Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Tak to jest jak uzytkownik ma problem z pojeciem mechanizmu dzialania jakiejs funkcji i uzywaniem jej zgodnie z przeznaczeniem.

Chyba że ktoś kupuje zegarek do wożenia się z nim windą lub międlenia w reklamówce :-)

Edytowane przez Michał Lipiński

GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze mój błąd nie rozwinąłem odpowiednio mojej wypowiedzi myślałem, że koledzy na forum mają przetestowaną tą funkcję i wiedzą jak działa. 

Otóż funkcja alarm-baro nie działa momentalnie! zegarek wykonuje pomiar co jakiś czas (nie wiem co ile pewnie co kilkanaście minut, może pisze w instrukcji) zdążyłem zjechać windą, pójść do sklepu załatwić kilka spraw i dopiero alarm się włączył. Po powrocie do domu ponownie - minęło kilkanaście minut, wykrył zmianę ciśnienia i znowu alarm.

Podczas wędrówki w górach spokojnie w kilkanaście minut zdążysz podejść/zejść kilkadziesiąt metrów. 

Nadal twierdzę że alarm baro w górach to lipa! - jestem przekonany, że podczas górskiej wędrówki alarm będzie wariował. 

Przyznaję - nie testowałem tej funkcji w górach, czy jest ktoś kto może potwierdzić moją tezę, albo wyprowadzić mnie z błędu?

Edytowane przez deregul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz się przekonać jak działa alarm/barometr to wlacz wysokościomierz i dawaj po schodach to zobaczysz jak się zmienia wysokość ;) i raczej barometr nie dokonuje pomiaru co parę minut ;)

A co do częstotliwości pomiarów w baroalarmie to... to polecam lekturę instrukcji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal twierdzę że alarm baro w górach to lipa! - jestem przekonany, że podczas górskiej wędrówki alarm będzie wariował. 

Przyznaję - nie testowałem tej funkcji w górach, czy jest ktoś kto może potwierdzić moją tezę, albo wyprowadzić mnie z błędu?

To przetestuj i wróć z opinią mającą potwierdzenie w faktach, zanim zaczniesz krytykować :P

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w górach lipy nie rosną, tam raczej drzewa iglaste. 

GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje, że w górach nie będzie problemu z alarmem baro.

Deregul a zrób eksperyment, nie wjeżdżaj windą tylko wejdź po schodach i wtedy zobaczysz czy alarm się uruchomi.

U mnie ta opcja jest często włączona i prawie zawsze dobrze działa. Szkoda, że trzeba ją codziennie uruchamiać.

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość romseyman

Skoro nie testowałeś a jesteś przekonany, to nie ma sensu Cię z niczego wyprowadzać bo zapewne nie jesteś w błędzie. No bo jesteś przekonany. ;)

Funkcja jest. Warto spróbować.

Edytowane przez romseyman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkam w górach i testowałem alarm baro i nigdy mnie nie zawiódł. Raz jadąc samochodem do Krakowa włączył mi się alarm, a pogoda była słoneczna i dojeżdżając do Myślenic zaczęło padać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się ani razu żaden alarm nie włączył:P nawet nie wiedziałem że jest coś takiego ale ja jestem z tych którym takie funkcje sa zbędne. Jedyne co to może temperatura ale czekać aż zmierzy to można się nie doczekać;p Mam wrażenie że jak włączyłem te funkcje to dopiero zaczynał sprawdzać i tak z 10 min nie mógł się zdecydować i i tak nie miałem pewności czy dobrze pokazał

Edytowane przez murcins

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilę nie pisałem, bo jeszcze testuję ale widzę, że utworzył się tutaj jakiś forumowy komitet zrugania biednego deregula bo raczył podważyć jedną z funkcji Romana.

po pierwsze primo - niczego nie krytykuję (jak Koledzy napisali ), tylko opisuję moje spostrzeżenia - podczas zmian wysokości alarm/baro wariuje - jazda windą nie ma nic do rzeczy, bo alarm uruchamia się po kilkunastu minutach od zmian wysokości.

po drugie - nic na ten temat nie znalazłem w instrukcji, natomiast ciekawe informacje znalazłem na stronach meteo: podczas nadejścia burzy ciśnienie spada od 1 do 5hpa w ciągu 1 godziny!!! 

1 hpa = 8metrów wysokości, czyli jeśli podczas górskiej wędrówki jesteś w stanie w ciągu 1 godziny podejść, lub zejść 40 metrów, tzn zegarek wskaże fałszywy alarm. (albo powinien wskazać)

Sorki, ale dla mnie to trochę jak spieranie się o to czy można dokładnie zmierzyć temperaturę otoczenia mając Romka zapiętego na ręku.

Edytowane przez deregul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale przecież jak masz alert burzowy uruchomiony to pomiar dokonuję się w pierwszych minutach co 5 sek. a później co 2 min. to o jakiej godzinie piszesz???

Co dwie godziny, w 30 min. parzystej godziny robi pomiar automatycznie ale ale to nie ma nic do rzeczy przy włączonym alarmie burzowym bo tam pomiar wykonywany jest na tyle często że nie ma opcji abyś oszukał alarm zmianą wysokości (bo nie będzie takiego dużego skoku - zmiany ciśnienia o kilka stopni w krótkim czasie) jeśli będziesz szedł w górach metodą pięta palec  ^_^

No chyba że z Twoim Romkiem jest coś nie tak  ;)

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziłem dużo w tamtym roku po górach z Romanem i żadnych problemów z tym alarmem nie miałem przy wspinaniu się na górę. Tak, że nie muszę być w komitecie obrony Romana, bo on sam się obronił chodząc ze mną po górach. Poza tym nie kupiłem Romana dla tego alarmu, bo chodząc po górach trzeba liczyć nie tylko na technologię, czy sprzęt, ale dobrze się przygotować i dobrze się zastanowić , czy warto iść w góry mimo złych prognoz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomaliusz jest jedno miejsce w Łodzi gdzie mi się notorycznie włącza alaram baro. Jak wyjeżdżam w stronę Strykowa to kawałek za inflancką za każdym razem jest taki spadek ciśnienia że alarm się włącza, w tym samym miejscu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomaliusz jest jedno miejsce w Łodzi gdzie mi się notorycznie włącza alaram baro. Jak wyjeżdżam w stronę Strykowa to kawałek za inflancką za każdym razem jest taki spadek ciśnienia że alarm się włącza, w tym samym miejscu.

Za szybko jedziesz z górki ;)

Tapaltak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...chodząc po górach trzeba liczyć nie tylko na technologię, czy sprzęt, ale dobrze się przygotować i dobrze się zastanowić , czy warto iść w góry mimo złych prognoz.

+ 5 i kolejka (nie górska rzecz jasna) dla tego pana ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje :) w końcu się zdecydowałeś :) ile masz w nadgarstku ? :)

GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duży na Ciebie, pasek wyje :P

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17,5 cm. a jak spuchne to nawet 18 dobijam  :lol:

To mam jakoś podobnie i Roman dobrze leży

Przyzwyczaicie się do siebie i będzie git :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi