tommly 11904 #12176 Napisano 25 Lipca 2018 (edytowane) Dostałem wiadomość z eglobal, że mam odesłać im zegarek na swój koszt, dodatkowo zapłacić za jej ubezpieczenie a oni wspaniałomyślnie naprawią mi zegarek w 4-6 tygodni, to ostatni zakup w tym sklepie, ciekawe jak potoczy się procedura zwrotuTo samo przecież pisałem, że nie zwracają kosztów i jak dostarczysz im zegarek, to dopiero sprawdzą czy podlega reklamacji.Niestety to nie Europa, mają troszkę inne standardy, ale za to niższą cenę zakupu. Edytowane 25 Lipca 2018 przez tommly 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ShoRtie 1611 #12177 Napisano 25 Lipca 2018 Rangeman by Łukasz, on Flickr 0 GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3228 #12178 Napisano 25 Lipca 2018 Pyk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7223 #12179 Napisano 25 Lipca 2018 Ładne tło i zegarek nie w centrum kadru.Posypią się łapki 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3228 #12180 Napisano 25 Lipca 2018 No, sami znawcy fotografii ostatnio 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S.Adi. 135 #12181 Napisano 25 Lipca 2018 Pyk No to moja łapka w górę. Coś gorąco.... 44.1 stopnia C???? Dobra fota, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35554 #12182 Napisano 25 Lipca 2018 Dla mnie coś krzywo.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3228 #12183 Napisano 25 Lipca 2018 No to moja łapka w górę. Coś gorąco.... 44.1 stopnia C???? Dobra fota, No gorąco Dla mnie coś krzywo.... Tak miało być 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S.Adi. 135 #12184 Napisano 25 Lipca 2018 Takie mam pytanie do posiadaczy RANGEMENA.... bogatych w doświadczenie od kilku lat ale nie tylko. Znam to z filmów Mateja i przeczytałem instrukcję...… ale ciekawość Jak kalibrujecie ciśnienie i temperaturę - tak praktycznie?Macie pokojową stację pogodową czy dane z netu…. lub inne i zegarek kalibrujecie do odczytów z....?Zegarek na ręce, czy leży swobodnie w danym miejscu?Zauważyłem, że sensor łapie temp. z ręki. ------ Czuła bestia.Co zalecacie aby odczyty na łapce były ok? Kalibracja na nadgarstku czy macie inne doświadczenia i zalecenia?Pewnie temat był podejmowany, ale pytam bo może po czasie macie jakieś interesujące spostrzeżenia. W mojej ocenie odczyt ciśnienia jest prawidłowy bez względu na to czy zegarek jest na ręce czy na półce. Poznaję zegarek i porównuję z odczytami z internetu (różne strony), domowego termometru oraz z urządzeniami w pracy - dane są czasem rozbieżne.A jakie są Wasze doświadczenia?Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5916 #12185 Napisano 25 Lipca 2018 (edytowane) Takie mam pytanie do posiadaczy RANGEMENA.... bogatych w doświadczenie od kilku lat ale nie tylko. Znam to z filmów Mateja i przeczytałem instrukcję...… ale ciekawość Jak kalibrujecie ciśnienie i temperaturę - tak praktycznie? Ja ściągam zegarek i odkładam na 15-20 minut, ustawiam ciśnienie i temperaturę zgodnie domowym analogowym barometrem, wyposażonym również w termometr - który ma lat około 40-tu i tyle, nie robię tego często - z reguły raz po zakupie - jakoś nigdy nie miałem potrzeby wprowadzania poprawek. Co zalecacie aby odczyty na łapce były ok? A to akurat jest proste, jeśłi chodzi o odczyt temperatury to - ściągasz zegarek, odkładasz na 15-20 min a następnie zakładasz na łapę i po zapięciu paska robisz odczyt - dokładniej na łapie nie będzie.Pomiar ciśnienia czy na łapie czy nie na łapie jest O.K. Edytowane 25 Lipca 2018 przez Daito 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S.Adi. 135 #12186 Napisano 25 Lipca 2018 Daito - dzięki za odzew. Badam tą tematykę i sprawdzam w wariancie bez zdejmowania (w ogóle z ręki) zegarka. Wychodzę z filozoficznego założenia... "zegarek naręczny" zatem na ręce ma prawidłowo wskazywać.Z pokorą przyjmę porażkę. Mam świadomość, że pewnych spraw nie przeskoczę. Ale będę sprawdzał dalej taki trochę kombinator jestem - szukający rozwiązań.Możliwe, że będę się musiał sztywno trzymać instrukcji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7223 #12187 Napisano 25 Lipca 2018 No, sami znawcy fotografii ostatnio Nie mówiłem? Już jest 5 lajków Jak kalibrujecie ciśnienie i temperaturę - tak praktycznie? Ja wcale.Sprawdziłem jakie są różnice z ciekawości i nie chciało mi się nic robić I tak prawie wcale nie korzystam z tych sensorów.Altimetr i tak zwykle podaje głupotyBarometr - wystarczy mi, że pokaże trend na wykresieKompas - ostatnio używałem jakieś 1,5 roku temu... bo akurat było bardzo zachmurzone niebo.Temperatura - jak mam zdjąć zegarek i czekać 20 minut czy więcej, to wolę dokładnie nie wiedzieć. Co nie zmienia faktu, że "Pan Roman jest debeściak" 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
clusca 4903 #12188 Napisano 25 Lipca 2018 @S.Adi.Kalibracja Romana, żeby na nadgarstku wskazywał prawidłową temperaturę? F u g g e d a b o u d i t Jest to możliwe jedynie w przypadku, kiedy będziesz chciał odczytać temperaturę dokładnie w takich samych warunkach, w jakich go kalibrowałeś. Tylko wtedy nie będziesz potrzebował jej odczytywać z zegarka, bo będziesz już przecież wiedział w jakich warunkach przeprowadzałeś kalibrację. Roman na ręku mierzy średnią temperaturę, która jest wypadkową temperatury Twojego ciała i temperatury otoczenia (a ta jest zależna od różnicy temperatury ciała i temperatury otoczenia), uwzględniając oczywiście wszelkie czynniki typu prędkość ruchu powietrza, wilgotność, to czy jest pod rękawem bluzy, kurtki, czy obu na raz, z czego te rękawy są zrobione (jaki jest współczynnik przewodzenia ciepła warstwy izolacyjnej), czy może na nieprzykrytym nadgarstku. I to właśnie dlatego producent w instrukcji mówi o zdjęciu zegarka (żeby mierzył jedynie temperaturę otoczenia) i odłożeniu na 20-30 minut (żeby dać mu czas na osiągnięcie temperatury bezela, czujnika, koperty i tego co w środku takiej, jak temperatura otoczenia). Jak do nadgarstka przywiążesz sobie termometr rtęciowy, to też nie będzie wskazywał właściwej temperatury... a przecież od tego jest prawda 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S.Adi. 135 #12189 Napisano 25 Lipca 2018 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. Wasze uwagi są bardzo cenne dla mnie, doświadczenie RANGEMANA na codzień to ciekawe przeżycie . To świetny zegarek, bez wątpienia. Edytowane 25 Lipca 2018 przez S.Adi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3228 #12190 Napisano 26 Lipca 2018 Nie mówiłem? Już jest 5 lajków Ja wcale.Sprawdziłem jakie są różnice z ciekawości i nie chciało mi się nic robić I tak prawie wcale nie korzystam z tych sensorów.Altimetr i tak zwykle podaje głupotyBarometr - wystarczy mi, że pokaże trend na wykresieKompas - ostatnio używałem jakieś 1,5 roku temu... bo akurat było bardzo zachmurzone niebo.Temperatura - jak mam zdjąć zegarek i czekać 20 minut czy więcej, to wolę dokładnie nie wiedzieć. Co nie zmienia faktu, że "Pan Roman jest debeściak" Mam tak samo. Sensory są bo są, taka ciekawostka. Mogłoby ich nie być a i tak bym kupił ten zegarek nawet gdyby przez to nie był tańszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artsky 52 #12191 Napisano 26 Lipca 2018 (edytowane) Co do sensorów, to chyba większość tak ma i nie wykorzystuje ich w pełni. Ja praktycznie na codzień korzystam z ciśnieniomierza. W temacie kalibracji, to nic nie robiłem, temperaturę i ciśnienie pokazuje idealnie, sprawdzane z różnymi stacjami pogodowymi. Zresztą wskazania się pokrywają z GWG-1000. Edytowane 26 Lipca 2018 przez artsky 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S.Adi. 135 #12192 Napisano 26 Lipca 2018 Mam tak samo. Sensory są bo są, taka ciekawostka. Mogłoby ich nie być a i tak bym kupił ten zegarek nawet gdyby przez to nie był tańszy. Zgadzam się, sensory są ciekawostką dlatego pytałem. Korzystanie z nich jest ok. dostarcza mi frajdy i (będę się być może powtarzał) uważam, że zakup GW-9400 to trafny wybór.Co do dokładności termometru na ręce wyjaśniliście mi sprawę kompleksowo - wniosek: jest dokładny skurczybyk! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NIN76 29 #12193 Napisano 26 Lipca 2018 (edytowane) Ja tam lubię sensory Romka i nie uważam ich "tylko" za ciekawostkę. Używam go raczej outdoorowo, rowerowo.- Termometr kalibruję na ręce do termometru elektronicznego podwójnego, który mam na biurku obok reki z zegarkiem. Z racji obecnej pory roku zegarka mankietem nie przykrywam i jestem zadowolony ze wskazań. +/- 2 stopnie maksymalnie ma odchyłki. Myślę że jak na zegarek te różnice są dopuszczalne. Mnie w każdym razie to wystarcza, choć początkowo byłem nastawiony sceptycznie do takiego sposobu wykorzystywania tej funkcji (kalibracji "na ręce"). Problem zacznie się jesienią i zimą gdy zegar będzie pod ubraniem.- Barometr raz skalibrowałem na AGH (http://meteo.ftj.agh.edu.pl/meteo/) i nie ma od tego czasu żadnych odchyłek. Moim zdaniem jest to najprecyzyjniejsza z funkcji dodatkowych Romka.- Alti to duża porażka Casio. Niby zegarek ma wbudowany jakiś czujnik położenia, ruchu, przyśpieszenia (do włączania podświetlania), a jednak leżąc przez noc na szafce zmienia wysokość.. . Mogli by to jakoś dopracować montując właśnie czujnik przyśpieszenia. Dużo chodzę po górach (kilka razy w miesiącu, głównie Tatry) i wtedy sprawdzam Romka oraz jego wskazania porównując z prostym urządzeniem outdoorowym ...i niestety to tanie urządzenie, lepiej radzi sobie z pokazywaniem wysokości . Romka trzeba przy każdym wskaźniku wysokości poprawiać o 10, 20 , a czasami i 50 metrów. Ale w Romku za to lepiej działa kompas ! Edytowane 26 Lipca 2018 przez NIN76 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S.Adi. 135 #12194 Napisano 27 Lipca 2018 Tak leży na ręce. Jeszcze nie prezentowałem zatem czynię zadość. Zdjecia balkonowe. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Art18 15 #12195 Napisano 29 Lipca 2018 W oczekiwaniu na swojego pierwszego Romana dotarł do mnie taki zestaw.Przesyłka docelowa zalega na celnym. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S.Adi. 135 #12196 Napisano 29 Lipca 2018 Choć pisano o tych paskach wiele to oczekuję Twoich subiektywnych uwag.Carbon jest drogi ALLLLEEEEE. Sam jestem ciekaw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sol 7223 #12197 Napisano 29 Lipca 2018 "Aleeee" co?Jest drogi, ale jest bardziej miękki.Jest drogi, ale jak chcesz akurat taki, jak występuje tylko w wersji karbonowej, to nie masz wyjścia. 0 Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów... www.mojekrajobrazy.pl Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S.Adi. 135 #12198 Napisano 29 Lipca 2018 Allleeee nie wykluczam, że "pędem nabędę" To miałem na myśli 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Art18 15 #12199 Napisano 29 Lipca 2018 "Aleeee" co?Jest drogi, ale jest bardziej miękki.Jest drogi, ale jak chcesz akurat taki, jak występuje tylko w wersji karbonowej, to nie masz wyjścia.W pewnej kwestii masz rację, nie zawsze masz wybór i pozostaje tylko karbon, za dużo większe pieniądze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek K. 1476 #12200 Napisano 29 Lipca 2018 GW-9400BJ-1JF.jpg Kiedy wyświetla się napis "BARO" pod dniem tygodnia, tak jak na powyższym zdjęciu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach