Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem wiadomość z eglobal, że mam odesłać im zegarek na swój koszt, dodatkowo zapłacić za jej ubezpieczenie a oni wspaniałomyślnie naprawią mi zegarek w 4-6 tygodni, to ostatni zakup w tym sklepie, ciekawe jak potoczy się procedura zwrotu

To samo przecież pisałem, że nie zwracają kosztów i jak dostarczysz im zegarek, to dopiero sprawdzą czy podlega reklamacji.

Niestety to nie Europa, mają troszkę inne standardy, ale za to niższą cenę zakupu.

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne tło i zegarek nie w centrum kadru.

Posypią się łapki :D

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pyk

No to moja  łapka w górę. Coś gorąco.... 44.1 stopnia C???? 

Dobra fota,  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moja  łapka w górę. Coś gorąco.... 44.1 stopnia C???? 

Dobra fota,  :rolleyes:

No gorąco :)

Dla mnie coś krzywo.... :P

Tak miało być :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie mam pytanie do posiadaczy RANGEMENA.... bogatych w doświadczenie od kilku lat ale nie tylko. 

Znam to z filmów Mateja i przeczytałem instrukcję...… ale ciekawość  ^_^

Jak kalibrujecie ciśnienie i temperaturę - tak praktycznie?

Macie pokojową stację pogodową czy dane z netu….  lub inne i zegarek kalibrujecie do odczytów z....?

Zegarek na ręce, czy leży swobodnie w danym miejscu?

Zauważyłem, że sensor łapie temp. z ręki. ------ Czuła bestia.

Co zalecacie aby odczyty na łapce były ok? 

Kalibracja na nadgarstku czy macie inne doświadczenia i zalecenia?

Pewnie temat był podejmowany, ale pytam bo może po czasie macie jakieś interesujące spostrzeżenia.   

W mojej ocenie odczyt ciśnienia jest prawidłowy bez względu na to czy zegarek jest na ręce czy na półce. 

Poznaję zegarek i porównuję z odczytami z internetu (różne strony), domowego termometru oraz z urządzeniami w pracy - dane są czasem rozbieżne.

A jakie są Wasze doświadczenia?

Pozdrawiam.  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie mam pytanie do posiadaczy RANGEMENA.... bogatych w doświadczenie od kilku lat ale nie tylko. 

Znam to z filmów Mateja i przeczytałem instrukcję...… ale ciekawość  ^_^

Ja ściągam zegarek i odkładam na 15-20 minut, ustawiam ciśnienie i temperaturę zgodnie domowym analogowym barometrem, wyposażonym również w termometr - który ma lat około 40-tu i tyle, nie robię tego często - z reguły raz po zakupie - jakoś nigdy nie miałem potrzeby wprowadzania poprawek.

Co zalecacie aby odczyty na łapce były ok? 

A to akurat jest proste, jeśłi chodzi o odczyt temperatury to - ściągasz zegarek, odkładasz na 15-20 min a następnie zakładasz na łapę i po zapięciu paska robisz odczyt  :D  :D  - dokładniej na łapie nie będzie.

Pomiar ciśnienia czy na łapie czy nie na łapie jest O.K.

Edytowane przez Daito

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daito - dzięki za odzew. 

Badam tą tematykę i sprawdzam w wariancie bez zdejmowania (w ogóle z ręki) zegarka.

Wychodzę z filozoficznego założenia... "zegarek naręczny" zatem na ręce ma prawidłowo wskazywać.

Z pokorą przyjmę porażkę.  -_-

Mam świadomość, że pewnych spraw nie przeskoczę.  B)

Ale będę sprawdzał dalej  :P taki trochę kombinator jestem - szukający rozwiązań.

Możliwe, że będę się musiał sztywno trzymać instrukcji  :huh:

:D  :D  :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, sami znawcy fotografii ostatnio :D

Nie mówiłem? Już jest 5 lajków :D

Ja wcale.

Sprawdziłem jakie są różnice z ciekawości i nie chciało mi się nic robić :D

I tak prawie wcale nie korzystam z tych sensorów.

Altimetr i tak zwykle podaje głupoty

Barometr - wystarczy mi, że pokaże trend na wykresie

Kompas - ostatnio używałem jakieś 1,5 roku temu... bo akurat było bardzo zachmurzone niebo.

Temperatura - jak mam zdjąć zegarek i czekać 20 minut czy więcej, to wolę dokładnie nie wiedzieć.

Co nie zmienia faktu, że "Pan Roman jest debeściak" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@S.Adi.

Kalibracja Romana, żeby na nadgarstku wskazywał prawidłową temperaturę? F u g g e d a b o u d i t  ;) Jest to możliwe jedynie w przypadku, kiedy będziesz chciał odczytać temperaturę dokładnie w takich samych warunkach, w jakich go kalibrowałeś. Tylko wtedy nie będziesz potrzebował jej odczytywać z zegarka, bo będziesz już przecież wiedział w jakich warunkach przeprowadzałeś kalibrację. Roman na ręku mierzy średnią temperaturę, która jest wypadkową temperatury Twojego ciała i temperatury otoczenia (a ta jest zależna od różnicy temperatury ciała i temperatury otoczenia), uwzględniając oczywiście wszelkie czynniki typu prędkość ruchu powietrza, wilgotność, to czy jest pod rękawem bluzy, kurtki, czy obu na raz, z czego te rękawy są zrobione (jaki jest współczynnik przewodzenia ciepła warstwy izolacyjnej), czy może na nieprzykrytym nadgarstku.

I to właśnie dlatego producent w instrukcji mówi o zdjęciu zegarka (żeby mierzył jedynie temperaturę otoczenia) i odłożeniu na 20-30 minut (żeby dać mu czas na osiągnięcie temperatury bezela, czujnika, koperty i tego co w środku takiej, jak temperatura otoczenia).

Jak do nadgarstka przywiążesz sobie termometr rtęciowy, to też nie będzie wskazywał właściwej temperatury... a przecież od tego jest prawda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi.

Wasze uwagi są bardzo cenne dla mnie, doświadczenie RANGEMANA na codzień to ciekawe przeżycie .

To świetny zegarek, bez wątpienia.

Edytowane przez S.Adi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówiłem? Już jest 5 lajków :D

Ja wcale.

Sprawdziłem jakie są różnice z ciekawości i nie chciało mi się nic robić :D

I tak prawie wcale nie korzystam z tych sensorów.

Altimetr i tak zwykle podaje głupoty

Barometr - wystarczy mi, że pokaże trend na wykresie

Kompas - ostatnio używałem jakieś 1,5 roku temu... bo akurat było bardzo zachmurzone niebo.

Temperatura - jak mam zdjąć zegarek i czekać 20 minut czy więcej, to wolę dokładnie nie wiedzieć.

Co nie zmienia faktu, że "Pan Roman jest debeściak" ;)

Mam tak samo. 

Sensory są bo są, taka ciekawostka. 

Mogłoby ich nie być a i tak bym kupił ten zegarek nawet gdyby przez to nie był tańszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sensorów, to chyba większość tak ma i nie wykorzystuje ich w pełni. Ja praktycznie na codzień korzystam z ciśnieniomierza. W temacie kalibracji, to nic nie robiłem, temperaturę i ciśnienie pokazuje idealnie, sprawdzane z różnymi stacjami pogodowymi. Zresztą wskazania się pokrywają z GWG-1000.

Edytowane przez artsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tak samo. 

Sensory są bo są, taka ciekawostka. 

Mogłoby ich nie być a i tak bym kupił ten zegarek nawet gdyby przez to nie był tańszy. 

Zgadzam się, sensory są ciekawostką dlatego pytałem.  ;)

Korzystanie z nich jest ok. dostarcza mi frajdy i (będę się być może powtarzał) uważam, że zakup GW-9400 to trafny wybór.

Co do dokładności termometru na ręce wyjaśniliście mi sprawę kompleksowo - wniosek: jest dokładny skurczybyk!  :lol: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam lubię sensory Romka i nie uważam ich "tylko" za ciekawostkę. :P Używam go raczej outdoorowo, rowerowo.

- Termometr kalibruję na ręce do termometru elektronicznego podwójnego, który mam na biurku obok reki z zegarkiem. Z racji obecnej pory roku zegarka mankietem nie przykrywam i jestem zadowolony ze wskazań. +/- 2 stopnie maksymalnie ma odchyłki. Myślę że jak na zegarek te różnice są dopuszczalne. Mnie w każdym razie to wystarcza, choć początkowo byłem nastawiony sceptycznie do takiego sposobu wykorzystywania tej funkcji (kalibracji "na ręce"). Problem zacznie się jesienią i zimą gdy zegar będzie pod ubraniem.

- Barometr raz skalibrowałem na AGH (http://meteo.ftj.agh.edu.pl/meteo/) i nie ma od tego czasu żadnych odchyłek. Moim zdaniem jest to najprecyzyjniejsza z funkcji dodatkowych Romka.

- Alti to duża porażka Casio. Niby zegarek ma wbudowany jakiś czujnik położenia, ruchu, przyśpieszenia  (do włączania podświetlania), a jednak leżąc przez noc na szafce zmienia wysokość.. :wacko:. Mogli by to jakoś dopracować montując właśnie czujnik przyśpieszenia. 

Dużo chodzę po górach (kilka razy w miesiącu, głównie Tatry) i wtedy sprawdzam Romka oraz jego wskazania porównując z prostym urządzeniem outdoorowym ...i niestety to tanie urządzenie, lepiej radzi sobie z pokazywaniem wysokości :unsure:. Romka  trzeba przy każdym wskaźniku wysokości poprawiać o 10, 20 , a czasami i 50 metrów. Ale w Romku za to lepiej działa kompas :D!

post-104441-0-62133000-1532590228_thumb.jpg

post-104441-0-65574800-1532590275.jpg

Edytowane przez NIN76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak leży na ręce. Jeszcze nie prezentowałem zatem czynię zadość.  :rolleyes:

Zdjecia balkonowe.

post-97549-0-36635900-1532705459_thumb.jpg

post-97549-0-31722400-1532705494_thumb.jpg

post-97549-0-21526200-1532705537_thumb.jpg

post-97549-0-38783400-1532705558_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W oczekiwaniu na swojego pierwszego Romana dotarł do mnie taki zestaw.

post-105504-0-33420400-1532866701_thumb.jpg

Przesyłka docelowa zalega na celnym.

post-105504-0-57499100-1532866873.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choć pisano o tych paskach wiele to oczekuję Twoich subiektywnych uwag.

Carbon jest drogi ALLLLEEEEE. 

Sam jestem ciekaw  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Aleeee" co?

Jest drogi, ale jest bardziej miękki.

Jest drogi, ale jak chcesz akurat taki, jak występuje tylko w wersji karbonowej, to nie masz wyjścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)  Allleeee nie wykluczam, że "pędem nabędę"  :lol:  :lol:  :lol: 

To miałem na myśli  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Aleeee" co?

Jest drogi, ale jest bardziej miękki.

Jest drogi, ale jak chcesz akurat taki, jak występuje tylko w wersji karbonowej, to nie masz wyjścia.

W pewnej kwestii masz rację, nie zawsze masz wybór i pozostaje tylko karbon, za dużo większe pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi