Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

smyr przecież odpowiedziałem Ci już kiedyś, nie ma możliwości grawerowania wahnika w zegarku za 750-800zl i przy 300 sztukach.

Mechanizm będzie wyglądał tak:

GRAF_ZEPPELIN_LZ129_MOVE1.jpg

Ups! Przepraszam ale gdzieś mi to umknęło. :huh: 

W takim razie jestem za pełnym dekielkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz jakiś zegarek z datownikiem ? :-) Pokręć pokrętłem zmiany daty i zobacz jak to wygląda :-) Pojedyncza cyfra zawsze jest większa od podwójnej. Podwójna jest po prostu mniejsza aby zmieściła się w oknie :-)

Minimalne wymiary okna określa szczegółowa specyfikacja mechanizmu. Okno będzie wykonane według specyfikacji. Don't worry be happy :-)

No ok. Bo o ile w okienkach na "3" wygląda to dobrze (są szersze) o tyle w okrągłych zazwyczaj wygląda to tak sobie. A w niektórych jest zwyczajnie nie do przyjęcia. Podobnie w tych na "4.30" czy "6".

Dekiel oczywiście (dla mnie) pełny. 

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie śledziłem od początku wątków dotyczących tego Bauhausa. O co chodzi z tą nazwą "Vratislavia Conceptum"? Co to jest i gdzie (wątek, numer postu) ewentualnie mogę o tym przeczytać?

Wkrótce postanie stronka z informacjami. Na razie to po prostu marka/znak rozpoznawczy projektów które ja prowadzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok. Bo o ile w okienkach na "3" wygląda to dobrze (są szersze) o tyle w okrągłych zazwyczaj wygląda to tak sobie. A w niektórych jest zwyczajnie nie do przyjęcia. Podobnie w tych na "4.30" czy "6".

Dekiel oczywiście (dla mnie) pełny. 

No ja okrągłego okna nie polecam ale jak wygra w ankiecie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wygrał by pełny dekiel to możemy na nim wygrawerować np. cyrkiel , element architektury ...generalnie rzeczy które kojarzą się jakoś z Bauhausem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zrobisz właściwe :> :rolleyes:

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1A i dekiel przeszklony - skoro to topowa wersja mechanizmu, to chciałbym go oglądać.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkrótce postanie stronka z informacjami. Na razie to po prostu marka/znak rozpoznawczy projektów które ja prowadzę.

Czy ta marka/znak rozpoznawczy będzie funkcjonować tylko na etapie powstawania projektu, czy znajdzie się też na tarczach produkowanych zegarków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tali pomysł przyszedł mi do głowy: Jak myślicie, czy w tym przedziale cenowym możemy myśleć o dekielku lekko dopasowanym do kształtu nadgarstka (lekko wklęsłym)? Mam na myśli coś jak w Longines Evidenza lub Prima Luna:

168082d1236468146-nib-longines-evidenza-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smyr, nie widzę potrzeby!. Pokazujesz kostkę która jest bardzo długa i musiała być tak wykonana. U nas koperta jest okrągła, dekielek będzie standardowy, jedynie długie będą same uszy a te można zagiąć odpowiednio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1A i dekiel przeszklony - skoro to topowa wersja mechanizmu, to chciałbym go oglądać.

właśnie miałem pisać, że mimo wszystko jestem za przeszklonym dekielkiem. nawet bez dodatkowych ozdóbek, kolorków i grawerów to jest ładne i ciekawe do oglądania :-). a prostota tej wersji nawet pasuje do minimalistycznego stylu planowanego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ta marka/znak rozpoznawczy będzie funkcjonować tylko na etapie powstawania projektu, czy znajdzie się też na tarczach produkowanych zegarków?

Oczywiście że znajdzie się na tarczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie proszę o 1A z deklem szklanym

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smyr, nie widzę potrzeby!. Pokazujesz kostkę która jest bardzo długa i musiała być tak wykonana. U nas koperta jest okrągła, dekielek będzie standardowy, jedynie długie będą same uszy a te można zagiąć odpowiednio.

Pewnie masz rację, ale muszę przyznać, że ja mam właśnie Evidenzę, a moja żona Prima Lunę (dekielek okrągły, lekko wyprofilowany/wklęsły na środku) i muszę przyznać, że oba zegarki lepiej od innych leżą na ręku. Nie odciskają się i ładnie przylegają. Ogólnie to są dzięki temu rozwiązaniu najwygosniejszymi zegarkami z jakimi przyszło mi się zetknąć. Dlatego pomyślałem, że może pomysł zaadoptować. Oczywiście nie nalegam. Tak tylko podrzucam pomysł.

Aha. Moja "kostka" ma wymiary 33x38, więc wcale nie jest taka długa na wysokość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.citizen.co.jp/miyota_mvt/9015/photo.html

1164300d1374510639-so-came-first-soprod-

Wg mnie jest bardzo ok w tej półce cenowej, na pewno nic gorzej niż ETA. Przy naszym nie za wielkim rozmiarze koperty powinno to trzymać proporcje, a "grafika" mechanizmu pasuje do projektu zegarka.

Na fotce Zeppelina, którą wrzucał QV jest koperta 40mm, u nas przy 38-39mm będzie jeszcze lepiej.

A czy będzie w ogóle dyskusja na temat szkła? Jest jakiś cień szansy na wypukły hesalit?

A na koronke dałbym VC ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Program nauczania na bauhausowej uczelni powinien zmieścić się na pełnym deklu. Oczywiście bez kolorów.

Można też zamieścić wersję uproszczoną programu nauczania, ograniczoną do głównych dziedzin.

500px-Bauhaus-program.svg.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program nauczania na bauhausowej uczelni powinien zmieścić się na pełnym deklu. Oczywiście bez kolorów.

Można też zamieścić wersję uproszczoną programu nauczania, ograniczoną do głównych dziedzin.

Bardzo ciekawa propozycja. :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Wersja czarno-biała wygląda jakby była stworzona na dekiel zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Może być po polsku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://delius-dessinateur.blogspot.com/2011/05/wassily-kandinsky.html

Ta forma grafiki też by się nadała, jest syntetyczna jak sam zegarek, względnie jakiś grafik mógłby w podobnej formie przerysować zdjęcie siedziby uczelni w Weimarze/Dessau (?). Na stronie jest masa grafik nawiązujących do Bauhausu.

Albo coś na tą modłę, tak na szybko czysto poglądowo

mcak.jpg

Chociaż ja będę raczej za szklanym deklem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

świetny projekt, wersja 1A najbardziej do mnie przemawia,

dekielek raczej przeszklony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mniej więcej tak, ale oddanie skali nie jest takie proste, przy zupełnie płaskim projekcie można wrysować wskazówkę o szerokości 0,2 mm, przy wizualizacjach zawsze jest minimalna niedokładność.

i1g9.jpg

Dziękuję. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to łatwe.

Moim zdaniem nie ma potrzeby szukania czegoś cieńszego i te 0,2mm zupełnie wystarczy.

Odnośnie dekla to może warto pomyśleć (o ile projekt będzie realizowany w Chinach) o pełnym i przeszklonym. W zależności jaki byłby to koszt. Tak zrobili Rosjanie ze swoją limitacją Stenka tylko tam były dwa pełne ale z różnym grawerem.

Jak Wam się podoba taki pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze krótka uwaga odnośnie wielkości koperty. Nomos przy swojej średnicy wygląda super, ponieważ to cieniutki zegarek (8,86mm). Nasz taki cienki raczej nie będzie, więc trzeba naprawdę dobrze dobrac proporcie średnicy i grubości koperty, żeby nie wyszedł klocek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.