kamilspider 70 #1551 Napisano 4 Marca 2015 Ale czemu kopertę? I tak by tego nie było widać Za to z metalowym bezelem z kwasówki lub nawet alu polerowanego czy anodyzowanego to by było coś fajnego i chętnie bym się na to pisał czarny standardowy pasek nawet by mógł pasować do kwasówki 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3229 #1552 Napisano 4 Marca 2015 Umiem czytać i wiem jaka jest różnica między kopertą a bezelem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #1553 Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Ale czemu kopertę? Dlatego, że niezniszczalny G dopiero wtedy stałby się niezniszczalny. Pomijając pojedynczy incydent pompkomana, trzeba pamiętać, że plastik się starzeje i to dość szybko - ostatnio gdzieś czytałem, że komuś kilkunasto czy kilkudziesięcio letni zegarek z plastikową kopertą, rozsypał się niemalże w ręku. A tak koperta z kwasówki czyniłaby go niezniszczalnym . Bezel jest jego ochroną i można go spokojnie wymienić niewielkim kosztem, natomiast uszkodzenie koperty powoduje, że zegarek w zasadzie możemy wyrzucić, ponieważ nie można dokupić koperty do Rangemana . Przy nowym zegarku nie ma problemu, ale ja chciałbym, żeby zegarek służył dużo dłużej niż kilkanaście lat. Edytowane 4 Marca 2015 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianDe 124 #1554 Napisano 4 Marca 2015 Dlaczego nie można dokupić koperty? To potwierdzone info ? dla przykładu w zibi można zamówić kopertę do gdf-100 za 180zl więc pewnie do rangemana też można. 0 <p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #1555 Napisano 4 Marca 2015 Do niektórych modeli można, ale do Rangemana z tego co wiem, raczej nie - było wałkowane w tym temacie przy okazji uszkodzonej koperty na WUS'ie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DamianDe 124 #1556 Napisano 4 Marca 2015 Ok to dobrze wiedzieć. 0 <p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3229 #1557 Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) A mi tak się spodobał czerwony pozytyw, że chyba sprzedam czarny zestaw i zostanę przy czerwonym na stałe Idealnie uzupełnia moją kolekcję w tym kolorze. A i nie wiem jak u Was ale u mnie na początku metalowy guzik od podświetlenia był w takim samym kolorze jak reszta bocznych a na tą chwilę jest ciemny, prawie czarny. Wygląda to całkiem fajnie.Pewnie zabrudził się od wciskania ale próbowałem go wyszorować szczoteczką i mydłem ale bez skutku.Mi to nie przeszkadza. Edytowane 4 Marca 2015 przez Waldzior 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #1558 Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Faktycznie świetnie się komponuje wnętrze od 1ER z czerwonym ubrankiem. Ale swoją drogą o możliwość zrobienia koperty i cenę takiego cuda mógłbyś się zapytać .PS. Na wyświetlaczu NYC, więc nic tylko dodać " a taki jest sliczny, hamerykański" . Edytowane 4 Marca 2015 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3229 #1559 Napisano 4 Marca 2015 (edytowane) Faktycznie świetnie się komponuje wnętrze od 1ER z czerwonym ubrankiem. Ale swoją drogą o możliwość zrobienia koperty i cenę takiego cuda mógłbyś się zapytać .Musiałbym do tego celu mieć wolną i przede wszystkim pustą kopertę Range'a na wzór no i szkiełko.To już nie takie proste. Edytowane 4 Marca 2015 przez Waldzior 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #1560 Napisano 4 Marca 2015 No tak w sumie skąd spec maiłby wziąć wymiary. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3229 #1561 Napisano 4 Marca 2015 Wymiary swoją drogą ale żeby taka koperta była trwała i wodoszczelna to musiałaby być zrobiona z jednego elementu metalu czyli w tym przypadku odlewu a żeby zrobić odlew to trzeba z czegoś pozyskać formę.I dlatego wspomniałem o bezelu, bo tu sprawa jest prosta.Ściągam bezel, koleś robi formę w gipsie, potem robi odlew np aluminiowy, poleruje i mamy ciekawy bezel tylko gorzej do tego dobrać jakiś pasek, żeby pasowało 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ICE 620 #1562 Napisano 4 Marca 2015 No tak, tylko zabawy dużo, koszt pewnie też spory, a efekt tylko wizualny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3229 #1563 Napisano 4 Marca 2015 No tak.Ale wpadłem na pomysł, aby wykorzystać i poświęcić mój czarny komplet i zrobić formę a potem odlew całego Range'a na wizerunek statuetki z aluminium w skali 1:1 na jakiejś ciekawej podstawce Taki gadżet 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #1564 Napisano 5 Marca 2015 Koperty nie trzeba odlewac,wystarczy dobry gosc z dobra CNC i cuda mozna robic:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #1565 Napisano 5 Marca 2015 Też mi się wydaje, że CNC to o wiele lepszy pomysł 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 729 #1566 Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) to zależy kto do czego ma dostęp, jak ktoś ma mini hute na podwórku i odlewa metale to prościej mu będzie zrobić odlew ale prowizoryczny odlew może zrobić więcej problemów, porowatość itd. jak masz w okolicy narzędziownie cnc to problem znika, mają pewnie biuro konstruktorskie, modelują detal, kostkę stali wrzucają na frezarkę, reszta na drążenie i ewentualny jedyny problem to cena a jak ktoś chciałby wyburzać ściany zegarkiem to najlepiej żeby koperta była kuta Edytowane 5 Marca 2015 przez trollu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #1567 Napisano 5 Marca 2015 Panowie, wczoraj ominęła mnie ciekawa dyskusja, ale 11 h w pracy przed komputerem spowodowało, że nie dałem rady na forum. Wrócę do tematu - mnie chodziła po głowie stalowa oprawka do 9400, czyli bezel + bransoleta. Całość z możliwie dalekim zachowaniem oryginalnej stylistyki. Spodziewam się, że szarpanie się z produkcją bransolety chyba raczej nie miałoby sensu, bo robiąc stalowy bezel, możnaby dopasować montaż solidnej bransolety dotępnej w ofercie handlowej. Sam bezel w np. solidnym PVD + bransoleta dobrana stylistycznie, a w środku 9400 zamknięty w stali - pancerny zegarek! Może jakiś wspólny projekt w tym kierunku? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23250 #1568 Napisano 5 Marca 2015 Napiszę krótko ... trochę odlatujecie "zegarek na kilkanaście lat" , "pancerny" (co najmniej wytrzymujący pompki ) ... i.t.d. Mamy na warsztacie obrabiarki CNC , lasery i drążarkę ... ale to kiepski pomysł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #1569 Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) Nie bardzo rozumiem twoją, mam wrażenie, z lekka ironiczną wypowiedź... Odlatujemy - owszem, bo to nasze hobby. I nie ma w tym nic niestosownego. Jak kogoś stać, to kupuje plastikowego G-shocka za kilkanaście tysi (vide wątek o G) i jest zadowolony. Z realizacji takiego projektu byłaby większa satysfakcja za mniejsze pieniądze. Co w tym złego? No, chyba, że masz na myśli aspekt techniczny w oparciu o własną wiedzę. W takim przypadku chętnie pznam Twoją opinię i jesze za nią podziękuję. Ale za sarkastyczne parsknięcia dziękuję z góry, i bez osobistych wycieczek. Edytowane 5 Marca 2015 przez Gość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 729 #1570 Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) czy kiepski - na pewno drogi co do wykonania - wszystkiego od freza się nie zrobi a drążenie to dużo większe koszta, trzeba dorabiać elektrody itd. nie ma problemu żeby coś takiego wykonać, wszystko jak zwykle rozbija się o pieniądze - roboczogodzina pracy maszyny itd. wyfrezowanie bezela z kawała stali jakoś długo by nie trwało, musiałbym przyjrzeć się Range'owi pod kątem wykonania go Edytowane 5 Marca 2015 przez trollu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomaliusz 23250 #1571 Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) ... Ale za sarkastyczne parsknięcia dziękuję z góry, i bez osobistych wycieczek. Aby taki projekt (koperta w stali) mógł powstać należy najpierw opracować całą technologię wykonania (użyte materiały, narzędzia, kolejność procesu obróbczego i.t.d.).Na tej podstawie zakładamy koszty wykonania. Szukamy inwestora i możemy zaczynać. Jednego "pacjenta" przeznaczamy na rozbiórkę i testy, niech to będzie Twój zegarek .Powstaję rys. techniczny, program na cnc i lecimy .Po obróbce wykańczającej, mamy kawałek stali i co dalej ... Edytowane 6 Marca 2015 przez tomaliusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #1572 Napisano 6 Marca 2015 Dziękuję. Tyle mi wystarczy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejMick 82 #1573 Napisano 6 Marca 2015 Ja mogę być testerem i używać ten zegarek jako krążek hokejowy. 0 Screwback. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piowa 265 #1574 Napisano 6 Marca 2015 Ja mógłbym spróbowac już dzis wieczorem na Stegnach. 8-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 729 #1575 Napisano 6 Marca 2015 co do procesu obróbczego to fakt, fajnie by było wszystko na początku określić ale sprawa w dużym uproszczeniu sprowadziłaby się do tego że lecimy na frezarce co się da, czego się nie da to drążymy i tyle po obróbce wykańczającej nie mamy kawałka stali tylko gotową kopertę/bezel i wszyscy są hepi. cudów nie ma, bezel i cała plastikowa reszta powstała na wtryskarce a do tego była potrzebna forma którą trzeba było wcześniej wykonać. zawsze istnieje możliwość druku 3D w metalu ale nie wiem jak wytrzymałością takiego detalu, ceną itd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach