Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość norbie

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS

ANKIETA preferencje dotyczące Forumowego zegarka BAUHAUS  

129 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze krótka uwaga odnośnie wielkości koperty. Nomos przy swojej średnicy wygląda super, ponieważ to cieniutki zegarek (8,86mm). Nasz taki cienki raczej nie będzie, więc trzeba naprawdę dobrze dobrac proporcie średnicy i grubości koperty, żeby nie wyszedł klocek.

Możesz mieć rację!

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie render ma chyba 9mm, zaraz sprawdzę, i wrzucę rzut boczny, jak Marcin dowie się ile możemy uzyskać wysokości i jaki profil koperty to postaram się to z wizualizować :)

Dekiel: zrobiłbym coś w tym stylu, jakiś rysunek techniczny tarczy i werku 

4ad9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się ten mechanizm podoba i chciałbym go oglądać...więc imo wersja z przeszklonym deklem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze krótka uwaga odnośnie wielkości koperty. Nomos przy swojej średnicy wygląda super, ponieważ to cieniutki zegarek (8,86mm). Nasz taki cienki raczej nie będzie, więc trzeba naprawdę dobrze dobrac proporcie średnicy i grubości koperty, żeby nie wyszedł klocek.

Zdaję sobie z tego sprawę ;-) . Dlatego pisałem, że zostało nam zaprojektowanie koperty. Trzeba będzie umiejętnie zejść kształtami z grubości, optycznie. Damy radę ;-)

Nomos Orion 35mm w doborowym towarzystwie:

Będzie trzeba te uszy skierować bardziej w dół inaczej będziemy mieli bardzo dużą długość całkowitą koperty i będą uszy sterczały Wam poza nadgarstek.

comp_DSC_0357-01.jpg

comp_DSC_0317-02.jpg

comp_DSC_0321-02.jpg

223_ref-380_ULP-101115%20%2811%29.JPG_1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy długie uszy są konieczne? Wiem, że zegarek dzięki nim będzie smuklejszy, ale trochę się obawiam, że będzie widać rękę - nadgarstek - między paskiem a kopertą...

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy długie uszy są konieczne? Wiem, że zegarek dzięki nim będzie smuklejszy, ale trochę się obawiam, że będzie widać rękę - nadgarstek - między paskiem a kopertą...

Opcja z długimi uszami wygrała w ankiecie,  w innym wypadku część z nas nie oddała by glosu na zegarek o średnicy 39mm. Dzięki tym długim uszom będzie wizualnie większy.

Dmn - czekamy cierpliwie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze co do powłoki AR pod/na szkle. Nomos jej nie stosuje. Specjalnie. Bo odbicia światła i gra refleksów jest częścią designu tych zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwory można zrobić na pasek nawet w połowie uszu hehe. Taki design! Proszzz Pana. Tutaj pasek nie dolega do koperty, jest to efekt zamierzony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, Panie, jakie to rzeczy są dziś możliwe :)

Co do otworów w uszach - co powiecie, żeby zrobić podwójne - w zależności od grubości paska, tudzież upodobań właściciela można by regulować indywidualnie szczelinę pasek | koperta?

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do otworów w uszach - co powiecie, żeby zrobić podwójne - w zależności od grubości paska, tudzież upodobań właściciela można by regulować indywidualnie szczelinę pasek | koperta?

Jeśli chcecie tak, to nie było by problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QV powiesz na jakim etapie są rozmowy z Niemcami odnośnie produkcji?

Chyba nie ma sensu bo i tak większość łupią w Chinach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze jedno pytanie - możesz się dowiedzieć jaka będzie różnica w cenie gdybyśmy chcieli dekiel przeszklony i stalowy?

O ile bierzesz pod uwagę takie rozwiązanie oczywiście.

Edit

Chodzi mi o dwa dekle, pełny i przeszklony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Mechanizm będzie wyglądał tak:

GRAF_ZEPPELIN_LZ129_MOVE1.jpg

Mechanizm wizualnie nie jest zbyt ciekawy i wg mnie nie nadaje się do pokazywania przez przeszklony dekiel.

Szkoda kasy na jakieś zdobienia mechanizmu, które i tak niewiele pomogą. No bo jakie to miałyby być zdobienia mechanizmu w bauhausowym zegarku?

Argument, że prosty, "surowy" mechanizm widoczny przez dekiel pasuje do idei bauhausu nie przekonuje mnie, ponieważ pełny dekiel zawsze daje możliwość większej personalizacji zegarka na potrzeby projektu.

Dlatego zmieniam zdanie - jak dla mnie nie ma alternatywy dla pełnego dekla z fajnym grawerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie zmieniam zdanie pełny dekiel z grawerem będzie lepszy.

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba fajny pomysł jest!

Jeśli to nie problem, to jestem za!

Tarant napisał: Albowiem w polskim piekle nie ma diabłów do pilnowania. Którykolwiek z kotła się zbytnio wynurzy zaraz jest przez rodaków z powrotem w smołę wciągany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja wciąż uważam, że przeszklony dekiel byłby lepszy. Grawerowany, pełny dekiel pasuje do divera.

Co do podwójnych dziur w uszach, to moim zdaniem jest to kolejny bardzo zły pomysł w stylu zdejmowania sekundnika. Zegarek ma mieć określony wygląd, w tym długie uszy, w których między paskiem, a kopertą jest przerwa. Dodatkowe dziury bliżej koperty sprawią, że jeśli założy się na nie pasek, to uszy będą wystawały za pasek i ostatecznie nikt z tego nie będzie korzystał, a zegarek zostanie oszpecony podziurawionymi uszami.

Omega Seamaster 300 M, Certina DS-1 Limited Edition, Atlantic Seahunter 7035, Casio G-Shock GW-9400-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszklony dekiel fajniejszy jeśli na wahniku byłby napis "Vratislavia Conceptum" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do zaprojektowania jest koperta. Ona będzie tylko inspirowana tą z Nomosa Oriona. Nawet jakbyśmy chcieli to nie skopiujemy jej bo mamy do dyspozycji innej grubości mechanizm. Wyższa koperta będzie wymagała pewnie większego nagięcia uszu w dół aby zegarek dobrze układał się na nadgarstku.

Skoro i tak do zaprojektowania pozostała koperta, to podrzucę jeszcze inną inspirację z długimi uszami. Przyszła mi taka do głowy, bo lepiej będzie wyglądać z grubszym mechanizmem, niż ta orionowska. Ale to tylko luźny pomysł, nie chcę torpedować dotychczasowych ustaleń :rolleyes:

1468601_538580252891665_1960621507_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dekiel przeszklony - bez zadęcia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za 2A.

Na białej tarczy wskazówki będą niewidoczne. Wiem, bo tak miałem. Musiałem je pokolorować.

Na szarej będzie kosmos.

SEKUNDNIK MUSI BYĆ.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Produkcja w Chinach. Niemcy i tak tam go zrobią. To po co przepłacać.

Podwójne dziurki w uszach to dobry pomysł.

Jestem za dwoma deklami.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.