Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt, zero polotu i finezji.

Ale chociaż od spodu wygląda dobrze :)

Czy jeżeli zdecydowalibyśmy się na przeszklony dekielek (sam jeszcze nie wiem, co bym wolał - 50:50 - wygrawerowany plan byłby fajnym rozwiązaniem, ale obawiam się, że będzie zbyt mały i kompletnie nieczytelny) można by (?) upiększyć wahnik (kolega norbie wrzucał kiedyś link) w ten sposób:

post-35535-0-46877700-1384120374.jpeg

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Także uważam ze uproszczenie tego planu nie było by niczym złym.

A kto z nas ma jakieś merytoryczne podstawy, żeby oceniać co można uprościć, żeby to sensu nie straciło? Ja nie podjąłbym się oceniać, co tam jest istotne, a co nieistotne.

Forma zaprezentowania tego planu raczej nie jest przypadkowa, (tym bardziej że to twór modernistyczny) więc takie wyrzucanie "bo się powtarza" nie za bardzo mi się podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję skończyć dyskusję o umieszczeniu tego schematu bo:

a. prawa autorskie

b. nie zmieści się na tak małej powierzchni

c. jak ma z niego wylecieć to czy tamto, to po co go w ogóle umieszczać na deklu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co nas branża obchodzi? To nie branża nam zegarek robi, tylko my dla siebie i możemy chrzanić konwenanse.

Ten zegarek ma być własnie hołdem, tributem (czy jak to lepiej nazwać) pewnemu konwenasowi (lepiej - stylowi). I im bliżej jego będzie, tym lepiej...  :mellow:

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszklony dekiel to najlepsze rozwiazanie!

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak będzie wyglądała data ?  - mam na myśli czcionkę, bo okienko już ustalone.

Czy to będzie czcionka jak na oryginalnej tarczy mechanizmu ?  

Jak ona wygląda ? - temat już ma trochę stron i na szybko nie znalazłem zdjęcia mechanizmu od tej strony.

Czy też można będzie ją stworzyć na potrzebę tego projektu - myślę że NOMOS mógłby być wzorem - wąska wysoka czcionka, cienka kreska - słowem stylowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tradycyjnie już powstał czasoumilacz.

Wersja biała:

http://chronojs.com/Kmziz_Bauhaus_2014/

Wersja niebieska:

http://chronojs.com/Kmziz_Bauhaus_2014_2/

Rezerwa jest powiązana z godziną - żeby się coś działo :)

Dzięki wielkie spy - świetna robota.

Można zobaczyć "płynącą" sekundę"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakby tak luźniej to potraktować?

Na zewnętrzny okrąg dać informacje techniczne itd, w pionowe miejsce rok limitacji a dalej nie wiem :)

post-8985-0-78996300-1384123459_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak będzie wyglądała data ?  - mam na myśli czcionkę, bo okienko już ustalone.

Czy to będzie czcionka jak na oryginalnej tarczy mechanizmu ?  

Jak ona wygląda ? - temat już ma trochę stron i na szybko nie znalazłem zdjęcia mechanizmu od tej strony.

Czy też można będzie ją stworzyć na potrzebę tego projektu - myślę że NOMOS mógłby być wzorem - wąska wysoka czcionka, cienka kreska - słowem stylowo.

Czcionka będzie taka jak seryjnie w mechanizmie. Nie jest możliwa modyfikacja dysku daty w tym projekcie z różnych względów których nie chce mi się przytaczać bo opisywałem to dziesięć razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to kształt okna daty ustalony? Nie było głosowania przecież.

@mazok, to niegłupie.. Niemieckie napisy nawet w formie "tributu" nie leżą mi za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to kształt okna daty ustalony? Nie było głosowania przecież.

Przez aklamację  :)   - wszystkie posty odnoszące się do przedstawionych wzorów wskazywały kolumnę A, i bodaj jeden post A lub B.

Sprawdziłem w dokumentacji Miyoty 9130 wymiarowanie okienka dla daty  - wys/szer: 2700/2000, czyli proporcja jak najbardziej OK dla projektu.  

(Obawiałem się po prostu, czy przypadkiem data to nie będą jakieś rozlazłe bukwy, które stanowiłyby dysonans)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie w ramach lekkiej anarchii ja jestem za 1c lub 2c. :-) Poważnie okrągła data najbardziej mi się podoba, a aklamację szlag trafił.

Co do dekla to troszkę rzadziej jednak będzie niż tarcza na widoku, więc kopii nie kruszę. Ale napisy po niemiecku spowodują u mnie lekką niechęć do oglądania dekla. Po polsku, proszęsz..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na deklu oprócz graweru (wersja pełna) powinny znaleźć się też informacje o tym że to polski projekt, automat itp. Musi więc to być w tym samym . języku co grawer. Albo

polski albo niemiecki a najlepiej angielski. Dlaczego najlepiej - bo Chińczycy nie zrobia polskich liter.p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł z zamieszczeniem planu zajęć, jest chyba nietrafiony.

Fakt, fajnie i ciekawie to wygląda, ale przecież nie robimy zegarka dla absolwentów tej uczelni. ;)

Dla przykładu plan zajęć po angielsku (za dużo się dzieje, żeby to fajnie wyglądało na deklu)

image001.jpg

no i coś co by wyglądało super na deklu:

2u4ino3.jpg

ale chyba nie możemy tego użyć, niby to kolekcjonerska moneta 10 Euro, więc może...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł z zamieszczeniem planu zajęć, jest chyba nietrafiony.

Fakt, fajnie i ciekawie to wygląda, ale przecież nie robimy zegarka dla absolwentów tej uczelni. ;)

Dla przykładu plan zajęć po angielsku (za dużo się dzieje, żeby to fajnie wyglądało na deklu)

image001.jpg

no i coś co by wyglądało super na deklu:

2u4ino3.jpg

ale chyba nie możemy tego użyć, niby to kolekcjonerska moneta 10 Euro, więc może...

Mennica posiada prawa do wzoru na tej monecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieńmy trochę wzór i dopiszmy 250 euro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieńmy trochę wzór i dopiszmy 250 euro...

albo 750 ZŁ , będzie od razu cena zegarka :lol:

Ja mam w domu łyżeczki rosyjskie. Na każdej wybita jest cena w kopiejkach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam info ze producent moze nam pozłocić rotory w mechanizmach i naniesc na nie napisy. Kosztuje to 20zl od zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złocić??? A do czego? jesli będzie pełny dekiel, to po co zdobić rotor?

www.katatime.pl 

www.toskania.org.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zostalo jeszcze uatalone jaki bedzie dekiel. Czasami ktos proboje sie w dyskusji wypowiadac za mnie ale ja jeszcze decyzji zadnej nie podjąłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam info ze producent moze nam pozłocić rotory w mechanizmach i naniesc na nie napisy. Kosztuje to 20zl od zegarka.

Więc jestem za przeszklonym deklem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.