Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa dekle jeszcze bardziej zwiększą grubość zegarka...

Jestem przeciw.

Podwójne dziury - sprzeciw.

Sekunda musi być!  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa dekle jeszcze bardziej zwiększą grubość zegarka...

Jestem przeciw.

Podwójne dziury - sprzeciw.

Sekunda musi być! :)

hehe ale nie założone na raz ! :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:D

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręce opadają. :lol:

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel przeszklony zwiększa grubość zegarka a tu musimy wg mnie oszczedzać jak się da. Dekiel powinien być pełny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki NOmos stosował zarówno pełne ( mimo ładnego mechanizmu) jak i przeszklone dekle w zegarkach. Za przeszklony była dopłata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przeszklony dekiel ma wpływ na grubość zegarka to ja jestem skłonny zmienić zdanie na rzecz pełnego dekla  :D
...ale jestem skłonny dopłacić do wersji przeszklonej :P  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki NOmos stosował zarówno pełne ( mimo ładnego mechanizmu) jak i przeszklone dekle w zegarkach. Za przeszklony była dopłata.

Ale nomos z czy bez szklanego dekla był cienki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dmn napisał że jego render ma grubość 9mm - o ile Chińczycy technicznie są w stanie to wykonać to myślę że przy 8,5mm Nomosa  różnica jest prawie żadna.

Nie bardzo też wiem dlaczego i o ile dekiel szklany ma być grubszy niż stalowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat Miyota jest tak paskudna nawet w najwyższej wersji, że przeszklony dekiel możemy sobie odpuścić - inna sprawa gdyby można było modyfikować rotor, ale nie można.

To naprawdę jest takie fajne?

GRAF_ZEPPELIN_LZ129_MOVE1.jpg

Druga sprawa - czy my się wstydzimy nazwy Vratislavia Conceptum, że jest ona naniesiona takim maczkiem na tarczy? Ani Nomos ani Stowa zdaje się nie uciekały od umieszczania na tarczy widocznej nazwy producenta. Dla mnie sterylna tarcza wygląda trochę jak w zegarkach-reklamówkach za 10$ gdzie można wstawić dowolny napis, a dodatkowe pozbawienie jej sekundnika sprawi, że zniknie cały urok mechanicznego zegarka i płynącej sekundy, jeśli ma być bez sekundnika to równie dobrze można wykorzystać mechanizm kwarcowy, będzie taniej, a zegarek będzie bardziej płaski. Tylko czy o to tutaj chodzi?

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecne umieszczenie nazwy na tarczy jest bardzo dobre. Z racji, że u góry jest rezerwa a na dole dość wysoko okno daty, logo trochę by wadziło. To kwestia rozmieszczenia komplikacji a nie ukrywania nazwy :-)

Zegarków mechanicznych bez sekundnika jest cała masa, także wśród bardzo zacnych producentów ( choćby Patek ). Sam miałem także Uniona Noramisa bez sekundnika. Ale z racji parcia, zgodziłem się na sekundnik. Więc temat jest już zamknięty od kilkudziesięciu postów.

Rezerwa chodu w kwarcu ??? :-)

Co do dekla, ja osobiście jestem za pełnym bo będzie można jakąś fajną grafikę mu zaserwować. Ale mówienie że mechanizm Miyoty z serii 9 jest brzydki jest moim zdaniem przesadą. Ten mechanizm ma szlify na płytach i jest naprawdę starannie wykonany, bez porównania do miyotek serii 8XXX . Miyota serii 9XXX jest dużo lepiej wykonana od ETA 2824-2 w standardzie. Więc na pewno wstydu z przeszkleniem by nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja tylko wyraziłem uwagi ;) Nie chodzi o rezerwę chodu tylko brak sekundnika, ruch minutowej i godzinowej nie będzie się zauważalnie różnił po prostu. A miejsce rezerwy w kwarcu mógłby zając właśnie napis, ale to zbędna dywagacja skoro sprawa sekundnika została ustalona.

Obecne umieszczenie nazwy na tarczy jest bardzo dobre. Z racji, że u góry jest rezerwa a na dole dość wysoko okno daty, logo trochę by wadziło. To kwestia rozmieszczenia komplikacji a nie ukrywania nazwy :-)

No może i by wadziło, ale nie było żadnej próby umieszczenia logo 'gdzieś' na tarczy, a ja po prostu nie lubię sterylnych tarcz, więc rzucam w przestrzeń swą pretensję ;)

Tu weszła i nazwa, i data, i dwie "subtarczki" a idea bauhausu wcale nie uległa zatarciu.

bauhaus_angle_white.png

Tu też się dzieje sporo na tarczy, ale weszło logo. I dalej bauhaus pełną gębą.

800525d1345785256-power-reserve-love-em-

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cieżko nadążyć z czytaniem :)

Jak dla mnie to:

- dekiel ten który dołoży mniej do grubości zegarka - ze wskazaniem na pełny z grawerem planu zajęć wydziału bauhausu (świetny pomysł, idealny kształt na dekiel). Mechanizm nie jest brzydki ale plan lekcji ;) w tym przypadku byłby fajnym dopełnieniem projektu.

- nawiercanie 2 otworów/ucho... może 3... jeszcze więcej możliwości dopasowania ;)  Grube paski i tak nie będą pasowały do stylu a cienki założony blisko koperty spowoduje odstawanie końcówek uszu nad pasek - przynajmniej na szczuplejszych nadgarstkach. Pytanie też czy cienki pasek załozony na 2-gą dziurkę nie odsłoni pierwszej.... To że będzie prześwit? Taki styl koperty, jak będzie optycznie delikatna i możliwie cienka, ten prześwit nie będzie przeszkadzał.

- logo VC - zdecydowanie tam gdzie obecnie jest na rendarach - też nie lubie sterylnych tarcz, ale w tym przypadku dawanie go gdziekolwiek wyzej "skazi" czystość formy ;) Przy tak przejrzystej tarczy napis VC nawet  w tym miejscu w jakim jest na renderach będzie zdecydowanie widoczny i czytelny.

Kurcze wiziąłbym po sztuce z każdego koloru - rendery świetne ;)

s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja prponuje zrobić render z Vratislavia Conceptum po lewo, a na dole Designed in Poland. Taką wersje z chęcią bym kupił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dla mnie zaszczyt - piszę pierwszy post w tak udanym projekcie.

I na temat:

Oddaję głos na wersje 2A i 3A (i już myślę jaką legendę domową stworzyć żeby uzasadnić zakup dwóch wariantów  :) )

Mechanizm świetnie pasuje do stylu, właśnie brak nadmiernych zdobień i pewna surowość jest tu jak najbardziej na miejscu - wnioskuję o przeszklony dekiel !!!

Cieszę się, że sekunda się obroniła, bez niej zegarek byłby zbyt sterylny, wręcz martwy.

Głos w ankiecie oddałem na kopertę w stylu Nomos 38-39 mm , ale zgadzam się w pełni z wcześniejszą wypowiedzią, żeby średnicy koperty przyjrzeć się jeszcze kiedy będzie znana jej grubość wynikająca z technicznych uwarunkowań. Nie miałbym nic przeciwko rozmiarowi 41 mm, a nawet byłbym za.

Gdyby nie było technicznego ograniczenia wynikającego z mechanizmu, proponowałbym większą datę i bliżej krawędzi, ale to tylko tak na marginesie, bo wzrok już nie ten i większe cyfry lepiej widzę.

Jest świetnie - 2A i 3A do fabryki !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważnie śledzę projekt i podoba mi się bardz to co widzę. Na tyle, że zagłosowałem w ankiecie, a indeksy obstawiam delikatna nakładane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2a lub 3a z wskazaniem na 2 jednak, dekiel pełny, z "planem lekcji" ;) idealnie gdyby plan był po polsku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny projekt, i mechanizm, przeszklony dekiel na tak - najchętniej 1A lub 3 A, ale inne też są OK, nie dałoby się zrobić nawiercanych uszu? W sumie to jestem chętny do wpisania się na listę jak będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos podejmie sie przerobienia planu zajec bauhaisowej szkoly na j. Polski ? I ogarniecie tego graficzne pod dekielek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej zostawić po germańsku? Będzie klimat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.