Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość norbie

gg6r.jpg

Jakoś nie mogę doprosić się o rendery z moimi uwagami. Drobnymi w gruncie rzeczy....

No nic, będę się jeszcze przypominał, o ile nie zafascynują mnie bardziej kolejne koncepcje pokazywane przez johna doe.

W pokazywanych przez niego i przez QV renderach zawsze pojawia się tarcza z okienkiem daty. Cały czas się zastanawiam, czy wskazanie daty w zegarku bauhausowym jest do czegoś potrzebne? Załóżmy jednak, że większość forumowiczów uzna, że jest i nie burzy układu tarczy zegarka.

John doe w swoich ostatnich projektach pokazał ciekawe okienko daty, którego górny bok jest lekko łukowaty. Ma to sens, biorąc pod uwagę okrągły kształt pierścienia datownika, na którym umieszczone są liczebniki od 1 do 31. Oczywiście promień górnego boku okienka daty musi odpowiadać promieniowi pierścienia datownika, żeby data była na tarczy precyzyjnie wskazywana.

Pytanie - jak będą w takim okienku wyglądały daty od 10 do 31?

Druga kwestia dotyczy dolnego boku okienka daty. Czy powinien on pozostać odcinkiem, czy także winien zostać wygięty w łuk?

Trzecia sprawa - kolor okienka daty. Musi być biały, jak w większości dotychczasowych bauhausowych zegarków? Może jednak czarny?

Oczywiście są to detale, ale jeśli jesteśmy na etapie dopieszczania projektu, to warto się nad tym zastanowić.

Zauważyłem, że w ostatnich renderach pojawił się nieco zmieniony wskaźnik rezerwy chodu - pełny łuk, zamiast częściowo przerywanego. Zdecydowanie ładniejszy był przerywany bliżej liczby 0.

Dalej jednak nie rozumiem dlaczego zaczyna się on od liczby 40, skoro sama Miyota w specyfikacji technicznej mechanizmu 9130 podaje, że jest to wartość ponad 40h.

Osobiście jestem przywiązany do mojego pomysłu, aby rezerwa chodu zaczynała się od ale jeżeli pomysł się nie podoba, to mam propozycję, żeby po zakupie mechanizmu empirycznie sprawdzić jaka jest faktyczna wartość rezerwy chodu. Może wyjdzie 43h, a może 41,5h? A potem prawidłową wartość powinniśmy zamieścić na tarczy zegarka.

Jest to kolejny detal, który z łatwością możemy dopieścić.

Sekundnik - powinien zostać, ponieważ jak już wcześniej napisano szkoda potencjału mechanizmu na zegarek bez sekundnika. A poza tym bez sekundnika projekt forumowca może nie wypalić, bo nie będzie wystarczającej ilości chętnych.

Oczywiście czytałem stanowcze posty forumowiczów o tym, że bez sekundnika zegarek wygląda lepiej. Tak sądzi m.in. QV i john.doe. Ale Panowie, jakie to ma znaczenie? Te kilka głośnych postów to są dalej głosy mniejszości. A mniejszość ma to do siebie, że jest głośna :)

Realia są takie, że większość chętnych na zegarek będzie chciała mieć sekundnik na tarczy. To nie jest tylko moje przekonanie, ale wniosek wynikający z moich obserwacji na temat realizacji projektów klubowców na różnych forach zegarkowych. Zanim ktoś zacznie protestować przeciwko temu co napisałem, to niech sam sprawdzi sobie w necie tę kwestię.

Dość brutalna konkluzja jest taka - liczy się wola większości i tyle. Mniejszość musi się podporządkować, jeśli projekt ma wypalić. Tak na marginesie - nie wierzę też w to, żeby QV zdecydował się na nielimitowaną wersję zegarka bez sekundnika. Przy cenie ok. 1000 zł (bo taka ostatnio się pojawiła w jednym z postów QV) obawiam się, że zegarki nie będą się sprzedawać jak ciepłe bułeczki. Ale w sumie to nie moja sprawa, może QV lubi ryzykownie inwestować?

Załóżmy zatem, że forumowiec będzie z sekundnikiem. Oczywiście włosowatym, jak najcieńszym. Czy powinien być z przeciwwagą, to kwestia otwarta. Przeważają sugestie, aby pozostawić przeciwwagę. Nie wiem, czy większość forumowiczów widziała na żywo zegarek z sekundnikiem bez przeciwwagi. Ja widziałem (Botta) i podobało mi się, choć sekundnik był dość gruby. Nie upieram się jednak przy sekundniku bez przeciwwagi.

Długość indeksów - uważam, że moglibyśmy dalej podyskutować na ten temat, albo po prostu zobaczyć na renderach jak wyglądałaby tarcza z indeksami o równej długości, odpowiadającej długości indeksów 11-12-1.

Kolor tarczy - stanowczo protestuję przeciwko podprogowemu przekazowi zawierającemu informację o pięknie niebieskiej tarczy ze szlifem słoneczkowym :) - tylko z tego względu, że w ankiecie opcja z niebieską tarczą zajęła ostatnie miejsce.

Wygrała z nią nawet wersja z czekoladową tarczą, choć nie doczekała się żadnej wizualizacji od johna doe. To nie fair.

Trzymajmy się reguł demokracji i skoro wygrała koncepcja szarej tarczy, to pracujmy dalej na renderach z szarą tarczą. A kiedy projekt osiągnie już finał, to wtedy będzie czas na prezentację renderów we wszystkich kolorach tarczy, o których była mowa w ankiecie. I wówczas przekonamy się, który kolor tarczy zyska największe uznanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie małe info, skala rezerwy to wynik godziny o której wrzucałem poprawki :) oczywiście nie było to zamierzone, okienko daty oczywiście na dole również jako wycinek łuku.

Jeśli chodzi o wprowadzane poprawki to meszcie QV, ja tylko realizuję wytyczne, czasem podrzucę jakiś pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1000zl jeśli miałby być produkowany w Niemczech !!! ( chodź i oni wspomagają się Chinami ;-) ). Jeśli Chiny to wciąż zostajemy na 750zł. Datownik musi być. Wielu ludzi nie wyobraża sobie zegarka bez daty, to głównie kwestia funkcjonalności. Sekundnik to natomiast trochę fanaberia.

Ja oczywiście podporządkuję się woli większości. Próbuję Was jednak nakierować na pewne tory :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin, z Twojego doświadczenia, napisz czy warto ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

norbie - po części sie z Tobą zgadzam ale co do rezerwy chodu to mam inne zdanie.

Nie chodzi mi o łuk bo tu nie mam zdania ale o wartości. Jakie ma znaczenie to czy będzie 41 czy 44 godziny? Minimalna rezerwa jaką zapewnia producent to 40 h i tego sie tdzymajmy.

Co do nieskończoności to rozumiem Twoje intencje ale pozwolę sobie zauważyć że ważnym elementem bauhausu.była prostota a nie filozofia :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może,. by tak........

indeksy 3, 4, 5  i 7, 8, 9 

zrobić takie same jak 11, 12, 13

i dla obserwatora naszego zegarka na ręku,

rzuci się w oczy,

iż ten projekt to forumowy "mercedes",

nie mający sobie równych!!!

Za dużo kombinacji :-) To by było fajne ale w zegarku bez rezerwy z czystą tarczą. Rezerwa powinna zostać jedynym elementem wyróżniającym. Inaczej zrobimy choinkę. Łatwo przekroczyć granice i przesadzić, przedobrzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producent mi napisał, że generalnie sekundniki dostępne na rynku mają min 0,2mm szerokości. Ale postarają się poszukać czegoś cieńszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O sekundniku jeszcze: myślę, że powinniśmy poczekać na informację, jak ma być zaślepiona oś sekundowa.

Bo jeśli ma nie być - to chyba już lepiej, żeby wskazówka sekundowa była, tak?

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0,2 mm to chyba nienajgorzej?

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

norbie - po części sie z Tobą zgadzam ale co do rezerwy chodu to mam inne zdanie.

Nie chodzi mi o łuk bo tu nie mam zdania ale o wartości. Jakie ma znaczenie to czy będzie 41 czy 44 godziny? Minimalna rezerwa jaką zapewnia producent to 40 h i tego sie tdzymajmy.

Co do nieskończoności to rozumiem Twoje intencje ale pozwolę sobie zauważyć że ważnym elementem bauhausu.była prostota a nie filozofia :-)

Dokładnie znak nieskończoności wprowadzi dodatkowy chaos, nie będzie tej samej wysokości co oznaczenia cyfrowe.

Nie kombinujmy na siłę. Skoro producent nie ejst w stanie dokładnie określić rezerwy ale pisze że ponad 40h. to spokojnie można pisać 40h.

I tak rzadko kiedy wskazówka nam wyląduje na 40h ;-) więc nie ma to wielkiego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0,2 mm to chyba wystarczająco cienki:)

Prosba znowu do john.doe żeby nam tą wskazówkę zobrazowal:) i prośbą do QV - daj szansę sekundnikowi:-[

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

takie małe info, skala rezerwy to wynik godziny o której wrzucałem poprawki :) oczywiście nie było to zamierzone, okienko daty oczywiście na dole również jako wycinek łuku.

Jeśli chodzi o wprowadzane poprawki to meszcie QV, ja tylko realizuję wytyczne, czasem podrzucę jakiś pomysł.

Ok, fajnie, że wróci przerywany częściowo łuk rezerwy chodu.

Ja nie upieram się przy nieskończoności, ale jak wyjdzie po zakupie mechanizmu, że rezerwa chodu wynosi np. 44h, to po co się ograniczać do 40h? Oczywiście jak w praniu wyjdzie poniżej 40h, to zostawimy na tarczy 40h :D 

1000zl jeśli miałby być produkowany w Niemczech !!! ( chodź i oni wspomagają się Chinami ;-) ). Jeśli Chiny to wciąż zostajemy na 750zł. (...)

Cena dla mnie dalej jest akceptowalna. Przy cenie 1000 zł montaż byłby w Niemczech, czy w Chinach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena dla mnie dalej jest akceptowalna. Przy cenie 1000 zł montaż byłby w Niemczech, czy w Chinach?

I to jest ważne pytanie!

A co do grubości sekundnika, to nie wiem, ile mają inne sekundniki. Póki nie zobaczymy sampla, nie będziemy wiedzieć i to jest ryzyko związane z sekundnikiem. Może zróbmy tak, niechętni sekundnikowi, w tym ja :), zgodzą się na niego, a jeśli na etapie sampla okaże się, że jest kiepsko, to zrezygnujemy z niego. Co Wy na to? Oczywiście, pytanie, czy jest to możliwe. Jak sądzisz QV?

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Można rezygnować z sekundnika, ale co w zamian. Co z dziurą po nim?

Znajdziemy minutową przykrywającą ośki?

Bo na razie, mam wrażenie większość koncentruje się na wrażeniach wizualnych - bez czy z sekundą.

A tylko Santino przypomina o technicznej stronie tego wyboru.

Ale bez odzewu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datownik musi być. Wielu ludzi nie wyobraża sobie zegarka bez daty, to głównie kwestia funkcjonalności. Sekundnik to natomiast trochę fanaberia.

Wydaje mi się jednak, że więcej na rynku zegarków, które nie mają daty, niż takich, które nie mają sekundnika :)

Dla mnie obydwa te elementy są ważne, ale nie nazywajmy sekundnika fanaberią, bo to jednak jest integralna część 99% zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobimy niedługo ankietę i zobaczymy która opcja wygra. W ankiecie będzie pytanie o kształt datownika i czy ma być sekunda czy nie. Pomysł ze zdejmowaniem sekundy indywidualnie wydaje mi się abstrakcyjny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wątek galopuje :)

Jak datownik w kształcie trapezu nie gadał do mnie tak wycinek koła uważam za bardzo fajny, nawiązujący do koła tarczy.

Sekunda - jeśli  ma być widoczna ośka, albo jakaś dziura - to przeżyję sekundę ;),  a jak się uda dać polerowaną sekundę o grubości włosa, znacznie cieńszą niż wskazówki to nie powinna "zagracić" odbioru i może faktycznie, pięknie płynąc doda uroku.

Niebieska wersja mnie również urzekła niestety ;) - jak będzie jasna i ta niebieska będę miał straszny dylemat albo wezmę oba ;)

W każdym razie taką jasną wersję jak poniżej biorę choćby dzisiaj ;)

W tym 1kpln przy produkcji niemieckiej  jest szafir z AR?

bauhau.jpg

Pozdr

s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im dłużej przyglądam się wizualizacjom, tym bardziej przekonuję się do "płynącej" sekundy. Byle była możliwie cienka. Chyba ładniejsza z przeciwwagą. Wskazówka rezery chodu też moim zdaniem powinna być cienka (stanowczo cieńsza niż wskazówki minutawa i godzinowa). Okienko daty z półokrągłymi wycięciami moim zdaniem najciekawsze. Można odrobinę pocienić koronkę.

Wersja biała i niebieska bardzo kuszące (ze wskazaniem jednak na białą). :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im dłużej przyglądam się wizualizacjom, tym bardziej przekonuję się do "płynącej" sekundy. Byle była możliwie cienka. Chyba ładniejsza z przeciwwagą. Wskazówka rezery chodu też moim zdaniem powinna być cienka (stanowczo cieńsza niż wskazówki minutawa i godzinowa). Okienko daty z półokrągłymi wycięciami moim zdaniem najciekawsze. Można odrobinę pocienić koronkę.

Wersja biała i niebieska bardzo kuszące (ze wskazaniem jednak na białą). :)

Też mi się wydaje, że dobrze by było, gdyby wskazówka rezerwy była ciut delikatniejsza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie koronka za duża.

Sekundnik na tak.

Okno daty trapezowe porażka, ten trapez z łukiem lepiej, ale akurat z bauhausem to to nic nie ma wspólnego... Poza tym jak patrzę na Nomosa to mimo najwyższej staranności wykonania łuki w tym trapezie wyglądają na nierówne i przypadkowe.

http://www.nomos-store.com/out/pictures/z1/tangente_datum_gangreserve_schwarz_front_2_z1.png

Skala rezerwy fajniejsza z kreseczkami, techniczna, ma styl.

Długości indeksów bym już nie ruszał, choć i tak wolę malowane.

Tarcza biała, brązowy pach.

A możemy zrobić cieńszą wskazówkę rezerwy chodu na próbę? I może nawet wskazówki godzinową i minutową też troszkę delikatniejsze?

I podłączam się pod pytanie - jakie w tej cenie mamy szkło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rezwerwa była już cieńsza str. 14 bodajże,

no sprawdziłem str. 14 , tylko skala z pełną kreską,

trzeba by może uporządkować i przedstawić kilka prawie ostatecznych wersji

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wersje biała i niebieska wyglądają bardzo dobrze , zdecydowanie lepiej od szarej , sekundnik jak najbardziej , zbyteczny wydaje sie datownik ; wszyscy mówiąc o poprawkach powołują sie na bauhaus , więc ja przypomnę pierwszą naczelną zasadę- funkcjonalność , prostota jest na dalszym miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.