Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Dokładność jest ważna, nie zaprzeczam. Ale też bez przesady, siadasz i mierzysz dokładność co kilka dni? I co, jak nie będzie trzymać tych -2/+2, tylko np. -3/+3 to zaniesiesz co kilka miesięcy do serwisu? Przecież wtedy zegarek spędzał by czas w serwisie będac regulowanym kilka razy w roku. 

Ja sprawdzam każdy zegarek który kupuje pod kątem dokładności chodu. Potem okazjonalnie co jakiś czas. Dla mnie zegarek na codzień musi być dokładny, cosc to minimum. Jak firmy sprzedają mi metas czy superlative to wymagam, żeby trzymał parametry. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260313_132759.thumb.jpg.5941fb0b506a42b88b77858ec8811811.jpg

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, tbn napisał(-a):

Ja sprawdzam każdy zegarek który kupuje pod kątem dokładności chodu. Potem okazjonalnie co jakiś czas. Dla mnie zegarek na codzień musi być dokładny, cosc to minimum. Jak firmy sprzedają mi metas czy superlative to wymagam, żeby trzymał parametry. 

Ok, rozumiem. Ale co robisz, jak zegarek nie trzyma tej dokładności deklarowanej przez producenta? Nie piszę o odchyłkach rzędu minuta czy więcej, ale o mniejszych. Odsyłasz go na serwis? Bądźmy szczerzy, taki Rolex nie trzyma -2/+2 cały czas. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ok, rozumiem. Ale co robisz, jak zegarek nie trzyma tej dokładności deklarowanej przez producenta? Nie piszę o odchyłkach rzędu minuta czy więcej, ale o mniejszych. Odsyłasz go na serwis? Bądźmy szczerzy, taki Rolex nie trzyma -2/+2 cały czas. 

Jeśli byłby nowy i na gwarancji to tak. Nie miałem w sumie takiego przypadku. Explorer zaczął mi po 3 latach robić +3 ale już byłem zdecydowany sprzedawać , był na gwarancji, więc kolejny nabywca jak chciał mógł reklamować. Sam nie biłbym się pewnie o 0.5 sekundy, ale powyżej 1s odchyłki raczej bym odesłał na serwis. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, tbn napisał(-a):

powyżej 1s odchyłki raczej bym odesłał na serwis. 

Serio? No to tak jak pisałem wcześniej - SZACUN!

Ja dopuszczam do siebie fakt, że precyzja chodu w zegarku nie jest wartością stałą i zmienia się w czasie, różne czynniki mają na to wpływ. Oddawanie przedmiotu, do którego bądź co bądź mam jednak stosunek emocjonalny, w ręce kogoś, kto ma to w d*pie i może przy takiej drobnostce spieprzyć wiele rzeczy, przy czym porysowanie koperty to chyba najłagodniejsze co może się stać, jest dla mnie bez sensu. Po tylu przeprawach z serwisami tym bardziej.

Jak się wydaje i nie tylko na podstawie moich doświadczeń, w serwisach pracują często ludzie niekompetentni, którzy powinni trzymać się od zegarków z daleka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój 12-letni Sub robi jakieś +2,5s na dobę i mam na to wywalone 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi