Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

E, wyobraź sobie, że oni kazali nurkom zakładać zegarki na skórzanych paskach. A fe.  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszę z perspektywy byłego posiadacza tego modelu (z białą tarczą) w 2015 r. Kupiony ostatecznie w bardzo okazyjnej cenie od znanego (szczególnie w tym wątku) i pewnego (jako sprzedający) antyfana marki :D:lol:.

Tam zaraz antyfana. Po prostu nie lubię mitów i z tym zawsze walczyłem :D

Była to bardziej wymiana, a obiekt tej wymiany cieszy mnie do dziś ;)

340-BA841-2933-4-BD1-BDF9-2-AEC020-E95-F

Co więcej to jak na 4 letni zegarek płakać nie mogę, bo przez ostatnie 2 tygodnie ją noszę i efekt końcowy to 0s odchyłki od zegara atomowego. Przy czym podczas noszenia odchyłek brak. Jedynie odkładając na noc w 3 pozycjach robi +1s na dobę (za każdym razem tak samo więc nie jest to jednostkowy wynik), a w 1 pozycji -1s na dobę (tu tak samo). Więc jak już pisałem odkładając co drugi dzień w poszczególnych pozycjach zegarek ostatecznie wychodzi na brak odchyłki od zegara atomowego ;)

Pozdrawiam

Jubilee wygodna, mniej się rysuje, nie depiluje, ale jakoś nie mogę się przekonać wizualnie.....

Co Wy z tą depilacją? Ja nigdy tego efektu nie doświadczyłem.

Co prawda na jubilee nigdy nie miałem okazji ponosić dłużej zegarka, ale na tej bransolecie nosiłem ponad 2 lata DJ i moim zdaniem bardzo wygodna.

Nie miał bezela nurkowego. Skąd nurek miałby wiedzieć ile ... lat musi się wynurzać z tych 10916m. :D;)

Ty wiesz jakby Bartas tym szkiełkiem o futryny walił? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może kogoś zainteresuje... Wczoraj zapytałem o dostępność nowego Pepsi w Dubai Mall. Pani grzecznie się uśmiechnęła i powiedziała, że w ogóle nie przyjmują zapisów. Pociągnąłem ją za język i powiedziała mi, że mają ok. dwa tysiące zamówień. Oznacza to dla tego butiku ok. dwa lata oczekiwania .

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ciekawe ile Dayton dostają rocznie...?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test precyzji chodu z ostatnich parunastu dni. Batmam zaczyna iść lekko na + ale utrzymuje średnio 1s na dobę

8452cb476069fc989e4548aee6b2dabb.jpg

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdejmujesz, cały czas na nadgarstku?

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdejmujesz, cały czas na nadgarstku?

Od 7 do 19 codziennie na łapie. Później leży w pudełku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może zapisywać w tych przedziałach czasowych jako na nadgarstku, a w pozostałych testować i zapisywać w poszczególnych położeniach. Będziesz miał pełen obraz odchyłek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może zapisywać w tych przedziałach czasowych jako na nadgarstku, a w pozostałych testować i zapisywać w poszczególnych położeniach. Będziesz miał pełen obraz odchyłek. 

Dopiero zaczynam poznawać tę aplikację. Wyniki odczytuje w zależności jak mi się przypomni raz dziennie lub co drugi dzień. Na ten moment mi to wystarczy. 

Ważne, że zegarek trzyma normę, chociaż w ostatnich 4 dniach zdecydowanie przyspieszył :)

Być może jak będzie się działo coś dziwnego, to popróbuję dokładniejszych testów, tj. rano przed założeniem i wieczorem przed włożeniem do pudełka ;)  Wtedy też będę zapisywał dokładnie każde położenie oraz to, czy zegarek leżał, był noszony czy też kręcił się w rotomacie. Ta trzecia opcja na razie u mnie odpada (brak takowego ustrojstwa) . Zastanawiam się, czy w ogóle kupować to urządzenie :o     

Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie doradzę czy warto czy nie, ja nie mam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile masz zegarków że się zastanawiasz?

Obecnie mam trzy. Dwa kolejne dojdą w najbliższym czasie ;)  

Docelowo pełne 6 sztukowe pudełko, z czego maksymalnie dwa będą z ręcznym naciągiem :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze pytanie jak często rotujesz. Jak trochę rzadziej niż co kilka dni to chyba nie ma sensu zużywać mechanizmu szybciej niż samo się to stanie. Zakładam że nie masz w kolekcji jakiś wiecznych kalendarzy czy faz księżyca to ustawienie daty/czasu raz na powiedzmy dwa tygodnie jest lepsze niż kręcenie mechanizmu non-stop.

Od dłuższego czasu tylko jeden - Batman na łapie :) Żona chce mi coś extra kupić na okrągłą rocznicę i zaproponowała rotomat na dwa zegarki.  Czytałem wiele wypowiedzi tu na forum i jest taka sama ilość zwolenników jak i przeciwników kręcącym maszynom. Tych drugich nawet więcej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wiedzą co mówią :)

Którzy? Ci drudzy? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie znam zalet użytkowania rotomatów poza oczywiście tym, że nie trzeba nastawić. Wyznaję zasadę że jeśli żaden z producentów nie zaleca , to nie ma potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, Mario, rotomat jest korzystny gdy np masz zegarek lub zegarki, które najpóźniej po 3-5 dniach powracają na rękę. Ja tak miałem z parą Batman+Polar, resztę nosiłem dużo rzadziej.

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, Mario, rotomat jest korzystny gdy np masz zegarek lub zegarki, które najpóźniej po 3-5 dniach powracają na rękę. Ja tak miałem z parą Batman+Polar, resztę nosiłem dużo rzadziej.

Na dzisiaj Batman wygryzł pozostałe zegarki. Od 4 tygodni tylko on jest na łapie. Jest przewidziany jako mój podstawowy EDC. Jednakże za chwil parę dojdzie garniturowiec, który będzie jego zmiennikiem. Dojdzie także z czasem dubler EDC (pewnie jakieś chrono, mam już coś na liście życzeń) i zegarek, na który co jakiś czas zerkam bo bardzo mnie korci  - PAM. Na dzisiaj rotomatu faktycznie nie potrzebuję, temat wyszedł przy dzisiejszej dyskusji dotyczącej precyzji chodu. Kupię go, jak stanie się on dla mnie niezbędny. A może w ogóle nie będę go potrzebował? :wacko:    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki Batman będzie opuszczał nadgarstek tylko na ok 36h to wydajności naciągu powinno wystarczyć na wygenerowanie stosownej rezerwy chodu. Ale jak pojawi się coś co będzie go wypychać z ręki na 2,3-5 dni to rotomat będzie wskazany.

Jakie chrono Tobie chodzi po głowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki Batman będzie opuszczał nadgarstek tylko na ok 36h to wydajności naciągu powinno wystarczyć na wygenerowanie stosownej rezerwy chodu. Ale jak pojawi się coś co będzie go wypychać z ręki na 2,3-5 dni to rotomat będzie wskazany.

Jakie chrono Tobie chodzi po głowie?

Tag Heuer Monza, ref. CR2080.FC6375, https://ch24.pl/tag-heuer-monza-chronograph-40th-anniversary-recenzja-dostepnosc-zdjecia-live-cena/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Coś nie działa ten link. :(

Bo wyglada na to że chyba już zostało sprzedane....jak dobrze pamietam ok 12 zegarków Vintage Rolex...za ok €350k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba też w stali Monzę. Chociaż, oczami wyobraźni zobaczyłem ten zegarek na beżowym nubuku, współgrającym chromatycznie z beżem lumy. Więc może, może i do tego paski od Filipa z teleskopami z dźwignią, koniecznie czarny i ww. jasny beż.

Edytowane przez gustaw6666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi