Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

image.thumb.png.96df7c5a1fff4e460e133dd749610424.png

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Miałem w życiu chyba z 40+ zegarków, a przymierzałem setki. I nigdy żaden mi tak dobrze nie leżał na nadgarstku jak Rolex. Nawet Day-Date na pasku leżał idealnie, a mój nadgarstek jest naprawdę trudny dla zegarka do dobrego ułożenia: jest niewielki i płaski na środku, co powoduje że większość zegarków od niego odstaje i niejako wisi nad nadgarstkiem. 

Kwestia indywidualna. Ja miałem Roleksa Datejust 41 Ref. 126334 i o ile średnica koperty była idealna (średnica 41 mm to optymalny rozmiar na mój nadgarstek), to noszenie zegarka nie było komfortowe. Wszystko za sprawą ostro wykończonej krawędzi koperty, która wciskała mi się w skórę. Po zdjęciu zegarka z ręki przez chwilę miałem widoczny odcisk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Księżniczna na ziarnku grochu - jedna z moich ulubionych baśni za dzieciaka. 😄

Sorry Mariusz, ale nie mogłem się powstrzymać...

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Księżniczna na ziarnku grochu - jedna z moich ulubionych baśni za dzieciaka. 😄

Sorry Mariusz, ale nie mogłem się powstrzymać...

Spoko. Jestem przyzwyczajony do zegarków, które mają fazowane krawędzie koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Spoko. Jestem przyzwyczajony do zegarków, które mają fazowane krawędzie koperty.

Fazowanie polega na eliminowaniu ostrych kantów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten to ma dopiero ostre krawędzie!

cc08ea53e7a20611bc9480b4a4a84ec8.jpeg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mowa o wygodzie noszenia to polecam ponosić Seiko SARB 033/035. Będzie natychmiastowa zmiana zdania. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli mowa o wygodzie noszenia to polecam ponosić Seiko SARB 033/035. Będzie natychmiastowa zmiana zdania. 
'XD'
Miałem ten zegarek przez dwa dni, slabo wykonany, szczególnie bransa, co do wygody to. Po prostu zwykły zegareczek, niesamowite że pod jakimkolwiek kątem można go porównać do jakiegokolwiek r, nawet jeśli chodzi tylko o wygode

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Fazowanie polega na eliminowaniu ostrych kantów. 

Nie tylko. Ogólnie załamanie krawędzi jest fazowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tylko. Ogólnie załamanie krawędzi jest fazowaniem.
W Daytonie wszystkie stalowe krawędzie zostały odpowiednio sfazowane (wyoblone) tak, aby nie kaleczyły ręki, zarówno na kopercie, jak i każdym elemencie bransolety. Jak dobrze pamiętam, Datejust miał podobnie.
a316d59fbba8c990d52a799d5bdf5145.jpg&key=194e87ff0499afa48b8d165f15ead75b90f2b545457b6878e1aae2bd78158577

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minutes ago, mario1971 said:

W Daytonie wszystkie stalowe krawędzie zostały odpowiednio sfazowane (wyoblone) tak, aby nie kaleczyły ręki

Brawo Rolex. 

image.gif.afbbf9d88b5a171094d57bc3a4047160.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, mario1971 napisał(-a):

W Daytonie wszystkie stalowe krawędzie zostały odpowiednio sfazowane (wyoblone) tak, aby nie kaleczyły ręki, zarówno na kopercie, jak i każdym elemencie bransolety. Jak dobrze pamiętam, Datejust miał podobnie.
a316d59fbba8c990d52a799d5bdf5145.jpg&key=194e87ff0499afa48b8d165f15ead75b90f2b545457b6878e1aae2bd78158577

Nieprawda. Koperta Datejust ma ostro wykończone krawędzie od strony dekla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 27.02.2025 o 10:18, Mirosuaw napisał(-a):

Po trzecie, podśmiechujki, że kogoś nie stać... no trochę słabe.

Delikatnie napisane.

Po prostu słabe.

Edytowane przez gienek74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Nieprawda. Koperta Datejust ma ostro wykończone krawędzie od strony dekla.

Dasz foto, bo nie mogę ich odnaleźć w swojej pamięci. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Dasz foto, bo nie mogę ich odnaleźć w swojej pamięci. 

Swojego zegarka nie fotografowałem od strony dekla (piszę o Roleksie), ale poniżej kilka fotek z sieci...

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Wyraźnie widać, jak to jest wykończone. 

Dla porównania Jaeger-LeCoultre z fazowaniem krawędzi koperty.

spacer.png

spacer.png

JLC jest o wiele bardziej komfortowy w użytkowaniu, bo koperta nie "tnie" skóry niemalże jak nóż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że mówisz o samym deklu, bo nigdzie indziej nie widzę żadnych ostrych elementów, którymi mógłbyś "niemalże ogolić" sobie ręce. 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Rozumiem, że mówisz o samym deklu, bo nigdzie indziej nie widzę żadnych ostrych elementów, którymi mógłbyś "niemalże ogolić" sobie ręce. 😉

Nie. Piszę o ostrym zakończeniu krawędzi koperty od strony dekla, co u mnie powodowało dyskomfort podczas noszenia zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Użytkowałem Datejust 41 przez dwa lata i nigdy nie miałem podobnych odczuć. Dodam, że nie noszę zegarków na ścisk, zawsze z lekkim luzem, pół małego palca wchodzi pod zapięcie. 

Uważam, że Datejust to jeden z najwygodniejszych Rolexów, jakie miałem. Ty oczywiście masz prawo mieć odmienne odczucia/zdanie.  

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, McIntosh napisał(-a):

Nie. Piszę o ostrym zakończeniu krawędzi koperty od strony dekla, co u mnie powodowało dyskomfort podczas noszenia zegarka.

Takie wykończenie koperty od dołu Rolexów to zdaje się norma - mam tak w EXP40 i DJ36. Niby jest dość "ostre", ale nie na tyle ostre, żeby się wrzynać w nadgarstek czy drażnić skórę. Zupełnie mi to nie przeszkadza, bo nie wygląda źle i nie sprawia dyskomfortu.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj dj i sub maja wykończenie "na ostro" od strony nadgarstka, nigdy tego nie odczułem podczas noszenia

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fcc59214009ec5efe202163633cd09e3.jpg
Kto jeszcze lubi na ostro ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam serdecznie Wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na Forum. Wcześniej tylko czytałem Was :)

Od wczoraj jestem posiadaczem Rolexa Explorera 124270 (36mm). Wybór padł na ten model, ponieważ mam mały nadgarstek i w zasadzie wszystko co ma powyżej 36-38 mm średnicy nie pasuje mi.

Sam zakup był dla mnie małym zaskoczeniem, ponieważ pojechałem do butiku W.Kruk na regulację bransolety w Tudorze i zamiarem zamówienia Explorera, a na miejscu okazało się, że jest dostępny od ręki ten Rolex :)

Podczas odbioru zegarka i regulowaniu bransolety, bardzo trudno było dopasować odpowiednią ilość ogniw, itd. Kiedy już wydawało się, że bransoleta nie jest zbyt luźna i powinna dobrze leżeć to wtedy z kolei był problem, żeby założyć /przesunąć zegarek przez dłoń. Ostatecznie poprosiłem osobę wydającą zegarek o dołożenie z powrotem jednego ogniwa, tak żeby komfortowo móc zakładać i ściągnąć zegarek. Efektem ubocznym jest nieco luźniejsza bransoleta. Pozostanie mi przyzwyczaić się do takiego stanu rzeczy. Czyli wychodzi na to, że mam mały nadgarstek a jednocześnie szeroką dłoń ;)

Czy ktoś miał podobne problemy z regulacją i dopasowaniem bransolety i czy udało się znaleźć jakiś złoty środek na to? :)Dodam, że dopasowanie było robione na zamkniętym EasyLinku, bo tak podobno powinno się to robić.

Poniżej zdjęcia. Na drugim z nich starałem się zobrazować, jak jest obecnie przy zakładaniu (zegarek przechodzi przez dłoń "na styk" - a z jednym ogniwem mniej na bransolecie było to bardzo uciążliwe).

Na trzecim zdjęciu pokazałem, jaki obecnie jest luz bransolety.

Pozdrawiam

Tomek

20250301_230923.jpg

20250301_231009.jpg

20250301_231037.jpg

Edytowane przez tomi84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam serdecznie Wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na Forum. Wcześniej tylko czytałem Was

Od wczoraj jestem posiadaczem Rolexa Explorera 124270 (36mm). Wybór padł na ten model, ponieważ mam mały nadgarstek i w zasadzie wszystko co ma powyżej 36-38 mm średnicy nie pasuje mi.

Sam zakup był dla mnie małym zaskoczeniem, ponieważ pojechałem do butiku W.Kruk na regulację bransolety w Tudorze i zamiarem zamówienia Explorera, a na miejscu okazało się, że jest dostępny od ręki ten Rolex

Podczas odbioru zegarka i regulowaniu bransolety, bardzo trudno było dopasować odpowiednią ilość ogniw, itd. Kiedy już wydawało się, że bransoleta nie jest zbyt luźna i powinna dobrze leżeć to wtedy z kolei był problem, żeby założyć /przesunąć zegarek przez dłoń. Ostatecznie poprosiłem osobę wydającą zegarek o dołożenie z powrotem jednego ogniwa, tak żeby komfortowo móc zakładać i ściągnąć zegarek. Efektem ubocznym jest nieco luźniejsza bransoleta. Pozostanie mi przyzwyczaić się do takiego stanu rzeczy. Czyli wychodzi na to, że mam mały nadgarstek a jednocześnie szeroką dłoń

Czy ktoś miał podobne problemy z regulacją i dopasowaniem bransolety i czy udało się znaleźć jakiś złoty środek na to? Dodam, że dopasowanie było robione na zamkniętym EasyLinku, bo tak podobno powinno się to robić.

Poniżej zdjęcia. Na drugim z nich starałem się zobrazować, jak jest obecnie przy zakładaniu (zegarek przechodzi przez dłoń "na styk" - a z jednym ogniwem mniej na bransolecie było to bardzo uciążliwe).
Na trzecim zdjęciu pokazałem, jaki obecnie jest luz bransolety.

Pozdrawiam
Tomek
20250301_230923.thumb.jpg.fc7c10135f318b171a482d8036e1d26a.jpg
20250301_231009.thumb.jpg.3a86042175e7ca650ae3ec18637a7a77.jpg
20250301_231037.thumb.jpg.2a0e8ccdc02fb4a70c7804e47a8669d1.jpg

A próbowałeś przesuwać tą część zapięcia? U mnie to pomogło.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211127/69d1847363347fff34ee3acf46b526e8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia indywidualna. Ja miałem Roleksa Datejust 41 Ref. 126334 i o ile średnica koperty była idealna (średnica 41 mm to optymalny rozmiar na mój nadgarstek), to noszenie zegarka nie było komfortowe. Wszystko za sprawą ostro wykończonej krawędzi koperty, która wciskała mi się w skórę. Po zdjęciu zegarka z ręki przez chwilę miałem widoczny odcisk.

Trochę to dziwne, co piszesz, ale to Twoje odczucia. Mam 2 DJ’e i krawędzie są na tyle zaokrąglone, że ten zegarek super się sprawdza na ręce. Trochę gorzej wypada Explorer II i GMT, bo tam czuć, że krawędź jest ostrzejsza, ale osobiście też mi to w żaden sposób nie przeszkadzało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi