja Anglosasów- bogaczy z wysp. 😆

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Ryżawi mają największe wzięcie. Wszak to karnacja Anglosasów- bogaczy z wysp. 😆

Mario dokładnie szkoda że tacy żeby poużywać, muszą za to płacić 😅😋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

e07aa0fcde6e1614ed13edbf97740f60.jpg&key=036a926ad26569dc2f44f4c7862aa2b1a1c0d141d618e421ad6ab2146e86e76f

O trójząb z Maserati.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tu go nie lubić ? Świetny model chociaż trochę chodzi po głowie uwolnienie gotówki na coś nowego 😜🤭

IMG_6812.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piter woli sprzedać bo inaczej maczety wezmą mu tego rolka w promocji za 0zł 😅 Po co kupować z karbowanym bezelem i na jubilee? 🫢

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Tak się lepiej prezentuje emoji846.png

A tego oczywiście nie neguję 🫢

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, dsz napisał(-a):

Po co kupować z karbowanym bezelem i na jubilee? 🫢

Bo to jedynie słuszna kombinacja. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Bo to jedynie słuszna kombinacja. 

Kiedyś tak myślałem, nawet dwukrotnie. 🙄 Gdybym dzisiaj zamawiał, brałbym gładki - stalowy bezel na Jubilee.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Kiedyś tak myślałem, nawet dwukrotnie. 🙄 Gdybym dzisiaj zamawiał, brałbym gładki - stalowy bezel na Jubilee.

Widzę że Mario jako jedyny ma wyczucie smaku i nie ulega cygańskiej propagandzie 😅👍

A tak serio myślę że koperta zegarka nie powinna rywalizować z bransoletą o miano tej bardziej luksusowej część zegarka 😉

Edytowane przez dsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem gładki na Jubilee i gdybym wracał do DJa, to brałbym karbowany na Jubilee. Jednak gładki mi do Jubilee nie pasuje. 

IMG_3787.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie jest tak, że to jest dyskusja z gatunku wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą bądź odwrotnie?

Ja wychodzę z założenia, że wszystko zależy primo od osobistego gustu, secundo od danej kombinacji koloru i wykończenia tarczy, rodzaju indeksów, średnicy koperty i wtedy bezela, tertio chwilowego nastroju, tudzież impulsu z zauroczenia widzianym np, u kolegi zaegarkiem. Innymi słowy nie określam się, co bardziej mi pasuje, tylko dany i konkretny zegarek oceniam pod kątem "podoba mi się" bądź nie.

Całość przypomina mi też żmudny proces konfiguracji samochodu, a w nim choćby doboru felg, potem radości z tego samochodu, po czym pewnego dnia widzimy podobny samochód na innych felgach i żałujemy "cholera, te felgi do mojego lakieru też by lepiej pasowały..." 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

IMG_3787.jpeg

o Panie, toż to klasa, karbowany bezel fajny, ale opatrzy się...

to bransoleta ma być dopełnieniem a sam zegarek nie musi niczego udowadniać :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że wszystko jest względne, ale dla mnie przemyślenia innych po dokonaniu przez nich wyboru i pewnym czasie użytkowania są warte przeczytania. 

Ja np. jestem zadowolony z najprostszej konfiguracji jaką wybrałem (36, smooth, oyster), natomiast coraz częściej myślę o dokupieniu bransolety jubilee, z którą ten konkretny model wyglądałby nieco bardziej biżuteryjnie i oficjalnie. W tym momencie pewnie bym jej nie zakładał, natomiast za 5-10 lat może to być kierunek, w którym pójdzie mój ubiór, a nie wiem czy te bransolety będą wtedy łatwo dostępne (chociaż chyba i teraz nie są).

Po to tu jesteśmy by dyskutować i dzielić się swoimi spostrzeżeniami. Jeśli są to spostrzeżenia poparte użytowaniem - tym lepiej 🙂 

Edytowane przez wojtek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, beniowski said:

Ja miałem gładki na Jubilee i gdybym wracał do DJa, to brałbym karbowany na Jubilee. Jednak gładki mi do Jubilee nie pasuje. 

IMG_3787.jpeg

W mojej opinii jest tak dlatego, ze gladki bezel wyglada wizualnie na duzo szerszy niz karbowany, w zwiazky z czym 'dla oka' zegarek z karbowanym bezelem wyglada duzo bardziej proporcjonalnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny materiał - polecam, jak ktoś nie widział...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi