Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

f2b9c4e200756762b4e391dfd9771f6c.jpg

Marzenie spełnione

Kupiony od dobrego człowieka z Warszawy

Wysłane z mojego iPhone 5s przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

f2b9c4e200756762b4e391dfd9771f6c.jpg

Marzenie spełnione

Nawet wiem,od którego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Marzenie spełnione

Gratulacje  :)

A z tymi marzeniami ... dopiero się zaczną jak tu będziesz zaglądał  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje :)

A z tymi marzeniami ... dopiero się zaczną jak tu będziesz zaglądał :D

Zaglądam przez cały czas tylko sie nie udzielam...ale spokojnie poprawie sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No to klepnąłem w wersji GW-9400-3ER. Przelew wystawiony. Jak dojdzie, pewnie koło wtorku/środy, to cyknę fotkę i napiszę o pierwszych wrażeniach - oby pozytywnych. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to klepnąłem w wersji GW-9400-3ER. Przelew wystawiony. Jak dojdzie, pewnie koło wtorku/środy, to cyknę fotkę i napiszę o pierwszych wrażeniach - oby pozytywnych. ;)

Gdzie brałeś ?? Jakiś sensowny rabat był ?? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Gdzie brałeś ?? Jakiś sensowny rabat był ?? 

PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krycha fajna nawet przy wysokim kursie dolara i opłatach wyjdzie taniej niż w PL. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jest!

Pierwsze wrażenie - uch... kawał gnoja z niego! ;)

Drugie wrażenie - zaraz, zaraz,.. a który to przycisk uruchamia transport na Enterprise? ^_^

Wrzucam fotki (na razie zrobione tak na szybko, jak znajdę czasu to ładniejsze porobię i wrzucę w galerię)

Zawartość pudła:

xeno_GW-9400-3ER_1.JPG

Dla kontrastu z jednym moim garniturowym vintage:

xeno_GW-9400-3ER_2.JPG

I nadgarstkowe:

xeno_GW-9400-3ER_3.JPG

No podoba mnie się! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest!

Drugie wrażenie - zaraz, zaraz,.. a który to przycisk uruchamia transport na Enterprise? ^_^

Wrzucam fotki (na razie zrobione tak na szybko, jak znajdę czasu to ładniejsze porobię i wrzucę w galerię)

Zawartość pudła:

I nadgarstkowe:

xeno_GW-9400-3ER_3.JPG

Super jest, gratuluję :)

Edytowane przez pepepatryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest!

Zawartość pudła:

xeno_GW-9400-3ER_1.JPG

xeno_GW-9400-3ER_2.JPG

I nadgarstkowe:

xeno_GW-9400-3ER_3.JPG

Gratki! Troche a'la pustynna burza ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość miczel1

Ta....Troche ale nic nie bedze widział w dzień :) 

Zegar jest przekozak ale widocznośc poniżej zera :( Ja nic nie widziałem :( Może czas do lekarza czy jak :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dzięki!

Hehe, dzień w robocie normalnie zawaliłem na studiowaniu instrukcji i próbowaniu funkcji. :P

Ta....Troche ale nic nie bedze widział w dzień :)

Zegar jest przekozak ale widocznośc poniżej zera :( Ja nic nie widziałem :( Może czas do lekarza czy jak :)

Ee,.. z tą widocznością (zerową), to grubo przesadzasz. Ja nie mam żadnego problemu z odczytem. Wiadomo, negatyw, więc z pewnością w standardzie widać nieco lepiej, ale osobiście żadnych problemów z odczytem nie odnotowuję, chociaż początkowo trochę się tego obawiałem po poczytaniu tu i tam o wyświetlaczach negatywowych.

Sprawdziłem wskazania czujników z wartościami referncyjnymi. (Wcześniej ich nie regulowałem.)

wskazanie       referencja

ALT:     228             234.03

BAR:     986             988

Wskazanie kompasu zgodne z kompasem magnetycznym, na ile mogę ocenić wzrokowo. O ile dobrze pamiętam, to gdzieś wyczytałem (chyba w wątku o risemanie), że błąd wskazań altimetru jest +/- 5m, czy się mylę?

Wskazań termometru na razie nie miałem z czym porównać, ale w pomieszczeniu po dłuższym czasie na ekspozytorze wskazywał 23 stop. i jest to raczej wiarygodny wynik. Czyli co, chyba nie muszę szczególnie fatygować się z kalibracją, ale w wolnej chwili jeszcze się pobawie.

W/g tego, co można odczytać z zapisu, ostatnia kalibracja czasu była 4 października o 9:29. Spieszy 37 sek, czyli chyba nie jest źle. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość miczel1

Poczekaj na letni jasny dzień :) Albo zamów mi wizyte u okulisty :):) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki!

Hehe, dzień w robocie normalnie zawaliłem na studiowaniu instrukcji i próbowaniu funkcji. :P

Ee,.. z tą widocznością (zerową), to grubo przesadzasz. Ja nie mam żadnego problemu z odczytem. Wiadomo, negatyw, więc z pewnością w standardzie widać nieco lepiej, ale osobiście żadnych problemów z odczytem nie odnotowuję, chociaż początkowo trochę się tego obawiałem po poczytaniu tu i tam o wyświetlaczach negatywowych.

Sprawdziłem wskazania czujników z wartościami referncyjnymi. (Wcześniej ich nie regulowałem.)

wskazanie       referencja

ALT:     228             234.03

BAR:     986             988

Wskazanie kompasu zgodne z kompasem magnetycznym, na ile mogę ocenić wzrokowo. O ile dobrze pamiętam, to gdzieś wyczytałem (chyba w wątku o risemanie), że błąd wskazań altimetru jest +/- 5m, czy się mylę?

Wskazań termometru na razie nie miałem z czym porównać, ale w pomieszczeniu po dłuższym czasie na ekspozytorze wskazywał 23 stop. i jest to raczej wiarygodny wynik. Czyli co, chyba nie muszę szczególnie fatygować się z kalibracją, ale w wolnej chwili jeszcze się pobawie.

W/g tego, co można odczytać z zapisu, ostatnia kalibracja czasu była 4 października o 9:29. Spieszy 37 sek, czyli chyba nie jest źle. ;)

Jak w najlepszy sposób w warunkach domowych sprawdzić wysokość? Sprawdzałem różne strony, ale każda podawała mi inną wartość, masz coś dobrego?

Ja jak jechałem po swojego Rangemana do sklepu, to byłem pewny, że wrócę z oliwkowym, no moooże z niebieskim do domu, ale jednak wróciłem z czarnym :) Mnie szczerze odstraszył negatyw. Miałem kiedyś GD-350-1BER i dziwiłem się ludziom którzy pisali, że negatywy są nieczytelne w G. Potem się okazało, że w GD-350-1BER negatyw był chyba najlepszy ze wszystkich G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję przeczytać instrukcję obsługi i poczytać o samym działaniu barometru, termometru a w szczególności o wskazaniach wysokości który bazuję na barometrze i temperaturze (taki jak w zegarku - wysokościomierz baryczny  ^_^ ). 

Nie będzie wtedy pytań jak działa alti w zegarku i dlaczego pokazuje co i kiedy chce  :P a same wartości referencyjne wysokości z wskazaniami na zegarku porównywać ... no proszę Was  :lol:

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Poczekaj na letni jasny dzień :) Albo zamów mi wizyte u okulisty :):) 

No przyznaję, że w jasnym słonecznym dniu nie sprawdzałem, bo trudno o taki teraz. :P  No, ale w kwestii zegarków jestem estetą gotowym na poświęcenia. ;)

Jak w najlepszy sposób w warunkach domowych sprawdzić wysokość? Sprawdzałem różne strony, ale każda podawała mi inną wartość, masz coś dobrego?

Ja sprawdzałe względem wskazań tego:

http://www.wysokosc.mapa.info.pl/

... a czy dobre? no nie wiem, ale dokładność do dwóch miejsc po przecinku jest chyba przesadzona.

Nie będzie wtedy pytań jak działa alti w zegarku i dlaczego pokazuje co i kiedy chce ...

No proszę Cię... a ktoś pytał, że odsyłasz mentorskim tonem do instrukcji? :blink:

... a same wartości referencyjne wysokości z wskazaniami na zegarku porównywać ... no proszę Was  :lol:

Z czymś chyba można. Nie mam zamiaru ustalać wysokości lotu myśliwca w oparciu o wskazania tego, czy dowolnego innego zegarka, ale porównanie z dokładnymi wartościami, choćby z ciekawości, nie czyni ze mnie idioty, jak chyba sugerujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No proszę Cię... a ktoś pytał, że odsyłasz mentorskim tonem do instrukcji? :blink:

Z czymś chyba można. Nie mam zamiaru ustalać wysokości lotu myśliwca w oparciu o wskazania tego, czy dowolnego innego zegarka, ale porównanie z dokładnymi wartościami, choćby z ciekawości, nie czyni ze mnie idioty, jak chyba sugerujesz.

Odsyłam do samej instrukcji, jak i do lektury samego działania takiego urządzenia  ;)

Wtedy będziesz wiedział że takie porównanie nie ma najmniejszego sensu, wysokościomierz jest baryczny co oznacza że działa na podstawie ciśnienia i temperatury.

Ten sam zegarek leżąc w tym samym miejscu może pokazywać raz 300 m. n.p.m. a innym razem (w inną pogodę) 100 m. n.p.m.

Wszystko zależy od danego ciśnienia i przy zmiennej pogodzie urządzenie jest bezużyteczne. Sam chodząc po górach często korygowałem jaka jest wysokość przy zmiennej pogodzie.

Przy dużych skokach ciśnienia i temperatury takie zegarkowe alti (wartość fabryczna jest wpisana dla danego ciśnienia na poziomie morza) pokazuje bzdury i nie ma co tego z czymkolwiek porównywać, tylko przed samą wycieczką jeśli jest stała pogoda ustawić daną wysokość na podstawie mapy lub wpisać wartość zerową aby zmierzyć krótki odcinek drogi przy niezmiennej pogodzie -_- 

Nie ma co się pienić :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Sprawdziłem z ciekawości i podałem wskazania pomiaru ciśnienia, wskazania kompasu, temperatury (bez referencji, ale pomiar nie bez powodu z ekspozytora), czasu oraz... altimetru. Zasadę działania altimetru akurat znam i jakoś nie spodziewałem się odsyłania do instrukcji, stąd reakcja - no... może nadto emocjonalna. Pienić się zazwyczaj nie mam w zwyczaju. ;):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

hehe, kto wie?!.. może w realu będzie kiedyś okazja... w naszych stronach. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję fajnego zegarka. Dobrze, że Panowie zdążyli już odsapnąć :D . tomaliusz ma 100% racji - altimetr nie pokazuje wysokości nad poziomem morza miejsca w którym się znajdujemy, a to że wskazywał Ci wartości zbliżone do faktycznych w miejscu w którym się znajdowałeś to czysty przypadek. Od czasu kiedy go kupiłem zegarek zapisał że min. wysokość na jakiej byłem to -626m a max.212m (szczególnie te -626m mi się podoba ;) ). Ale podobno różnice wysokości podczas kilkugodzinnej górskiej wędrówki pokazuje bardzo dokładnie i o to chodzi. Tak samo z termometrem - w moim jest super dokładny, ale jak leży na półce  :D , na nadgarstku temperatura zmienia się jedynie w zakresie 20-29 st.C niezależnie czy jestem na powietrzu i jest -10 czy w domu gdzie jest +22. Za to barometr uważam, że jest naprawdę niesamowicie dokładny jak na bajer w zegarku. Tak więc niech się nosi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Od czasu kiedy go kupiłem zegarek zapisał że min. wysokość na jakiej byłem to -626m a max.212m (szczególnie te -626m mi się podoba ;) ).

No to jak ciśnienie skoczy, to i ja zapadnę się pod ziemię. ;)

ICE, mam pytanie przy okazji, ale najpierw wprowadzę. W recenzji 9400 piszesz, że wskazania barometru są bardzo dokładne. Dzisiaj na spokojnie przeleciałem jeszcze raz instrukcję, i byłem nieco zaskoczony notką, że kalibracja fabrycznych ustawień termometru oraz (!) barometru nie jest zalecana, o ile wskazania nie są bzdurne (tak w skrócie). Nie wiem, czemu, ale jakoś spodziewałem się, że użytkowanie powinienem zacząć od kalibracji czujników. Może dlatego, że mam w domu dwie stacje pogodowe (jedna współczesna i jedna vintage) i w obie wymagały kalibracji wskazań wszystkich pomiarów,.. no,.. poza czasem we współczesnej - ma odpowiednik WC). Zatem zapytam; z jakimi danymi referencyjnymi porównywałeś wskazania barometru? Masz jakiś barometr np. hydrostatyczny, z dokładnym wskazaniem?

A formułując ogólniej moje pytanie, czy któryś z kolegów korygował kalibrację barometru lub termometru w swoim dżi, a jeśli tak, to względem czego i czy była zasadna konieczność?

O alti nie pytam, bo tu wiadomo, jak jest. ;)

Edit: dodam jeszcze, że to mój pierwszy G w ogóle oraz pierwszy mój zegar ze wskazaniami ciśnienia/temp., więc nie mam własnych doświadczeń w matrii kalibracji czujników.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoim rangemanie kalibrowałem barometr do stacji pogodowej przy politechnice w Warszawie, tzn pojechałem tam gdzie stoi i sprawdziłem wskazania w internecie. Potem porownałem te dane ze wskazaniem rangemana i skalibrowałem. To samo od razu zrobiłem w GDFie i risemanie. Wszystkie miały małe odchylenia, a teraz elegancko pokazują zawsze to samo i to co ta stacja, jeśli jestem w jej okolicy. Jeśli chodzi o termometr to porownałem wskazanie w wodzie z dokładnym alkoholowym termometrem i wszystko się zgadzało.

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi