Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Dzięki DamianDe! W weekend podjadę rowerkiem na lotnisko i zrobię tak, jak opisałeś.

Termometr już sprawdzony  :P

temp.jpg

Różnica pomiaru: 0.4 stop. C po ustabilizowaniu przez ok 10 min.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak u mnie wyglądała kalibracja termometru

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dane dotyczące ciśnienia sprawdzam praktycznie codziennie i porównuje z tymi, które odczytuje ta stacja meteorologiczna http://www.if.pw.edu.pl/~meteo/ . Myślę, że jak mieszkasz w W-wie to przejazd pod samą politechnikę i sprawdzanie odczytów jest lekką przesadą. Przy względnie stałej pogodzie (bez burz lub innych gwałtownych zjawisk atmosferycznych) ciśnienie w promieniu kilkunastu kilometrów nie powinno się znacząco różnić od tego jakie odczytasz przy samej stacji. Tym bardziej, że stacja pokazuje wartość z dokładnością do 0,1 hPa a zegarek do 1hPa, więc nie da się tego dokładnie skalibrować, bo jaką wartość ustawić jak stacja pokaże, że jest 1006,7hPa - 1006 czy 1007? Tym bardziej, że nie wiadomo czy zegarek przy kalibracji resetuje się do wartości "zerowej" czy nie - czyli powiedzmy, że zegarek odczytuje, że jest 1003,4hPa, ale że nie pokazuje z dokładnością do 0,1 więc wyskakuje samo 1003hPa, więc jak zaczniemy kalibrować, żeby pokazywał 1006, to się "wyzeruje" i faktycznie będzie odczytywał 1006,0 czy nie i będzie odczytywał 1006,4? Więc tak czy inaczej różnica będzie zawsze, bo jak się "zeruje" to w powyższym przypadku będziesz miał 0,7 różnicy, a jak nie to będzie 0,3 różnicy.  Dlatego napisałem w recenzji, że według mnie barometr jest bardzo dokładny, bo przez pół roku wskazania nie różniły się więcej niż 1hPa - chodziło o "całe" hPa. 

Edyta: zapomniałem dodać, że ja w swoim Range nie kalibrowałem żadnych ustawień (poza alti, tak na próbę ;) ).

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację z tym, że barometr przy politechnice pokazuje ciśnienie o rząd wielkości dokładniej od rangemana co wywołuje problemy podczas kalibracji. Jednak jeśli ktoś już chce kalibrować to dobrze jest pojechać w okolicę tego barometru. Zmiany na wykresie ciśnienia można zauważyć jeżdżąc tylko po mieście mimo stałej pogody, bo wysokość ma duże znaczenie. W Warszawie są na tyle duże różnice poziomów, że udało mi się wywołać alarm barometru (+4hPa ) jeżdżąc na rowerze po Warszawie. Inna sprawa, że nie zajął bym się tym gdybym nie miał rozbieżności we wskazaniach trzech G i nie wiedziałem, do ktorego równać. Teraz ku mojej uciesze wszystkie wskazują to samo.

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że różnice wysokości które są w W-wie nie będą miały aż takiego wpływu na ciśnienie. Dla przykładu - dwie stacje meteorologiczne jedna http://www.if.pw.edu.pl/~meteo/ na Politechnice na wysokości 135m wskazuje w tej chwili 1004,3hPa, druga http://stacjapogody.waw.pl/index.php?id=info około 8 km dalej na Targówku na wysokości 110m wskazuje w tej chwili 1004,2hPa. Różnica 25m i odległość 7-8km spowodowała różnicę ciśnień na poziomie 0,1hPa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dzięki Panowie za odpowiedź. Fajna dyskusja się rozwinęła. :) Dodam coś od siebie. ;)

W naszych zegarkach barometr podaje wartości z dokładnością do 1hPa, co należy rozumieć, że w najlepszym przypadku wskazanie np. 1000hPa należy odczytać jako 1000 +/-1 hPa. Nie mam przy sobie instrukcji do Rangemana, ale ogólnie w każdym urządzeniu pomiarowym należy stosować taką interpretację, o ile w charakterystyce nie jest napisane, że dokładność jest mniejsza, np. +/-2.

Kalibrację najlepiej należy prowadzić dysponując urządzeniem dokładniejszym od kalibrowanego. W ostateczności o tej samej dokładności. Zatem nie martwiłbym się większą dokładnością barometru przy PW. Jeśli pokazuje 1006,7, to należy to rozumieć w najlepszym przypadku jako 1006,7 +/-0,1. W takej sytuacji kalibrując dżi wprowadziłbym 1007, zaokrąglając zgodnie z zasadami statystyki do 1007 +/-1. Trzeba pamiętać, że błąd zawsze zaokrągla się do większej cyfry znaczącej. Jeśli jest np. wartość 1000,01 +/-0.01, to zaokrąglenie do jednej cyfry znaczącej po przecinku da 1000,0 z błędem +/-0,1, co ostatecznie prowadzi do wartość 1000,0 +/-0,1 . W ten sposób poprzednia wartość (1000,01 +/-0,01) mieści się oczywiście w przedziale błędu wartości po zaokrągleniu.

Co do samego barometru przy PW i kalibracji, to byłoby idealnie utrafić na warunki ciśnienia, które dałyby pomiar typu 1007,0 +/-0,1. Wtedy kalibracja byłaby najrzetelniejsza, no ale o to może być trudno.

Mieszkam w Łodzi, jakieś 4km od lotniska. Przejadę się tam w wolnej chwili rowerem w ramach treningu, i sprawdzę pomiar tak, jak opisał to Damian. Oczywiście zrobię to z czystej ciekawości i dla zabawy. Fajny gadżet ten nasz 9400, a że nowy nabytek, to sprawia mi radość możliwość dokonywania takich pomiarów itp.

ICE, a Twoja recenzja jest bardzo dobra. Chyba wcześnie tego Ci nie mówiłem, ale w dużej mierze na niej oparłem moją ostateczną decyzję co do zakupu gw-9400.

Pozdrawiam kolegów!

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że różnice wysokości które są w W-wie nie będą miały aż takiego wpływu na ciśnienie. Dla przykładu - dwie stacje meteorologiczne jedna http://www.if.pw.edu.pl/~meteo/ na Politechnice na wysokości 135m wskazuje w tej chwili 1004,3hPa, druga http://stacjapogody.waw.pl/index.php?id=info około 8 km dalej na Targówku na wysokości 110m wskazuje w tej chwili 1004,2hPa. Różnica 25m i odległość 7-8km spowodowała różnicę ciśnień na poziomie 0,1hPa.

A to ciekawe! Chyba różnica 25m powinna odpowiadać większej różnicy w pomiarze ciśnienia.

EDIT: no znalazłem cuś takiego:

http://ocean.am.gdynia.pl/student/meteo1/cisn_1.html

Jest tam tabela zatytułowana:

Redukcja ciśnienia atmosferycznego do poziomu morza (hPa)

Z tabeli wynikałoby, że dla różnicy wysokości równej 20m w temperaturze 0 stop. C redukcja ciśnienia wyniesie 2,5 hPa.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mój skurczybyk wczoraj spadł do LOW. Dzisiaj na ręku i miał kilka razy zmiany ale już na M. Trzeba będzie chociaż zostawiać na parapecie póki nie ma słońca  :angry:

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj przez zime robi jako termometr zewnętrzny i jest przyczepiony do poręczy balkonu tym samym dosteje maksymalnie możliwą dawkę światła ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to tylko do -10 stopni może być  ;)

Druga sprawa, dłuższy pobyt na mrozie to niezdrowe dla elektroniki  -_-

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Szczecinie nie ma zimy w tym roku a od dłuższego pobytu na mrozie jest 6 letnia gwarancja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kornel91, nie baw się czujnikami  :P

Sprawdź czy przypadkiem nie masz autoligh włączone  :)

Wiem co mam włączone. Wczoraj wyłączyłem autolight jak mi spadła moc :) Śpię w zegarku więc pewnie kilkanaście razy się może załączyć w nocy :) 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że nie ma czujnika zmierzchu. Wtedy autolight nie swieciłby się bez sensu jak jest jasno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że nie ma czujnika zmierzchu. Wtedy autolight nie swieciłby się bez sensu jak jest jasno.

Jak nie ma jak jest  :huh:

W pełnym słońcu autolight się nie zapala, jak panele słoneczne odpowiednio silnie się nie ładują to illuminator zapala się przy włączonym auto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja oczekiwałbym od czujnika zmierzchu tego, że jak siedzę w pokoju z zapalonym, jasnym oswietleniem to żeby taki czujnik nie zapalał mi podświetlenia, bo po co.

No ale ja to sobie mogę oczekiwać.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale on się nie zapala przy sztucznym świetle od tak.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ICE, a Twoja recenzja jest bardzo dobra. Chyba wcześnie tego Ci nie mówiłem, ale w dużej mierze na niej oparłem moją ostateczną decyzję co do zakupu gw-9400.

.Dzięki. Miło mi, że komuś pomogła. 

A to ciekawe! Chyba różnica 25m powinna odpowiadać większej różnicy w pomiarze ciśnienia.

EDIT: no znalazłem cuś takiego:

http://ocean.am.gdynia.pl/student/meteo1/cisn_1.html

Jest tam tabela zatytułowana:

Redukcja ciśnienia atmosferycznego do poziomu morza (hPa)

Z tabeli wynikałoby, że dla różnicy wysokości równej 20m w temperaturze 0 stop. C redukcja ciśnienia wyniesie 2,5 hPa.

Nie wiem, dlaczego ale między tymi stacjami cały czas jest niewielka różnica, na zbliżonym poziomie. Ja ma kilkanaście km od stacji na PW i mam odczyty na Range praktycznie takie same. Co ciekawe, w zeszłym roku na mazurach byłem kilka dni 100m od profesjonalnej stacji pokazującej ostrzeżenia, wartości ciśnienia, wiatru itp. i Range wskazywał ciśnienie takie samo jak ona, a jak pisałem wcześniej nigdy jeszcze nie kalibrowałem barometru. Więc według mnie działa idealnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie wiem, dlaczego ale między tymi stacjami cały czas jest niewielka różnica, na zbliżonym poziomie. Ja ma kilkanaście km od stacji na PW i mam odczyty na Range praktycznie takie same. Co ciekawe, w zeszłym roku na mazurach byłem kilka dni 100m od profesjonalnej stacji pokazującej ostrzeżenia, wartości ciśnienia, wiatru itp. i Range wskazywał ciśnienie takie samo jak ona, a jak pisałem wcześniej nigdy jeszcze nie kalibrowałem barometru. Więc według mnie działa idealnie. 

No więc porównałem wskazanie mojego 9400 ze wskazaniem z lotniska

http://lodz.infometeo.pl/

mój 9400:      998

lotnisko:     1021

Różnica jest bardzo duża.

Pomiar zrobiłem na trzecim piętrze, czyli zakładając, że jestem ~12 m nad poziomem gruntu oraz zakładając, że stacja jest na tym samym poziomie gruntu co fundament bloku, w którym mieszkam, to korekta w 20 stop. C wyniesie maksymalnie 1,5 hPa. Nadal daleko od wskazań stacji.

Faktycznie należałoby zrobić korektę w/g wzoru barometrycznego, bo korekta z tabeli z mojego poprzedniego postu dotyczy wysokości bezpośrednio n.p.m. Na mojej wysokości korekta będzie nawet mniejsza.

EDIT: Już wiem, skąd różnica! :D Podana wartość jest zredukowana do poziomu morza! Muszę wprowadzić korektę do mojej wysokości. :)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Bingo!

Wg wskazań mapy jestem na wysokości 190m + 7m wysokośc do mojego piętra, czyli 197m, a mój 9400 pokazuje 998. Po zredukowaniu do poziomu morza wychodzi 1021,3 hPa. :D

Tu link do kalkulatora:

http://www.stronameteo.go-longhorn.net/strona,calc/altpress.php

Prawdopodobnie powyższe stacje też podają ciśnienie zredukowane do poziomu morza, stąd pokazują praktycznie tę samą wartość, mimo różnicy wysokości.

Pozdrawiam!

M.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak napisałeś, niektóre stacje podają ciśnienie zredukowane do poziomu morza, więc trzeba na to uważać ;) . Tu  naprzykład http://www.weatheronline.pl/weather/maps/current?LANG=pl&CONT=plpl&LAND=PL&REGION=0001&SORT=2&UD=0&INT=06&TYP=druck&ART=tabelle&RUBRIK=akt&DATE=--&CEL=C&SI=mph

Nie te stacje podają ciśnienie na wskazanej wysokości, w tym linku poniżej masz ciśnienie w W-wie na wysokości stacji, a poniżej pod ramką z wykresem ciśnienia, zredukowane do poziomu morza w W-wie - odpowiednio 1008,4 i 1022,3hPa. A na PW jest 1007,5hPa. http://www.meteo.waw.pl

PS. mój Range wskazuje obecnie 1008hPa więc jak na bajer w zegarku to nieźle działa ten barometr ;) .

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie mógłby mi ktoś napisać jak skalibrowac barometr już sam niewiem jak na stacji meteo katowice jest 978, 7 a na onecie pisze 1017 mój rangeman pokazuje 1016 prosze o pomoc bo troche tego nie kumam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie ufał onetowi.Teraz patrzałem na tą stacje w Katowicach i pokazuje  978hPa a na moim 9200  979hPa  a mieszkam kilkanaście km od Katowic w Bytomiu więc wskazania są ok :)

GW-9400 1ER,GW-9430,GW-9200 1ER, GD-400-4ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A ja w ogóle byłbym ostrożny z kalibrowaniem barometru. Najrzetelniejszy jest sposób podany przez kolegę DamianDe. Ale trzeba mieć na uwadze ewentualne korekty wskazań itp. Jeśli nie masz ochoty na takie zabiegi, to na Twoim miejscu w ogóle bym nie kalibrował, bo kalibracja fabryczna najwyraźniej jest bardzo dokładna.

Edit: Wrzuciłem parę fotek mojego do albumu. :)

http://zegarkiclub.pl/forum/gallery/image/13690-xeno-gw9400-3er-3/

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi