Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

muchacho_

Plany zegarkowe na 2014

Rekomendowane odpowiedzi

ale jak to, ale jak to? inaczej rozmawialiśmy ;)

no inaczej inaczej, ale poszedłem za pierwszym, trwającym już 4 lata wrażeniem... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Do Patrimony zniechęcił mnie troche Mariusz, troche narzekał na jego ówczesny model Patrimony (nie pamiętam ref.). Podpytaj go jak chcesz.

Miałem 81180 czyli jeden z tych modeli, które rozważa msokol19. Potwierdzam wszystko to, co kiedyś napisałem na temat Patrimony zrzędząc na to i owo. Jak chcesz, to możesz na Chronos24 poszukać mojej recenzji tego zegarka. Na forum Vacherona znalazłem nawet jedną z moich starych fotek. Który to był rok ?, 2007 !. Szybko ten czas zasuwa.

vacheronmw.jpg

A co do planów na ten rok, to nie mam żadnych planów zegarkowych. Postanowiłem, że w tym roku pozmieniam trochę w sprzęcie audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem recenzję - konkret. Poznałem wiele za i przeciw. I mam jeszcze więcej wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lange o którym wspomniałem na poprzedniej stronie Ci nie podchodzi ?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lange o którym wspomniałem na poprzedniej stronie Ci nie podchodzi ?

Podchodzi jak najbardziej... Kolejny mocny kandydat.

Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pare propozycji jakbyś chciał ;) Jakby co to wal na pw.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do planów na ten rok, to nie mam żadnych planów zegarkowych. Postanowiłem, że w tym roku pozmieniam trochę w sprzęcie audio.

Mariusz, he he, ja cały czas coś dokupuje...

Napisz proszę na prv co rozważasz etc, lub w temacie, na ...

R

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ten rok plan A i B został już zrealizowany :)

Pozostaje jeszcze jeden a jest nim Omega lub IWC :) trgo drugiego to już prawie prawie bym miał....

a co do PAM'a jak go zobaczyłem na żywo to zrezygnowałem.

Edit: zupełnie mi nie pasuje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wczorajszej rozmowie z Michałem plany jeszcze bardziej się rozmyły :)
PP Calatrava, VC Patrimony, Audemars Jules Extra Thin, Breguet Classique, Blancpain Villaret, JLC Master Ultra Thin, Piaget Ultra Thin, A.Lange Saxonia i wreszcie H.Moser Monard Centre Second. Głowa mnie rozbolała.
Idę dziś zagrać w totka, jak wygram to wybiorę ze trzy, będzie łatwiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, widze, że zamiast pomóc, to Ci jeszcze utrudniłem wybór ;)

post-27475-0-66250200-1395393166_thumb.jpg

;)

Albo Lange Saxonia, bądź Jules Audemars moim zdaniem. I oczywiście koniecznie zobacz Mosery na żywo :)

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Ci pisałem na pw. powoli numerem jeden staje się Saxonia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I słusznie, idź tą drogą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lange będzie wyborem doskonałym, szczerze, to najdoskonalszym z możliwych, w mojej prywatnej ocenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również gdybym stał dzisiaj przed wyborem tego typu garniturowca, to wybrałbym Saxonie, z tym, że ja bym brał model z małą sekundą, a najlepiej jeszcze ten dodatkowo z datą :) Nie przepadam za zegarkami bez sekundnika. Ewentualnie brałbym jeszcze pod uwagę powyższego Jaegera w białym złocie, albo coś z oferty Jules Audemars.

Co by nie mówić, jest moc jak diabli :

post-27475-0-03174100-1395396771_thumb.jpg

post-27475-0-23889700-1395396792_thumb.jpg

post-27475-0-42972100-1395396807_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze tylko słówko. Nigdy nie należy w przypadku wyboru takiego zegarka zapominać o serii Richard Lange, dla mnie kwintesencja piękna i elegancji :

post-27475-0-61717600-1395398279_thumb.jpg

post-27475-0-19429300-1395398303_thumb.jpg

Z tym, że są to już zegarki z sekundą, więc pewnie siłą rzeczy odpadają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sekunda (również mała sekunda) nie psuje minimalizmu, a sprawia, że zegarek "żyje" i dzięki temu przyjemniej się spogląda na jego pracę. Te 2 ostatnie pokazane przez Michała - doskonałe.

A na tym zdjęciu zegarek wręcz prosi, żeby dorobić mu małą sekundę:
post-29235-0-18715100-1395406739_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również uważam, że zegarek bez sekundy "nie żyje", przez co wydaje się być nieco nudny. Ale to już wydaje mi się jest kwestią indywidualnego gustu. Co kto lubi.

Mirku, w ofercie L&S jest też Saxonia z małą sekundą :

post-27475-0-11093300-1395407516_thumb.jpg

Jest też dodatkowo z datą :

post-27475-0-73929900-1395407542_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pierwszy z serii R. Lange mnie rozwalił. Nie odrzucam sekundnika. Nie chce natomiast małego sekundnika i daty. To już dla mnie osobiście za dużo. Szkoda że ten Lange ma indeksy oznaczone cyframi, wolałbym prostszą stylistykę i byłby perfekcyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mirku, w ofercie L&S jest też Saxonia z małą sekundą :

attachicon.gifimage.jpg

I to jest to! Minimalizm zachowany i nie ma tej "pustyni" w dolnej części tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka możesz odrzucić, bo na przykład Piagety (mój faworyt) nie mają centralnej sekundy, a Calatravy z centralną sekundą mają też datę. Wybór wbrew pozorom nie jest tak ogromny jakby się mogło wydawać. W sumie mimo, że Piaget najbardziej mi się podoba, to pewnie wybrałbym Patka, bo Patek to jednak Patek. ;) Dodatkowym argumentem byłby ten delikatny związek z Polską. Calatrava ref 5123.

5123R_001.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze tylko słówko. Nigdy nie należy w przypadku wyboru takiego zegarka zapominać o serii Richard Lange, dla mnie kwintesencja piękna i elegancji :

attachicon.gifimage.jpg

attachicon.gifimage.jpg

Z tym, że są to już zegarki z sekundą, więc pewnie siłą rzeczy odpadają.

Jeśli wolno coś powiedzieć, to pokazane modele są fajne :)

Pozostały nie przemawia do mnie

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Ja również gdybym stał dzisiaj przed wyborem tego typu garniturowca, to wybrałbym Saxonie, z tym, że ja bym brał model z małą sekundą, a najlepiej jeszcze ten dodatkowo z datą :)

A mnie się już Lange opatrzyły. Gdybym miał kupować garniturowca, wybrałbym Calatravę 5227 w białym złocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, a nie coś z oferty Jules Audemars np. któregoś z tych Selfwindingów :

post-27475-0-50748900-1395467094.jpg

post-27475-0-30870400-1395467113.jpg

Ewentualnie jeszcze Extra Thin bez daty i sekundy... Te dużo bardziej skomplikowane modele pomijam, bo nie o tego typu zegarkach tutaj rozmawiamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Widziałem te modele AP, mierzyłem. Są mniej więcej na tym samym biegunie, co Lange. Jednak bardziej przemawia do mnie Calatrava Patka - Ref. 5227. Mam tu na myśli stylistykę tarczy, proporcje no i ten otwierany dekiel - super sprawa. To taka klasyka pełną gębą. Co do mechanizmu - wyżej cenię konstrukcję AP jednak różnice nie są na tyle istotne, aby wybór zupełnie skierować na AP. No chyba, że weźmiemy pod uwagę JA z własnym wychwytem AP. To już zupełnie zmienia postać rzeczy i tu faktycznie wybrałbym AP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że to w końcu ten rok :).

post-49157-0-66695500-1395482120_thumb.jpg

Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.